Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Slovenia · Article.

Prvi BMW i4.

BMW i4 in BMW iX skupaj predstavljata naslednji pomemben korak pri preoblikovanju BMW Group v smeri doseganja 50-odstotnega deleža globalne prodaje popolnoma električnih vozil v letu 2030. Zato je povsem logično, da se obe vozili lansirata hkrati. Podrobnosti o prvem BMW i4 najdete v pripetih sporočilih, za BMW iX glejte ločena sporočila, objavljena v PressClubu.

G26
·
Avtomobili BMW M
·
BMW i
·
i4 M50
·
BMW i4
 
All numbers are preliminary. Homologation figures are not yet available. Further texts, pricing, imagery and video to follow over the next couple of days.

Prvi BMW i4 v zgodovini

 • Povsem električna mobilnost je dosegla jedro blagovne znamke BMW. BMW i4 je prvo električno vozilo blagovne znamke, ki je osredotočeno samo na vozno dinamiko. Užitek v vožnji brez lokalnih emisij, brezkompromisna vrhunska kakovost in individualizacija, osredotočena na kupca, prvič prihaja v tradicionalno jedro segmenta srednje velikih vozil. BMW i4 združuje legendarno vrhunsko zmogljivost in doseg, medtem ko eleganca, prostornost in praktičnost Gran Coupé-ja s štirimi bočnimi vrati prepričajo na daljših poteh.
 • Vozilo bo na nekatere trge prišlo novembra 2021 (v Slovenijo predvidoma februarja 2022) v dveh različicah: BMW i4 M50 (kombinirana poraba električne energije: 24–19 kWh/100 km v skladu s preizkusnim postopkom WLTP; 0 g/km emisij CO2) – prvi povsem električni visokozmogljivi avtomobil družbe BMW M GmbH s 400 kW/544 KM, štirikolesnim pogonom in dosegom do 510 kilometrov v skladu s preizkusnim postopkom WLTP; BMW i4 eDrive40 (kombinirana poraba električne energije: 20–16 kWh/100 km v skladu s preizkusnim postopkom WLTP; 0 g/km emisij CO2) z 250 kW/340 KM, klasičnim pogonom na zadnji kolesi in dosegom do 590 kilometrov v skladu s preizkusnim postopkom WLTP. Cena vstopnega modela BMW i4 eDrive40 bo na slovenskem trgu 54.300 €.
 • Integrirana uporaba vseh komponent pogonskega sklopa in podvozja, ki temelji na desetletjih strokovnega znanja uveljavljenega proizvajalca vrhunskih športnih avtomobilov, zagotavlja skladnost zasnove, ki je konkurenti ne morejo doseči. Že poznane dinamične vozne zmogljivosti BMW avtomobilov krepko presegajo hitro pospeševanje v ravni črti in so združene s subtilnim udobjem za dolga potovanja.
 • Posebna BMW rešitev, ki združuje prej nezdružljivi športno zmogljivost in vožnjo na dolge razdalje: učinkovita tehnologija pogonskega sistema in inteligentna lahka zasnova zagotavljata vozno dinamiko, ki prikliče nasmeh na usta, in velik doseg brez potrebe po nesorazmerno velikih in težkih baterijah.
 • BMW i4 temelji na fleksibilni arhitekturi vozila, ki je bila že od začetka zasnovana samo za popolnoma električni pogonski sistem. Ponaša se z dolgo medosno razdaljo in širokimi kolesnicami. Struktura karoserije je še vedno izredno toga, a pri minimalni teži. Torzijski oporniki, specifični za model, aluminijasta plošča in podokvir sprednje preme so vpeti z ohišjem visokonapetostne baterije. Optimizirana aerodinamika s Cd 0,24.
 • Novozasnovana tehnologija podvozja, natančno usklajena s konceptom vozila, uporablja sprednjo premo z vzmetnimi nogami z dvojnim zgibom in petčlensko zadnjo premo. Blažilniki s posebno nastavitvijo delovanja in zračno vzmetenje na zadnji premi so del standardne opreme. Omejitev zdrsa koles v neposredni bližini aktuatorja (prvič v kombinaciji z električnim štirikolesnim pogonom) zagotavlja vrhunski oprijem in smerno stabilnost pri izredno dinamični vožnji. BMW i4 M50 je prav tako opremljen s prilagodljivim M podvozjem, spremenljivim športnim krmiljenjem, M športnim zavornim sistemom in opcijskimi M platišči iz lahke zlitine (do 20-palčna).
 • Tehnologija BMW eDrive pete generacije vključuje tesno povezan sklop, ki ga sestavljajo elektromotor, močnostna elektronika in menjalnik, vključno z najnovejšo tehnologijo baterijskih celic. Električni motorji delujejo po principu sinhrone enote z vzbujalnim tokom. Gostota moči do 2,14 kW/kg; takojšni razvoj moči, vzdrževane prek širokega območja vrtljajev.
 • BMW i4 M50 s funkcijo Sport Boost za ultradinamični razvoj moči iz dveh električnih motorjev z največjo izhodno močjo in maksimalnim sistemskim navorom 795 Nm. Pospeševanje od 0 do 100 km/h v 3,9 sekunde. BMW i4 eDrive40 pa se ponaša z maksimalnim sistemskim navorom 430 Nm in pospeševanjem od 0 do 100 km/h v 5,7 sekunde.
 • Zvok pogona, specifičen za model, zagotavlja verodostojne povratne informacije glede gibanja pedala za plin in hitrosti. BMW i4 M50 se ponaša z izredno energičnim zvokom. Opcijski BMW IconicSounds Electric omogoča integracijo novih različic zvokov, ki so nastale v sodelovanju s skladateljem filmske glasbe Hansom Zimmerjem.
 • Vitka visokonapetostna baterija, zasnovana posebej za BMW i4, je nameščena nizko v podu vozila z izredno nizko višino celice, tj. 110 milimetrov. Težišče je do 53 milimetrov nižje kot pri BMW serije 3 Limuzina. Bruto energijska vsebnost: 83,9 kWh.
 • Prilagodljiva ali individualno nastavljiva rekuperacija zavorne energije povečuje učinkovitost ter omogoča občutek vožnje z enim pedalom in uporabo funkcije jadranja glede na trenutne razmere v prometu.
 • Integriran sistem ogrevanja in hlajenja s funkcijo toplotne črpalke za notranjost, visokonapetostno baterijo in pogonskim sistemom. Upravljanje toplote s predvidevanjem za visokonapetostno baterijo optimizira učinkovitost polnjenja.
 • Kombinirana polnilna enota omogoča polnjenje na polnilnih postajah DC s hitrim polnjenjem do 200 kW. Doseg se lahko poveča za kar 164 kilometrov (BMW i4 eDrive40) in 140 kilometrov (BMW i4 M50) z 10-minutnim polnjenjem na tovrstnih polnilnih postajah. Storitev polnjenja BMW Charging zagotavlja posebej ugodne cene polnjenja na javnih polnilnih postajah in visokozmogljivih polnilnih postajah IONITY.
 • BMW i4 je nov sinonim za trajnostno športno zmogljivost, udobje in vsakodnevno uporabnost v segmentu srednje velikih prestižnih avtomobilov. Koncept vozila Gran Coupé združuje udobje limuzine s sodobno funkcionalnostjo. Elegantna športna zasnova s proporci raztegnjenega kupeja, poševna strešna linija, štiri bočna vrata z okni brez okvirjev in velika vrata prtljažnika.
 • Skoraj popolnoma zaprt sprednji del in čudovita ledvička BMW z diskretno vgrajeno kamero, ultrazvočnimi in radarskimi senzorji. Vitka žarometa, opcijsko s funkcijo BMW Laserlight. Barvni poudarki v BMW i Blue. BMW i4 eDrive40 v specifikaciji M Sport in BMW i4 M50 s posebnimi zmogljivostnimi iztočnicami. Paket zunanje opreme M Carbon in dodatki iz programa BMW M Performance Parts bodo na voljo od začetka prodaje.
 • Luksuzni ambient in večnamenska notranjost. Akustična zasteklitev, predhodno ogrevanje in predhodno temperiranje, športni sedeži in športni volan so del standardne opreme. Sredinska konzola z moderno oblikovano nadzorno ploščo za prestavno ročico, upravljalnikom BMW in funkcijskimi gumbi. Velika vrata prtljažnika so standardno opremljena z električnim mehanizmom odpiranja in zapiranja. Prtljažnik nudi prostornino v velikosti 470 litrov, ki jo je mogoče razširiti do največ 1290 litrov. Opcijsko je na voljo električno raztegljiva in zložljiva vlečna kljuka. Dovoljena obremenitev: 1600 kilogramov.
 • Širok nabor možnosti osebnih prilagoditev, kot je to običajno pri prestižnih modelih. Užitek in udobje med vožnjo dodatno bogatijo možnosti, kot so ogrevanje in zračenje sedežev, oblazinjenje iz usnja Vernasca in različice oblazinjenja iz usnja BMW Individual, instrumentna plošča s prevleko Sensatec ali usnjenimi prevlekami, paket M Sport Pro, ambientalna razsvetljava, sistem za prostorski zvok Harman Kardon in velika steklena drsna/dvižna sončna streha.
 • Premiera nove generacije nadzornega/upravljalnega sistema BMW iDrive. Jasen poudarek na funkcionalnosti zaslona na dotik novega ukrivljenega zaslona BMW in naravnem glasovnem dialogu, ki ga omogoča nadgrajeni inteligentni osebni asistent BMW. Popolnoma digitalni zaslon, sestavljen iz 12,3-palčnega informacijskega prikazovalnika in 14,9-palčnega nadzornega prikazovalnika. Napredna grafika in zmogljiva programska oprema, ki temelji na operacijskem sistemu BMW 8.
 • Samodejna klimatska naprava z novim upravljanjem prek zaslona na dotik in vgrajenim filtrom iz nanovlaken. Inteligentni nadzor temperature s pretokom zraka ter ogrevanjem sedežev in volana.
 • Nadgradnja programske opreme na daljavo zagotavlja, da je programska oprema vedno posodobljena. Navigacija s sistemom v oblaku BMW Maps. Načrtovanje poti s postanki med vožnjo za polnjenje vozil s pomočjo storitve BMW Charging. Obsežna integracija pametnih telefonov, vključno z uporabo aplikacij Apple CarPlay in Android Auto. Prilagajanje osebnih nastavitev s pomočjo BMW ID in aplikacije My BMW. Hiter prenos podatkov prek mobilnega omrežja 5G.
 • Na voljo je okoli 40 funkcij za pomoč pri vožnji. Opozorilo pred čelnim trkom, informacije o omejitvi hitrosti in opozorilo za zapustitev voznega pasu so del standardne opreme. Opcijsko je na voljo aktivni tempomat s samodejnim sistemom za omejevanje hitrosti Speed Limit Assist, funkcijo nadzora poti in (v Nemčiji) odzivanjem na semaforje. Na voljo je tudi: funkcija Driving Assistant Professional, vključno z asistentom za krmiljenje in ohranjanje voznega pasu.
 • Nadzor razdalje pri parkiranju in kamera za pomoč pri vzvratni vožnji sta del standardne opreme. Opcijsko je na voljo parkirni asistent z dodatnim asistentom za vzvratno vožnjo. Parking Assistant Plus s funkcijo Surround View.
 • Jasno prizadevanje za trajnostno poslovanje v okviru odgovorne uporabe virov prek celotne vrednostne verige in maksimalno zmanjšanje ogljičnega odtisa skozi celotno življenjsko dobo izdelka. Proizvodnja vozil v tovarni BMW Group v Münchnu; baterijske celice so proizvedene s stoodstotno zeleno energijo.
 • Obsežna uporaba sekundarnih surovin, naravnih in recikliranih materialov. Poseben način zasnove elektromotorjev omogoča opustitev uporabe redkozemeljskih materialov. Nadzorovano, pregledno in trajnostno pridobivanje kobalta in litija za visokonapetostne baterije.

CO2 EMISSIONS & CONSUMPTION.

BMW i4 eDrive40*: Combined power consumption: 20 to 16 kWh/100km WLTP; CO2 emissions combined: 0 g/km WLTP.

BMW i4 M50*: Combined power consumption: 24 to 19 kWh/100km WLTP; CO2 emissions combined: 0 g/km WLTP.
(* = preliminary data. No homologation figures available yet.)

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Prijava

BMW Group Streaming

LIVE STREAMING.

Open Streaming Page

Here you can see the on-demand streams of the latest BMW Group press events. 

CO2 emission information.

Prikazane vrednosti porabe goriva, emisij CO2 in energijske učinkovitosti, so bile določene v skladu z Uredbo (ES) št. 715/2007 v različici, ki je veljala v času odobritve. Vrednosti se nanašajo na vozilo z osnovno konfiguracijo v Nemčiji. Prikazan doseg vozila upošteva opcijsko opremo ter različne velikosti platišč in pnevmatik, ki so na voljo za izbrani model ter se lahko spreminja glede na različne konfiguracije vozila.

Prikazane vrednosti za vozila že temeljijo na novem postopku preverjanja WLTP in so pretvorjene tudi v vrednosti, ki so primerljive z NEDC, da je zagotovljena primerjava med vozili. V zvezi s temi vozili se lahko tukaj prikazane vrednosti emisij CO2 razlikujejo od vrednosti, ki se (med drugim) upoštevajo za določitev ustreznih davkov ali drugih dajatev povezanih z emisijami CO2.

Nadaljnje informacije o uradnih podatkih varčnosti porabe goriva, specifičnih emisijah CO2 in ostali podatki o energijski učinkovitosti novega osebnega avtomobila so na voljo v »Priročniku o varčnosti porabe goriva, emisijah CO(2)«, ki je na voljo na vseh prodajnih mestih in na www.bmw.si/emisije ter www.mini.si/emisije.

Latest Facts & Figures.

Cenik vozil MINI - november 2021.
03.11.2021
Korporativne finance, podatki in številke
Cenik vozil BMW - november 2021.
03.11.2021
Korporativne finance, podatki in številke
Cenik vozil MINI - julij 2021.
05.07.2021
Korporativne finance, podatki in številke
Cenik vozil MINI - marec 2021.
01.03.2021
Korporativne finance, podatki in številke
Show all

Add your filter tags.

Sporočilo za javnost
Gradivo za medije
Govor
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Prijava