Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Slovenia · Article.

Z Zeleno Keltiko Slovenija med vodilne v zeleni mobilnosti prihodnosti

Slovenija ima vse naravne, intelektualne in tehnološke danosti za pospešen razvoj in vzpostavitev zelene mobilnosti prihodnosti. Hidria, Rotary Slovenija, BMW Group Slovenija, Petrol, Gimnazija Jurija Vege Idrija, SIJ, Zavarovalnica Triglav, NKBM, Tesla Motors, Elektro Primorska/E3, Planika, Microsoft, Plan-net, Relais Châteaux/Kendov dvorec, Avantcar in številni drugi partnerji v projektu.

BMW i
·
Korporativne
 

Press Contact.

Maja Ilec
BMW Group

Tel: +386 1 586 73 74

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~87,73 KB)
  
Photos(10x, ~26,71 MB)
  
Videos(3x, ~1,44 GB)

Slovenija ima vse naravne, intelektualne in tehnološke danosti za pospešen razvoj in vzpostavitev zelene mobilnosti prihodnosti. Hidria, Rotary Slovenija, BMW Group Slovenija, Petrol, Gimnazija Jurija Vege Idrija, SIJ, Zavarovalnica Triglav, NKBM, Tesla Motors, Elektro Primorska/E3, Planika, Microsoft, Plan-net, Relais Châteaux/Kendov dvorec, Avantcar in številni drugi partnerji v projektu. »Zelena mobilnost prihodnosti bo tudi slovenska!« smo zato združili moči in z edinstvenima povezovalnima in dobrodelnima akcijama Dan zelene mobilnosti in Dobrodelni Rally Rotary v partnerstvu z občinami Ajdovščina, Bovec, Idrija, Kobarid, Medvode in Tolmin zbrali več kot 100.000 EUR sredstev za 10 električnih polnilnih postaj vzdolž Zelene Keltike, to je ceste med Bovcem, Kobaridom, Tolminom, Sp. Idrijo in Idrijo ter v Ajdovščini in Medvodah ter za druge dobrodelne vsebine, kot so Botrstva za Zvezo prijateljev mladine. S tem smo vzpostavili pomembno infrastrukturno mrežo za vse uporabnike električnih vozil in Slovenijo dodatno odločno postavili na zemljevid sodobne zelene mobilnosti.

Partnerji v projektu »Zelena mobilnost prihodnosti bo tudi slovenska!« trdno verjamemo, da vse hitrejši razvoj in s tem povezano obremenjevanje okolja od nas zahtevajo rešitve, ki bodo v marsičem pripomogle k trajnostno vzdržni in okolju prijazni družbi. Pri tem pomembno vlogo igra zelena mobilnost prihodnosti. V Sloveniji imamo na področju razvoja zelenih tehnologij številna visokotehnološka podjetja, ki v svetu s svojimi inovacijami že zdaj premikamo meje tehnološkega napredka in smo zbrani v Slovenskem avtomobilskem grozdu (ACS) in širše.

 Ena takih družb je tudi Hidria, ki je projekt Zelene mobilnosti s partnerji sprožila z zavedanjem, da edino združeni lahko naredimo korak naprej k boljšemu in čistejšemu okolju. Predsednik poslovodnega odbora Hidrie dr. Iztok Seljak zato poudarja: "Hidriino poslanstvo so globalno prebojne inovacije v zeleni mobilnosti. Ta projekt je sam po sebi pomembna inovacija in odraz naše velike odgovornosti, kot ene ključnih vrednot korporacije, do okolja in mladih. Naša skupna prihodnost so mladi slovenski Alberti Einsteini, Steve Jobsi, Eloni Muski..., ki so tu med nami in jim s tem dajemo priložnost, da se s svojimi idejami in znanjem tudi konkretno izrazijo."

 Za razvoj zelene mobilnosti je poleg prebojnih inovacij nujna tudi infrastruktura, natančneje polnilnice za električna vozila. Tu pomembno vlogo igra Petrol, ki se že danes zaveda, da električna energija dobiva vse pomembnejšo vlogo v transportu in razvoju vozil prihodnosti. Zato Petrol nastopa kot ključen partner pri odprtju polnilnih postaj na Novi Keltiki. "Čisto okolje in trajnostno naravnan razvoj sta dva izmed ključnih dejavnikov za blagostanje družbe. Na Petrolu tako pozdravljamo in podpiramo tovrstne inovativne pristope pri vzpostavitvi nove infrastrukture za polnjenje električnih vozil, ki predstavljajo pomemben korak pri prehodu na okolju prijazno mobilnost, saj bo prav električna energija eden ključnih energentov za pogone prihodnosti," pravi Rok Vodnik, član uprave Petrola, ki po Sloveniji že zdaj upravlja z 39 električnimi polnilnimi postajami, predvsem vzdolž avtocestnega križa.

 Da se moramo že danes pripraviti na vstop v dobo zelene trajnostne mobilnosti dobro vedo tudi v BMW-ju. S svojim električnim vozilom i3 in super športnim hibridom i8 navdušujejo marsikaterega klasičnega ljubitelja avtomobilov, ki za pogon uporablja izključno motor z notranjim izgorevanjem. Dr. Stephan Neugebauer, direktor sodelovanja na področju globalnih raziskav v BMW Group, sicer pa tudi predsednik evropske platforme za transport ERTRAC je odločen, da so nove zelene tehnologije ključne za nadaljnji razvoj avtomobilske industrije: »Seveda ob tem ne smemo pozabiti na nujo po stalnih optimizacijah motorja z notranjim izgorevanjem. Zelo pomembna je tudi kakovost visokotehnoloških izdelkov in poslovna odličnost dobaviteljev, kar zahteva neprestano inoviranje in razvoj.«

 

Pri tem lahko veliko pomagajo prav posamezniki s svojimi nevsakdanjimi idejami in rešitvami, med katerimi je tudi veliko mladih. Zato je BMW Group Slovenija lani dijakom Gimnazije Jurija Vege Idrija (GJV) za raziskovalne namene doniral 2 električni vozili BMW Serije 1 Active. GJV pa bo med redkimi gimnazijami v Sloveniji in širše, ki bo imela lastna električna avtomobila in polnilnico. »Ker prihodnost lahko najbolje napovemo tako, da jo soustvarjamo, BMW Group Slovenija podpira projekte, ki angažirajo in motivirajo mlade k vizionarskem razmišljanju o mobilnosti prihodnosti. Z BMW i – sinonimom za vizionarske koncepte vozil in tehnologij, povezanih mobilnih storitev, pa tudi novega razumevanje izraza premium, ki ga močno opredeljuje trajnost – že danes ustvarjamo prihodnost.«, je povedal Maciej Galant, generalni direktor BMW Group Slovenija.

 S prototipnima voziloma mladi svoje ideje, rešitve in inovacije uresničujejo tudi v praksi ter tako s konkretnimi pobudami iščejo izboljšave obstoječih električnih vozil in obenem kreirajo nova električna vozila prihodnosti. Ravnatelj GJV Borut Hvalec, da so mladi neizmeren vir navdiha in idej: »Kadar živijo in delajo v primernem in vzpodbudnem okolju, so njihovi dosežki neverjetni. To dokazujejo tudi naši dijaki z raznimi izdelki, raziskovalnimi nalogami in dosežki v raznih projektih, med katerimi je bil zaradi aktualnosti velik izziv tudi projekt Zelene mobilnosti.«

 Nekaj najboljših idejnih zasnov, rešitev, inovacij in razmišljanj so mladi dijaki GJV predstavili tudi evropski komisarki za promet Violeti Bulc. Ta je bila nad slišanim in videnim navdušena. "Na prometnem področju se dogajajo vznemirljive stvari: avtomatizacija, informatizacija, razogljičenje, razvoj mobilnosti kot storitve, multimodalnost, novi poslovni in socialni modeli. Slovenija se lahko uspešno umesti v nove nastajajoče mreže, tako na evropskem kot globalnem nivoju, kar je velika priložnost za posameznike in podjetja. Zato so tudi dijaki lahko ponosni na svoje inovativne in v prihodnost usmerjene ideje.« Komisarka ob tem upa, da se bo v dijakih razvila tudi tržna ambicija, ki jih bo popeljala med uspešne soustvarjalce nove dobe.

 Dan zelene mobilnosti pa ni edini v sklopu prizadevanja, da zelena mobilnost prihodnosti  postane tudi slovenska. Že naslednji teden, v nedeljo, 5. 6. 2016, bo 5. Rotary Rally s ciljem v Bovcu. Guverner Rotary Slovenija Martin Šinigoj napoveduje pestro dogajanje, zlasti pa novo infrastrukturo za voznike električnih vozil: »Rotary Slovenija projekt podpira zato, ker smo prepričani, da moramo naš planet ohraniti za bodoče rodove. Zelena mobilnost je ena pomembnih poti k temu. Zato bomo na poti do Bovca, ki bo potekala iz dveh smeri (1. smer: Nova Keltika = Ljubljana – Logatec – Idrija – Sp. Idrija – Tolmin – Kobarid – Bovec / 2. smer: Ajdovščina – Tolmin – Kobarid – Bovec), odpirali nove polnilne postaje za električna vozila in tako pripomogli k vzdržni in zeleni Sloveniji.« Pri tem se nam bo pridružil tudi predsednik države Borut Pahor in številni drugi pomembni gosti, ki bodo s tem javnosti dali jasen signal, da Slovenija postaja oaza zelene mobilnosti.

 

Kontakt za medije:

Korporativno komuniciranje BMW Group Slovenija

Maja Ilec

Elektronski naslov: maja.ilec@bmwgroup.com

Telefon: 00386 1 586 73 74

 

BMW Group

BMW Group je s svojimi blagovnimi znamkami BMW, MINI in Rolls-Royce vodilni svetovni premium proizvajalec avtomobilov in motornih koles, obenem pa ponuja premium finančne storitve in storitve mobilnosti. BMW Group kot globalno podjetje upravlja 30 proizvodnih in montažnih obratov v 14 državah in ima globalno prodajno mrežo razpredeno po več kot 140 državah.

 

V 2015 je BMW Group po celem svetu prodal okoli 2,247 milijonov avtomobilov in skoraj 137.000 motornih koles. Dobiček pred obdavčitvijo za finančno leto 2014 je znašal 8,71 milijarde evrov ob dohodkih 80,40 milijarde evrov. 31. decembra 2014 je BMW Group zaposloval 116.324 ljudi.

 

BMW Group je svoj uspeh vedno gradil na dolgoročni viziji in odgovornem delu. Podjetje je tako ustvarilo ekološki in socialni trajnostni razvoj preko niza vrednot, celostne proizvodne odgovornosti in jasne predanosti k ohranjanju virov kot integralnega elementa svoje strategije.

 

 

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupview

Google+: http://googleplus.bmwgroup.com

 

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Prijava
 

BMW Group Streaming.

INTERNATIONAL MOTOR SHOW 2017.

Frankfurt. 12. September.
Here you will see the highlights of the BMW Group press conference.

open streaming site

Latest Facts & Figures.

Cenik BMW X6, december 2016.
Thu Dec 01 12:18:00 CET 2016
F16
X6
Cenik BMW X5, december 2016.
Thu Dec 01 12:16:00 CET 2016
F15
X5
Cenik BMW X4, december 2016.
Thu Dec 01 12:15:00 CET 2016
F26
X4
Cenik BMW X3, december 2016.
Thu Dec 01 12:13:00 CET 2016
F25 LCI
X3
Show all

Add your filter tags.

Sporočilo za javnost
Gradivo za medije
Govor
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Prijava