Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Romania · Article.

Întâlnirea dintre artă şi inovaţie: BMW i5 Flow NOSTOKANA

Omagiu pentru BMW Art Car creat de Esther Mahlangu. +++ Premiera mondială la Frieze Los Angeles. +++ Tehnologia de schimbare a culorii reinterpretează ornamentele distinctive. +++ Culorile şi modelele complexe prezintă potenţialul viitor pentru automobilele personalizate.

G60
·
BMW i
·
BMW Group Design
·
Corporativ
·
BMW Design
·
Teme culturale
·
BMW i5
·
Los Angeles
·
Sedan
·
America
 

Press Contact.

Alexandru Seremet
BMW Group

Tel: +40-213041532

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(3x, 1,33 MB)
  
Photos(53x, 484,11 MB)

Bucureşti/München/Los Angeles. BMW Group prezintă o fuziune de artă şi inovaţie la expoziţia de artă Frieze Los Angeles sub forma BMW i5 Flow NOSTOKANA. Automobilul unic combină tehnologia de schimbare a culorii dezvoltată de BMW cu limbajul artistic al artistei sud-africane Esther Mahlangu. Proiectul special, cu secţiuni de film ataşat care pot fi animate electronic, întruchipează cea mai recentă dezvoltare în tehnologia de schimbare a culorii pentru suprafeţele automobilelor în cooperare cu E Ink. BMW i5 Flow NOSTOKANA are premiera mondială la deschiderea expoziţiei din 29 februarie. Omagiul contemporan aminteşte de BMW Art Car proiectat de Mahlangu în 1991. "BMW i5 Flow NOSTOKANA onorează istoria mărcii BMW şi continuă povestea angajamentului nostru cultural global într-un mod unic. Combină arta şi designul printr-o tehnologie progresivă. Aici, tehnologia însăşi devine artă", declară Adrian van Hooydonk, directorul BMW Group Design.

 

În 1991, Mahlangu a proiectat al 12-lea BMW Art Car, bazat pe un BMW 525i - devenind prima femeie şi primul artist african care a făcut acest lucru. "Arta ei m-a inspirat cu ani în urmă, când conceptul de schimbare a culorii pe o maşină era doar o idee în mintea mea", declară Stella Clarke, inginer de cercetare Open Innovations la BMW Group. "Acum, să putem realiza această idee şi să lucrăm cu Esther Mahlangu, pare ireal." Culorile şi modelele geometrice imaginate de artista în vârstă de 88 de ani sunt perfecte pentru a aduce la viaţă tehnologia inovatoare Flow la BMW i5. Versatilitatea schimbărilor de culoare transformă sedanul electric într-o operă de artă dinamică. "Este fascinant pentru mine să văd cum tehnologia modernă îmi poate extinde arta şi o face accesibilă unui public complet nou", declară Mahlangu.

 

Arta lui Mahlangu întâlneşte tehnologia de ultimă oră

Pe BMW i5 Flow NOSTOKANA, care poartă numele primului fiu al lui Mahlangu, sunt aplicate secţiuni de film care pot fi animate electronic, cu câte două benzi pe acoperiş, capotă şi secţiunea din spate, precum şi pe părţile laterale ale automobilului. La fel ca un e-book reader, există câteva milioane de microcapsule în fiecare film E Ink. Structura şi aranjarea particulelor de culoare pe care le conţin pot fi modificate prin aplicarea unei curent electric. Acest lucru permite generarea culorilor şi modelelor tipice artei lui Mahlangu în compoziţii în continuă schimbare.

 

Animaţiile sunt însoţite şi de un sunet la fel de extraordinar, compus special de Renzo Vitale, director sound design BMW Group, pentru BMW i5 Flow NOSTOKANA. Pentru a combina peisajul sonor al mărcii BMW cu cel al culturii sud-africane Ndebele, Vitale a folosit secvenţe din vocea lui Mahlangu, precum şi sunetul pensulelor cu pene pe care le folosea pentru pictură. Acestea au fost combinate cu sunete produse de creioanele colorate folosite în studioul de design BMW şi cu semnalul acustic auzit ca feedback la operarea ecranului tactil al BMW i5. Acest lucru a creat un mix de sunet care începe uşor la începutul fiecărei schimbări de culoare şi creşte în intensitate pe măsură ce animaţia progresează.

 

Pentru a recrea cu acurateţe fiecare detaliu al ornamentaţiei complexe, BMW i5 Flow NOSTOKANA a fost echipat cu 1.349 de secţiuni de film, fiecare dintre acestea putând fi controlată individual. Procesul de tăiere cu laser utilizat pentru tăierea filmului şi designul de control electronic au fost dezvoltate în parteneriat cu E Ink. Adaptarea tehnologiei pentru suprafeţele curbe, precum şi animaţiile programate sunt toate dezvoltări interne ale BMW Group.

 

În general, tehnologia de schimbare a culorii se dezvoltă rapid. BMW iX Flow cu E Ink, prezentat în 2022, avea capacitatea de a trece de la alb la negru prin apăsarea unui buton. Aceasta a fost urmată doar un an mai târziu de prima implementare multicoloră. Cele 240 de secţiuni de film aplicate pe BMW i Vision Dee au putut afişa până la 32 de culori. Această ultimă fază de dezvoltare permite acum şi mai multe culori şi modele. În acelaşi timp, secţiunile filmului sunt mai robuste - ceea ce ar putea uşura potenţiala producţie în serie din viitor. Cu toate acestea, deocamdată, BMW i5 Flow NOSTOKANA va rămâne unic.

 

Omagiu adus unei artiste-pionier şi activităţii ei

În calitate de artistă respectată la nivel mondial, Esther Mahlangu este cunoscută pentru picturile ei Ndebele, ale căror ornamente simbolizau iniţial evenimente majore sau ocazii festive. Mahlangu a separat desenele de semnificaţia lor originală şi le-a transferat pentru prima dată pe pânză, covoare şi obiecte de zi cu zi, conservându-le astfel pentru viitor. BMW i5 Flow NOSTOKANA reinterpretează acum acest limbaj artistic.

 

Prezentând această maşină de designer la Frieze Los Angeles, BMW îşi continuă colaborarea de lungă durată cu renumita expoziţie de artă. În acelaşi timp, BMW Art Car care a stat la baza acestui omagiu va fi expusă şi în Africa de Sud pentru prima dată în ultimii 30 de ani, în cadrul expoziţiei "Atunci am ştiut că sunt bun la pictură: Esther Mahlangu. O retrospectivă" găzduite de Muzeele Iziko din Africa de Sud şi BMW Group în Cape Town. Expoziţia, care se desfăşoară până pe 11 august 2024, onorează activitatea de o viaţă a unuia dintre cei mai influenţi artişti şi ambasadori culturali ai Africii de Sud.

 

La Los Angeles, BMW va prezenta din nou Frieze Music în colaborare cu Frieze. Din 2019, iniţiativa comună dintre cei doi parteneri a reunit un grup mare de muzicieni la intersecţia dintre muzică şi artă. Întoarcerea evenimentului la Los Angeles va fi sărbătorită pe 29 februarie cu un spectacol live susţinut de Sudan Archives la Muzeul Hammer.

 

Angajamentul cultural BMW Group

Staatsoper für Alle Gerhard Richter CORPORATE CITIZENSHIP Bienala Kochi-Muziris BMW Art Cars Bienala de la Berlin Ólafur Elíasson Art Basel Max Hooper Schneider BMW Art Journey DIALOG INTERCULTURAL Art D'Égypte Cao Fei Esther Mahlangu Zaha Hadid Les Rencontres d'Arles Jeff Koons Acute Art Tate Modern CONTINUITATE BMW Open Work by Frieze PARTENERIATE Andy Warhol BMW Guggenheim Lab Samson Young Opera de Stat din Bavaria BMW Welt Jazz Award LIBERTATE CREATIVĂ INTERACŢIUNE Teatrul Balşoi Kyotographie Muzeul Garage de Artă Contemporană Premio de Pintura Paris Photo Lu Yang Art Dubai DEZVOLTARE DURABILĂ Tefaf Teatro alla Scala BMW Classics Jenny Holzer BMW Art Guide by Independent Collectors Leelee Chan Artsy

 

De ce Cultura? De ce nu! Cultura este cunoaştere, un sanctuar al frumuseţii şi profunzimii, al sensului şi al păcii. O evadare care inspiră, departe de agitaţia vieţii de zi cu zi. Liniştită în cel mai bun caz, chiar deranjantă uneori. În calitate de cetăţean corporate, BMW Group ia în serios responsabilitatea socială, ca parte a căreia a fost implicat în sute de iniţiative culturale în întreaga lume timp de o jumătate de secol, atât în artă, muzică şi sunet sau arhitectură, cât şi în design. Ca partener pe termen lung, libertatea creativă este esenţială - şi la fel de esenţială pentru lucrările revoluţionare ca pentru inovaţiile majore în cadrul unei companii precum a noastră.

 

Mai multe informaţii: www.bmwgroup.com/culture şi www.bmwgroup.com/culture/overview

Facebook: https://www.facebook.com/BMWGroupCulture

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroupculture
@BMWGroupCulture

#BMWGroupCulture

#drivenbydiversity

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Conectare
 

BMW Group Streaming

ANNUAL CONFERENCE 2024.

Munich. Here you can see the on demand webcast of the BMW Group Annual Conference 2024, with the world premiere of the next BMW vision vehicle on the "Road to Neue Klasse".

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Comunicat de presă
Dosar de presă
Discurs
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Conectare