Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Nagyobb teljesítmény, zöldebb gyártás és jelentősen alacsonyabb költségek: a 2025-ben érkező NEUE KLASSE modellgenerációban a BMW Group innovatív, hengeres akkumulátorcellái is bemutatkoznak

+++ A bajor prémiummárka újfejlesztésű, hengeres akkumulátorcelláit kifejezetten a NEUE KLASSE modellgeneráció járműszerkezeti adottságai szerint tervezik meg a mérnökök +++ A teljes nagyfeszültségű akkumulátor előállítási költsége a jelenlegi akkumulátorgenerációhoz képest akár 50 százalékkal is csökkenhet +++ Zöldebb gyártás a megújuló energiaforrások és a másodlagos anyagok széleskörű használatával +++ Frank Weber: „Hatalmas technológiai ugrás lesz” +++ Joachim Post: „Partnereinkkel egyenként akár 20 GWh éves kapacitású akkumulátorcella-gyárakat fogunk felépíteni, kulcsfontosságú piacaink összesen hat helyszínén” +++

CO2 emissions
·
battery cell
·
High-voltage battery
·
Neue Klasse
·
Gigafactory
·
Battery cell factory
·
secondary material
·
green power
·
Lithium
·
cobalt
·
circular economy
·
Circularity
·
battery
·
Környezet
·
BMW i
·
Vállalati pénzügyek, tények és számadatok
·
Technológia
·
Vállalati
·
Társadalmi elkötelezettség
·
Fenntarthatóság
·
Alternatív hajtásrendszerek, a jövő mobilitása
·
Electrification
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

+++ A bajor prémiummárka újfejlesztésű, hengeres akkumulátorcelláit kifejezetten a NEUE KLASSE modellgeneráció járműszerkezeti adottságai szerint tervezik meg a mérnökök +++ A teljes nagyfeszültségű akkumulátor előállítási költsége a jelenlegi akkumulátorgenerációhoz képest akár 50 százalékkal is csökkenhet +++ Zöldebb gyártás a megújuló energiaforrások és a másodlagos anyagok széleskörű használatával +++ Frank Weber: „Hatalmas technológiai ugrás lesz” +++ Joachim Post: „Partnereinkkel egyenként akár 20 GWh éves kapacitású akkumulátorcella-gyárakat fogunk felépíteni, kulcsfontosságú piacaink összesen hat helyszínén” +++

A BMW Group meggyőződéssel vallja, hogy a személyes elektromos mobilitás jövőbeni sikerének kulcsát az erőteljes, innovatív és fenntarthatóan előállítható akkumulátorcellák adják. A 2025-ben debütáló NEUE KLASSE modellgenerációval a müncheni központú vállalatcsoport az elektromos mobilitás új korszakát hozza el a jelenbe – olyan újfejlesztésű, hengeres akkumulátorcellákat használva, amelyeket az új modellgeneráció járműszerkezeti adottságai szerint terveznek meg a mérnökök, most először.

„Lítium-ion akkumulátorcelláink újfejlesztésű, hatodik generációja hatalmas technológiai ugrás lesz, több mint 20 százalékkal nagyobb energiasűrűséget, akár 30 százalékkal gyorsabb töltési sebességet és akár 30 százalékkal nagyobb hatótávolságot kínálva” – jelentette be Frank Weber, a BMW AG igazgatótanácsának járműfejlesztésért felelős tagja. „Az akkumulátorcella-gyártás során keletkező emissziót ugyancsak csökkentjük, akár 60 százalékkal. Ezek a fenntarthatóság és az ügyfélelőnyök tekintetében egyaránt nagy lépések” – tette hozzá.

„Hogy hosszú távú szükségleteinket maradéktalanul kielégítsük, partnereinkkel egyenként akár 20 GWh éves kapacitású akkumulátorcella-gyárakat fogunk felépíteni, kulcsfontosságú piacaink összesen hat helyszínén: kettőt Kínában, kettőt Európában és kettőt a USMCA-régióban” – fogalmazott Joachim Post, a BMW AG igazgatótanácsának beszerzésekért és beszállítói hálózatért felelős tagja. „A partnereinkkel megkötött szerződésekben ráadásul azt is elértük, hogy a gyártás során másodlagos anyagokként jelentős arányban újrafelhasználják az olyan nyersanyagokat, mint a lítium, a kobalt és a nikkel, a termeléshez pedig megújuló energiaforrásokat hasznosítsanak – ezzel is csökkentve a gyártás során keletkező emissziót” – tette hozzá.

A BMW Group már több mint tízmilliárd euró összértékben írt alá gyártási megállapodást partnereivel az újfejlesztésű akkumulátorcellák gyártására vonatkozóan. A müncheni központú vállalatcsoport saját, akkumulátorcella-kutatásra, -fejlesztésre és -gyártásra szakosodott kompetenciaközpontja által felhalmozott, átfogó házon belüli szaktudás maradéktalan kiaknázásával a technológiafejlesztő, gyártásra összpontosító és beszerzésekért felelős szakemberekből álló csapat képes volt jelentős mértékben csökkenteni a nagyfeszültségű akkumulátor előállítási költségét, a BMW által kifejlesztett új akkumulátorcellának és az akkumulátortechnológia új beépítési koncepciójának köszönhetően. Az aktuális piaci viszonyok ismeretében ez akár 50 százalékos csökkenés is lehet a jelenlegi, ötödik akkumulátorgenerációhoz viszonyítva. A BMW Group célul tűzte ki maga elé, hogy tisztán elektromos meghajtású modelljei gyártási költségeit a csúcstechnológiás belsőégésű erőforrásokkal szerelt modellek szintjére csökkentse.

Technológiai előnyök: új cellaformátum és továbbfejlesztett cellakémia

Az akkumulátorcella a hálózatról tölthető autók olyan meghatározó tulajdonságaiért felelős, mint a hatótávolság, a menetteljesítmény és a töltési idő. A BMW eDrive hajtáslánc-technológia hatodik, NEUE KLASSE modellgenerációban bemutatkozó nemzedékével a vállalatcsoport az alapoktól gondolja újra a cellaformátum és a cellakémia kérdésköreit. A NEUE KLASSE modellgeneráció járműszerkezeti adottságai szerint megtervezett, újfejlesztésű, hengeres akkumulátorcellákkal még a legmagasabb kategóriájú modellek tisztán elektromos hatótávolsága is jelentős mértékben, akár 30 százalékkal növelhető (a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint).

A BMW újfejlesztésű, hengeres akkumulátorcellái szabvány szerint 46 milliméter átmérővel, kétféle magasságban készülnek. A BMW ötödik generációs akkumulátortechnológiájának prizmatikus celláihoz képest a hengeres akkumulátorcellák katód oldalának nikkeltartalma nagyobb, kobalttartalma pedig kisebb. Az anód oldalon eközben a szilikontartalom magasabb. Mindez több mint 20 százalékkal nagyobb térfogati energiasűrűséget eredményez.

A NEUE KLASSE modellgeneráció járműszerkezetében kulcsfontosságú tényező az akkumulátortechnológia, hiszen minden esetben az adott típushoz igazítva, rugalmasan és helytakarékosan építhető be. Az egyes cellamodul-szintek így megszűnnek.

Az akkumulátor, a hajtáslánc-technológia és a járműtöltő technológia a NEUE KLASSE modellgenerációban ugyancsak magasabb, 800 Volt feszültségű lesz. Ez többek között a nagyteljesítményű, egyenáramú járműtöltő állomásokon történő energiafelvételt is optimalizálja, akár 500 amperes töltési kapacitást kínálva – így az a töltési idő, amely alatt a jármű nagyfeszültségű akkumulátorának töltöttségi szintje 10 százalékról 80 százalékra emelkedik, akár 30 százalékkal is csökkenhet.

Akkumulátorcella-gyárak Kínában, Európában és a USMCA-régióban – egyenként akár 20 GWh maximális éves kapacitással

A NEUE KLASSE modellgeneráció sorozatgyártásához szükséges akkumulátorcella-mennyiség zavartalan biztosítása érdekében a BMW Group már több mint tízmilliárd euró összértékben írt alá gyártási megállapodást a CATL és az EVE Energy akkumulátorcella-gyártó vállalatokkal az újfejlesztésű akkumulátorcellák gyártására vonatkozóan. Kínában és Európában így mindkét partner két-két, egyenként akár 20 GWh maximális éves kapacitású gigagyárat fog felépíteni. A USMCA-régióban is tervben van további két akkumulátorcella-gyár felépítése, ezeket azonban a partnerek még nem jelölték ki. A három régió, amelyekben az akkumulátorcella-gyárak épülnek majd, gazdaságilag is profitálni fog az új ellátási láncok, az új alvállalkozói hálózatok és az új munkahelyek létrehozásából.

Zöldebb gyártás a megújuló energiaforrások és a másodlagos anyagok széleskörű használatával

A BMW Group különös figyelmet fordít arra, hogy a gyártási folyamataiban felhasznált erőforrások emisszióját a lehető legnagyobb mértékben csökkentse, már a beszállítói hálózat legelső fázisától kezdve. Az akkumulátorcella-gyártók a termelés során jelentős arányban újrafelhasználják az olyan nyersanyagokat, mint a kobalt, a lítium és a nikkel – úgynevezett másodlagos anyagokként is, amely azt jelenti, hogy a gyártás során nem folyamatosan új, frissen bányászott nyersanyagokat dolgoznak fel, hanem olyanokat is, amelyek egyszer már bekerültek a láncba. Ehhez társul a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségek kiaknázásával hasznosítható zöld energia melletti kizárólagos elköteleződés, amely együttesen azt eredményezi, hogy a BMW Group az akkumulátorcella-gyártás során keletkező emissziót a jelenlegi, ötödik akkumulátorgeneráció károsanyag-kibocsátási mutatóihoz viszonyítva akár 60 százalékkal is képes csökkenteni.

A nyersanyagok újrahasznosítása az elektromos mobilitás jövőbeni sikerének egyik kulcsa lesz. A körforgásos gazdaság ugyanis nem csupán a sorozatgyártáshoz szükséges nyersanyagok mennyiségét, de a környezetvédelmi és társadalmi normák megsértésének kockázatát, illetve a teljes gyártási folyamatban keletkező emisszió mértékét is jelentős mértékben csökkenti. A BMW Group hosszú távú célja éppen ezért az, hogy sorozatgyártási folyamataiban kizárólag újrahasznosítható akkumulátorcellákat használjon. Kínában a vállalatcsoport mérnökei épp egy zárt alapanyag-körforgás véglegesítésén dolgoznak, amely során a nagyfeszültségű akkumulátorokban alapanyagként felhasznált nikkel, lítium és kobalt újrahasznosításával egy úttörő alapanyag-körforgás sarokköveit fektetik le.

A BMW újgenerációs akkumulátorcelláinak sorozatgyártásához szükséges kobaltot és lítiumot hitelesített bányákban termelik ki. Ez azt jelenti, hogy a vállalatcsoport az alapanyagok teljes kitermelési folyamatában maximális átláthatóságot, és mint ilyen, felelős bányászatot garantál. A kitermelt nyersanyagokat a hitelesített bányák közvetlenül a BMW Group szakdivízióihoz, vagy a vállalatcsoporttal partnerségben álló akkumulátorcella-gyártókhoz szállítják.

A BMW Group évek óta a felelős nyersanyag-kitermelés szabványainak kidolgozására irányuló kezdeményezések aktív résztvevője, a környezetvédelmi és társadalmi normáknak megfelelő nyersanyag-kitermelés érdekében maradéktalanul támogatva a bányák hitelesítését is. A vállalatcsoport így technológiai, földrajzi és geopolitikai szempontból is kevésbé függ az egyes erőforrásoktól és beszállítóktól.

A BMW jövőbeni akkumulátorcelláinak házon belüli kifejlesztése

A BMW Group folyamatosan továbbfejleszti energiatároló rendszereit. A hatodik generációs akkumulátortechnológia például arra is lehetőséget biztosít, hogy a mérnökök első ízben alkalmazzanak lítiumvas-foszfátból (LFP) készült katódot. Ez azt jelenti, hogy a katódanyag előállításához így egyáltalán nincs szükség olyan kritikus nyersanyagokra, mint például a kobalt és a nikkel. A BMW Group ráadásul ezzel párhuzamosan a szilárdtestes autó-kompatibilis akkumulátor (ASSB) fejlesztését is végzi. A vállalatcsoport célja, hogy az e típusú nagyfeszültségű akkumulátorokat már az évtized végére sorozatgyártásra késszé fejlessze. A forradalmi technológiával felvértezett prototípust a BMW Group még jóval 2025 előtt bemutatja.

2008 óta a BMW Group módszeresen bővíti akkumulátorcella-technológiára összpontosító szaktudását. A vállalatcsoport 2019-ben állította rendszerbe Münchenben akkumulátorcella-technológiára szakosodott kompetenciaközpontját, amely a teljes értékláncot felöleli – a kutatástól kezdve, az akkumulátorcellák kifejlesztésén keresztül, egészen a sorozatgyárthatóság kérdésköréig. Hogy gyorsan és hatékonyan képes legyen átültetni a gyakorlatba a leginnovatívabb akkumulátorcella-technológiákat, a BMW Group egy körülbelül 300 partnerből álló hálózatra támaszkodik, többek között különböző óriásvállalatokkal, startupokkal és iparági szakemberekkel együttműködve.

Az így megszerzett ismereteket és felhalmozott tapasztalatokat a mérnökök a BMW Group Parsdorf városában megnyitott akkumulátorcella-gyártó kompetenciaközpontjában kamatoztatják, ahol 2022 végén már a BMW következő generációs akkumulátorcella-mintáinak szabványközeli termelése is megkezdődik. A sorozatgyártásban készülő akkumulátorcella-technológia a 2025-ben debütáló NEUE KLASSE modellgenerációban mutatkozik majd be.

A kompetenciaközpont kísérleti gyártósora arra is lehetőséget biztosít, hogy a mérnökök szabványközeli körülmények között, részletekbe menően elemezzék és értelmezzék az akkumulátorcellák értékteremtő folyamatainak egyes lépéseit. A BMW Group jövőbeni beszállítói számára ez lehetővé teszi, hogy kifejezetten a müncheni központú vállalatcsoport preferenciái szerint állítsák elő az akkumulátorcellákat, a sorozatgyártást pedig a minőség, a hatékonyság és a költségek tekintetében egyaránt optimalizálják.

A NEUE KLASSE modellgeneráció új lendületet ad majd az értékesítésnek

Gyorsan növekvő modellpalettájával és töretlen ügyfélérdeklődéseivel a BMW Group célja, hogy 2025 végére több mint kétmillió darab tisztán elektromos meghajtású modellje guruljon a világ útjain. Az évtized közepétől a zéró emissziójú NEUE KLASSE modellgeneráció új lendületet ad majd a vállalatcsoport értékesítésének, hiszen minden potenciál megvan benne ahhoz, hogy felgyorsítsa az elektromos mobilitás térnyerését. Ez egyben azt is jelenti, hogy a BMW Group már 2030 előtt minden második új autóját tisztán elektromos meghajtással értékesítheti.

A 2030-as évek elejétől a MINI modellpalettáján kizárólag tisztán elektromos meghajtású modellek sorakoznak majd, a Rolls-Royce Motor Cars pedig 2030-tól tisztán elektromos márkává fejlődik. A nagyvárosi mobilitást megkönnyítő modellek kategóriájában a BMW Motorrad a jövőben szintén kizárólag tisztán elektromos meghajtású modelleket kínál majd.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

JAPAN MOBILITY SHOW.

Tokyo. Follow the webcast of the BMW Group press conference at the Japan Mobility Show 2023.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés