Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

A BMW 3.0 CSL

Ahogy fennállása 50. évfordulóját ünneplő, jubileumi éve a végéhez közeledik, a BMW M GmbH valaha készült legexkluzívabb limitált kiadását is bemutatja – egy mérnöki remekművet, amely az elmúlt 50 esztendő versenyzés iránti szenvedélyének esszenciájaként ölt testet, történelmi gyökereit legendás típusnév alatt megmutatva.

3.0 CSL
·
BMW M modellek
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~281,11 KB)
  
Photos(40x, ~410,08 MB)

Ahogy fennállása 50. évfordulóját ünneplő, jubileumi éve a végéhez közeledik, a BMW M GmbH valaha készült legexkluzívabb limitált kiadását is bemutatja – egy mérnöki remekművet, amely az elmúlt 50 esztendő versenyzés iránti szenvedélyének esszenciájaként ölt testet, történelmi gyökereit legendás típusnév alatt megmutatva.

A BMW 3.0 CSL (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 11,0 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 249 gramm / km) összetéveszthetetlenül egyedi dizájnnal ruházza fel a kétüléses kialakításban rejlő, zabolátlan menetteljesítményt. A modell extrém koncentrált formában hozza el a jelenbe az 1970-es évek ikonikus sportautójának hamisítatlan kvalitásait: a versenypályára tervezett technológia közútra engedett, színtiszta vezetési élményét.

Az exkluzív limitált szériát a BMW M GmbH elmúlt öt évtizedének átfogó motorsport-tapasztalatára támaszkodva tervezték meg a mérnökök. A BMW 3.0 CSL minden részlete – a dinamikusan elegáns vonalvezetéstől és a klasszikusan sportautós utastértől kezdve, az intelligens könnyűszerkezetes járműépítés alapelvein és a soros hathengeres benzinmotoron keresztül, egészen a manuális váltó és a hátsókerék-meghajtás kettőséig – a legendás BMW M modellek stílusjegyeit és sajátosságait idézi, a legkorszerűbb technológiák segítségével és az immár fél évszázada sikeres márka összetéveszthetetlen égisze alatt keltve életre a csúcsteljesítmény szimbólumát. A BMW 3.0 CSL vezetése így nem csupán egy rendkívül exkluzív, lélegzetelállító élmény, hanem egy érzelmekben gazdag találkozás is, a világ legerősebb betűjének múltjával és jelenével a főszerepben.

Limitált szériában, kézzel készített műalkotás

A BMW 3.0 CSL szigorúan limitált példányszámban lát napvilágot. A jubileumi esztendő apropóján a modellből pontosan 50 darab, egyenként sorszámozott autó válik elérhetővé. A BMW 3.0 CSL így már piaci bevezetésekor valódi ritkaságként ünnepli világpremierjét és kizárólag a BMW M divízió azon hűséges rajongóinak garázsába gurulhat be, akik a márka legendáinak szenvedélyes gyűjtői.

Az 50 modell körülbelül három hónap alatt készül el, egytől egyig gondos odafigyeléssel, aprólékos kézi munkával. A limitált széria példányai a BMW Group dingolfingi gyárának egy külső létesítményében, csúcstechnológiás gyártási eljárással látnak napvilágot. Az utastér exkluzív, szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP) készült alkatrészeit szintén kézzel állítják elő Münchenben és a BMW Group Landshutban működő gyárában, speciálisan képzett járműépítő szakemberek közreműködésével.

A BMW 3.0 CSL esetében a karosszériafényezés rendkívül egyedi és különleges, aprólékos felviteléhez is a precíz kézi munka és a csúcstechnológiás lehetőségek kettősére van szükség. A szakemberek a jellegzetes színmintát egyenként, rétegenként viszik fel a karosszériára, amelynek összeszereléséért és tökéletes illesztéseiért egy harmincfős, speciálisan képzett és rendkívül tapasztalt technikusokból álló csapat a felelős. A végtelenül összetett gyártási folyamatnak köszönhetően a BMW 3.0 CSL minden egyes példánya nyolc gyártási állomás nyolc összeszerelési körén megy keresztül, amely összesen 10 napot vesz igénybe.

A limitált szériával töltött manuális munkaórák extrém magas aránya egyúttal azt is jelenti, hogy egy hagyományos BMW M modell elkészítéséhez képest a BMW 3.0 CSL legyártása jelentősen több időt vesz igénybe. A komplett összeszerelés után a modellek egy többlépcsős minőségellenőrzésen, majd a BMW Group dingolfingi gyárában egy jóváhagyási folyamaton is átesnek, mielőtt leszállítják őket a bajor prémiummárka ügyfeleinek. Dingolfingban működik a BMW Group legnagyobb európai gyára, amelyben megannyi BMW M modell mellett a BMW 7-es sorozat luxuslimuzinjai és a Rolls-Royce Motor Cars karosszériavázai is napvilágot látnak.

A sikeres túraautó, amely már a maga korában példaképpé érett

A versenypályák és a közutak legendás sportautójának reinkarnációjaként a BMW 3.0 CSL egy vérpezsdítő sportautó minden adottságával rendelkezik. A modell a vezetés klasszikus élményének és a BMW M GmbH tradicionális gyökereinek exkluzív megtestesítője. Névadójára már a maga korában az első olyan autóként tekintettek, amely génjeiben hordozta a maximális vezetési élmény és a motorsportok élvonala iránti szenvedély esszenciáját – azon értékrendet, amely a BMW M modelleket mind a mai napig meghatározza. Az első BMW 3.0 CSL modellt a BMW Motorsport GmbH alapításának évében, túraautó-versenyeken való részvételre fejlesztették ki, amelyeken korának legsikeresebb versenyautójává érett.

A BMW 3.0 CSL legendás versenyautó-változata már bemutatkozó évében, 1973-ban megnyerte az Európai Túraautó-Bajnokságot – majd ezt a sikert 1975 és 1979 között sorozatban öt alkalommal is megismételte. A Nürburgringen és más versenypályákon olyan pilóták hagyták maguk mögött vele a mezőnyt, mint Toine Hezemans, Hans-Joachim Stuck, Chris Amon és Niki Lauda. A BMW ezzel a versenyautóval aratta első egyesült államokbeli győzelmeit is, 1975-től. Ezek a motorsport-sikerek nagymértékben hozzájárultak a bajor prémiumgyártó versenyautóinak nemzetközi népszerűségéhez.

Az ikonikus „CSL” típusnév újraértelmezése

A versenyautó homologizációs céllal kifejlesztett, közútra engedett változata a lényegre összpontosító, vérpezsdítő vezetési élmény négykerekű szimbólumává vált – kiváltképp a fejlesztés utolsó szakaszában. Az ikonikus „CSL” típusnév a kupé (Coupe), a sport (Sport) és a könnyűszerkezetes (Leichtbau) szavakra utal, a kétajtós sportautó sikerhez vezető receptjének összetevőit hirdetve.

A BMW 3.0 CSL nem csupán széles kerékjárati íveket, de látványos aerodinamikai elemekkel felvértezett, kupéalakú karosszériát is kapott, első légterelőkkel, oldalsó légterelő lapokkal és tetőre szerelt légterelő szárnnyal. A sorozatgyártásban kínált BMW kupékhoz képest jelentős eltérés volt továbbá a csomagtérajtóra szerelt, nagyméretű légterelő szárny is, amely a hátsó kerekek tapadását optimalizálta. Utóbbi nem kapott közúti engedélyt, szállítás közben így le kellett szerelni és a csomagtérbe helyezni. A modell a közönség részéről mégis akkora rajongásnak örvendett, hogy kiérdemelte a „Batmobile” becenevet.

3 153 köbcentire növelt hengerűrtartalmával és 151 kW / 206 lóerő maximális teljesítményével erőforrása a BMW modellekben addig kínált legerősebb közvetlen befecskendezéses, soros hathengeres motor volt, rendkívül sportos kvalitásokkal. Az erőtől duzzadó hajtáslánchoz kifinomult futómű-technológia és mindössze 1 270 kilogramm saját tömeg társult.

Az alacsony önsúly eléréséhez az intelligens könnyűszerkezetes járműépítés alapelveinek széleskörű alkalmazására volt szükség. Az autó ajtói alumíniumból készültek, akárcsak a motorháztető és a csomagtérajtó is, amelyet kinyitva csupán vékony konzolok támasztottak. A karosszéria számos egyéb eleme, így például a tető, a kerékjárati ívek és a csomagtér térelválasztója is rendkívül vékony fémlemezből készült, a króm lökhárítókat pedig műanyag szegélyezésre cserélték. A kagylóülések könnyűszerkezetes kialakítása, valamint a szigetelőanyagok, a kormányrásegítés és az elektromos ablakemelő szerkezetek mellőzése optimális súlycsökkentést eredményezett. A mérnököknek így 6,2 kilogramm / lóerő arányt sikerült elérniük.

Az új BMW 3.0 CSL eme átfogó mérnöki teljesítmény modernkori kiadása. Kupéalakú sziluettje a sportos eleganciának és a letaglózó menetdinamikai adottságoknak egyaránt teret enged. Hajtáslánc-, illetve futómű-technológiája a legkorszerűbb versenyautókból és a BMW M GmbH legmodernebb nagyteljesítményű sportautóiból érkezik. Az intelligens könnyűszerkezetes járműépítés alapelvei eközben egészen kimagasló értékeket képviselnek, mindenekelőtt a szénszál átfogó alkalmazásának köszönhetően. Az új BMW 3.0 CSL teljesítmény / tömeg aránya így mindössze 2,9 kilogramm / lóerő.

A BMW M GmbH egyedülálló modelljeként a BMW 3.0 CSL a sorozatgyártás előtt álló modellek teljes, előkészítést és finomhangolást is tartalmazó folyamatán keresztülment – a szigorúan limitált példányszám ellenére is. Az átfogó minőség- és funkciótesztek mellett a mérnökök a legváltozatosabb körülmények között (városi forgalomban, kanyargós országutakon, tempós autópályákon és zárt versenypályákon) hangolták tökéletesre a BMW 3.0 CSL menettulajdonságait, majd a modellt széleskörű aerodinamikai teszteknek is alávetették. Az autó aerodinamikai adottságainak optimalizálásába mintegy 200 munkaórát fektettek, ebből 50 órát a BMW Group aerodinamikai tesztközpontjának szélcsatornájában. Sőt mi több, a BMW 3.0 CSL két előszériás példányának biztonságát frontirányú és oldalirányú töréstesztek során is megvizsgálták, hogy a limitált széria minden egyes példánya megfeleljen a közútra engedett modellekkel szemben támasztott követelményeknek.

A magával ragadó teljesítmény szempontjai szerint megtervezett, egyedülálló formanyelv

Klasszikusan kupés karosszériaarányaival, frontmotorjával, manuális váltójával és hátsókerék-meghajtásával a BMW 3.0 CSL a történelmi előd nyomdokait követi. Az összetéveszthetetlen légterelő elemek, az erőteljes kerékjárati ívek, a látványos légterelő szárnyak és még a gondosan megtervezett, legapróbb részletek is a ’70-es években készült legendás kupé formanyelvét idézik.

A limitált széria ugyanakkor a BMW M modellek hamisítatlan stílusjegyeit is magán viseli: a karosszéria típus-specifikus funkcióit a hűtőlevegő-ellátás, az aerodinamika és a menetdinamika optimalizálását szem előtt tartva alakították ki a mérnökök, magával ragadó teljesítményt garantálva. A BMW 3.0 CSL így a versenyzés iránti időtlen szenvedély képében öltött testet, érzelmekben gazdag és hamisítatlanul egyedi formában.

A történelmi előd előtt erőteljes összkép tiszteleg

A BMW 3.0 CSL mélyre húzott frontrésze az erő és a sportosság kettősét hirdeti. Középpontjában a gyémántrács-motívummal díszített, jellegzetes alakú BMW hűtőrács-pár áll, amelynek függőleges kialakítása a történelmi előd frontrészét idézi. Az oldalsó ablaksáv és a hűtőrács kerete egyaránt matt alumínium árnyalatot kapott – a BMW 3.0 CSL különleges státuszát szimbolizálva. A limitált széria első lökhárítójának két oldalán hangsúlyos légbevezető nyílások utalnak az 1970-es években bemutatott előd légbeömlőire, a legextrémebb vezetési szituációkban is optimális mennyiségű hűtőlevegőt szállítva a hajtáslánchoz és a fékrendszerhez. A klasszikus vonalvezetést a műalkotásként megformált motorháztető nyomatékosítja.

A modell első fényszóróit keskeny formában, BMW Laserlight lézerfény-technológiával álmodták meg a tervezők. A limitált széria menetfényeként szolgáló, dupla ikergyűrű-motívum minden vezetési szituációban sárga színben világít, amellyel a készítők a sikeres GT versenyautók előtt hajtanak fejet. Utóbbi egyúttal a modell rendkívül erős motorsport-jegyeire és a BMW M GmbH jelenlegi legsikeresebb versenyautójára, a BMW M4 GT3 modellre is utal, amellyel 2022-ben a BMW a Német Túraautó Bajnokság (DTM) pilóták és csapatok közötti pontversenyét is megnyerte, és amelynek erőforrásához ugyanaz a soros hathengeres benzinmotor szolgáltatta a műszaki alapot, mint a BMW 3.0 CSL modell esetében. A BMW M4 GT3 már versenykarrierje kezdetén megízlelte a bajnoki sikereket, akárcsak anno a BMW 3.0 CSL, amely már bemutatkozó évében, 1973-ban megnyerte az Európai Túraautó-Bajnokságot.

A BMW 3.0 CSL modellnek oldalnézetből a hosszú motorháztető és a hosszú tengelytávolság kettőse egyszerre sportos és klasszikusan elegáns megjelenést kölcsönöz, amelyhez a márkára jellemző, három részre osztott kupés karosszériaarányok is hozzájárulnak. A szokatlanul széles, átlós vonalvezetéssel megfűszerezett kerékjárati ívek már álló helyzetben is a kupé extrém sportos kvalitásait hirdetik, akárcsak az elegánsan lejtő tetőív ékeként pózoló légterelő szárny.

Szemet gyönyörködtető keréktárcsák exkluzív gumiabroncsokkal

A BMW 3.0 CSL erőteljes kerékjárati ívei rendkívül széles nyomtávok alkalmazását teszik lehetővé, a modell extrém kanyarsebességeinek is megágyazva. A kerékjárati íveket elöl 20”, hátul pedig 21” méretű, kovácsolt, Y küllődizájnú, könnyűfém keréktárcsák töltik ki. Az arany árnyalatúra fényezett, vékony küllők a ’70-es évek legendás elődjére emlékeztetnek és mind kialakításukat, mind menetdinamikai adottságukat tekintve egyenesen a motorsport élvonalából érkeznek. A felniközéppontban rögzített, típus-specifikus keréktárcsákat gyárilag, a BMW 3.0 CSL előre összeszerelt tengelyeivel együtt építik be a modellbe a BMW Group dingolfingi gyárában. A felnik felszereléséhez használt 930 Nm nyomaték a limitált széria esetében is garantálja a BMW Group sorozatgyártásban kínált modelljeinek kikezdhetetlen összeszerelési minőségét.

A kovácsolt könnyűfém keréktárcsákra a Michelin egyedülálló gumiabroncsokat készített. Oldalfalukon büszkén domborodik az 50-es szám, amely a BMW M GmbH jubileumi évfordulójára, valamint a limitált szériában kínált BMW 3.0 CSL apropójára és legyártott példányszámaira utal.

A „Batmobile” stílusú légterelő szárny

A BMW 3.0 CSL hátsó kialakítását erőtől duzzadó ívekkel, a történelmi előd stílusjegyeinek újraértelmezése mentén rajzolták meg a tervezők. A leginkább szembetűnő elem a mindkét oldalról zárt légterelő szárny, amely az ikonikus „Batmobile” modern formanyelvbe csomagolt megfelelője. A látványos szárnyat úgy tervezték meg, hogy növelje a leszorító erőt, ezzel pedig optimalizálja a hátsó tengely tapadását. Az elem a BMW 3.0 CSL teljes hátsó kialakítását átöleli, amelynek köszönhetően a modell egyik leginkább meghatározó stílusjegye. Az autó alatti légáramlatot a hátsó lökhárító szénszálból készült, erőteljes diffúzor betétje hivatott optimalizálni.

A kipufogórendszer könnyűszerkezetes titánból készült dobjainak dupla ikervégződését nyíl alakban rendezték el a hátsó lökhárító közepén, amely ugyancsak a BMW M modellek hangsúlyos sajátossága. A BMW 3.0 CSL hátsó lámpái innovatív technológiát képviselnek, lélegzetelállító éjszakai fénydizájnt és kiváltképp élénk fényerőt garantálva. A technológia rendkívül vékony lézerfény-szálakkal dolgozik, amelyek olyan hatást keltenek, mintha lebegnének a lámpák belsejében és elrendezésükkel látványos háromdimenziós hatást eredményeznek.

Aprólékos karosszériafényezés a klasszikus versenyautók stílusában

A BMW Motorsport GmbH már az 1970-es évek elejétől kezdve mélyen beivódott a rajongók emlékezetébe – nem csupán látványos versenysikereinek, hanem összetéveszthetetlen, egységes megjelenésének köszönhetően is. A versenyautókhoz hasonlóan a pilóták overálljai, a kamionok és a csapat számos apró felszerelése is egységes kék, lila és piros csíkokat viselt, fehér alapon – a trikolor árnyalat akkoriban újdonságnak számított, ma már azonban világszerte ismert védjegy. A BMW 3.0 CSL ezen hagyományt viszi tovább egyszínű, Alpine white karosszériafényezésével, amelyet a BMW M GmbH trikolor árnyalatának versenycsíkjai díszítenek. A színes vonalvezetés tökéletesen tükrözi a karosszéria felületeinek dinamikáját, még inkább előtérbe helyezve a sportkupé erőteljes kiállását.

A bázisfényt és a trikolor árnyalat színeit egyaránt kézzel, aprólékos munkával vitték fel a fényezők, rendkívül sok munkaóra alatt. A modell huszonkét egyedi karosszériaelemét olyan karosszériafényezési eljárással fényezték le, amelyet kifejezetten a BMW 3.0 CSL számára dolgoztak ki a szakemberek, akik a karosszériafelületeken alkalmazott színek és a látható szénszál rendkívül precíz elrendezésére is különös figyelmet fordítottak. A karosszéria Alpine white árnyalatú elemeinek nagy része szénszálból készült, ezeket a szakemberek kézzel fényezték le. A csúcstechnológiás anyag mindössze a tetőn és a légterelő szárnyon olvasható feliratokon látható. Hogy ezt megvalósítsák, e két elemet speciális eljárással fényezték le. A BMW M GmbH színeiben pompázó csíkokat lézervetítéssel támogatott maszkolási eljárással, valamint egyedi kontúrfóliák segítségével vitték fel a fényezők.

A trikolor árnyalatot viselő karosszériaelemek fényezése egyenként átlagosan hat munkanapot igényel. Ez idő alatt az elem nyolc különböző fényezési eljáráson megy keresztül, az olyan szükséges kiegészítő munkafolyamatok mentén, mint például a csiszolás és a csíkok maszkolása. Ez autónként összesen 134, a limitált széria 50 példányára vetítve pedig összesen 6 700, kézzel elvégzett karosszériafényezési munkafolyamatot jelent.

A BMW 3.0 CSL ajtóin és tetején olvasható számokat a legendás versenyautók stílusában álmodták meg a készítők, hamisítatlan hidat képezve a múlt és a jelen között. A számok kontúrja a túraautó-bajnokságokra kifejlesztett első BMW M modellt idézi, a BMW M GmbH kerek évfordulóját éltetve. A ’70-es évek elejére emlékeztetnek a C-oszlopokba integrált BMW logók is, amelyek az oldalsó ablaksáv Hofmeister kink néven ismert végében kaptak helyet.

A közútra engedett BMW M modellek eddigi legerősebb soros hathengeres erőforrása

A BMW 3.0 CSL motorházteteje alatt a közútra engedett BMW M modellek eddigi legerősebb soros hathengeres erőforrása dolgozik. Ez pedig már hagyomány, hiszen utolsó fejlesztési fázisában a legendás, 151 kW / 206 lóerő maximális teljesítményre képes előd is rekordot döntött – nem csupán a hathengeres modellek között, de az addig készült összes, sorozatgyártásban kínált BMW modell között is.

Az M Power technológiával dolgozó, soros hathengeres benzinmotor azóta jelentős fejlődésen ment keresztül. 1978-ban a BMW M1 lemezei alatt már 204 kW / 277 lóerő maximális teljesítményre, az 1991-ben bemutatott, második generációs BMW M5 orrában pedig már 250 kW / 340 lóerő maximális teljesítményre volt képes. A BMW M3 ötödik nemzedéke 2014-ben ünnepelte világpremierjét, motorházteteje alatt egy 317 kW / 431 lóerő maximális teljesítményre képes, M TwinPower Turbo technológiával dolgozó soros hathengeres benzinmotorral.

A BMW 3.0 CSL soros hathengeres benzinmotorjának technológiai gyökerei számos ponton megegyeznek a Német Túraautó Bajnokság (DTM) aktuális győztesében dolgozó erőforráséival. A 3.0 liter hengerűrtartalmú erőforrást kivételesen magas fordulatszám-tartományig kalibrálták a mérnökök, akik többek között zárt tetős kialakítású, extrém merev motorblokkot, könnyűszerkezetes, kovácsolt főtengelyt és háromdimenziós nyomtatással készült hengerfejet építettek be a modellbe. A hajtáslánc kenési és hűtési rendszerét a legextrémebb vezetési szituációk sajátosságai szerint tervezték meg. A DTM-győztes BMW M4 GT3 versenyautóban a soros hathengeres benzinmotor körülbelül 600 lóerő maximális teljesítményre képes változata dolgozik, amelynek sorozatgyártásra tervezett kiadása a BMW M3 és a BMW M4 párosában 375 kW / 510 lóerő maximális teljesítmény leadására képes.

Az M TwinPower Turbo technológia, amelyet a mérnökök a BMW 3.0 CSL számára exkluzívan továbbfejlesztettek, a limitált széria példányaiban 412 kW / 560 lóerő maximális teljesítményre képes. A közútra engedett BMW M modellek eddigi legerősebb soros hathengeres erőforrása a jubileumi újdonság különleges státuszát is nyomatékosítja. Az erőforrás csúcs forgatónyomatéka 550 Nm, amelyet egészen a maximális, percenkénti 7 200 főtengely-fordulatig egyenletesen képes leadni.

Hatfokozatú manuális váltó és hátsókerék-meghajtás a kivételesen intenzív vezetési élményért

A BMW 3.0 CSL fejlesztőmérnökei olyan erőátviteli megoldást választottak, amely évtizedek óta a vezetés vérpezsdítő élményének kézzelfogható szimbóluma, végtelenül harmonikus kapcsolatot teremtve ember és gép között. A limitált széria soros hathengeres benzinmotorjához így egy hatfokozatú manuális váltó kapcsolódik, amelynek fokozatkiosztása és áttételezése tökéletesen passzol a modell teljesítmény-karakterisztikájához. A mérnöki precizitással megtervezett váltóút gyors és pontos váltásokat tesz lehetővé. A váltógombot a készítők a középkonzol luxus minőségű kiegészítőjeként, kifejezetten a BMW 3.0 CSL számára álmodták meg. A fehér felületű, gravírozott váltómotívummal és 50-es számmal díszített gomb azonnal felkelti a vezetőben a kézi kapcsolás iránti vágyat és tökéletesen a jobb marokba fekszik. A váltóasszisztenssel a modernkori technológia előtt tisztelegnek a mérnökök: a kanyarfékezésekkor alkalmazott visszaváltások után a váltóasszisztens egy szinkronban működő fordulatszám-szabályzóval segíti a tengelykapcsoló csúszásmentes kapcsolását. Ezt a technológiát a vezető igény szerint aktiválhatja és deaktiválhatja.

A soros hathengeres benzinmotor forgatónyomatéka hagyományos módon, kizárólag a hátsó tengelyre érkezik meg, a zárt versenypályák legtempósabb szakaszainak kanyaríveiben így a vezető mindvégig kontrollált erőcsúsztatásokkal fűzheti át a BMW 3.0 CSL modellt – a benzinmotor BMW M modellekre jellemző, mindvégig kiszámítható, egyenletes teljesítmény-leadására támaszkodva. A hátsó tengelyen dolgozó aktív M differenciálmű ugyancsak letaglózó menetteljesítményt ígér. Szükség esetén a technológia megakadályozza a két hátsó kerék közötti nyomatékkiegyenlítést, ugyanakkor képes akár 100 százalékos záró hatást is folyamatosan fenntartani, illetve váltakozva aktiválni. Az aktív M differenciálmű szorosan együttműködik a dinamikus menetstabilizáló rendszerrel (DSC – Dynamic Stability Control), amely minden egyes vezetési szituációban tökéletesen alkalmazkodik a differenciálmű aktuális záró funkciójához. A technológia például olyan utakon is képes optimalizálni a bal hátsó és a jobb hátsó kerék tapadását, amelyek két oldalt más-más felülettel rendelkeznek. A kanyarokat követő dinamikus kigyorsítások közben a vezető folyamatos visszajelzést kap a hátsó kerekek aktuális tapadásáról, így eszerint tudja adagolni a gázt.

Autónként finomhangolt futómű-technológia BMW M karbon-kerámia fékrendszerrel és M Traction Control tapadásvezérléssel

A BMW 3.0 CSL futómű-technológiája szintén kizárólag olyan csúcstechnológiás alkatrészekből épül fel, amelyeket az elmúlt öt évtized során a BMW M GmbH nagyteljesítményű sportautóiban tökéletesre fejlesztettek a mérnökök: kettős ágyazású lengőkarra támaszkodó első kerékfelfüggesztés és ötkaros hátsó kerékfelfüggesztés M-specifikus hangolással, adaptív M futómű elektronikusan vezérelt lengéscsillapítókkal, változó áttételű M Servotronic sport kormánymű és állítható karakterisztikájú BMW M karbon-kerámia fékrendszer.

A hajtáslánc- és futómű-technológiai alkatrészeket közutakon és versenypályákon végzett intenzív tesztek során hangolták össze a mérnökök. A BMW 3.0 CSL így természetesen az elmúlt fél évszázad összes BMW M modelljének meghatározó teszthelyszínére, a Nürburgring Nordschleife aszfaltcsíkjára is kilátogatott. Az átfogó megméretések előtt a mérnökök minden részletre kiterjedően, számítógépen tervezték meg és optimalizálták a BMW 3.0 CSL digitális mását. A fejlesztőmérnökök a virtuális valóság és más digitális megoldás alkalmazásával maximálisan fel tudták gyorsítani a sorozatfejlesztési folyamatot. A digitális szimuláció a limitált széria összes típus-specifikus sajátosságát figyelembe vette, a méret- és tömegadatoktól kezdve, a tengelyek közötti terhelés-elosztáson és a karosszéria merevségén keresztül, egészen a kerékfelfüggesztések extrém feszes bekötési pontjaiig és a modell aerodinamikai adottságaiig. A technológia így már az első lépéstől kezdve garantálta az agilitás, a menetdinamika és a mérnökien precíz irányíthatóság BMW M modellekre jellemző egységét.

Erőteljes lassítási teljesítmény, optimalizált tartósság, kimagasló hőálló tulajdonság és extrém mértékű fáradhatatlanság jellemzi a BMW M divízió karbon-kerámia fékrendszerét, amelyet a BMW 3.0 CSL első tengelyének végeire hatdugattyús féknyergekkel és 400x38 milliméter méretű, kerámia féktárcsákkal, a hátsó tengely végeire pedig egydugattyús féknyergekkel és 380x28 milliméter méretű, kerámia féktárcsákkal szereltek fel a mérnökök. A vörösre fényezett féknyergekkel dolgozó, M-specifikus integrált fékrendszer kétféle pedálérzet-beállítást is kínál, amelyek az operációs rendszer M Setup menüpontjában aktiválhatók.

Az M Traction Control tapadásvezérléssel a vezető tíz fokozatban, saját preferenciái szerint állíthatja be a kipörgésgátló rendszer beavatkozási határértékét, az M Dinamikus Mód (MDM – M Dynamic Mode) pedig arra is lehetőséget biztosít, hogy teljes mértékben kikapcsolja a dinamikus menetstabilizáló rendszert (DSC – Dynamic Stability Control). A BMW 3.0 CSL így a zárt versenypályák zabolátlan vezetési élményére is felkészült.

Intelligens könnyűszerkezetes járműépítés maximális mennyiségű szénszál használatával

A BMW 3.0 CSL modell esetében a mérnökök csúcstechnológiás innovációk segítségével gondolták és formálták újra az 1970-es évek óta alkalmazott, intelligens könnyűszerkezetes járműépítés alapelveit. A szakemberek a minimális mennyiségű szigetelőanyag alkalmazása mellett kivételesen nagy arányban használtak szénszál-erősítésű műanyagot (CFRP), hogy számottevő mértékben csökkentsék a limitált széria vázszerkezetének és karosszériájának saját tömegét. Az ultrakönnyű alapanyag átfogó használatát tekintve a BMW M GmbH sorozatgyártásban kínált modelljeivel is iparági úttörőnek számít: a nagyteljesítményű sportautókat építő divízió már 2004-ben bemutatta első olyan modelljét, amelyet szénszálból készült tetővel gurított le a gyártósorról.

A BMW 3.0 CSL esetében már gyakorlatilag az összes karosszériaelem tartalmaz szénszál-erősítésű műanyagot. A tető, a motorháztető, a csomagtérajtó, az első lökhárító és a hátsó lökhárító teljes egészében szénszálból készült, ahogyan az első és hátsó kerékjárati ívek, a küszöbtoldatok, a diffúzor és a légterelő szárny is. Mindegyik elemet kisszériában, túlnyomó többségében kézzel állították elő, kizárólag a BMW 3.0 CSL számára.

Számos alkatrész esetében már a célzott alapanyag-választás és a csúcstechnológiás kialakítás kettőse is jelentős mértékű súlycsökkentést eredményezett. A limitált széria tetőre szerelt légterelő szárnya például üvegszál-erősítésű műanyagból készült, a kipufogórendszer titán dobjai pedig mintegy 4,3 kilogrammal könnyebbek a hagyományosan alkalmazott acélnál. A motortérbe épített, alumíniumöntvényből készült toronymerevítők geometriáját az extrém vezetési szituációk során fellépő erőhatásokat figyelembe véve tervezték meg a mérnökök. Az intelligens könnyűszerkezetes járműépítés alapelvei így minimalizált anyaghasználat és saját tömeg mellett garantálnak optimalizált agilitást és mérnökien precíz irányíthatóságot.

Sportautósan letisztult utastér M Carbon kagylóülésekkel

A BMW 3.0 CSL utasterében is szénszálból készült elemek, illetve számos könnyűszerkezetes intézkedés nyomatékosítja a limitált széria sportautós letisztultságát. A hátsó üléssor helyét a két bukósisak tárolóegysége foglalja el. A szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP) készült ajtókárpitok és a jelentős mértékben csökkentett hangszigetelés ugyancsak a modell extrém sportosságát erősíti. A vezető és utasa M Carbon kagylóülésekben foglal helyet, amelyek az utazás minden kilométerén hamisítatlan versenyhangulatot árasztanak. Az ülőfelületek és a háttámlák közötti átlós kapcsolatok a történelmi elődmodellben alkalmazott könnyűszerkezetes ülések építési elvét idézik. Az ülések magassága és háttámláik dőlésszöge három fokozatban állítható, azonban kizárólag műhelyben. A hosszanti állítás manuálisan is megoldható, az ülőlap alatt található kar segítségével. Az M Carbon kagylóülések fejtámla-betétjei leszerelhetők.

A BMW 3.0 CSL utastere letisztult, exkluzív sportautós hangulatot áraszt. A Black árnyalatú Alcantara ülésekhez BMW M biztonsági övek, Alcantara-borítású BMW M sportkormány, antracit színű tetőkárpit, valamint Black árnyalatú Alcantara és matt felületű, szénszálból készült dekorbetétek társulnak. A karosszéria Alpine white fényezésével fehér kontrasztvarrások és fehér kiegészítések harmonizálnak, többek között a küszöbtoldatokon és az üléseken visszaköszönő típusjelzésekben. A fehér váltógomb a vezető és az autó között klasszikus kapcsolatot szimbolizálja, miközben a vörös Start/Stop gomb és a sportkormányon található vörös memóriagombok az erőforrás aktiválására, illetve a járműbeállítások közvetlen elérésére szolgálnak. A műszerfal matt felületű, utasülés előtti, szénszálból készült dekorbetétje büszkén viseli az 50 darabban limitált széria sorozatszámát: az #01/50 és #50/50 közötti számok megismételhetetlen, jól látható stílusban igazolják az adott modell egyediségét.

Az átlagos üzemanyag-fogyasztási és kombinált károsanyag-kibocsátási értékeket a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint számolták ki. Az adatok a Németországban alapfelszereltséggel elérhető modellek értékei, amelyek a keréktárcsák / gumiabroncsok méretétől és típusától, valamint az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető tételek felszerelésétől is függnek. A hivatalos NEDC és WLTP mérési eljárásokról bővebb információt találnak a www.bmw.de/wltp weboldalon.

További információk az új személygépkocsik hivatalos üzemanyag-fogyasztási, fajlagos károsanyag-kibocsátási, illetve elektromosáram-fogyasztási adatairól a „Leitfaden über Kraftstoffverbrauch, die CO2-Emissionen und den Stromverbrauch neuer Personenkraftwagen” (Tájékoztató az új személygépkocsik üzemanyag-fogyasztásáról, károsanyag-kibocsátásáról és elektromosáram-fogyasztásáról) (Guideline for fuel consumption, CO2 emissions and electric power consumption of new passenger cars) kiadványban találhatók, amely minden értékesítési helyen, valamint a Deutsche Automobil Treuhand GmbH (DAT) társaságtól (D-73760 Ostfildern-Scharnhausen, Hellmuth Hirth Str. 1.) vagy a https://www.dat.de/co2 weboldalon szerezhető be.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

THE NEW BMW i5.

Munich. Here you can see the webcast of the Digital World Premiere of the new BMW i5.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés