Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Slovenia · Article.

Cao Fei in John Baldessari naslednja kreatorja BMW Art Car

Po Jenny Holzerju (1999), Olafurju Elíassonu (2007) in Jeffu Koonsu (2010) serija BMW Art Cars sedaj piše novo poglavje. Ob 40. obletnici kolekcije, je žirija uglednih muzejskih direktorjev in kustosov izbrala dva mednarodno priznana umetnika, da vsak oblikuje svoj avtomobil.

Podjetje
·
Kulturne teme
·
Sport
 

München/New York. Po Jenny Holzerju (1999), Olafurju Elíassonu (2007) in Jeffu Koonsu (2010) serija BMW Art Cars sedaj piše novo poglavje. Ob 40. obletnici kolekcije, je žirija uglednih muzejskih direktorjev in kustosov izbrala dva mednarodno priznana umetnika, da vsak oblikuje svoj avtomobil. Kitajska umetnica Cao Fei (rojena leta 1978) in ameriški umetnik John Baldessari (rojen leta 1931) bosta najmlajša oziroma najstarejša ustvarjalca v kolekciji. Ian Robertson, član upravnega odbora BMW AG je 19. novembra v prisotnosti obeh umetnikov naznanil njuno imenovanje v newyorškem muzeju Solomon R. Guggenheim pred 150 izbranimi gosti. Oba umetnika bosta v prihodnjem letu ustvarila BMW M6 GT3. Novo oblikovana avtomobila se bosta nato leta 2017 predstavili v muzejih, ob tem pa se bosta morala izkazati tudi na dirkalni stezi. »Ob 40. obletnici serije BMW Art Car Collection, je prišel čas, da se ozremo naprej. Kolekcija uteleša kulturno predanost BMW Group – vozila namreč predstavljajo kombinacijo najsodobnejše tehnologije in vznemirljive umetnosti. Ponosni smo na razširitev serije z deli tako slavnih umetnikov,« je na predstavitvi povedal Ian Robertson.

 

Komentarja umetnikov

»Navdušena sem, da se bom lahko pridružila izjemnemu seznamu umetnikov BMW Art Car. Pospeševanje, koncept, ki me spominja na mojo strast do teka v mladih pionirskih dneh, je globoko povezano s prepletenostjo hitrosti, energije in domovine.«

 

Cao Fei

»Bil sem počaščen, ko me je toliko spoštovanih kolegov predlagalo za umetnika BMW Art Car. Umetniško ustvarjanje, ki obstaja izven muzejskih zidov, je zame pomembno in bi moralo biti cilj vseh ustvarjalcev. To bo zagotovo moje najhitrejše umetniško delo doslej.«


John Baldessari

S svojo predanostjo se bosta Cao Fei in John Baldessari pridružila vrsti priznanih umetnikov, kot so Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Robert Rauschenberg in David Hockney.

 

Žirija

Strokovnjaki, ki so sprejeli odločitev o izbiri umetnikov, so bili Richard Armstrong, direktor muzeja Solomon R. Guggenheim (New York), Chris Dercon, direktor galerije Tate Modern (London), Juan Gaitán direktor muzeja Museo Tamayo Arete Contemporábei (Ciudad de México), Gabriele Horn, direktorica KW Institute of Contemporary Art (Berlin), Udo Kittelmann, direktor Nationalgalerie Staatliche Museen zu Berlin, dr. Matthias Mühling, direktor Städtische Galerie im Lenbachhaus (München), Hans Ulrich Obrist, sodirektor Serpentine Gallery (London), Shwetal A. Patel, Kochi-Muziris Biennale (Indija), Beatrix Ruf, direktorica, Stedelijk Museum (Amsterdam), Bisi Silva, direktorica The Centre for Contemporary Art (Lagos), Philip Tinari, direktor Ullens Center for Contemporary Art (Peking) in Adam D. Weinberg, direktor Whitney Museum of American Art (New York).  

O imenovanju je žirija povedala:
»Prepričani smo, da lahko oba izbrana umetnika prispevata – vsak s svojim pristopom – edinstvene in nove vidike v obstoječo kolekcijo BMW Art Cars. Cao Fei je ena izmed najobetavnejših in najpogumnejših kitajskih umetnic v svoji generaciji. Pri njenem delu za 18. BMW Art Car z veseljem pričakujemo, kako bo avtomobil prenesla v domišljijske sfere svojega paralelnega sveta. John Baldessari je velik pionir in boter celotni umetniški sceni v Los Angelesu in širše. Kot »serijski« izumitelj nas vedno znova preseneča in z velikim navdušenjem pričakujemo nepričakovano pri 19. BMW Art Car.«

 

BMW M6 GT3

Leta 2016 bo BMW M6 GT3 stopil na čelo serije avtomobilov, ki so na voljo za dirkalni program BMW. Avtomobil poganja 4,4-litrski motor V8 s tehnologijo M TwinPower Turbo, ki je bil rahlo prilagojen za avtomobilistično dirkanje. Pogonski sklop ima sistem mazanja motorja s suhim koritom za olje in razvije 585 KM – pri celotni masi vozila pod 1300 kilogrami. Nadaljnje tehnične karakteristike so konfiguracija pogonskega koncepta Transaxle, 6-stopenjski sekvenčni dirkalni menjalnik in visokozmogljiva avtomobilistična elektronika. Inženirji so natančno delali na fini uglasitvi BMW M6 Coupé, ki je predstavljal osnovo za novi avtomobil in je bil že sicer povsem primeren za obisk dirkalne steze.

 

Jens Marquardt, direktor BMW Motorsport: »Fantastično je, da se tradicija serije BMW Art Car z BMW M6 GT3 nadaljuje. BMW Motorsport in BMW Art Cars sta bila vedno tesno povezana. Naši dirkalni avtomobili v posebnih oblikovnih izvedbah znanih umetnikov imajo v javnosti kultni status. Prepričan sem, da bo enako držalo za stvaritvi Cao Fei in Johna Baldessarija. Seveda se z avtomobili BMW M6 GT3 želimo boriti za zmage. Ta kombinacija umetnosti in zmogljivosti pa je na dirkalni stezi resnično edinstvena.«

 

Kolekcija BMW Art Car

Že od leta 1975 umetniki iz celega sveta ustvarjajo umetniške izvedbe Art Cars na osnovi sodobnih avtomobilov BMW. Zbirka je začela nastajati, ko je francoski dirkač in ljubitelj umetnosti Hervé Poulain skupaj s takratnim direktorjem BMW Motorsport, Jochenom Neerpaschem prosil svojega umetniškega prijatelja Alexandra Calderka, da oblikuje avtomobil. Rezultat je bil BMW 3.0, ki je leta 1975 dirkal na dirki 24 ur Le Mansa in nemudoma postal ljubljenec občinstva: kolekcija BMW Art Car Colletion je bila rojena. Leta 2010 je zadnji artikel v kolekciji v pariškem Centre Pompidou predstavil Jeff Koons. BMW Art Cars niso razstavljeni samo v rojstnem kraju v münchenskem muzeju BMW, ampak prav tako gostujejo po mednarodnih razstavah in muzejih v Aziji, Evropi in Severni Ameriki. Leta 2014 je bila izdana prva celostna publikacija o kolekciji. Za več informacij obiščite: http://bit.ly/1JSDssV

  

Zavezanost kulturi podjetja BMW Group

Podjetje BMW Group je že več kot 40 let zavezano in vključeno v več kot 100 kulturnih kooperacij po vsem svetu. Glavni poudarek njegove dolgoročne zavezanosti je na moderni in sodobni umetnosti, jazzu in klasični glasbi, kot tudi arhitekturi in oblikovanju. V letu 1972 je umetnik Gerhard Richter ustvaril tri velike slike „Rot“, „Gelb“ in „Blau“ prav posebej za preddverje sedeža BMW Group v Münchnu. Od takrat naprej so umetniki kot Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Olafur Eliasson, Jeff Koons, Zubin Metha, Daniel Barenboim in Karl Schwanzer, Zaha Hadid in Coop Himmelblau ustvarili pomembna umetniška dela za korporativne zgradbe in tovarne.

V letu 2011 se je v New Yorku odprl BMW Guggenheim Lab na skupno pobudo fundacije Solomon R. Guggenheim Foundation in podjetja BMW Group. Za vse kulturne dejavnosti, pri katerih podjetje sodeluje, BMW Group zagotavlja popolno ustvarjalno svobodo – to je namreč prav tako bistvenega pomena za revolucionarno umetniško delo kot za večje inovacije v uspešnem poslu.

 

BMW Group

BMW Group je eden izmed najuspešnejših proizvajalcev avtomobilov in motornih koles na svetu s svojimi blagovnimi znamkami BMW, MINI in Rolls-Royce; ob tem zagotavlja premium finančne storitve in storitve mobilnosti. BMW Group kot globalno podjetje upravlja 30 proizvodnih in montažnih obratov v 14 državah in ima globalno prodajno mrežo razpredeno po več kot 140 državah.

BMW Group je v 2014 po celem svetu prodal okoli 2,118 milijona avtomobilov in več kot 123.000 motornih koles. Dobiček pred obdavčitvijo za finančno leto 2013 je znašal 7,91 milijarde evrov ob dohodkih 76,06 milijarde evrov. 31. decembra 2013 je BMW Group zaposloval približno 110.351 ljudi.

Uspeh BMW Group se je vedno gradil na dolgoročni viziji in odgovornem delu. Podjetje je tako ustvarilo ekološki in socialni trajnostni razvoj preko niza vrednot, celostne proizvodne odgovornosti in jasne predanosti k ohranjanju virov kot integralnega elementa svoje strategije.

 

Spletna stran za medije: http://www.press.bmwgroup.com/si.html

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupview

Google+: http://googleplus.bmwgroup.com

 

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Prijava
 

BMW Group Streaming

WORLD PREMIERE.

27 JULY 2022. Here you can see the world premiere of the MINI Concept ACEMAN.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Prikazane vrednosti porabe goriva, emisij CO2 in energijske učinkovitosti, so bile določene v skladu z Uredbo (ES) št. 715/2007 v različici, ki je veljala v času odobritve. Vrednosti se nanašajo na vozilo z osnovno konfiguracijo v Nemčiji. Prikazan doseg vozila upošteva opcijsko opremo ter različne velikosti platišč in pnevmatik, ki so na voljo za izbrani model ter se lahko spreminja glede na različne konfiguracije vozila.

Prikazane vrednosti za vozila že temeljijo na novem postopku preverjanja WLTP in so pretvorjene tudi v vrednosti, ki so primerljive z NEDC, da je zagotovljena primerjava med vozili. V zvezi s temi vozili se lahko tukaj prikazane vrednosti emisij CO2 razlikujejo od vrednosti, ki se (med drugim) upoštevajo za določitev ustreznih davkov ali drugih dajatev povezanih z emisijami CO2.

Nadaljnje informacije o uradnih podatkih varčnosti porabe goriva, specifičnih emisijah CO2 in ostali podatki o energijski učinkovitosti novega osebnega avtomobila so na voljo v »Priročniku o varčnosti porabe goriva, emisijah CO(2)«, ki je na voljo na vseh prodajnih mestih in na www.bmw.si/emisije ter www.mini.si/emisije.

Latest Facts & Figures.

Cenik vozil MINI - julij 2022.
11.07.2022
Korporativne finance, podatki in številke
Cenik vozil BMW - julij 2022.
11.07.2022
Korporativne finance, podatki in številke
Cenik vozil BMW - marec 2022.
21.03.2022
Korporativne finance, podatki in številke
Cenik vozil MINI - marec 2022.
21.03.2022
Korporativne finance, podatki in številke
Cenik vozil MINI - november 2021.
03.11.2021
Korporativne finance, podatki in številke
Show all

Add your filter tags.

Sporočilo za javnost
Gradivo za medije
Govor
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Prijava