Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Minimalista mindenes: az új MINI Countryman

Magasabb, hosszabb, MINI – hat centiméterrel magasabb és tizenhárom centiméterrel hosszabb lett az új MINI Countryman, amely közvetlen elődmodelljéhez képest is érezhetően tovább nőtt. A szélesebb kerékjárati íveknek, a jellegzetes egyediségnek és a letisztult felületekkel dolgozó, modern, minimalista formanyelvnek köszönhetően a modell kisugárzása minden korábbinál magabiztosabb.

MINI
·
MINI Countryman
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Author.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Magasabb, hosszabb, MINI – hat centiméterrel magasabb és tizenhárom centiméterrel hosszabb lett az új MINI Countryman, amely közvetlen elődmodelljéhez képest is érezhetően tovább nőtt. A szélesebb kerékjárati íveknek, a jellegzetes egyediségnek és a letisztult felületekkel dolgozó, modern, minimalista formanyelvnek köszönhetően a modell kisugárzása minden korábbinál magabiztosabb. Utasterében a kalandor MINI még több helyet, még nagyobb kényelmet és még nagyobb biztonságot kínál – ALL4 intelligens összkerékhajtásának köszönhetően nem csupán az épített utakon, de azokon túl is. Az intelligens vezetést támogató rendszerek kibővített portfóliója, a hangutasításokkal vezérelhető MINI Intelligent Personal Assistant és az új MINI vezetési üzemmódok az új MINI Countryman fedélzetén átélhető kényelmes és szórakoztató kirándulások még intenzívebb formáját kínálják. Ehhez a tisztán elektromos meghajtás is nagymértékben hozzájárul, kétféle teljesítményszinttel fokozva tovább a márkára jellemző vezetési élményt. Az első Németországban gyártott MINI modellként az új MINI Countryman a sorozatgyártás területén is új útra lép.

A 4 433 milliméter hosszú, 1 843 milliméter széles és 1 656 milliméter magas, új MINI Countryman egyszerre elegáns mindenes és tágas hétköznapi társ. 2 692 milliméterre növelt tengelytávolságának köszönhetően a modell által kínált utaskényelem még tovább nőtt. A tisztán elektromos meghajtású, új MINI Countryman kétféle teljesítményszinttel válik elérhetővé: a 150 kW / 204 lóerő maximális teljesítmény és 250 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes MINI Countryman E modell a nagyfeszültségű akkumulátor egy feltöltésével 462 kilométert*,  a 230 kW / 313 lóerő maximális teljesítmény és 494 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes MINI Countryman SE ALL4 modell pedig 433 kilométert* tud megtenni.

A MINI új modellcsaládjának harmadik generációba lépő, legnagyobb tagja tisztán elektromos meghajtással folytatja útját az emissziómentes mobilitás korszaka felé. 2010-es piaci bevezetése óta a kompakt crossover sikert sikerre halmoz, öt ajtajának és – a MINI modelltörténetében akkoriban újdonságnak számító – több mint négyméteres karosszériahosszúságának köszönhetően. Nem is véletlenül: az erőteljes motorokkal szerelt kalandor opcionális extrafelszereltségként megrendelhető összkerékhajtása rendkívüli biztonságot és intenzív vezetési élményt ígér – az épített utakon túl is.

„A tisztán elektromos meghajtású MINI Countryman modellel a márka új modellcsaládjának legnagyobb tagja is felhajt az emissziómentes mobilitás korszaka felé vezető útra. Az első Németországban gyártott MINI modell sorozatgyártása ugyancsak a lehető legzöldebb módon történik. Sokoldalúsága és erőteljes tisztán elektromos meghajtása a modellt a nagyvárosokban és a városhatárokon túl kezdődő kalandokban is tökéletes társsá emeli” – mondta Stefanie Wurst, a MINI márka vezetője.

A MINI új formanyelve: Charismatic Simplicity

A MINI új modellgenerációjának formanyelve modern, digitális és összetéveszthetetlen. Új modellcsaládjával a MINI új korszakba emeli a vezetés élményét, az átfogó felhasználói élményt és a felelősségteljes hozzáállást. A 2030-ra előirányzott, teljesen elektromos márkává válás felé vezető úton tett eme részletekbe menő átállás az új modellek autentikus dizájnjában is visszaköszön, amely a jövőbe vezető technológiát a karosszériatervezés elemi elveivel és a márka tradicionális jegyeivel ötvözi. Mindez a MINI nagyvárosi jellegét hangsúlyozza, az innovációkban rejlő élményekkel együtt.

„Az új MINI Countryman az a modell, amelyet az egész család számára készítettünk. Legújabb generációjára nem csupán magasságában, hosszúságában és utasterének helykínálatában nőtt, de egyedisége, kiállása és átfogó élményvilága is érezhetően új szintre lépett. Az új modell még inkább jelen van, még tágasabb és még magabiztosabb, amelyet frontrészének függőleges tagolása és formanyelvének vízszintes elrendezése hangsúlyoz tovább. Összetéveszthetetlen karaktere azonnal felismerhető a jellegzetes hűtőrácsról, az egyedi első fényszórókról és a gondosan megmunkált motorháztetőről” – nyilatkozta Oliver Heilmer, a MINI vezető formatervezője.

A karosszéria: látványos minimalizmus hamisítatlan egyediséggel

Függőlegesen tagolt, minimalista jármű-sziluettjével az új MINI Countryman egy kompakt crossover kalandvágyó hangulatát, sokoldalúságát és megbízhatóságát tükrözi. A modell minden kétséget kizáró terepjáró képességeit a MINI-re jellemző karosszériaarányok erősítik tovább, így az új MINI Countryman már első ránézésre felismerhető. A MINI klasszikus formatervezési jegyei rövid túlnyúlásokkal, rövid motorháztetővel, hosszú tengelytávolsággal és nagy kerekekkel párosulnak, amely sportosan edzett kiállást eredményez.

Az új MINI Countryman mindemellett kivételes aerodinamikai adottságokkal is rendelkezik, amelyek még alacsonyabb energiafogyasztási értéket garantálnak. Az új, tisztán elektromos meghajtású MINI Countryman légellenállási együtthatója mindössze 0,26 – szemben a közvetlen elődmodell 0,31-es Cd értékével. A crossover MINI új nemzedéke így riválisaival szemben is új mércét állít fel, az intelligens járműépítési alapelvek jegyében minimális ökológiai lábnyomot hagyva.

A karosszéria modern formanyelve letisztult felületekkel, jellegzetesen körbefutó fekete védősávval és enyhén ívelt tetővonallal dolgozik, amely észrevétlenül olvad át a felszereltség-specifikus, új kialakítású C-oszlopba. Utóbbi kiváló lehetőséget teremt a különböző modellek, felszereltségi szintek és későbbi kiadások megkülönböztetésére. A C-oszlop kialakítása az aktuális felszereltségi szinttől függ, és mint ilyen, az egyes felszereltségi változatokat is megkülönbözteti egymástól. A minimalista stílusban megtervezett elem harmonikusan illeszkedik bele a karosszéria letisztult formanyelvébe és a tető kiválasztott kontraszt-fényezéséhez is tökéletesen passzol.

A lényegre történő összpontosítás eredményeként a MINI egyedi stílusjegyei, a vizuálisan három részre osztott karosszéria, az oldalsó ablaksáv és a kontrasztos tető így még élénkebb hatást kelt, elősegítve az új formanyelv magabiztos megjelenését.

Látványosan ragyogó frontrész LED-technológiás első fényszórókkal és egyedi világítási módokkal

A tisztán elektromos meghajtású MINI Countryman frontrészét az új, markáns kontúrral megrajzolt, nyolcszögletű hűtőrács határozza meg. Felületébe különösen kisméretű, besüllyesztett radarszenzort integráltak, amely a vezetést támogató rendszerek megnövelt funkcionalitását segíti.

A MINI új modellgenerációjában a MINI Countryman az első olyan modell, amely vezetést támogató rendszereivel már 2. szintű, félautomatizált járművezetést is lehetővé tesz. A modell frontrészének egyes stílusjegyei a kiválasztott felszereltségi szint függvényében változnak. A Favoured felszereltségi szint például Vibrant Silver árnyalatú kiegészítőkkel helyezi a figyelem középpontjába a karosszéria részleteit.

A LED-technológiás első és hátsó fényszórók nappali menetfényei ragyogó megjelenést garantálnak. Az opcionális extrafelszereltség részeként a nappali menetfények háromféle beállítási és működési lehetőséget is kínálnak, az egyes modellek egyedi kiállását nyomatékosítva. Mindegyik lehetőség speciálisan megkomponált üdvözlő és búcsúzó animációval kezdődik, illetve végződik – a brit prémiummárka ügyfelében már a vezetés előtt felébresztve a MINI Countryman modellel történő találkozás iránti vágyat.

Minimalista részletek az erőteljes kiállás és a minden korábbinál dinamikusabb teljesítmény érdekében

Az első fényszórókat már nem króm keret szegélyezi, amelynek köszönhetően az újdonság frontrésze még jellegzetesebb alakot ölt. A motorháztető látványos vonalvezetésével a legsokoldalúbb MINI kiváltképp erőteljes egyéniség képében tündököl – amelyet a modell megemelt hasmagassága és széles nyomtávjai még tovább erősítenek.

Oldalnézetből az új MINI Countryman erőteljesen minimalista. A karosszérián jellegzetesen körbefutó fekete védősáv keskenyebb, mint az elődmodellek esetében, a teljesen egyedi kialakítású C-oszlop pedig az enyhén ívelt tetővonalat támasztja alá. A karosszéria így még határozottabb benyomást kelt, amely az új MINI Countryman hamisítatlan egyediségét nyomatékosítja. A robosztus megjelenést akár 20” méretű keréktárcsák fokozzák. A középpontban sokkal inkább a karosszériafényezés áll, amely eleganciát sugároz.

Letisztult felületeivel és síkba süllyesztett hátsó lámpáival a hátsó kialakítás rendkívül egységes megjelenésű. A függőleges elrendezés a klasszikus Mini hátsó lámpáit idézi és elegánsan fogja közre a hátsó kialakítás nagyméretű középső részét. Ez az új MINI Countryman prémium minőségét, illetve széles és magabiztos kiállását erősíti. A hátsó lámpák az első fényszórókhoz hasonlóan, különböző beállítási és működési lehetőségeket kínálnak. A határozott vállrész kiváltképp erőteljes megjelenést kölcsönöz a modellnek. A hátsó kialakítást a készítők határozottan két részre osztották. A hátsó lökhárító a modell magabiztos kiállását nyomatékosítja, miközben a nagyméretű felületek a könnyedség érzését keltik.

Négy felszereltségi szint és új tetőszínek

Az új MINI Countryman jellegzetesen kontrasztos tetőszínei között az új Vibrant Silver árnyalat is megjelenik. A modell négyféle felszereltségi szinttel lesz elérhető. Az Essential felszereltségi szint maximális letisztultságot és abszolút minimalista összképet garantál, kiemelve bizonyos funkcionális részeket, például az új, Vibrant Silver árnyalatban megálmodott márkalogót. A karosszériafényezések új palettája a kalandvágyó MINI modernizáltságát hangsúlyozza, olyan élénk tónusokkal, mint például az Indigo Sunset Blue.

Amíg a Classic felszereltségi szint elsősorban az utastérre koncentrál, addig a Favoured felszereltségi szint a karosszérián is kiváltképp kifejező részleteket tartalmaz. Ezen a felszereltségi szinten már a Vibrant Silver árnyalatú tető is megrendelhető az új MINI Countryman modellhez – az opcionális extrafelszereltség részeként.

A John Cooper Works felszereltségi szint maximálisan előtérbe helyezi az új MINI Countryman sportos adottságát, jellegzetes első és hátsó kialakítást kínálva. A hűtőrács keretén és a márkalogón alkalmazott magasfényű fekete fényezés az erőteljes összképet nyomatékosítja, ahogyan a piros vagy fekete árnyalatú, JCW-specifikus motorháztető-csíkok is. A motorsport ihlette Chili Red kontraszttető, a hasonló árnyalatú C-oszlop és a MINI John Cooper Works embléma még tovább hangsúlyozza a MINI menetdinamikai adottságait.

Az utastér: nagyméretű, digitális, magával ragadó és melegséget árasztó

Az új MINI Countryman műszerfalán egyetlen kiegészítő kijelző sem található a kormánykerék mögött: a technológia minden releváns tartalmat az opcionális extrafelszereltség részeként elérhető MINI Head-Up kijelzőre vetít. A lényegre történő összpontosítás nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a vezető az útra koncentráljon, miközben az utasteret ötletesen megtervezett, prémium minőségű alkatrészekkel formálja.

Ahogyan az új MINI Cooper modellnél, úgy a Classic, Favoured és JCW felszereltségi szinteken itt is textilfelületek borítják a nagyméretű, ívelt műszerfalat – most először. Az új MINI Countryman utasterét melegséget árasztó, kellemes anyaghasználat és otthonos hangulat jellemzi. Az újrahasznosított poliészterből készült, kétszínű textil sokoldalú, könnyen ápolható szerkezetét egy speciálisan kifejlesztett kötési eljárással hozták létre. Az új, kör alakú műszer alatt meghúzott vízszintes vonal az utastér egészét egy felső és egy alsó részre osztja. A felső rész összes eleme, így a szellőzőrostélyok és az ajtókilincsek függőlegesen lettek elrendezve, az újdonság határozott egyéniségét hangsúlyozva.

A letisztult vonalvezetés és az első ülések bőséges helykínálata modern, szellős hangulatot kölcsönöz az utastérnek. Az új MINI Countryman vezetője és első utasa jelentősen nagyobb kényelmet élvezhet, a váll és könyök magasságában elért közel három centiméteres utastér-szélesítésnek köszönhetően. A hátsó üléseknél eközben mintegy 2,5 centiméteres utastér-szélesítést értek el a mérnökök.

Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető panoráma üvegtető kiváltképp világossá és barátságossá teszi az utasteret, ráadásul első fele ki is nyitható. Az új MINI Countryman alapkivitele és JCW felszereltségi szintje sportülésekkel és a memóriafunkcióval dolgozó, elektromos ülésfűtés opciójával is elérhető. A masszázs funkció még pihentetőbb utazást kínál. Az első ülések között széles, állítható kartámasz fokozza az utazás kényelmét.

A hátsó üléssort a maximális minimalizmus és helykínálat jegyében tervezték meg a mérnökök. A hátsó ülések 13 centiméteres intervallumban csúsztathatók előre és hátra, amely így nagyobb lábteret vagy nagyobb csomagteret garantál. A három részre osztott háttámla egyenként állítható és hat állásban, akár 12 fokig dönthető. Ez azt jelenti, hogy az ülések a hátradőlés lehetőségét és az egyenes ülőpozíciót egyaránt felkínálják a brit prémiummárka utasainak. Lehajtott hátsó ülésekkel az alapesetben 460 liter térfogatú csomagtér 1450 literig bővíthető, ezáltal még a terjedelmes tárgyak is könnyedén elférnek benne. A tisztán elektromos meghajtású MINI Countryman járműtöltő kábeleinek kényelmes elhelyezését a tálca alá rejtett plusz tárolóhely segíti. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető, elektromosan be- és kihajtható vonóhorog tovább fokozza a modell praktikusságát. Az új MINI Countryman akár 1 200 kilogramm saját tömegű vontatmányt is vontathat.

MINI Interaction Unit: a felhasználói élményt nagyfelbontású OLED kijelző forradalmasítja

Nagyfelbontásával és kör alakú kialakításával a központi OLED kijelző új mércét állít fel. Akárcsak az új MINI Countryman elődmodelljeinek kerek műszeregysége, az új központi stíluselem is sokoldalú funkcionalitásával és teljesen új érzésével válik az utastér meghatározó részévé. Műszeregységként a MINI Interaction Unit a felhasználói élmény és a menetkomfort középpontja. A MINI 9.0 operációs rendszernek köszönhetően az új MINI Countryman összes funkciója intuitív módon, érintésekkel és hangutasításokkal vezérelhető. Az újratervezett utastérben a központi kijelző a vezetőhöz és első utasához is közelebb került, így még kényelmesebben érhető el. A prémium minőségű üvegszegéllyel ellátott, vékony érintőképernyő átmérője 240 milliméter, kezelési és működtetési logikája pedig az okostelefonokról ismert szabványokat idézi.

A kijelzett tartalom grafikus megjelenítése modern és kizárólag a lényegre összpontosít. A műszer felső felén az autóval kapcsolatos leglényegesebb információk, így például az aktuális sebesség és az akkumulátor állapota kapott helyet. A sebességjelző megérintésére egy nagyméretű, teljes képernyőre kiterjesztett sebességmérővel ellátott kijelző jelenik meg, amely egyértelműen a vezetés élményére helyezi a hangsúlyt. A „Home” menüben az ikonok az aktuális menüfunkciótól balra és jobbra lévő miniatűr nézetben jelennek meg. Ezek vízszintesen középre csúsztatva hozhatók fel és választhatók ki. Az OLED kijelző alsó felén a „Navigáció”, a „Média”, a „Telefon” és a „Klíma” menüpontok bármikor közvetlenül elérhetők. Az összes többi funkció a menüben ugyanúgy érhető el, mint az okostelefonok esetében. A kijelző a „Home” gomb megérintésére visszatér az alapértelmezett beállításhoz.

Érzelmekben gazdag MINI vezetési üzemmódok a magával ragadó vezetési élményért

Az opcionális extrafelszereltség részeként elérhető MINI vezetési üzemmódok (MINI Experience Modes) az OLED kijelző hátoldalán elhelyezett MINI kivetítővel fokozzák a vezetés élményét. A technológia a kiválasztott vezetési üzemmódhoz illő színsémákat és mintákat vetíti ki a műszerfalra, amellyel a hangulatvilágítás árnyalatai is harmonizálnak. A magával ragadó vezetési üzemmódokat vadonatúj, digitális MINI Sounds hangzásvilág egészíti ki, amelyhez az OLED kijelzőn különleges grafikai elemekkel kombinált animációk társulnak – a MINI rajongói így a tisztán elektromos meghajtású MINI Countryman utasterében merőben újfajta utastér-élményt élhetnek át.

Az új megoldásokkal operáló, magával ragadó felhasználói élmény még hangulatosabbá és még egyedibbé varázsolja az új MINI Countryman utasterét, minden korábbinál átfogóbb személyre szabhatósági lehetőségeket kínálva. Personal vezetési üzemmódban például a vezetőnek arra is lehetősége nyílik, hogy a MINI okosalkalmazáson keresztül egyénileg kiválasztott képet állítson be a központi kijelző háttereként. A kiválasztott kép meghatározó színeit ezt követően a MINI kivetítő a műszerfal textilfelületeire is kiterjeszti. A műszerfal alsó felén és az ajtókárpitokban ezzel párhuzamosan a domináns színhez igazodó hangulatvilágítás kel életre.

Az üzemmód-specifikus hátterek mindegyik MINI vezetési üzemmódnak látványos megjelenést kölcsönöznek. Az egyes üzemmódok különböző lehetőségeit finom fénymozgások támogatják, anélkül, hogy elvonnák a vezető figyelmét az útról. Minden egyes üzemmódban hangulathoz passzoló megjelenítés kerül a kijelző középpontjába, így például Go-Kart vezetési üzemmódban a MINI sportos génjei kerülnek előtérbe: a kijelző és az utastér egésze antracit és piros színben úszik, miközben a John Cooper Works által inspirált üzemmód vezetési élményét speciális analóg műszerek egészítik ki. A Vivid vezetési üzemmód a kiválasztott albumborító színeihez hangolja a hangulatvilágítást. A Core, Green, Timeless, Balance és Personal vezetési üzemmódok árnyalatai ugyancsak a személyes preferenciák, igények és hangulatok szerint változtathatók. A Trail üzemmód, amely a vezető felfedezés iránti vágyát helyezi a középpontba, az új MINI Countryman modell sajátja.

Hamisítatlanul MINI: az újratervezett kapcsolósor

A műszerfal alatti részen kiváltképp letisztult és hagyományőrző az új MINI Countryman formanyelve. Az újratervezett kapcsolósor öt egyedi kialakítású kapcsolón keresztül teszi elérhetővé a különböző funkciókat. A legfőbb vezetési funkciók (a rögzítőfék, a sebességváltó előválasztója, a Start/Stop gomb, a vezetési élménykapcsoló és a hangerőszabályzó) közvetlenül elérhetők, így a kapcsolósoron nincs szükség önálló váltókarra – ezzel az új MINI Countryman a középkonzolon is több tárolóhelyet kínál.

A megnövelt pohártartók mellett itt egy nagyméretű, nyitott tárolórekesz is helyet kapott. Az okostelefonok a konzol elején található, vezeték nélküli töltőhelyen tölthetők, a központi tárolórekesznek köszönhetően pedig könnyebben megtalálhatók. A kötött felületű, textilpánttal ellátott tárolódobozt a MINI a Favoured felszereltségi szinttől alapfelszereltségként kínálja.

Négy újratervezett felszereltségi szint az egyedi megjelenésért

Az új MINI Countryman szándékosan minimalista színvilággal és anyagválasztékkal dolgozik. A tervezők kizárólag újfejlesztésű, prémium minőségű és környezetbarát anyagokat használtak. A műszerfalat és az ajtókárpitokat újrahasznosított poliészter felületek borítják, kiváló minőségű, kétdimenziós kötött anyag formájában. Kéttónusú kialakításuk markáns hangsúlyokat kap, kellemes hangulatot teremtve az utastérben. Az új MINI Countryman modellben négy újratervezett felszereltségi szint teremti meg a kellemes közérzet modern változatát.

Az Essential felszereltségi szint a maximális minimalizmusra összpontosít. A fekete sportülések határozott mintázata többszínű textília mentén harmonizál a műszerfalon található színes textilszalaggal. Egyes funkcionális elemeket a karosszérián és az utastérben is Vibrant Silver kiegészítő árnyalat hangsúlyoz. A karosszérián ilyen például a márkaembléma, amely a fekete, nyolcszögletű hűtőráccsal alkot éles kontrasztot.

A Classic felszereltségi szint az első, amelynél a MINI sorozatgyártásban kínál modern, kétdimenziós kötött textíliát. A műszerfalon és az ajtókilincseken elhelyezett, kéttónusú fekete kötött textil izgalmas kontrasztot alkot a prémium minőségű műbőr ülésekkel. Utóbbi szürke és fekete színben érhető el, perforált mintázattal, míg az oldalsó kontrasztok kék textilszínben pompáznak.

A modern, prémium minőségű Favoured felszereltségi szint a leginkább kifejező opció. Az elegáns Dark Petrol árnyalat a műszerfaltól egészen az ajtókárpitokig nyúlik, ahol kötött, barna textíliával lágyan egyesül. Az extravagáns sportülések hagyományos öltésekkel és hímzett MINI logóval érhetők el, háromféle árnyalatban. A perforált műbőrből készült, prémium minőségű Vescin sportülések igény szerint sötét vagy világos árnyalatban egészítik ki az extravagáns utasteret. A Vibrant Silver árnyalatú hűtőráccsal bármilyen színű, akár szintén Vibrant Silver árnyalatú kontraszttető is összhangba hozható.

A JCW felszereltségi szint az újfajta anyaghasználat legsportosabb válfaját kínálja. A sportos kialakítású, kiegészítő oldaltámaszokkal ellátott MINI John Cooper Works sportülések érezhetően kényelmesebbek lettek. A többszínű kötött textíliával és fekete műbőrrel kombinált, piros öltésekkel díszített sportülések a műszerfal és az ajtókárpitok színkombinációját követik. A karosszéria sportos kiegészítői, a magasfényű fekete hűtőrács és márkaembléma eközben az erőteljes összbenyomást hangsúlyozza. A JCW felszereltségi szint opcionális extrafelszereltségi tételei között a Chili Red tető, valamint a JCW-specifikus, piros vagy fekete színű motorháztető-csíkok is megtalálhatók.

„Hey MINI!”: az első MINI Intelligent Personal Assistant

A brit prémiummárka első teljes értékű, hangalapú asszisztensének köszönhetően az új MINI Countryman számos funkciója már hangutasításokkal is vezérelhető. A MINI Intelligent Personal Assistant a „Hey MINI!” vezérszavak kimondásával vagy a kormánykeréken található push-to-talk gomb megnyomásával aktiválható. A hangvezérelt interakció a kerek OLED kijelzőn is visszaköszön, grafikus elemekből, tipográfiából és avatárból álló animáció formájában. A megjelenítéshez a felhasználók a MINI modell stilizált ábrázolását és a rajongók által jól ismert Spike megjelenítését is választhatják, így a virtuális úti társsal folytatott kommunikáció különösen élethűvé válik. A gördülékenyebb interakció érdekében a szóbeli megszólalásokat és hangutasításokat a rendszer azonnal feldolgozza és megjeleníti a központi kijelzőn. A vezető így a navigációs rendszert, a telefonálást, a szórakoztató rendszereket és számos más járműfunkciót is játszi könnyedséggel vezérelhet.

Az autó és vezetője között lefolytatott párbeszédek során a MINI Intelligent Personal Assistant folyamatosan tanulja az ismétlődő útvonalakat, a geo-alapú adatokra támaszkodva így például megtanulja, hogy automatikusan lehúzza az ablakot, amint az autó behajt egy parkolóházba. A hétköznapi rutinok így még kényelmesebbé és még inkább személyre szabhatóvá válnak.

Továbbfejlesztett vezetést támogató rendszerek: pihentető vezetés még nagyobb biztonságban

Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető Driving Assistant Plus csomagnak immár nem csupán az automata aktív tempomat (Active Cruise Control), de a kormányzó- és sávtartó asszisztens (Steering and Lane Control Assistant) is része. A vezetőnek kényelmes és együttműködő kormányzás segít az adott forgalmi sávban maradni. A technológia kiváltképp a hosszabbra nyúló, monoton utazások közben járul hozzá a vezetés pihentető kényelméhez. A kijelzők, a vezérlőelemek és a könnyen kezelhető funkciók letisztult elrendezése nagyfokú rendszerbiztonságot eredményez.

Az opcionális extrafelszereltség részeként elérhető Driving Assistant Professional csomag egy olyan új funkciót is tartalmaz, amely a 2. szintű, félautomatizált járművezetés lehetőségét is megteremti. A kijelölt autópálya-kijárathoz közeledve a technológia a modell érzékelőire és vezetést támogató rendszereire támaszkodva folyamatosan figyelni kezdi a szélső forgalmi sávba történő átsoroláshoz szükséges réseket, a biztonságos sávváltáshoz pedig optimális sebességet vesz fel.

A MINI Countryman most először az autópályákhoz hasonló autóutakon is lehetővé teszi a félautomatizált járművezetést, egészen 60 km/órás sebességig. A technológia eddig a sebességig lehetővé teszi, hogy az autó vezetője levegye a kezét a kormányról, mindaddig, amíg az autó előtt haladó jármű mögött marad. A vezetőnek ettől függetlenül folyamatosan készen kell állnia az aktív kormányzásra és fékezésre. E funkció a többi vezetést támogató rendszerre épül, átvéve az adott forgalmi sávban a hossz- és oldalirányú vezetési manővereket.

A továbbfejlesztett vezetést támogató rendszerek lehetőségei valós időben jelennek meg az OLED kijelző Assisted View funkciójának köszönhetően. Az új technológiák használatát nagymértékben megkönnyíti, hogy a vezetést támogató rendszerek által kínált javaslatok egyszerűen értelmezhetők és követhetők.

Az új Vontatmány Asszisztens (Trailer Assistant) alapfelszereltségként segíti a vezetőt a vontatmánnyal történő parkolási manőverekben, tolatás közben folyamatosan mutatva a tökéletes parkoláshoz szükséges optimális kormányzási szögeket. Az automatizált parkolási funkciók és a 360 fokos Parking View funkció mellett az új MINI Countryman tizenkét ultrahangos érzékelővel és négy Surround View kamerával képes még pontosabban beazonosítani a lehetséges parkolóhelyeket, sőt mi több, önálló parkolási manőverek kezdeményezésére is képes. Az opcionális extrafelszereltségként megrendelhető Parking Assistant Professional részeként elérhető Remote Parking funkcióval az autó okostelefonon keresztül is kimanőverezhető a parkolóhelyről. Ha nincs elegendő hely az autó mellett, az új MINI Countryman képes saját maga kihajtani a parkolóhelyről, hogy megkönnyítse vezetője számára a bejutást.

Az új MINI 9.0 operációs rendszer: modern járműkapcsolati lehetőségek a digitális kényelem érdekében

Az új Charismatic Simplicity formanyelv a funkcionális és érzelmi elemeket egyesítő felhasználói felület kialakításában is visszaköszön. A minimalista dizájn mögött teljesen új, rendkívül modern grafika húzódik, miközben a statikus és dinamikus elemek természetes módon, rendezetten illeszkednek az OLED kijelző kör alakú formai kialakításához. Az autó és vezetője közötti, már alapjában véve is rendkívül intuitív párbeszédet mikroanimációk fokozzák, előtérbe helyezve a MINI új modellcsaládjának digitális jellegét is.

A MINI 9.0 operációs rendszer a BMW Group saját fejlesztése, amely az Android Open Source Project (AOSP) szoftvercsomag alapjaira épül. Kezelése intuitív és a szórakoztató elektronikai eszközökből ismert szabványokat követi.

A képernyő közepén található a Start menü, amelyben a személyre szabott tartalmak oldalra húzással indíthatók el. A képernyő alsó részén található egy rögzített állapotsor, amely a közvetlenül is kiválasztható „Navigáció”, „Média”, „Telefon”, „Minden alkalmazás” és – helyzettől függően – „Home” menüpontokat tartalmazza. A képernyő alsó széléről felfelé lapozva egy eszköztár jelenik meg – ezt a megoldást az ügyfelek számos szórakoztató elektronikai eszközről ismerhetik. A kedvenc funkciók itt eltárolhatók és könnyedén előhívhatók. Az eszköztár a multifunkciós kormánykeréken található csillaggombbal is aktiválható. A képernyő felső területe a vezetéssel kapcsolatos tartalmaknak, például a jármű aktuális sebességének és a jármű állapotára vonatkozó legfontosabb információknak van fenntartva. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető Head-Up kijelző a vezetéshez kapcsolódó legfontosabb információkat közvetlenül a vezető látómezejébe vetíti.

Az utastér vezető- és utasoldali hőmérséklete folyamatosan látható a képernyő bal és jobb oldalán. A légkondicionáló beállításait a MINI Interaction Unit tárolja, egyetlen érintéssel vagy hangutasítással azonban bármikor előhívhatók.

A sebességmérő megérintésével a teljes MINI Interaction Unit egyetlen MINI-stílusú sebességmérővé alakítható át, az aktivált MINI vezetési üzemmód függvényében.

„Az új MINI 9.0 operációs rendszer könnyedén kezelhető és élményekkel teli, akárcsak maga a MINI. A különösen pontos és gyors útvonaltervezést garantáló, új, felhőalapú MINI Navigációnak, a nagysebességű csatlakozási lehetőségeknek és az opcionális 5G mobilkapcsolatnak köszönhetően az új MINI Countryman óriási ugrást tesz a digitális világba, tovább hangsúlyozva a márka karizmatikus örökségét” – fogalmazott Stefanie Wurst, a MINI márka vezetője.

Vezetés közben a MINI Navigációs csomag és az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető MINI Connected csomag valósághű háromdimenziós megjelenítéssel támogatja a vezetőt, többek között az aktuális forgalmi helyzet megjelenítésével és parkolási lehetőségekről szóló információkkal. A bonyolult kereszteződések vizualizálásához ráadásul kiterjesztett valóság funkció is megrendelhető, az opcionális extrafelszereltség részeként. A tisztán elektromos meghajtású MINI Countryman navigációs rendszerében megadott úti cél aktiválása után a technológia a töltésre optimalizált útalternatívát is azonnal megjeleníti.

A MINI Connected Upgrades mindezeken felül újabb és újabb járműfunkciók egyszerű, digitális megvásárlását és feltelepítését is lehetővé teszi. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető MINI Connected csomag részeként a MINI Connected Store a praktikus és szórakoztató alkalmazások folyamatosan bővülő palettájához kínál hozzáférést, beleértve a játékokat, a zenealbumokat és a videó streaminget is. A vadonatúj AirConsole játékplatform az utastérben átélhető játékélmény egyedülálló formáját váltja valóra, az OLED kijelzőn megjelenő játékot pedig az utasok okostelefonjukkal irányíthatják.

Hálózatról tölthető gokart-érzés a progresszív hajtáslánc-technológiának köszönhetően

Az új MINI Countryman a vezetés zéró emissziójú élményét ígéri. Progresszív hajtáslánc-technológiájának és megnövelt tisztán elektromos hatótávolságának köszönhetően a városhatárokon túl kezdődő tájak is bátran meghódíthatók – akár két erőteljes elektromos motorral és ALL4 intelligens összkerékhajtással. A MINI Countryman E modell és a MINI Countryman SE ALL modell egyaránt tisztán elektromos meghajtással érkezik meg az utakra, utóbbi megnövelt teljesítménnyel és intelligens összkerékhajtással.

A MINI Countryman E modell 150 kW / 204 lóerő maximális teljesítményre képes elektromos motorja 250 Nm csúcs forgatónyomatékot ad le, amellyel 8,6 másodperc alatt gyorsítja fel az autót álló helyzetből 100 km/órás tempóra. Végsebessége 170 km/óra. Az összkerékhajtású MINI Countryman SE ALL4 modell elektromos motorjai együtt 230 kW/ 313 lóerő maximális rendszerteljesítményre képesek, amelyhez 494 Nm csúcs forgatónyomaték társul. A modell ezzel 5,6 másodperc alatt tudja le a nulla-százas gyorsulást, végsebessége pedig 180 km/óra.*

Az új MINI Countryman mindezen felül rendkívül hatékony, innovatív benzinmotorokkal is elérhetővé válik. A MINI Countryman C modell elsőkerék-meghajtással, a MINI Countryman S ALL4 és a MINI Countryman JCW ALL4 modellek pedig intelligens összkerékhajtással gurulnak fel a palettára – utóbbi esetben vérpezsdítően sportos menettulajdonságokra optimalizálva. Az új MINI Countryman dízelmotorral is megrendelhető lesz.

Kimagasló menetdinamika a kényelmes és sportos mobilitás érdekében

A megnövelt tengelytávolság és a némileg megnövelt nyomtávok a kimagasló menetdinamika tökéletes alapjait teremtik meg. Az új MINI Countryman már alapkivitelben is márkára jellemző, sportosan gokartos vezetési élményt kínál, hiszen a modell alapfelszereltségének a prémium minőségű, feszes hangolású lengéscsillapítókkal dolgozó, precízen hangolt futómű-technológia is része. A típus-specifikus hangolás mérnökien precíz irányíthatóságot és magabiztos egyenesfutást eredményez.

A „precízen hangolt futómű-technológia” azt jelenti, hogy a mérnökök a tengelyektől kezdve, a kormányművön és a lengéscsillapítókon keresztül, egészen a menetstabilizáló rendszerekig, az összes alkatrészt együtt, a minden vezetési szituációban kényelmes és sportos vezethetőség jegyében hangolták össze. Az új MINI Countryman kifinomult kormányműve rendkívül közvetlen irányíthatóságot tesz lehetővé, kormánykerék-fordulatonként 55 milliméteres fogaskerék-áttétellel.

Az integrált fékrendszer még inkább hozzájárul az autó kimagasló menetdinamikai adottságaihoz és irányíthatóságához. A fékezés közben tapasztalható erős, megbízható fékhatás fokozza a modell dinamikus vezethetőségét és mérnökien precíz irányíthatóságát, miközben a rövidebb féktávolság és a megannyi vezetést támogató rendszer növeli az utazás biztonságát.

A brit prémiummárka ügyfele a preferált vezetési élmény érdekében választhat a kiegyensúlyozott és kényelemre optimalizált, illetve a sportosra hangolt futómű-beállítás között. Az opcionális extrafelszereltség részeként a 15 milliméteres hasmagasság-csökkenést kínáló adaptív futómű és a folyamatosan alkalmazkodó lengéscsillapítók is elérhetők a modellhez. Utóbbi folyamatosan alkalmazkodik az autó előtt álló útviszonyokhoz, amellyel a magabiztos úttartás új szintjét váltja valóra. A 19” és 20” méretű könnyűfém keréktárcsák sport gumiabroncsokkal is felszerelhetők, miközben a 17” méretű aerodinamikai felnik a tisztán elektromos meghajtású MINI Countryman hatótávolságát fokozzák.

A tervezők az új MINI Countryman gumiabroncsainak átmérőjét 30 milliméterrel 710 milliméterre növelték, amely nem csupán nagyobb menetdinamikát és kényelmesebb egyenesfutást, de határozottabb kiállást is sugall. A 19” és 20” méretű, opcionális extrafelszereltségként elérhető keréktárcsákhoz megrendelhető gumiabroncsok szélessége 20 milliméterrel 245 milliméterre nőtt, amely jótékony hatást gyakorol a modell gokartos vezethetőségére. Az opcionális extrafelszereltségek között 18”, 19” és 20” méretű gumiabroncsok egyaránt megtalálhatók.

Új MINI vezetési üzemmódok a személyre szabott vezetési élményért

A MINI vezetési üzemmódok (MINI Experience Modes) a márkára jellemző vezetési élményt most először átfogó digitális és vizuális élménnyel párosítják. Az egyes üzemmódok a kapcsolósor „Experiences” kapcsolójával aktiválhatók. A Go-Kart vezetési üzemmód rendkívül intenzív stílusban hangsúlyozza ki az új MINI Countryman sportos kvalitásait, a futómű-technológia agilitását és stabilitását is sportosra hangolva. Go-Kart üzemmódban a központi OLED kijelző mögötti MINI kivetítő az utasteret is a John Cooper Works által inspirált piros árnyalatba öltözteti, miközben a gázpedál érzékenysége és reakcióideje a sportos vezetési élményhez igazodik. Az agilis és dinamikus vezetést erőteljes hangzásvilág támogatja, amelyhez a kormánymű sportos hangolása és a kipörgésgátló rendszer beavatkozási határértékének kitolása is hozzájárul.

A Green vezetési üzemmód a MINI másik hamisítatlan aspektusát helyezi a középpontba, optimalizálva a hajtáslánc-technológia hatékonyságát, energiatakarékos üzemmódba kapcsolva a gázpedál reakcióidejét és az elektromos motort a lehető legnagyobb hatótávolság elérésére ösztönözve. Mindehhez az új MINI Countryman továbbfejlesztett rekuperáció-menedzsmentje is nagymértékben hozzájárul, amely fékezéskor és egyenesfutásnál a nagyfeszültségű akkumulátorba táplálja vissza a felszabaduló energiát. A menetkörülmények és a rájuk adott hajtáslánc-technológiai reakciók könnyed értelmezését a központi kijelzőn látványos vizualizációk segítik, miközben a gazdaságos vezetést hatékonyságot optimalizáló tippek és szórakoztató teljesítménymérő funkciók segítik elő. A „bonus range” („ajándék hatótávolság”) megjelenítésével például a technológia személyre szabottan számolja ki és mutatja be a gazdaságos vezetés jótékony hatását.

A magával ragadó vezetési üzemmódokat ráadásul vadonatúj fejlesztésű, digitális MINI Sounds hangzásvilág egészíti ki, amelynek portfóliója az utastérben hallható menethangoktól kezdve, az összetéveszthetetlen MINI márkahangon és az új vezetési üzemmódok aktiválását jelző hangokon át, egészen a harminc új információ-szolgáltató és figyelmeztető hangjelzésig terjed. A mérnökök a MINI új modellcsaládjának érkezésére mintegy harminc új hangikont fejlesztettek ki: az irányjelzők akusztikai megjelenésétől kezdve, a biztonsági övek becsatolására figyelmeztető jelzésen keresztül, egészen a parkolássegítő rendszer (PDC – Park Distance Control) hangjaiig. A hangikonok a jövőben egyértelműen azonosítható, jellegzetes és a márkára jellemző hangjelzésekként fogják betölteni funkcióikat, különböző hangkarakterisztikájukkal és intenzitásukkal hívva fel az utasok figyelmét és figyelmeztetve egy-egy lehetséges veszélyre. Az új MINI Countryman opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettáján a Harman Kardon surround audiorendszer is megtalálható, amely nem csupán a zeneszámokat, de az egyedileg megkomponált MINI Sounds hangzásvilág szólamait is varázslatos hangszínben szólaltatja meg.

Még könnyebb és még hatékonyabb akkumulátortöltés

Az új MINI Countryman akkumulátora alapesetben 22 kW töltési kapacitású AC járműtöltést kínál, amely a tisztán elektromos meghajtású modellek esetében akár 130 kW-os DC gyorstöltéssel is fokozható. Utóbbi esetben a 10 százalékos töltöttségi szinten álló nagyfeszültségű akkumulátor alig 30 perc alatt 80 százalékos töltöttségi szintre tölthető. A MINI Navigáció aktív navigáció funkciója minden járműtöltés előtt gondoskodik arról – az időjárás függvényében –, hogy az energiatároló egység elérje az optimális töltéshez szükséges ideális hőmérsékletet, ezzel jelentősen csökkentve a járműtöltés idejét – különösen hideg időben.

Az átlátható és minden korábbinál egyszerűbb járműtöltés érdekében a brit prémiummárka ügyfele játszi könnyedségű beállításokkal optimalizálhatja tovább a járműtöltés folyamatát. Kiválasztható például a járműtöltés kezdési időpontja és az is megadható, hogy a technológia melyik időablakban töltse fel az új MINI Countryman akkumulátorát. Az energiatároló egység kívánt töltöttségi szintje is előre meghatározható. A különösen kényelmes indulás érdekében az is beállítható, hogy a járműtöltés mikorra fejeződjön be, és hogy az utastér ekkorra milyen hőmérsékletűre hűljön le vagy melegedjen fel.

A MINI okosalkalmazása még akkor is kényelmes áttekintést nyújt a járműtöltés folyamatáról, amikor a brit prémiumgyártó ügyfele nem tartózkodik az autó közelében. Az okosalkalmazás képes sorra venni az akkumulátor aktuális töltöttségi állapotát, a járműtöltésre optimalizált útvonaltervezés részleteit és a járműtöltés előzményeit is – az összes felmerülő költséget és megtakarítást kiszámolva.

Jövőbiztos elektromos mobilitás a lehető legmagasabb szintű környezetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően

Az új MINI Countryman a vezetés zéró emissziójú élményét a lehető legzöldebb sorozatgyártási folyamatok mentén kínálja fel a brit prémiummárka ügyfeleinek. Ennek része a króm díszítőelemek teljes nélkülözése – a karosszérián és az utastérben egyaránt –, illetve a nóvum könnyűfém keréktárcsáinak akár 70 százalékban másodlagos alumíniumot tartalmazó előállítása. A zöldenergia átfogó alkalmazása a sorozatgyártási folyamatok alacsonyabb széndioxid-kibocsátását is lehetővé teszi, a szinkronmotor-alapelv szerint működő elektromos motorok előállításához ráadásul ritkaföldfémekre sincs szükség.

Az utastér felületei, az ajtókárpitok és a padló textíliái egytől egyig újrahasznosított poliészterből készülnek. A hagyományos anyagok e kiváló minőségű, színes és kényelmes alternatívája a teljes értéklánc mentén jelentős mértékben csökkenti a széndioxid-kibocsátást, előállításához pedig kevesebb vízre van szükség, mint a pamut esetében.

*A sajtóközleményben szereplő adatok előzetes értékek.

A menetteljesítményre, átlagos üzemanyag-fogyasztásra, valamint kombinált energiafogyasztásra és károsanyag-kibocsátásra vonatkozó adatok előzetes értékek. Az adatokat a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint számolták ki, majd a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) megegyező értékei szerint konvertálták át. Az adatok a gumiabroncs-típusoktól is függnek.

További információ az új személygépkocsik hivatalos üzemanyag-fogyasztási, fajlagos szén-dioxid-kibocsátási, illetve elektromosáram-fogyasztási adatairól a „Leitfaden über Kraftstoffverbrauch, die CO2-Emissionen und den Stromverbrauch neuer Personenkraftwagen” (Tájékoztató az új személygépkocsik üzemanyag-fogyasztásáról, szén-dioxid-kibocsátásáról és elektromosáram-fogyasztásáról) (Guideline for fuel consumption, CO2 emissions and electric power consumption of new passenger cars), kiadványban található, amely minden értékesítési helyen, valamint a Deutsche Automobil Treuhand GmbH (DAT) társaságtól (D-73760 Ostfildern-Scharnhausen, Hellmuth Hirth Str. 1.) vagy a http://www.dat.de/en/offers/publications/guideline-for-fuel-consumption.html internetes oldalról szerezhető be: Leitfaden CO2 (Guideline CO2) (PDF – 2,7 MB)

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

ANNUAL GENERAL MEETING.

Munich. Here you can watch the webcast of the 104 Annual General Meeting of BMW AG.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés