Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

A BMW Group, a Pirelli és a BirdLife International összefog Indonézia természeti ökoszisztémájának megőrzéséért

A közös kezdeményezés a természetes gumi hosszútávon fenntartható előállítását szorgalmazza a Hutan Harapan erdő biológiai sokféleségének megőrzése és helyi közösségének védelme érdekében.

G05
·
Pirelli
·
ecosystem
·
Indonesia
·
rainforest
·
Birdlife International
·
natural rubber
·
Hutan Harapan
·
biodiversity
·
deforestation-free
·
GPSNR
·
FSC
·
environmental and social standards
·
Környezet
·
Fenntarthatóság
·
Vállalat
·
Alternatív hajtásrendszerek, a jövő mobilitása
·
Társadalmi elkötelezettség
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

A közös kezdeményezés a természetes gumi hosszútávon fenntartható előállítását szorgalmazza a Hutan Harapan erdő biológiai sokféleségének megőrzése és helyi közösségének védelme érdekében.

A BMW Group, a Pirelli és a BirdLife International egy három évre szóló közös projektet indít azzal a céllal, hogy előnyben részesítse Indonéziában a természetes gumi hosszútávon fenntartható, erdőirtást nem igénylő termelését. A BMW Group és a Pirelli ezzel osztatlan támogatásáról biztosítja a biológiai sokféleség, valamint a természetes élőhelyek és a madárpopuláció globális megőrzésén dolgozó civil szervezet, a BirdLife International azon törekvéseit, amelyekkel a helyi közösségek javát, a természetes ökoszisztéma megőrzését és a veszélyeztetett állatfajok védelmét célozza Indonézia erdőiben. A projektet számos, a helyi PT Restorasi Ekosistem Indonesia (PT Reki) elnevezésű konzorcium irányítása alatt működő civil szervezet foganatosítja Indonéziában, ahol a lakosság bevételének jelentős százalékát hagyományosan a természetes gumi termesztése adja.

A három partner közös projektjének fő helyszíne a Szumátra szigetén elterülő Hutan Harapan esőerdő egy része, amely mintegy 1 350 különböző állatfajnak ad otthont. Az iránymutató együttműködés egy sor olyan kezdeményezés formájában valósul meg, amelyek célja az őslakos közösség életminőségének javítása a gazdálkodók földhöz való jogának védelme és a nők jogainak előmozdítása révén, a 2 700 hektáros terület erdőirtásmentes megőrzése, valamint számos veszélyeztetett faj védelme. A projekt fő tevékenységeit a természetesgumi-ipar fenntartható fejlődését célzó, több érdekelt felet tömörítő kezdeményezés, a Global Platform of Sustainable Natural Rubber (GPSNR) céljaival összhangban hajtják végre. Utóbbinak a BMW Group, a Pirelli és a BirdLife International is alapító tagja.

Az indonéziai Hutan Harapan erdő védelme érdekében tett osztatlan támogatás a BMW Group és a Pirelli azon virágzó együttműködésének része, amely a természetes gumi térnyerését élteti. Az úttörő partnerség égisze alatt a Pirelli már ez év első felében kifejlesztette és sorozatgyártásba küldte a világ első, FSC-igazolt (Forest Stewardship Council) Pirelli P ZERO gumiabroncsát, amelyet a bajor prémiumgyártó az új BMW X5 xDrive45e modellre (átlagos üzemanyag-fogyasztás a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint: 1,2 – 1,7 liter / 100 km; átlagos üzemanyag-fogyasztás a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) tesztkörének mérései szerint: 1,6 – 2,1 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás (WLTP): 24,3 – 27,7 kWh / 100 km; kombinált energiafogyasztás (NEDC): 23,5 – 25,2 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 27 – 39 gramm / km; kombinált károsanyag-kibocsátás (NEDC): 37 – 47 gramm / km) szerelve tett elérhetővé ügyfelei számára. Ezzel a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával felvértezett Sports Activity Vehicle modell lett a világ első olyan autója, amely ilyen minősítésű gumiabroncsokkal vált elérhetővé.

A PROJEKT FŐ TEVÉKENYSÉGEI

A BMW Group, a Pirelli és a BirdLife International által kezdeményezett projekt számos érdekelt fél bevonását irányozza elő a helyi közösségektől kezdve, a kormányzati szerveken keresztül, a természetes gumi teljes értékláncáig.

A három évre szóló közös program megannyi tevékenységet foglal magába, többek között:

  • Egy GPSNR által is támogatott agrárerdészeti megközelítést, amely előtérbe helyezi a természetes gumi előállítása szempontjából releváns legfontosabb sajátosságokat; a termelés és a bevételek diverzifikáltsága közötti összefüggés optimalizálását azáltal, hogy egyazon területen többféle növény termesztését szorgalmazzák; a biológiai sokféleség és a termékeny talaj megőrzését; a gazdasági körforgást éltető erőforrások tőkésítését és a széndioxid-megkötés erősítését.
  • Megfelelő mezőgazdasági gyakorlatokat (GAP – Good Agricultural Practices): összehangolt továbbképzések a kistermelők számára a helyes termesztési- és ültetvénygazdálkodási gyakorlatokról, amelyekkel megóvják a környezetet, fokozzák a föld termelékenységét és javítják a kistermelők élet- és munkakörülményeit.
  • Helyi közösségek bevonását: a területen dolgozó gazdálkodók családjainak bevonása a szokásjogaik felismerése, illetve tiszteletben tartásának és védelmének biztosítása érdekében.
  • Erdővédelmet: az érintett erdőterületek folyamatos felügyelete és közvetlen ellenőrzése felügyelők, drónok és műholdas ellenőrző technológiák segítségével.
  • Női szerepvállalást: a nők számára szervezett munkaműhelyek célja, hogy fejlessze az új tevékenységi körök betöltéséhez szükséges készségeket, különös tekintettel a természetes gumi hosszútávon fenntartható termelési folyamataira, valamint a biológiai sokféleség és az erdők védelméhez kapcsolódó tevékenységekre.
  • Az állatok gondozását és védelmét: a leginkább veszélyeztetett állatfajok – mint például a szumátrai tigris, a kalapácsfejű szarvascsőrű, a vastagcsőrű levélmadár és a fürge gibbon – egyedeinek összeírása és megfigyelése, a helyi közösségek aktív bevonása a biológiai sokféleség és az erdők védelmét szorgalmazó tevékenységekbe.
  • Visszakövethetőséget és a természetes gumi hosszútávon fenntartható felhasználását: egy olyan speciális termelőszövetkezet létrehozásával, amely engedélyezi a természetes gumi közvetlen szállítását a helyi közösségektől a régióban működő feldolgozóüzemekbe; a gumi visszakövethetőségét biztosító dokumentációrendszer bevezetése az ültetvénytől egészen a feldolgozóig.

A BirdLife International rendszeres jelentések formájában egyeztet a BMW Group és a Pirelli szakembereivel a projekt előrehaladásáról és elért eredményeiről.

„Prémiumgyártóként célunk, hogy a fenntarthatóság terén is élen járjunk és beszállítói hálózatunkban is aktív felelősséget vállaljunk. Az éghajlatváltozás elleni küzdelem mezején célzott intézkedéseket vezetünk be a biológiai sokféleség és a trópusi esőerdők védelmének támogatása érdekében” – fogalmazott Dr. Andreas Wendt, a BMW AG igazgatótanácsának beszerzésekért és beszállítói hálózatért felelős tagja. „Indonéziában útnak indított kezdeményezésünk segít az embereknek és a helyi gazdaságnak abban, hogy a természettel nagyobb harmóniában működjenek. A projekt ugyanakkor a természetes gumi hagyományos előállítási módszereinek professzionalizálásával a helyi közösségeket is támogatja” – tette hozzá.

„Közös projektünk aspektusait az átláthatóság és a kézzelfogható valóság alapelvei mentén dolgoztuk ki, amelyek eddig is a Pirelli tevékenységeinek meghatározó vezérelvei voltak” – mondta Giovanni Tronchetti Provera, a Pirelli fenntarthatóságért és jövőbeli mobilitásért felelős alelnöke. „A BMW Group oldalán, a BirdLife International céljait támogatva aktív részesei kívánunk lenni egy olyan kezdeményezésnek, amelynek célja a természetes gumi minden szempontból fenntartható körforgása, abban a meggyőződésben, hogy a közösségnek, a biológiai sokféleségnek és az üzletnek egymást támogatva kell növekednie, közös társadalmi és környezeti értékeket teremtve” – nyilatkozta.

Patricia Zurita, a BirdLife International vezérigazgatója így fogalmazott: „A BirdLife International fajokon és térségeken túlmutatva dolgozik a biológiai sokféleség megőrzésén és az éghajlati válság kiváltó okainak kezelésén, valamint egy természetközpontú és széndioxid-semleges világ megteremtésén. Ezért is csatlakoztunk a GPSNR kezdeményezéshez és üdvözöljük ezt az együttműködést a Pirellivel és a BMW-vel, hogy a természet védelmét éltető gyakorlatokat a gumiipar értékláncába is beépítsük.”

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

JAPAN MOBILITY SHOW.

Tokyo. Follow the webcast of the BMW Group press conference at the Japan Mobility Show 2023.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés