Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Félidejéhez érkezett a 2016-os Dakar Rali – a legnagyobb kihívást jelentő szakaszok csak most következnek

Hét etap és többezer levezetett kilométer után január 10-én félidejéhez érkezett a 2016-os Dakar Rali. A MINI ALL4 Racing kilenc versenyben lévő csapata a regenerálódásnak és a felkészülésnek szentelte a Salta városában megtartott vasárnapi pihenőt, hogy hétfőn újult erővel szállhassanak harcba a dobogós helyezésekért.

Brands
·
MINI
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~147,94 KB)
  
Photos(10x, ~9,61 MB)

Hét etap és többezer levezetett kilométer után január 10-én félidejéhez érkezett a 2016-os Dakar Rali. A MINI ALL4 Racing kilenc versenyben lévő csapata a regenerálódásnak és a felkészülésnek szentelte a Salta városában megtartott vasárnapi pihenőt, hogy hétfőn újult erővel szállhassanak harcba a dobogós helyezésekért.

A 2016-os Dakar Rali 7. etapja az argentin Salta városáig vezette a világ legkeményebb motorsport-megmérettetésén rajthoz álló versenyzőket, ahol január 10-én egy egész napos pihenő várt rájuk. A pilóták és navigátoraik végre lehetőséget kaptak arra, hogy egy kiadósat aludjanak, kinyújtóztassák végtagjaikat és regenerálódjanak, valamint hogy megvitassák a csapatvezetőkkel és a szerelőkkel a második félidő elképzeléseit és feladatait.

A versenynaptár szerinti prológ és első hét etap során a versenyzők a 2016-os Dakar Rali első felében nem kevesebb, mint 5 316 kilométert teljesítettek volna Argentína és Bolívia tájain, a teljes egészében eltörölt 1. etap és a megannyi lerövidített szakasz azonban ezt jelentősen leredukálta. A viharos időjárás nem egy alkalommal nyomta rá a bélyegét a futamra.

A Dakar indulóinak azonban semmi nem szegheti kedvét – hiszen a világ legkeményebb technikai megmérettetéséről van szó. Semmi nem dolgoztatja meg olyannyira a járművek felfüggesztését, gumiabroncsait, alvázát és a versenyzőket, mint a Dakar Rali változatos, ámde kíméletlen vonalvezetése. A vasárnapi pihenőnapon pedig mindez ismét igazolást nyert: a szerelők gőzerővel dolgoztak azon, hogy kijavítsák a járműveken esett kisebb-nagyobb hibákat és felkészítsék a technikát a második felvonás kihívásaira.

A MINI ALL4 Racing csapatai eközben megvitatták egymás között az eddigi teljesítményeket és a várakozásokat, majd kidolgozták a második hétre vonatkozó stratégiát.

A MINI-flotta abszolút éllovasa idén is az AXION X-raid csapat 300-as rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautójával induló Nasser Al-Attiyah – Mathieu Baumel páros, aki 2015-ben a Dakar Rali összetett első helyén végzett. Mint ilyen, címvédőként rengetegen figyelik a katari – francia duó minden mozzanatát, és a verseny lehetséges kimeneteleit spekulálják. A végeredményt azonban jelenleg még csak megjósolni sem lehet, hiszen a második hét rengeteg homokot és sivatagi dűnét tartogat, ami alapjaiban boríthatja fel az erőviszonyokat. Egy biztos: Nasser Al-Attiyah az egyik legtapasztaltabb pilóta a Dakaron…

„Az előző évekből jól ismerjük már a verseny útvonalát, az előttünk álló második hét pedig az abszolút csúcspontot adja. Nem mondom, hogy eddig rosszul teljesítettünk, de az első hét véget ért és most indul a második. Meglátjuk, mi sül ki belőle” – nyilatkozta a 8. etap előtt a katari pilóta.

A korábbi WRC-versenyző, a finn Mikko Hirvonen mindössze néhány hónapja csatlakozott a Dakarhoz, így joggal merül fel a kérdés: abszolút újoncként mennyi jó tanácsot sikerült felhalmoznia a versenytársaktól?

„Jó pozícióban érkeztünk meg a félidőbe, boldog vagyok, amiért az abszolút ötödik helyen állunk. Kicsit ugyan le vagyunk maradva az élen autózók mögött, de még egy teljes hét áll előttünk, így bármi megtörténhet. A tesztidőszak alatt jó pár tanáccsal gazdagabb lettem a MINI ALL4 Racing pilóták által, Nasser-rel és Nani-val is jókat beszélgettünk a Dakarról. Nem is a vezetésről, sokkal inkább arról, hogy mire számítsak és hogy miként készüljek fel a távra. Tekintve, hogy a WRC-ből jövök – amelyről köztudott, hogy mennyire kemény kihívások elé állítja a pilótákat –, arra számítottam, hogy nagy tempóval végigviszem majd a távokat, de hamar rá kellett jönnöm, hogy ez nem ennyire egyszerű, mert soha nem tudhatod, hogy egy-egy kanyarban mi vár rád. Rengeteget tanultam a többiektől” – fogalmazott a Repülő Finn.

Joan „Nani” Roma az egyik legrégebbi versenyző a Dakaron. Az AXION X-raid csapat 304-es rajtszámú versenyautójával induló spanyol pilóta nem a legjobban kezdte az idei megmérettetést, de hatalmas versenyzői tapasztalatának és vezetési tudásának köszönhetően a félidőre az abszolút tizenkettedik helyre hozta fel a MINI ALL4 Racing versenygépet. De vajon milyen gondolatok kavarognak benne a 2016-os Dakar Rali kapcsán?

„Örülök, hogy a tizenkettedik helyen állva érkeztem meg Salta városába, és hogy a pihenőnapra sikerült ledolgoznom az időhátrány nagy részét. Remélem, hogy a következő hét a MINI hete lesz, és hogy ebben kiemelkedő szerep jut nekem! Az első hét rendkívül zivatarosra sikeredett, ami kőkemény körülményeket teremtett – de nem csak nekem, hanem minden Dakar-versenyzőnek” – mondta Joan „Nani” Roma.

A nagy-britanniai MINI-újonc épp az ellenkezője: a mindössze 27 esztendős Harry Hunt idén indul először a Dakaron, és 323-as rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautójával máris az összetett tabella tizenharmadik helyéről várja a folytatást.

„Sokkal-sokkal vizesebb első hét volt, mint vártam, miközben közel sem volt annyira meleg. A távolságok és a körülmények olyanok, amilyennek gondoltam. Nagyon kemény a verseny, piszkosul könnyű hibázni és nyomni kell neki, ahogy a csövön kifér. Még csak a felénél vagyunk, de már úgy érzem, mintha hetek óta a volán mögött ülnék. Ugyanakkor nem gondolom, hogy keményebben fel tudtam volna készülni erre. Kissé megvisel a folyamatosan változó hőmérséklet, mert általában hidegebb van, mint vártam. A következő héten, Argentínában már remélhetőleg melegebb lesz! Összességében úgy vélem, kellően felkészültem, és nincs okom panaszra: boldog vagyok, hogy itt lehetek!” – mesélte a MINI-flotta legfiatalabb versenyzője.

A jelenleg tizenötödik helyen álló Jakub „Kuba” Przygonski idén már nem teljesen újként versenyez a Dakaron: korábban már teljesítette a versenytávot, igaz, akkor még motorkerékpárral. Az idei az első év, amikor négy keréken száll harcba, az ORLEN csapat 327-es rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautójával.

„Rendkívül jó első hetünk volt, és örülök neki, hogy itt lehetek Salta városában. Az autó kiváló, a kisebb hibák nélkül pedig nincs is Dakar. A következő héten a rengeteg homok és a sivatagi dűnék okozzák majd a legfőbb kihívást, amitől kicsit félek, mert nincs túl sok tapasztalatom e téren. Meglátjuk, mit hoz a holnap” – nyilatkozta a lengyel pilóta.

A vasárnapi pihenőnap után a 2016-os Dakar Rali a hétfői 8. etappal folytatódik tovább. Az argentin Salta és Belén városa között 393 kilométer hosszú versenytáv vár az indulókra.

A 2016-os Dakar Rali 7. etapjának MINI ALL4 Racing eredményei

Pilóta

Navigátor

#

Csapat

Helyezés

Idő

Nasser Al-Attiyah
(katari)

Mathieu Baumel
(francia)

300

AXION X-raid csapat

4

022:04:04 +00:17:36

Joan „Nani“ Roma (spanyol)

Alex Haro
(spanyol)

304

AXION X-raid csapat

12

023:07:31 +01:21:03

Orlando Terranova
(argentin)

Bernardo „Ronnie“ Graue
(argentin)

310

AXION X-raid csapat

17

023:47:16 +02:00:48

Mikko Hirvonen
(finn)

Michel Périn
(francia)

315

AXION X-raid csapat

5

022:19:21 +00:32:53

 

 

 

 

 

 

Erik van Loon
(holland)

Wouter Rosegaar
(holland)

306

Van Loon Racing

11

023:04:09 +01:17:41

Boris Garafulic
(chilei)

Filipe Palmeiro
(portugál)

313

X-raid csapat

16

023:44:44 +01:58:16

Harry Hunt
(brit)

Andreas Schulz
(német)

323

X-raid csapat

13

023:15:28 +01:29:00

Adam Malysz
(lengyel)

Xavier Panseri
(francia)

325

ORLEN csapat

-

-

Jakub „Kuba“ Przygonski
(lengyel)

Andrei Rudnitski
(belarusz)

327

ORLEN csapat

15

023:37:55 +01:51:27

Stephan Schott
(német)

Holm Schmidt
(német)

331

X-raid csapat

-

-

Nazareno Lopez
(argentin)

Sergio Lafuente
(uruguayi)

351

X-raid csapat

75

035:59:39 +14:13:11

Guo Meiling
(kínai)

Min Liao
(kínai)

360

Perfect China Health 100 Yong csapat

-

-

 

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

THE NEW BMW i5.

Munich. Here you can see the webcast of the Digital World Premiere of the new BMW i5.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés