Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

Изкуството среща иновациите: BMW i5 Flow NOSTOKANA.

+++ Почит към BMW Art Car от Естер Малангу +++ Световна премиера във Frieze Лос Анджелис +++ Технологията за промяна на цветовете интерпретира отличителната декорация +++ Сложните цветове и шарки показват потенциал за персонализираните автомобили в бъдеще +++

G60
·
BMW i
·
Дизайн на BMW Group
·
Корпоративни
·
Дизайн на BMW
·
Културни въпроси
·
BMW i5
·
Los Angeles
·
Седан
·
America
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(2x, 558,83 KB)
  
Photos(58x, 532,96 MB)

Related Links.

BMW Group представя сливане на изкуство и иновации на изложението Frieze Лос Анджелис под формата на BMW i5 Flow NOSTOKANA. Единственият по рода си автомобил съчетава технологията за промяна на цвета, разработена от BMW, с художествения език на южноафриканската художничка Естер Малангу. Дизайнерският проект, покрит частично с филм, който може да бъде електронно анимирани, олицетворява най-новите разработки в технологията за промяна на цвета на повърхностите на превозните средства в сътрудничество с E Ink. BMW i5 Flow NOSTOKANA празнува световната си премиера на откриването на панаира на 29 февруари. Съвременния дизайн реферира към BMW Art Car, проектиран от Малангу през 1991 г. „BMW i5 Flow NOSTOKANA почита историята на марката BMW и продължава нашата глобална културна ангажираност по уникален начин. То съчетава изкуство и дизайн чрез прогресивни технологии. Тук технологията се превръща в изкуство.“, казва Адриан ван Хойдонк, ръководител на BMW Group Design.

През 1991 г. Малангу проектира 12-ия BMW Art Car, базиран на BMW 525i — тя е първата жена и първата африканска художничка, която го направи. „Нейното изкуство ме вдъхнови преди години, когато концепцията за промяна на цвета на автомобила беше просто идея в главата ми“, казва Стела Кларк, научен инженер Open Innovations в BMW Group. „Да можеш да реализираш тази идея и да работиш с Естер Махлангу е абсолютно сюрреалистично.“ Отличителните цветове и геометричните шарки на 88-годишнната художничка са идеални за оживяване на иновативната технология Flow в BMW i5. Универсалността на електрофоретичните промени в цвета прави напълно електрическия седан динамично произведение на изкуството. „За мен е очарователно да видя как съвременните технологии могат да разширят моето изкуство и да го направят достъпно за напълно нова публика“, казва Махлангу.

 

Изкуството на Махлангу се среща с авангардни технологии.

При BMW i5 Flow NOSTOKANA, което е кръстено на първия син на Махлангу, са приложени секции от филм, които могат да бъдат електронно анимирани, с по две ленти по покрива, капака и задната част, както и по страните на автомобила. Подобно на четец на електронни книги, във всеки филм E Ink има няколко милиона микрокапсули. Структурата и разположението на цветните частици, които съдържат, могат да бъдат променени чрез прилагане на електрическо напрежение. Това позволява типичните цветове и шарки на изкуството на Махлангу да бъдат генерирани в постоянно променящи се композиции.

Анимациите са придружени и от също толкова необикновен звук, специално композиран от Ренцо Витале, творческия директор на BMW Group, за звука, за BMW i5 Flow NOSTOKANA. За да комбинира звуковия пейзаж на марката BMW с този на южноафриканската култура Ndebele, Витале използва поредица от откъси с гласа на Махлангу, както и звука на четките за пера, които използва за рисуване. Те се комбинират със звуци, произведени от цветните моливи, използвани в дизайнерското студио на BMW, и акустичния сигнал, чуван като обратна връзка при работа със сензорния дисплей на BMW i5. Това създава звуков микс, който започва меко в началото на всяка промяна на цвета и се увеличава в интензивност с напредването на анимацията.

За да пресъздаде точно всеки детайл от сложната декорация, BMW i5 Flow NOSTOKANA е оборудвано с 1349 секции фолио, всяка от които може да се управлява индивидуално. Процесът на лазерно рязане, използван за оформяне на филма, и дизайнът на електронното управление са разработени в партньорство с E Ink. Адаптирането на технологията за извити повърхности, както и програмираните анимации са вътрешни разработки на BMW Group.

Като цяло технологията за промяна на цвета се развива бързо. BMW iX Flow с E Ink, представен през 2022 г., има възможност да превключва от бяло към черно с натискане на бутон. Това бе последвано само една година по-късно от първата многоцветна реализация. 240 секции от филма, приложени към BMW i Vision Dee, са в състояние да показват до 32 цвята. Тази последна фаза на разработка сега дава възможност за още повече цветове и шарки. В същото време повърхностите на филма са по-стабилни - което би могло да улесни потенциалното бъдещо въвеждане в серийно производство. Засега обаче BMW i5 Flow NOSTOKANA ще остане единствено по рода си.

Почит към художничка та пионер и нейната работа.

Като световно уважавана художничка, Естер Махлангу е известна със своите картини в стилистиката на племето Ндебеле, чиято орнаментика първоначално символизира големи събития или празнични поводи. Махлангу отделя дизайните от първоначалното им значение и ги прехвърля за първи път върху платно, килими и предмети от ежедневието, като по този начин ги запазва за бъдещето. BMW i5 Flow NOSTOKANA интерпретира в нов контекст този артистичен език.

Представяйки този дизайнерски автомобил във Frieze Los Angeles, BMW продължава дългогодишното си сътрудничество с известния панаир на изкуствата. В същото време BMW Art Car, който формира основата на тази почит, също ще бъде изложен в Южна Африка за първи път от повече от 30 години като част от изложба, която ще гостува на музеите Изико в Южна Африка и BMW Group в Кейптаун „Тогава знаех, че съм добр а в рисуването“: Естер Махлангу. Ретроспектива. Изложбата, която продължава до 11 август 2024 г., отличава творчеството на една от най-влиятелните художнички и културни посланици в Южна Африка.

В Лос Анджелис BMW отново ще представи Frieze Music в сътрудничество с Frieze. От 2019 г. съвместната инициатива между партньорите събира голяма група музиканти в пресечната точка на музиката и изкуството.

 

BMW Group България Корпоративни комуникации:

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T:  +359 2 80 60733

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail:  Hristina.Peycheva@bmwgroup.com 

 

---

BMW Group

С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 30 предприятия за производство и сглобяване в 15 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2022 г. BMW Group е реализирала над 2.4 млн. автомобила и над 202 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2022 г. е приблизително 23,5 млрд. евро при приходи от 142,6 млрд. евро. Към 31 декември 2022 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 149 475 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

CO2 EMISSIONS & CONSUMPTION.

BMW i5 eDrive40:
Консумация на енергия комбинирана в цикъл WLTP: 18.9 - 15.9 кВтч/100 км
Електрически пробег в тетови цикъл WLTP: 497 — 582 км

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

AUTO CHINA 2024.

Beijing. 24./25. April 2024.

Here you can see the Webcasts of the BMW Group Night and Press Conference at the Auto China 2024.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.