Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

2016-os Dakar Rali 9. etap: kettős MINI-dobogó a rekkenő hőségben

A borzasztó sivatagi hőség miatt a szervezők 179 levezetett kilométer után félbeszakították a 2016-os Dakar Rali 9. etapját, a végeredményt így a szakasz aktuális állása adta. A MINI-vel induló párosok a második, a harmadik és az ötödik helyet is megszerezték, így már összesen négy MINI ALL4 Racing versenyez a legjobb tízben.

MINI
·
Brands
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~146,13 KB)
  
Photos(9x, ~8,27 MB)

A borzasztó sivatagi hőség miatt a szervezők 179 levezetett kilométer után félbeszakították a 2016-os Dakar Rali 9. etapját, a végeredményt így a szakasz aktuális állása adta. A MINI-vel induló párosok a második, a harmadik és az ötödik helyet is megszerezték, így már összesen négy MINI ALL4 Racing versenyez a legjobb tízben.

A 2016-os Dakar Rali 9. etapját ismét a rendkívüli időjárási körülmények határozták meg. Amíg az első hét során a viharokkal kísért, zivataros időjárás tett keresztbe a pilótáknak, addig a második héten épp ennek ellenkezőjével kell megküzdeniük a versenyzőknek. A 9. etap során 50 Celsius fokos sivatagi hőmérséklet fogadta az indulókat, a szervezők ezért 179 kilométer után félbeszakították a motorkerékpárosok és az autósok futamát.

Az eredetileg 285 kilométer hosszúra tervezett etap végeredményét így végül a 179. kilométernél regisztrált aktuális állás adta, amely a Van Loon Racing holland duója számára rendkívül kedvező döntésnek bizonyult. Erik van Loon és Wouter Rosegaar ugyanis épp a második legjobb helyen autózott a 306-os rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautóval, amely eredménnyel a páros az összetett tabella nyolcadik helyére ugrott fel, mintegy három helyezést javítva.

„Évek óta versenyzünk a Dakaron, így jól tudtuk, mi vár ránk a mai etapon. Nagyon alacsony guminyomással indultunk útnak, hogy könnyebben tudjunk mozogni a homokban. Az első kilométerek azonban rendkívül sziklásak voltak, így féltem is, hogy defektet kapunk. Borzasztóan meleg futam volt, és a hőmérséklet egyre csak emelkedett. Az egész etap során óvatosan vezettem, hiszen minél több kilométer volt a hátunk mögött, a forróság annál elviselhetetlenebbé vált. Ennek ellenére úgy vélem, meg tudtuk volna csinálni a hátralévő 100 kilométert is. Sajnos a motorkerékpárosok nem így voltak ezzel: minden fa alatt árnyékot kerestek” – mesélte Erik van Loon.

Mikko Hirvonen és Michel Périn a harmadik helyen végzett az AXION X-raid csapat 315-ös rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautójával, a holland duó mögött kevesebb, mint hét másodperccel lemaradva. A finn – francia páros továbbra is őrzi negyedik helyét az abszolút tabellán.

„A mai nap végre pontosan olyan volt, mint amilyet a Dakartól vártam. Nagyon durva időjárási körülmények között vezettünk, elképesztő forróságban, ezért rendre le kellett lassítanunk. Kissé furcsa itinerünk volt, de Michel mindenhol megtalálta az ellenőrzőpontot. Ez volt az első etap, amely kellő mértékben kimerített fizikailag. Szerencsére a homok sehol nem tréfált meg minket, attól eltekintve, hogy egyszer meg kellett állnunk letakarítani a hűtőt. Mindent összevetve, egy nagyon jó kis nap volt” – fogalmazott a Repülő Finn.

Nasser Al-Attiyah és Mathieu Baumel az első helyről vághatott neki a rendkívüli forróságnak, hiszen a páros előző nap az etap első helyén ért célba. Számukra rendkívül kedvezőtlenül alakult a 9. etap félbeszakítása, a 179. kilométernél ugyanis épp az ötödik helyen álltak az AXION X-raid csapat 300-as rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautójával. Mindez azt jelenti, hogy a katari – francia páros továbbra is az abszolút dobogó harmadik helyén áll.

„Boldogok vagyunk, amiért a MINI ALL4 Racing még ebben a rekkenő hőségben is problémamentesen, megbízhatóan teljesített, és Mathieu is kiválóan navigált. Mi nyitottuk meg az etapot, hat percre azonban meg kellett állnunk, hogy két kereket kicseréljünk. Ennek ellenére nagyszerű futam volt! Nem tudom eldönteni, hogy jó vagy rossz döntés volt, hogy félbeszakították az etapot, de biztos vagyok benne, hogy a szervezők tudják, mi a legjobb megoldás. Megbirkóztunk a forrósággal, az amatőr indulók már kevésbé” – nyilatkozta a katari pilóta.

Az etap félbeszakítása a Joan „Nani” Roma – Alex Haro alkotta spanyol párosnak sem jött jól: a tizenkettedik helyen végeztek az AXION X-raid csapat 304-es rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautójával, amellyel egy helyet javítva az összetett tabella kilencedik helyére léptek fel.

„Rendkívül forró nap volt, ami ebben a szituációban nagyon kemény versenykörülményeket eredményez. Az optimális hűtéssel mindenkinek problémája akadt, miközben nagyon óvatosan, körültekintően kellett vezetnünk. Meglátjuk, mit hoz a holnap” – összegezte tömören a napot Joan „Nani” Roma.

A 9. etap korai leintése okán az Orlando Terranova – Bernardo „Ronnie” Graue alkotta argentin páros sem tudta kihasználni a sivatagban megszerzett több éves versenyzői tapasztalatát. A futam félbeszakításakor a kilencedik helyen álltak az AXION X-raid csapat 310-es rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautójával, így két pozíciót javítva az összetett tabella tizennegyedik helyére érkeztek fel.

„Nagyon jó nap volt. Olyan jó tempóban kezdtünk, hogy még utol is értük „Nani” autóját. Aztán vétettünk egy navigációs hibát és elvesztettük az utat. Majd kaptunk egy defektet. Nem volt könnyű, de nagyon élveztük” – mondta Orlando Terranova.

A MINI legfiatalabb versenyzője, a brit Harry Hunt egészen elképesztő teljesítményt nyújt élete első Dakarján. Navigátora, a német Andreas Schulz oldalán jelenleg az összetett tabella tizenkettedik helyén áll a 323-as rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautóval, amely a Van Loon Racing után a második legjobb eredmény a privát színekben versenyző MINI-csapatok között.

„Nagyon meleg és nagyon kemény volt. A szűk folyómeder kanyargós ösvényei miatt a rajt utáni első néhány kilométer volt a legdurvább. Annyira mély volt a homok, hogy csak nagyon óvatosan, lassabban tudtunk haladni. A jobb hátsó gumit fel kellett fújnunk, a túlságosan forró levegő miatt azonban később némileg vissza kellett engednünk belőle. A félbeszakítás előtt tíz kilométerrel ráadásul két defektet is kaptunk. Nagyon kemény, nagyon forró nap volt” – fogalmazott a mindössze 27 esztendős pilóta.

Az ORLEN csapat 327-es rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautójával versenyző Jakub „Kuba” Przygonski – Andrei Rudnitski páros továbbra is a legjobb tizenöt árnyékában harcol a jobb helyezésekért. Jelenleg a tizenhetedik helyen állnak, de céljuk a legjobb tizenöt közé kerülés. „Soha ne add fel” – ez lehetne a mottója a 351-es és a 325-ös rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautókkal versenyző duóknak. Nazareno Lopez és Sergio Lafuente, valamint Adam Malysz és Xavier Panseri számára balszerencsésen alakul az idei Dakar Rali, hiszen miközben sokkal jobb teljesítményekre lennének képesek, mindössze az elérhető legjobb időeredményekért és pozíciókért harcolnak az autós mezőny középső részén.

A Dakar Rali 10. etapja Belénből La Rioja városáig vezet majd, 278 kilométeres versenytávot ígérve a versenyzőknek.

A 2016-os Dakar Rali 9. etapjának MINI ALL4 Racing eredményei

Pilóta

Navigátor

#

Csapat

Helyezés

Idő

Nasser Al-Attiyah
(katari)

Mathieu Baumel
(francia)

300

AXION X-raid csapat

3

028:54:02 +00:14:38

Joan „Nani“ Roma (spanyol)

Alex Haro
(spanyol)

304

AXION X-raid csapat

9

030:22:19 +01:42:55

Orlando Terranova
(argentin)

Bernardo „Ronnie“ Graue
(argentin)

310

AXION X-raid csapat

14

030:57:40 +02:18:16

Mikko Hirvonen
(finn)

Michel Périn
(francia)

315

AXION X-raid csapat

4

029:14:14 +00:34:50

 

 

 

 

 

 

Erik van Loon
(holland)

Wouter Rosegaar
(holland)

306

Van Loon Racing

8

030:07:29 +01:28:05

Boris Garafulic
(chilei)

Filipe Palmeiro
(portugál)

313

X-raid csapat

18

028:28:15 +02:26:31

Harry Hunt
(brit)

Andreas Schulz
(német)

323

X-raid csapat

12

030:40:43 +02:01:19

Adam Malysz
(lengyel)

Xavier Panseri
(francia)

325

ORLEN csapat

-

-

Jakub „Kuba“ Przygonski
(lengyel)

Andrei Rudnitski
(belarusz)

327

ORLEN csapat

17

032:03:26 +03:24:02

Stephan Schott
(német)

Holm Schmidt
(német)

331

X-raid csapat

-

-

Nazareno Lopez
(argentin)

Sergio Lafuente
(uruguayi)

351

X-raid csapat

32

046:18:29 +17:39:05

Guo Meiling
(kínai)

Min Liao
(kínai)

360

Perfect China Health 100 Yong csapat

-

-

 

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

THE NEW BMW i5.

Munich. Here you can see the webcast of the Digital World Premiere of the new BMW i5.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés