Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

A BMW M5 CS

A BMW M GmbH a BMW M5 CS világpremierjével írja tovább a rendkívül sportos CS különkiadások sikertörténetét. A limitált szériában készülő, exkluzív modell a legendás BMW M5 első különkiadásaként érkezik meg az utakra, egyszerre négy utasnak kínálva felejthetetlen vezetési- és utazási élményt. A BMW M divízió új nagyteljesítményű zászlóshajója kimagasló menettulajdonságait páratlan, luxus minőségű stílusjegyek nyomatékosítják.

 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

A BMW M GmbH a BMW M5 CS (átlagos üzemanyag-fogyasztás a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint: 10,9 – 11,3 liter / 100 km; átlagos üzemanyag-fogyasztás a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) tesztkörének mérései szerint: 11,1 – 11,3 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás a WLTP mérései szerint: 248 – 257 gramm / km; kombinált károsanyag-kibocsátás a NEDC tesztkörének mérései szerint: 253 – 258 gramm / km) világpremierjével írja tovább a rendkívül sportos CS különkiadások sikertörténetét. A limitált szériában készülő, exkluzív modell a legendás BMW M5 (átlagos üzemanyag-fogyasztás a WLTP mérései szerint: 10,9 – 11,3 liter / 100 km; átlagos üzemanyag-fogyasztás a NEDC tesztkörének mérései szerint: 11,1 – 11,3 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás a WLTP mérései szerint: 249 – 259 gramm / km; kombinált károsanyag-kibocsátás a NEDC tesztkörének mérései szerint: 254 – 259 gramm / km) első különkiadásaként érkezik meg az utakra, egyszerre négy utasnak kínálva felejthetetlen vezetési- és utazási élményt. A BMW M divízió új nagyteljesítményű zászlóshajója kimagasló menettulajdonságait páratlan, luxus minőségű stílusjegyek nyomatékosítják. A BMW M5 CS piaci bevezetése 2021 tavaszán kezdődik, Németországban 180 400 euró indulóártól.

A BMW M GmbH eddigi legerősebb motorja és a könnyűszerkezetes járműépítés alapelveinek szigorú alkalmazása

A motorháztető alatt dolgozó 4.4 liter hengerűrtartalmú, V8-as benzinmotor 467 kW / 635 lóerő maximális teljesítményével – amely 7 kilowattal / 10 lóerővel szárnyalja túl a BMW M5 Competition (átlagos üzemanyag-fogyasztás a WLTP mérései szerint: 10,9 – 11,3 liter / 100 km; átlagos üzemanyag-fogyasztás a NEDC tesztkörének mérései szerint: 11,1 – 11,3 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás a WLTP mérései szerint: 249 – 259 gramm / km; kombinált károsanyag-kibocsátás a NEDC tesztkörének mérései szerint: 254 – 259 gramm / km) maximális teljesítményét – a BMW M5 CS a BMW M divízió fennállásának eddigi legerősebb modellje. A BMW M5 CS a kompromisszumoktól mentes hétköznapi használhatóság és a zárt versenypályákon is vérpezsdítő menetteljesítmény lélegzetelállító egyensúlyát testesti meg, amelyet a mérnökök főként a könnyűszerkezetes járműépítés alapelveinek szigorú alkalmazásával (a BMW M5 Competition modellhez képest mintegy 70 kilogrammal alacsonyabb saját tömeget értek el), a futómű-technológia típus-specifikus finomhangolásával és az aktív M differenciálművel dolgozó BMW M xDrive intelligens összkerékhajtással váltottak valóra.

Négy önálló ülés és a BMW klasszikus stílusjegyeinek exkluzív újraértelmezése

A BMW M5 CS páratlan vezetési- és utazási élményét a fedélzeten egyszerre négy utas élvezheti – a vezető és első utasa minden irányban állítható, kikönnyített M Carbon sportülésekben, a hátsó sorban ülő két utas pedig egy-egy önálló ülésben. Az első ülések finomszemcsés Merino bőrkárpitozása és a hátsó ülések ugyancsak Merino bőr borítása fekete árnyalatban, Mugello Red árnyalatú dekorbetétekkel és kontraszt-varrással várja a bajor prémiumgyártó ügyfeleit. Az integrált fejtámlák mindegyik ülésen a Nürburgring legendás aszfaltcsíkját idézik, amelyhez a két első ülésen világító M5 logó is társul. A BMW M5 CS exkluzív módon értelmezi újra a BMW klasszikus stílusjegyeit. Ilyen többek között a Goldbronze árnyalatú hűtőrács-keret és a BMW Laser első fényszórók „L” alakú menetfényei – utóbbiak tompított fénynél, távolsági fénynél és üdvözlőfénynél a fehér helyett sárgán világítanak, a legendás GT versenyautók emlékét idézve.

Goldbronze árnyalatú karosszéria-kiegészítők és szénszálból készült exkluzív elemek

Első ránézésre a BMW M5 CS különkiadást exkluzív, Goldbronze árnyalatú karosszéria-kiegészítők és szénszálból, illetve szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP) készült elemek különböztetik meg a BMW M5 Competition modelltől. A BMW M5 CS hűtőrács-kerete, valamint a hűtőrácson, az első kerékjárati ívek légkivezető nyílásaiban és a csomagtérajtón olvasható „M5 CS” logók Goldbronze árnyalatban ragyognak, ahogyan a 20” méretű, Y-küllődizájnú BMW M könnyűfém keréktárcsák is. A küszöbökben világító „M5 CS” embléma látható. A különkiadás motorházteteje teljes egészében szénszál-erősítésű műanyagból, a légbeömlő nyílások pedig átlátszó lakkal fedett szénszálból készültek. Az első lökhárító koptatói, a külső visszapillantó-házak, a hátsó légterelő szárny és a diffúzor egytől egyig szénszál-erősítésű műanyagból készült. Aerodinamikai funkciójukon túl ezek – ahogyan a trikolor-árnyalatú BMW M logót viselő motortér-borítás és a szénszálból készült motorburkolati zajcsökkentő elemek is – nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a mérnökök a BMW M5 Competition modellhez viszonyítva hozzávetőlegesen 70 kilogrammal alacsonyabb saját tömeget érjenek el. A BMW M5 CS sport kipufogórendszerének rozsdamentes acélból készült végei még a BMW M5 Competition kipufogóvégeinél is meghatározóbbak.

Sárga menetfények és exkluzív karosszériafényezési árnyalatok

Az alapfelszereltségként kínált BMW Laser első fényszórók „L” alakú menetfényei – amelyek keskeny csíkban mindkét oldalon a hűtőrács-keretbe futnak – többféle világítás-variációt kínálnak: nappali menetfényként használva, a BMW Individual Shadowline sötét háttere előtt a fénydizájn a jól ismert fehér színben ragyog, a tompított fény vagy a távolsági fény aktiválására azonban jellegzetes sárga színre vált át – utóbbit a bajor prémiummárka ügyfele üdvözlőfényként is láthatja, amikor távolról kinyitja vagy lezárja az autót. A Brands Hatch Grey metál karosszériafényezési árnyalat mellett a BMW Individual részleg két exkluzív matt fényezése is elérhető a különkiadáshoz: a Frozen Brands Hatch Grey metál és a Frozen Deep Green metál.

Sportos részletek az utastérben

A BMW M5 CS utasterének sportosságát és exkluzivitását gondosan összeállított részletek nyomatékosítják. Az Alcantara-borítású BMW M sportkormány vörös hátterű 12-órás jelzése klasszikus versenyautó-örökség. A kormány mögötti váltófülek szénszálból készültek, a kormány küllőit pedig fekete króm betétek díszítik. A tetőkárpit ugyancsak Alcantara felhasználásával készült. A középkonzol hagyományos könyöktámaszát nyitható könnyűszerkezetes borítás helyettesíti, amelynek fekete Merino bőrkárpitját dupla vörös kontraszt-varrás egészíti ki. A könnyűszerkezetes borítás, amelyből a belső tárolótálca is hiányzik, jelentős súlycsökkentő elem. A tervezők a kontraszt-varrás vörös színét alkalmazták a műszerfalon olvasható „CS” embléma festésekor és a két hátsó ülés között is. A BMW M divízió trikolor árnyalata előtt a biztonsági övek vörös és kék kontraszt-varrásai, az „M5” logóval ellátott BMW M szőnyegek szegélyei és a világító „M5 CS” emblémával rajzolt küszöbök tisztelegnek.

Versenyautós agilitás a legmagasabb szinten

Továbbhangolt futómű-technológia, jelentős mértékű súlycsökkentés és speciális verseny-gumiabroncsok gondoskodnak a BMW M5 CS letaglózó agilitásáról és páratlan vezetési élményéről. A BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás a hátsókerék-meghajtás preferenciái szerint dolgozó állandó összkerékhajtástól kezdve (4WD), egészen a dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) közbeavatkozása nélkül elérhető színtiszta hátsókerék-meghajtásig (2WD), többféle hajtás-karakterisztika beállítását kínálja fel a bajor prémiumgyártó ügyfelének. A tapasztaltabb vezetők így anélkül élhetik át a különkiadás verhetetlen menetdinamikai adottságait és hamisítatlan vezetési élményét, hogy a nagyteljesítményű limuzin a hétköznapokban bármiféle kompromisszumot is követelne. A BMW M5 CS alatt a BMW M5 Competition futómű-technológiája dolgozik – amelyet a BMW M5 sportmodellhez képest a spirálrugók, a kerékfelfüggesztések és a stabilizátorrudak típus-specifikus módosításaival már alapesetben is feszesebbre hangoltak a mérnökök –, hét milliméteres hasmagasság-csökkentéssel és a BMW M8 Gran Coupé lengéscsillapítóival. Utóbbiak amellett, hogy a hosszabbra nyúló utazások során – különösképpen a nagysebességű autópálya-szakaszokon – tovább fokozzák az utazás kényelmét, az egyes kerekek terhelés-ingadozását is csökkentik, amellyel határon autózva még stabilabb viselkedést garantálnak. A végeredmény még a zárt versenypályákon is precízebb rendszerreakció, miközben a modell intuitív hétköznapi vezethetősége mit sem változik. A BMW M GmbH mérnökei továbbhangolták a BMW M5 CS első és hátsó tengelyének spirálrugóit, illetve tovább finomították a lengéscsillapító-technológiát is. A tervezők ezekhez az autó alacsonyabb saját tömegét és a gumiabroncsok nagyobb teljesítményét vették alapul, így optimalizálták a modell menetdinamikáját. A 20” méretű, kovácsolt, Goldbronze árnyalatú, Y-küllődizájnú BMW M keréktárcsákon (amelyek elöl 9,5J x 20, hátul 10,5J x 20 méterűek) már alapfelszereltségként elöl 275/35 R20, hátul pedig 285/35 R20 méretű Pirelli P Zero Corsa gumiabroncsok feszülnek.

M Carbon kerámia fékrendszer alapfelszereltségként

A BMW M5 CS modellhez alapfelszereltségként kínált M Carbon kerámia fékrendszer elementáris lassulást garantál. Az első kerekek mögött dolgozó hatdugattyús féknyergek és a hátsó tengelyre szerelt egydugattyús úszónyergek büszkén viselik a BMW M divízió logóját és alapfelszereltségként Red árnyalatban, az opcionális extrafelszereltség részeként pedig Gold színben pompáznak. Az M Carbon kerámia fékrendszer 23 kilogrammal könnyebb, mint a BMW M5 Competition BMW M fékrendszere, az alacsonyabb rugózatlan- és forgó tömeg pedig a különkiadás menettulajdonságait és rugózási komfortját egyaránt javítja. Az M Carbon kerámia fékrendszer jobb fékteljesítményt, magasabb hőellenállást és jobb kopásállóságot is garantál.

Egyedülálló teljesítmény

A motorsport élvonalából származó, nyolchengeres erőforrást kivételesen magas fordulatszám-tartományig kalibrálták a mérnökök, a motor így letaglózó erőtöbbletet, lélegzetelállító tolóerőt és egyedülálló teljesítményt kínál. A Drivelogic-kal dolgozó, nyolcfokozatú BMW M Steptronic automataváltóval a BMW M5 CS kereken 3 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra, amely 0,3 szekundummal gyorsabb a BMW M5 Competition hasonló értékénél és határozottan a legkeményebb sportautók territóriuma. A különkiadásnak mindössze 10,3 másodpercre van szüksége ahhoz, hogy álló helyzetből elérje a 200 km/órás sebességet – 0,5 szekundummal kevesebbre, mint a BMW M5 Competition modellnek. A BMW M5 CS végsebességét a hajtáslánc vezérlőelektronikája 305 km/órában korlátozza.

Érzelmekben gazdag hangorkán a BMW M5 CS sport kipufogórendszerének köszönhetően

A BMW M5 CS sport kipufogórendszere érzelmekben gazdag BMW M-hangorkánt ígér, amely a motor egyenletes teljesítmény-leadásához és kivételesen széles fordulatszám-tartományához méltó hangaláfestést kínál. A kettős csövezésű, szelepvezérléssel szerelt rendszert úgy tervezték meg a mérnökök, hogy erősítse a V8-as benzinmotor morajlását és úgy kínáljon sportosabb, tisztább hangzást, hogy közben a hétköznapokban is használható marad. A BMW M5 CS érkezését minden korábbinál intenzívebb hangorkán jelzi, amely az aktivált vezetési üzemmódhoz igazodik és SPORT+ beállításban a legerőteljesebb. A vezető az M Sound Control gombbal bármikor lágyíthat a sport kipufogórendszer erőteljes hangzásán és visszafogottabb motorhangot hívhat elő – ha kevésbé feltűnően szeretne áthaladni valahol, például egy lakóövezetben.

A menetteljesítményre, átlagos üzemanyag-fogyasztásra, valamint kombinált energiafogyasztásra és károsanyag-kibocsátásra vonatkozó adatok előzetes értékek. Az adatokat a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint számolták ki, majd a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) megegyező értékei szerint konvertálták át. Az adatok a gumiabroncs-típusoktól is függnek.

További információ az új személygépkocsik hivatalos üzemanyag-fogyasztási, fajlagos szén-dioxid-kibocsátási, illetve elektromosáram-fogyasztási adatairól a „Leitfaden über Kraftstoffverbrauch, die CO2-Emissionen und den Stromverbrauch neuer Personenkraftwagen” (Tájékoztató az új személygépkocsik üzemanyag-fogyasztásáról, szén-dioxid-kibocsátásáról és elektromosáram-fogyasztásáról) (Guideline for fuel consumption, CO2 emissions and electric power consumption of new passenger cars), kiadványban található, amely minden értékesítési helyen, valamint a Deutsche Automobil Treuhand GmbH (DAT) társaságtól (D-73760 Ostfildern-Scharnhausen, Hellmuth Hirth Str. 1.) vagy a http://www.dat.de/en/offers/publications/guideline-for-fuel-consumption.html internetes oldalról szerezhető be: Leitfaden CO2 (Guideline CO2) (PDF – 2,7 MB)

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

JAPAN MOBILITY SHOW.

Tokyo. Follow the webcast of the BMW Group press conference at the Japan Mobility Show 2023.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés