Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Erő és luxus, minden konvención túl: a BMW Concept XM tanulmányautó

A 2021-es miami Art Basel művészeti kiállításon a BMW M GmbH egy végtelenül kifejező járműkoncepcióról rántja le a leplet. A BMW Concept XM tanulmányautó a BMW M divízió eddigi legerősebb sportautójának jövő év végén induló sorozatgyártását vetíti előre.

BMW Group Design
·
Formatervezés, koncepciók és tanulmányok
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~83,18 KB)
  
Photos(66x, ~675,94 MB)

A 2021-es miami Art Basel művészeti kiállításon a BMW M GmbH egy végtelenül kifejező járműkoncepcióról rántja le a leplet. A BMW Concept XM tanulmányautó a BMW M divízió eddigi legerősebb sportautójának jövő év végén induló sorozatgyártását vetíti előre.

A látványos koncepció ugyanakkor a világ legerősebb betűjének csúcstechnológiás innovációit is reflektorfénybe gurítja: a vadonatúj fejlesztésű plug-in hibrid meghajtás egy mindeddig ismeretlen, különleges vezetési élményt kínál, a hangtalan suhanás és a BMW M modellekre jellemző abszolút teljesítmény varázsát. A BMW Concept XM tanulmányautó frontrészének kialakítása a luxuskategóriájú BMW modellek következő generációjának formanyelvébe is idő előtti betekintést enged, utasterében pedig a BMW X modellcsalád páratlanul progresszív és markáns stílusjegyeit, egyszersmind a lebilincselő luxus és a fejedelmi térérzet merőben új aspektusát vetíti előre.

A sorozatgyártásban kínált újdonság – a BMW XM – a nagyteljesítményű sportmodell legfontosabb piacának számító Egyesült Államokban, a BMW Group spartanburgi üzemében készül majd, 2022 végétől. A BMW M divízió a legendás BMW M1 óta most először mutat be önálló modellt, ráadásul a vállalat fennállásának jubileumi, 50. évében. A BMW XM kizárólag plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával, kizárólag BMW M modellként lesz elérhető.

A BMW Concept XM tanulmányautó karosszériájának merész formanyelve az autó kivételes menettulajdonságait tükrözi: a nagyteljesítményű menetdinamika, a sportautós agilitás, a mérnökien precíz vezethetőség és az akár 80 kilométer tisztán elektromos hatótávolság páratlan harmóniáját. A BMW Concept XM tanulmányautó vadonatúj fejlesztésű M Hybrid hajtáslánc-technológiája egy V8-as benzinmotor és egy nagyteljesítményű elektromos motor kettősét állítja csatasorba, 550 kW / 750 lóerő maximális teljesítményt és 1000 Nm csúcs forgatónyomatékot garantálva. A BMW M GmbH első nagyteljesítményű, hálózatról tölthető modellje a márka forradalmi jövőjének első hírnökeként érkezik meg az utakra.

„A BMW Concept XM tanulmányautóval az alapoktól gondoltuk újra a nagyteljesítményű sportautók szegmensét” – fogalmazott Franciscus van Meel, a BMW M GmbH vezérigazgatója. „A koncepció a BMW M GmbH azon jövőbe mutató képességét hirdeti, amely mentén képes szakítani a régi konvenciókkal és feszegetni a határokat annak érdekében, hogy a márka rajongóinak a lehető legintenzívebb vezetési élményt nyújtsa. A sorozatgyártásba küldött modell – amely az első önálló BMW M modell lesz a legendás BMW M1 óta – ugyanakkor azt is mutatja, hogy a BMW M divíziónál miként állunk a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák bevezetésének kérdésköréhez” – tette hozzá.

A BMW M divízió a saját útját járja – a luxusszegmensben is

A BMW Concept XM tanulmányautóval a BMW M GmbH saját ösvényt nyit a luxusszegmensben. Az autó formanyelve a magabiztosság és az extrovertált kisugárzás kettősét helyezi a középpontba, miközben az ajtók mögött a BMW M modellekre jellemző, vezető felé forduló műszerfal-kialakítás különleges változata és az utastér hátsó felének teljesen új elgondolása találkozik: az M Lounge a páratlanul kényelmes komfortülések és a világító, művészien megformált tetőkárpit harmóniájában kínál a bajor prémiummárka ügyfeleinek luxusminőségű kikapcsolódást.

„A BMW Concept XM tanulmányautó formanyelve a BMW M divízió extravagáns kinyilatkozása a luxuskategória szívében” – mondta Domagoj Dukec, a BMW vezető formatervezője. „A koncepciót önálló identitással vérteztük fel, és olyan magával ragadó életstílust testesít meg, mint a BMW kínálatában egyetlen másik modell sem” – fogalmazott.

A frontrész: progresszív formanyelv az abszolút magabiztosság jegyében

A BMW Concept XM tanulmányautó frontrésze a luxuskategóriájú BMW modellek következő generációjának új, progresszív formanyelvébe enged idő előtti betekintést. A végleges kialakítás első ízben 2022-ben, a BMW luxusszegmensben előirányzott és véghezvitt, átfogó portfólió-bővítési újításainak iránymutató innovációjaként debütál. A koncepció első fényszóróit két különálló modulra osztották, amely új dizájnelemként már első ránézésre is megragadja a figyelmet. A keskenyre húzott felső modulban a vékonyan megrajzolt nappali menetfény a leginkább feltűnő. A vízszintesen kialakított hűtőrács merészen tölti ki a fényszórók közötti helyet, a külső élek felé keskenyedve, szinte nyolcszögletű keretet formálva hangsúlyozva a BMW Concept XM tanulmányautó frontrészének dinamikus kialakítását. A fekete hűtőrács-lamellákat összetett keret fogja közre, olyan hatást keltve, mintha a lamellák a magasfényű feketére fényezett felületek között lebegnének. A hűtőrács-lamellák BMW M-stílusú, duplikált kialakítása a frontrész szélességét erősíti. A szemkápráztató kontúrvilágítás gyönyörűen emeli ki a hűtőrács vonalvezetését, garantálva, hogy a hűtőrács és a nappali menetfények összetéveszthetetlen kompozíciója sötétben is azonnal felismerhető legyen. A hűtőrács-lamellákon elhelyezett új XM logó és a nagyméretű légbeömlők a V8-as motor erejét hirdetik, amely az elektromos motorral együttműködve alkotja a vadonatúj fejlesztésű M Hybrid hajtáslánc-technológiát.

A kompromisszumoktól mentes teljesítményt BMW M-specifikus stílusjegyek nyomatékosítják

A BMW Concept XM tanulmányautó szélvédője szinte függőlegesen emelkedik, amellyel a frontrész erőteljes, impozáns kisugárzását erősíti. A tető színe a feketére fényezett A-oszlopokkal látványos kontrasztot alkot. A szélvédő emiatt még inkább függőlegesnek tűnik, modern dinamizmust kölcsönözve a frontrésznek. A tető A-oszlopok feletti széleibe vékonyan megrajzolt, LED-technológiás keresőfényeket integráltak. Az éles vonalvezetésű motorháztető erőtől duzzadó powerdome idomokban nyújtja tovább a hűtőrács által megkezdett kontúrokat. A motorháztető megnyitott légbeömlő-párja a tető széleibe integrált keresőfények mintáját idézi, még sportosabb megjelenést kölcsönözve a koncepciónak. A művészien megformált karosszériát az első lökhárító alján letisztult fekete koptató keretezi. Az első lökhárító függőlegesen megrajzolt, háromszögletű, karosszéria színére fényezett lamellákkal ellátott légbeömlői a BMW Concept XM tanulmányautó egyszerre sportos és robosztus kiállását nyomatékosítják.

Oldalnézetből: a zabolátlan menetdinamika testet ölt

A BMW Concept XM tanulmányautó erőt sugárzó, markáns vonalvezetésű karosszériaarányai az újdonság rendkívüli egyediségét helyezik a középpontba és a formanyelv elegánsan sportos, kupé-stílusú sziluettjére irányítják a figyelmet. Az összetéveszthetetlen frontrész, a hosszú motorháztető és az elnyújtott, ereszkedő tetőív jellegzetes, két határozott részre osztott karosszéria-körvonalat eredményez. Hátrafelé haladva az oldalsó ablaksáv erőteljesen keskenyedik, amely oldalnézetből még tovább erősíti a koncepció vérpezsdítő dinamizmusát.

A BMW Concept XM tanulmányautó különleges vonalvezetését kéttónusú karosszériafényezés hangsúlyozza tovább: a felső rész matt arany-bronz, míg az alsó rész Space Grey metál árnyalatban pompázik. A két színt az oldalsó ablaksáv alatt húzódó széles, magasfényű fekete övvonal választja el egymástól. A jól ismert, egyedi BMW M külső visszapillantó-házak letisztult, csúcstechnológiás, versenyautósan sportos jelleget kölcsönöznek a koncepciónak. A plug-in hibrid meghajtás nagyfeszültségű akkumulátorának bal első kerékjárati ív mögött elhelyezett töltőnyílása büszkén hirdeti a forradalmi M Hybrid technológiát.

Oldalnézetből a szándékosan rövidre tervezett, markánsan indított és fokozatosan süllyesztett karaktervonalak hangsúlyozzák a BMW Concept XM tanulmányautó sportosan agilis, modern kisugárzását. A hamisítatlan hátsó lámpák mélyen az autó oldalába nyúlnak, szemet gyönyörködtető átmenetet képezve a hátsó kialakítás irányába. A BMW X modellekre jellemző fekete védőburkolat a kerékíveken és a küszöbtoldatokon egyaránt kivehető, edzett terepjárós kiállást kölcsönözve a karosszériának. A hosszú karosszéria 23” méretű könnyűfém keréktárcsákon gurul, amelyek kétséget sem hagynak a BMW M divízió eddigi legerősebb sportautójának kvalitásai felől.

A hátsó kialakítás: kidolgozott fizikum, újragondolt formanyelvvel

A BMW Concept XM tanulmányautó hátsó kialakítása szintén a koncepció erőteljes termetét, kidolgozott fizikumát hangsúlyozza. Ebből a szögből a nóvum alacsony vonalvezetésű, sportos formát mutat. A tervezők a hátsó ablakot szinte észrevétlen illesztések mentén, kecsesen integrálták a karosszéria vonalvezetésébe. A BMW Concept XM tanulmányautó hátsó kialakítása egy merőben újragondolt formanyelvet is közvetít, amely a BMW embléma elhelyezésében és kiképzésében érhető tetten: a logót két oldalt, lézerrel gravírozták bele a hátsó ablakba. A készítők ezzel a stíluselemmel a legendás BMW M1 sportautó előtt tisztelegnek, amely mindeddig a BMW M GmbH egyetlen önálló modellje volt.

A hátsó kialakítás alsó felén határozottan szélesedő kerékjárati ívek hívják fel a figyelmet a BMW Concept XM tanulmányautó masszív úttartására. Ezt a benyomást erősítik az extrém keskeny vonallal megrajzolt, „L” alakú hátsó lámpák is, amelyek szinte a hátsó kialakítás teljes szélességében végighúzódnak. Kikapcsolt állapotukban a hátsó lámpák sötét burákba burkolóznak, bekapcsolva azonban precíz vonalvezetésű, egységes vörös árnyalatban pompáznak. A koncepció hátsó lökhárítóját a BMW M modellek alatt dolgozó sport kipufogórendszerek legendás, dupla ikervégződése uralja. A rendszert úgy alakították ki, hogy csökkentse a V8-as erőforrás ellennyomását, miközben garantálja a letaglózó teljesítménytöbblet érzelmekben gazdag, BMW M modellekhez méltó orgánumát. Függőleges elrendezésével és hatszögletű kialakításával a sport kipufogórendszer dupla ikervégződése az ikonikus stílusjegy újfajta újraértelmezéseként ölt testet.

Az utastér: csúcsteljesítmény és büszkén viselt luxus

A BMW Concept XM tanulmányautó utasterében a vezetőt a rá összpontosító műszerfal-kialakítás BMW M modellekre jellemző harmóniája fogadja. A műszerfal, a középkonzol, az ajtókárpitok és az ülések hangulata, illetve dizájnja az erőteljes formai megoldásokkal és prémium minőségű anyagokkal az utastér első felének progresszív stílusát adja. A barna árnyalatú, vintage-küllemű bőrözés, a réz és a szénszál elegáns hidat képez a luxus és a motorsport hangulata között. A vezető környezetét egy markáns dekorbetét választja el az utastér többi részétől.

A műszerfalon szénszálból készült és rézszállal átszőtt dekoratív felület ágyaz meg a kijelzők, szellőzőrostélyok és vezérlőelemek egyszerre sportos és exkluzív kialakításának. A vadonatúj BMW Ívelt Kijelző a hagyományos, vezetőre összpontosító műszerfal-kialakítás és a modern digitalizáció egyensúlyát teremti meg, a kormányon és a középkonzolon alkalmazott vörös betétek pedig a BMW Concept XM tanulmányautó sportosságát hirdető, hamisítatlan BMW M-örökségek. A BMW M divízió logójának trikolor árnyalatában ragyogó három függőleges elem a középkonzol látványos éke.

Tágas és előkelő: az M Lounge

Amíg a BMW Concept XM tanulmányautó utasterének első felét vezetőre összpontosító, sportos elemekkel ruházták fel, addig az utastér hátsó felében az extravagáns, előkelő, tágas lounge-környezet a meghatározó. A különleges anyagok, a magával ragadó felületkezelés és a kellemes részletek egyedülálló M Lounge térré varázsolják a hátsó üléseket, a sötétített hátsó ablakok pedig a privát szféra nyugalmát biztosítják. Miközben a műszerfal környezetében a meleg barna bőrözés dominál, addig a hátsó részt az intenzív türkiz árnyalat uralja. Mély kiképzéseivel a nagyméretű hátsó ülőlap hívogató, már első ránézésre is pihentető kényelmet sugall. A tervezők itt egyedül a gyémánt alakú hátsó fejtámlákat – amelyek a BMW M sportülések jól ismert támasztó funkcióját töltik be – bőrözték, az ülések többi részét gyémántmintás steppeléssel ellátott, luxusminőségű bársonnyal vonták be. Az ülések így egy exkluzív kanapé kényelmét kínálják, miközben a koncepció exkluzivitását a mély, puha szőnyegek ugyancsak gyémántmintás varrása fokozza tovább.

Világító, művészien megformált tetőkárpit

A háromdimenziós hatású, páratlanul ragyogó tetőkárpit az utastér igazi fénypontja. Az eltérő mélységű és más-más fényhatással játszó megvilágítás a tetőkárpit domborzatszerű jellegéből egyedülálló műalkotást varázsol. A hangulatvilágítással kiegészítve a tetőkárpit végtelenül hatásosan nyomatékosítja a BMW Concept XM tanulmányautó által kínált luxus és kényelem kettősét. A hangulatvilágítás a BMW M divízió logójában található három színben aktiválható.

BMW Ívelt Kijelző BMW M-specifikus felhasználói felülettel

A BMW Concept XM tanulmányautóban a központi járművezérlő rendszer BMW M-specifikus változata a legkorszerűbb BMW iDrive operációs rendszer műszaki alapjaira építkezve ülteti át a digitális térbe a koncepció nagyteljesítményű adottságait. A BMW M divízió legendás trikolor árnyalatával dolgozó felhasználói felület minden tekintetben a vezetés maximális élményét élteti, miközben a hibrid meghajtás sajátosságait és a tisztán elektromos meghajtás üzemmódját is egyedülálló kijelző-tartalmakkal párosítja. A BMW Ívelt Kijelző tökéletes technológiai hátteret biztosít mindehhez, iránymutató betekintést kínálva abba az exkluzív felhasználói felületbe, amely a jövőben érkező BMW M modellek átható vezetési élményét újabb dimenzióba emeli.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

ANNUAL GENERAL MEETING.

Munich. 11 May 2022

Here you can watch the webcast of the public part of the 102 Annual General Meeting of BMW AG.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés