Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

A BMW M5 CS a MotoGP™ idei BMW M Különdíja

2021 végén a bajor prémiummárka sorozatban tizenkilencedik alkalommal adja át a BMW M Különdíjat a MotoGP™ versenyszezonjának időmérő edzésein legeredményesebben szereplő pilótának. A kétkerekű versenysportok királykategóriájának négykerekű trófeája idén a BMW M divízió eddigi legerősebb modellje: a BMW M5 CS.

F90
·
BMW M modellek
·
Official Car of MotoGP
·
M5
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~120,04 KB)
  
Photos(27x, ~459,51 MB)

2021 végén a bajor prémiummárka sorozatban tizenkilencedik alkalommal adja át a BMW M Különdíjat a MotoGP™ versenyszezonjának időmérő edzésein legeredményesebben szereplő pilótának. A kétkerekű versenysportok királykategóriájának négykerekű trófeája idén a BMW M divízió eddigi legerősebb modellje: a BMW M5 CS.

A BMW M Különdíj a MotoGP™ szerves része, amelyet 2021 végén a bajor prémiumgyártó sorozatban tizenkilencedik alkalommal ad át annak a pilótának, aki a legeredményesebben szerepel az idei versenyszezon időmérő edzésein. A küzdelem ezúttal is egy ritkaságszáma menő, limitált szériában készülő trófeáért folyik: egy Frozen Deep Green metál karosszériafényezésű BMW M5 CS modellért (átlagos üzemanyag-fogyasztás a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint: 10,9 – 11,3 liter / 100 km; átlagos üzemanyag-fogyasztás a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) tesztkörének mérései szerint: 11,1 – 11,3 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás a WLTP mérései szerint: 248 – 257 gramm / km; kombinált károsanyag-kibocsátás a NEDC tesztkörének mérései szerint: 253 – 258 gramm / km)*. Az adott idény BMW M Különdíját a BMW M GmbH hagyományosan a szezon első európai megmérettetésén leplezi le, a bemutatónak így idén első alkalommal a portugál Portimão versenypályája adott otthont április 18-án. A BMW M5 CS különkiadást a rajongók a BMW M GmbH és a MotoGP™ közösségimédia-felületein is körbejárhatják.

A BMW M GmbH a BMW M5 CS modellel írja tovább a rendkívül sportos CS különkiadások sikertörténetét. A limitált szériában készülő újdonság exkluzív stílusjegyekkel és luxusminőségű felszereltségi tételekkel egyesíti kivételes menettulajdonságait: a motorháztető alatt dolgozó 4.4 liter hengerűrtartalmú, V8-as benzinmotor 467 kW / 635 lóerő maximális teljesítményével a BMW M5 CS a BMW M divízió fennállásának eddigi legerősebb modellje.

„A BMW M5 CS a katari szezonnyitó óta a MotoGP™ új biztonságiautó-flottájának egyik tagja, így kézenfekvő volt számunkra, hogy idén ennek a modellnek egy sorozatgyártásban kínált példányát emeljük BMW M Különdíjjá” – mondta Markus Flasch, a BMW M GmbH elnök-vezérigazgatója. „A BMW M Különdíj immár majdnem két évtizede átfogó MotoGP™-együttműködésünk egyik alappillére, így fontosnak tartjuk, hogy évről évre méltó trófeával jutalmazzuk a sorozat időmérő edzéseinek legeredményesebb pilótáját. 2021-ben ez a BMW M5 CS lesz, amely nagyteljesítményű modellpalettánk csúcsát képviseli. A MotoGP™ mindegyik pilótájának egyformán drukkolunk és izgatottan várjuk, hogy ki nyeri a szezon végén az idei BMW M Különdíjat” – tette hozzá.

„A BMW M GmbH minden évben egy igazi gyöngyszemet leplez le BMW M Különdíjként a szezon első európai futamán. Idén sem volt ez másként” – vette át a szót Pau Serracanta, a MotoGP™ rendezési jogaival bíró Dorna Sports reklámrészlegének igazgatója. „A BMW M5 CS biztonsági autóként is meggyőzött minket, így semmi kétségünk afelől, hogy sorozatgyártásban kínált verziója nagyra becsült trófeaként gurul majd be a szezon időmérő edzésein legeredményesebben szereplő pilóta garázsába. A BMW M Különdíj újfent igazolta, hogy partnerünk, a BMW M GmbH számára mennyire fontos a MotoGP™ iránti elköteleződés. Kíváncsian várjuk, hogy melyik pilóta nyeri meg idén a hőn áhított trófeát” – fogalmazott.

A motorházteteje alatt dolgozó BMW M TwinPower Turbo technológiának köszönhetően a BMW M5 CS kereken 3 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra és mindössze 10,3 másodpercre van szüksége ahhoz, hogy álló helyzetből elérje a 200 km/órás sebességet. A modell végsebességét a hajtáslánc vezérlőelektronikája 305 km/órában korlátozza. Az erőforrás teljesítményét és forgatónyomatékát egy Drivelogic-kal dolgozó, nyolcfokozatú BMW M Steptronic automataváltó továbbítja a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás felé, amely a vérpezsdítő vezetési élmény érdekében színtiszta hátsókerék-meghajtást (2WD) is kínál. A BMW M GmbH tervezőmérnökei következetesen lecsökkentették a BMW M5 CS saját tömegét, majd futóművét is eszerint hangolták át. A BMW M5 CS alatt a BMW M5 Competition futómű-technológiája dolgozik – amelyet a BMW M5 sportmodellhez képest a spirálrugók, a kerékfelfüggesztések és a stabilizátorrudak típus-specifikus módosításaival már alapesetben is feszesebbre hangoltak a mérnökök –, hét milliméteres hasmagasság-csökkentéssel és a BMW M8 Gran Coupé lengéscsillapítóival. A BMW M GmbH mérnökei továbbhangolták a BMW M5 CS első és hátsó tengelyének spirálrugóit, illetve tovább finomították a lengéscsillapító-technológiát is. A modell alatt rozsdamentes acélból készült, dupla ikervégződéssel szerelt sport kipufogórendszer és BMW M Carbon kerámia fékrendszer dolgozik.

A BMW M5 CS különkiadást kívül-belül sportos stílusjegyekkel és luxusminőségű felszereltségi tételekkel vértezték fel a készítők. A motorháztető, az első lökhárító koptatói, a külső visszapillantó-házak, a hátsó légterelő szárny, a diffúzor, a BMW M logót viselő motortér-borítás és a motorburkolati zajcsökkentő elemek egytől egyig szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP) készültek, nem egy alkalommal átlátszó lakkal fedve. A BMW M5 CS páratlan vezetési- és utazási élményét a fedélzeten egyszerre négy utas élvezheti – a vezető és első utasa minden irányban állítható, kikönnyített M Carbon sportülésekben, a hátsó sorban ülő két utas pedig egy-egy önálló ülésben. Az integrált fejtámlák mindegyik ülésen a Nürburgring legendás aszfaltcsíkját idézik, amelyhez a két első ülésen világító M5 logó is társul. Az Alcantara-borítású BMW M sportkormány vörös hátterű 12-órás jelzése klasszikus versenyautó-örökség. A kormány mögötti váltófülek szénszálból készültek, a kormány küllőit pedig fekete króm betétek díszítik. A BMW M Különdíj Frozen Deep Green metál karosszériafényezési árnyalata megegyezik a MotoGP™ hivatalos biztonsági autójaként szolgálatot teljesítő BMW M5 CS karosszériafényezési árnyalatával.

A BMW M Különdíj a BMW M GmbH „hivatalos biztonságiautó-partnerként” betöltött MotoGP™-szereplésének egyik meghatározó alappillére. 2003 óta a versenyidény időmérő edzéseinek legeredményesebb pilótája minden szezon végén egy exkluzív, nagyteljesítményű BMW M sportmodellt nyer. A futamok pontrendszeréhez hasonlóan a pilóták minden nagydíj időmérő edzésén pontokat gyűjthetnek, az időmérő edzéseken elért helyezésük alapján. A BMW M Különdíj történetének legeredményesebb pilótája a spanyol Marc Márquez, aki sorozatban hétszer hódította el a díjat 2013 és 2019 között. Valentino Rossi és Casey Stoner háromszor diadalmaskodott, Jorge Lorenzo két alkalommal nyerte el a kitüntetést, Sete Gibernau, Nicky Hayden és Fabio Quartararo pedig egy-egy új BMW M modellt guríthatott be a garázsába. 2020-ban Fabio Quartararo csatlakozott a BMW M Különdíj nyerteseihez.

A MotoGP™ hivatalos biztonságiautó-flottájáról, a BMW M divízió MotoGP™-szerepvállalásának részleteiről és a BMW M Különdíjért zajló versenyről további információkat talál a www.bmw-m-safetycar.com weboldalon.

A BMW M divízió

A BMW M divízió (BMW M GmbH) a BMW AG teljes körű leányvállalata. Öt területre kiterjedő termék- és szolgáltatáskínálatával (BMW M modellek, BMW M Performance modellek, BMW Individual, M Sports Opciók és Csomagok, illetve BMW Group Driving Experience), valamint biztonsági, veszélyhelyzet-kezelési és speciális célú járműveivel a BMW M divízió azon ügyfelek különleges igényeinek kielégítésére törekszik, akik sem a teljesítmény, sem az exkluzivitás, sem pedig az egyénre szabhatóság terén nem kötnek kompromisszumot. A vállalatot 1972-ben alapították Münchenben, BMW Motorsport GmbH néven. Az M betű azóta világszerte a versenysportban elért sikerek és a közutakra tervezett nagyteljesítményű sportautók szimbólumává vált.

*Az üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási adatok előzetes értékek, amelyeket a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus tesztkörének mérései szerint számoltak ki. Az adatok a gumiabroncs-típusoktól is függnek.

További információ az új személygépkocsik hivatalos üzemanyag-fogyasztási, fajlagos szén-dioxid-kibocsátási, illetve elektromosáram-fogyasztási adatairól a „Leitfaden über Kraftstoffverbrauch, die CO2-Emissionen und den Stromverbrauch neuer Personenkraftwagen” (Tájékoztató az új személygépkocsik üzemanyag-fogyasztásáról, szén-dioxid-kibocsátásáról és elektromosáram-fogyasztásáról) (Guideline for fuel consumption, CO2 emissions and electric power consumption of new passenger cars), kiadványban található, amely minden érté   kesítési helyen, valamint a Deutsche Automobil Treuhand GmbH (DAT) társaságtól (D-73760 Ostfildern-Scharnhausen, Hellmuth Hirth Str. 1.) vagy a http://www.dat.de/en/offers/publications/guideline-for-fuel-consumption.html internetes oldalról szerezhető be: Leitfaden CO2 (Guideline CO2) (PDF – 2,7 MB)

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

ANNUAL CONFERENCE 2023.

Here you can see the on demand webcast of the BMW Group Annual Conference 2023.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés