Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

A MINI új modellcsaládja tisztán elektromos, digitális és egyedülálló

A brit prémiumgyártó következetesen halad a tisztán elektromos meghajtású modellpaletta felé vezető úton, amely mentén a 2023. szeptember 5-10. között megrendezendő Müncheni Nemzetközi Autószalonon a MINI új modellcsaládjának két tagját is bemutatja.

 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

A brit prémiumgyártó következetesen halad a tisztán elektromos meghajtású modellpaletta felé vezető úton, amely mentén a 2023. szeptember 5-10. között megrendezendő Müncheni Nemzetközi Autószalonon a MINI új modellcsaládjának két tagját is bemutatja.

Az ötödik generációjába lépő háromajtós MINI Cooper tisztán elektromos meghajtással és a brit prémiumgyártó egyedülálló formanyelvével viszi tovább a márka hagyományait, a vezetés nagyvárosi élményét éltetve. Az új MINI Countryman méretei eközben még tovább nőttek, még több helyet, illetve még nagyobb kényelmet és biztonságot kínálva utasainak – az ALL4 intelligens összkerékhajtásnak köszönhetően az épített utakon túl is. Az új MINI Cooper és az új MINI Countryman egyaránt tisztán elektromos meghajtással érkezik meg az utakra, minden vezetési szituációban garantálva a károsanyag-kibocsátástól mentes autózást és a MINI szegmensen belül elfoglalt egyedülálló pozícióját – a jellegzetes formanyelv, a fejlett hajtáslánc-technológia és a magával ragadó digitális élmény együttesének köszönhetően.

A hálózatról tölthető gokart-érzés és az átfogó felhasználói élmény a MINI-ről alkotott kép merőben új dimenzióját váltja valóra. Az új MINI modelleket egyszerre modern és letisztult dizájn jellemzi, amely kizárólag a lényegre összpontosít. A márka esszenciáját a háromajtós MINI Cooper ötödik modellgenerációja testesíti meg leginkább – tisztán elektromos meghajtással és következetesen a vezetés nagyvárosi élményére összpontosítva. Az új, tisztán elektromos meghajtású MINI Countryman eközben még tovább nőtt, kihangsúlyozva alkalmasságát a városhatárokon túlmutató kalandokra is. 2024 áprilisában ráadásul a MINI Aceman is debütál, amely a prémium kisautó szegmens crossover újdonságaként érkezik meg az utakra.

„Emissziómentes modelljeink iránt továbbra is kimagasló kereslet mutatkozik, amely megerősít minket a tisztán elektromos jövő felé vezető úton. Ez is jól mutatja, hogy a MINI nemzetközi közössége mennyire nyitott az elektromos mobilitásra, és biztos vagyok benne, hogy a MINI modellek új generációja még több embert inspirál majd. Hálózatról tölthető gokart-érzésünknek, átfogó felhasználói élményünknek és felelős hozzáállásunknak köszönhetően a MINI új modellcsaládja a világ minden táján a metropoliszok célcsoportjaira koncentrál” - fogalmazott Stefanie Wurst, a MINI márka vezetője.

A tisztán elektromos meghajtású modellpaletta következetes fejlesztése

A MINI márka ezredfordulón megvalósított újraindítása óta a MINI nem csupán prémium kategóriájú járműgyártóvá fejlődött, de újra és újra fel is találta önmagát – mindezt ráadásul anélkül, hogy eredetét, örökségét és hagyományait hátrahagyta volna. Ez a fajta folyamatos fejlődés és az újabbnál újabb trendek meghatározásának képessége világszerte nagy rajongótábort eredményezett a MINI-nek. A brit prémiumgyártó a tisztán elektromos márkává válás felé vezető úton most két legfontosabb modelljét mutatja be.

Az új modellek lehetővé teszik a károsanyag-kibocsátástól mentes mobilitást, miközben a MINI ügyfelei különböző életstílusukhoz és eltérő igényeikhez igazíthatják őket. A MINI-re jellemző kreatív helykihasználás maximális rugalmasságot kínál, a belső kialakítás terén pedig nagyfokú variálhatóságot tesz lehetővé. A felhasználói élmény érezhető technológiai ugrást kínál a MINI 9.0 operációs rendszerrel, amelyet az érintésekkel és hangutasításokkal végzett járművezérlésre optimalizáltak. A kerek OLED kijelző, a MINI Interaction Unit egyszerre műszeregység, valamint az élmények és a kényelem középpontja. A textilfelületek forradalmasítják az utastér esztétikus, lényegre összpontosító megjelenését, miközben a komfortérzet és a melegség új szintjét kínálják.

Az új MINI modellek magával ragadó letisztultsága a dizájnelemek egyediségét élteti

A MINI új modellcsaládjával megkezdődik a vezetési élmény, a felhasználói élmény és a márka felelősségteljes hozzáállásának új korszaka. Eme átfogó átalakulást az új, „Charismatic Simplicity” formanyelv tükrözi, amely kiváltképp autentikus módon ötvözi a MINI hagyományos értékeit a progresszív innovációkkal, a jármű formatervét a lényegre összpontosítva.

Az új MINI modellcsalád tagjainak közös jellemzője a letisztult dizájn, amely a MINI nagyvárosi énjét és a MINI közösség innovatív szellemét egyaránt figyelembe veszi.

Rövid túlnyúlások, rövid motorháztető, hosszú tengelytávolság és nagy kerekek – az új modellgeneráció arányai tipikus MINI-t tükröznek. A karosszériára, az ablaksávra és a kontrasztos tetőre koncentráló, vizuális három részre osztás ismét biztosítja, hogy az új MINI modellek azonnal felismerhetők legyenek. A tisztán elektromos meghajtású MINI Cooper és MINI Countryman karosszériafelületei a részletek integratív kezelésének köszönhetően különösen izgalmasan mutatnak. A süllyesztett kilincsek, illetve a kerékjárat-szélesítések és az oldalsó küszöbök hiánya a letisztult és modern összhatást hangsúlyozza. Az egyértelműen körülhatárolt vállrész határozottan sportos kiállást kölcsönöz az új MINI modelleknek.

A modellek egyszerre kompakt és agilis kvalitásait a LED-technológiás első fényszórók nappali menetfényei és a LED-technológiás mátrix hátsó lámpák háromféle beállítási lehetősége erősíti tovább. Az egyedi fényjelzések a karosszéria kialakításának különböző aspektusait támogatják, más-más üdvözlő- és búcsúfény-animációval lépve kölcsönhatásba a környezettel.

A tisztán elektromos MINI Cooper: az eredeti újragondolása

A háromajtós MINI Cooper ötödik modellgenerációja továbbra is a márka esszenciáját testesíti meg. Tisztán elektromos modellként az új MINI Cooper E változatban és Cooper SE változatban is elérhetővé válik, nagyobb teljesítménnyel és hatótávolsággal. A MINI új modellcsaládján belül a „Cooper” név az összes háromajtós és ötajtós MINI modellt, valamint a MINI Cabrio modellt is jelöli, azt a továbbiakban már nem motorspecifikációként használják. A klasszikusan kerek fényszóró-pár és a markáns, nyolcszögletű hűtőrács továbbra is a frontrész meghatározó elemei, amelyek a modellt a MINI összetéveszthetetlen arcává emelik.

A különlegesen megrajzolt motorháztető nagymértékben hozzájárul az érdekes felületi kialakításhoz. A fekete küszöbtoldatok vizuálisan közelebb hozzák a tisztán elektromos meghajtású MINI Cooper modellt az úthoz. A személyre szabhatóságot négy különböző felszereltségi szint – Essential, Classic, Favoured és JCW – szolgálja, amelyek mindegyike sajátos karaktert kölcsönöz az új MINI-nek.

A MINI Cooper E modell 135 kW/184 lóerő maximális teljesítményre képes elektromos motorja 290 Nm nyomatékot állít elő, amellyel 7,3 másodperc alatt gyorsítja fel az autót álló helyzetből 100 km/órás sebességre. A 160 kW/218 lóerő maximális teljesítményű MINI Cooper SE modell 6,7 másodperc alatt abszolválja a 0-100 km/órás sprintet, maximális nyomatéka 330 Nm. A MINI Cooper E modell a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint egy feltöltéssel 305 kilométer*, míg a MINI Cooper SE modell 402 kilométer* megtételére képes.

Az utastér: minimalista, digitális, magával ragadó és melegséget árasztó

Az utastér első felének kialakítása a klasszikus Mini elegánsan minimalista dizájnját, az elegánsan karcsú műszerfal és a multifunkciós kormánykerék pedig a MINI gokart-érzését idézi. A nagyfelbontású központi OLED kijelző, a MINI Interaction Unit új mércét állít fel, jelentős mértékben hozzájárulva a 240 milliméter átmérőjű, kör alakú műszer meghatározó jelenlétéhez.

Az új MINI Intelligent Personal Assistant a „Hey MINI” vezérszavak kimondásával aktiválható. A hangutasításokkal vezérelhető megannyi funkció növeli a kényelmet és segíti a vezetésre történő koncentrációt. Az újfejlesztésű, csökkentett méretű, öt kapcsolóval ellátott kapcsolósor az összes vezetési funkciót magába foglalja, és a vezető számára ideális helyen, a kör alakú műszer alatt kapott helyet. A sebességváltó helyén, az első ülések között a mérnökök plusz tárolóhelyet hoztak létre. Az itt található vezeték nélküli okostelefon-töltővel a mobileszközök bármikor feltölthetők és kényelmesen elérhetők.

Az új MINI új utastér-élményét elsősorban a textilfelületek teremtik meg. A könnyen ápolható, sokoldalúan felhasználható, kétszínű textilt egy speciálisan kifejlesztett kötési eljárással hozták létre. A műszerfalat az opcionális extrafelszereltség részeként akár hétféle MINI vezetési üzemmód (MINI Experience Modes) is életre keltheti. A speciális fényvetítések a műszerfalra is kiterjesztik a kerek műszerfal színeit, új dimenzióba emelve ezzel az utastérben átélhető felhasználói élményt. A számtalan személyre szabható lehetőségnek köszönhetően az új MINI Cooper minden ügyfelét testre szabott hangulatban várja.

A tisztán elektromos meghajtású MINI Cooper mindegyik felszereltségi szintjét kiváló minőségű Vescin műbőrből készült ülések színesítik, miközben az ülések, a kötött felületek, a tetőkárpit és a padló minden textíliája és fonala újrahasznosított anyagokból készült.

Az új MINI Countryman: tisztán elektromos és kalandvágyó

Magasabb, hosszabb, MINI – hat centiméterrel magasabb és tizenhárom centiméterrel hosszabb lett az új MINI Countryman, amely elődjéhez képest érezhetően nőtt, még több helyet és még nagyobb kényelmet kínálva. A szélesebb kerékjárati ívek és a letisztult, modern formanyelv egysége a kalandor MINI meggyőző crossover jellegét erősíti. A C-oszlop elegáns kialakítása a jármű felszereltségétől függően eltérő, és a modellhez megrendelhető négyféle tetőszín egyikére épül. Az autó hátsó kialakítását az új mátrix hátsó lámpák függőleges elrendezése szegélyezi. A modellfelirattól a karosszéria fokozatosan keskenyedik, markáns, fekete színű védősávval együtt hangsúlyozva az új MINI Countryman magabiztos jelenlétét.

A MINI Countryman E modell 150 kW/204 lóerő maximális teljesítményre képes elektromos motorja 250 Nm nyomatékot állít elő, amellyel 8,6 másodperc alatt gyorsítja fel az autót álló helyzetből 100 km/órás tempóra. Az összkerékhajtású MINI Countryman SE ALL4 elektromos motorjai 230 kW/313 lóerő maximális rendszerteljesítményre képesek, összesen 494 Nm kombinált nyomaték mellett. Ezzel 5,6 másodperc alatt gyorsítva fel az autót álló helyzetből 100 km/órás sebességre. A MINI Countyman E modell a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint egy feltöltéssel 462 kilométer*, a MINI Countryman SE ALL4 modell pedig 433 kilométer* megtételére képes.

Az utastér: egyedi, multifunkcionális és magas szintű kényelemmel teli

Utasterét tekintve a sokoldalú, új MINI Countryman a brit prémiummárka legnagyobb és legtágasabb modellje, többek között nagyfokú variálhatóságának köszönhetően. A letisztult kialakítású műszerfalat és az ajtópaneleket szőtt textilfelületek borítják. Kialakításuk a nyolcféle MINI vezetési üzemmódhoz (MINI Experience Modes) igazodik: ezek fényvetítésekkel, személyre szabható felhasználói felülettel és új motorhangokkal maximalizálják az utastér testre szabhatóságának lehetőségeit.

Az érintésekkel és hangutasításokkal végzett járművezérlésre optimalizált MINI 9.0 operációs rendszer a 240 milliméter átmérőjű központi OLED kijelzővel és a MINI Connected szolgáltatáscsomag számos új, digitális kiegészítő funkciójával érezhetően növeli a MINI által fémjelzett vezetési élményt. Az új MINI Countryman utasterében mindez a klasszikus alsó küllő helyett opcionálisan textilpánttal ellátott, duplaküllős kialakítású, újfejlesztésű multifunkciós kormánykeréken is megmutatkozik. A MINI Cooper utasteréhez képest itt a szellőzőrostélyok függőlegesen helyezkednek el, a függőleges kialakítású műszerfallal együtt hangsúlyozva az új MINI Countryman egyediségét.

Miként a karosszérián, úgy a függőlegesen elhelyezett kilincsek az utastérben is a felületekbe lettek süllyesztve. A sötétített panoráma üvegtetővel, valamint az első ülések és a hátsó ülések letisztult, minimalista formáival együtt az új MINI Countryman kiváltképp világos és tágas hangulatot áraszt. A megnövelt karosszériaméret extra fej- és lábteret biztosít, jelentős mértékben növelve a kompakt prémium crossover helykínálatát. A négy elérhető felszereltségi szint – Essential, Classic, Favoured és JCW – más-más dizájn- és felszereltségi szinteket kínál, sajátos karaktert kölcsönözve az új MINI Countryman modellnek.

*A sajtóközleményben szereplő adatok előzetes értékek.

A menetteljesítményre, átlagos üzemanyag-fogyasztásra, valamint kombinált energiafogyasztásra és károsanyag-kibocsátásra vonatkozó adatok előzetes értékek. Az adatokat a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint számolták ki, majd a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) megegyező értékei szerint konvertálták át. Az adatok a gumiabroncs-típusoktól is függnek.

További információ az új személygépkocsik hivatalos üzemanyag-fogyasztási, fajlagos szén-dioxid-kibocsátási, illetve elektromosáram-fogyasztási adatairól a „Leitfaden über Kraftstoffverbrauch, die CO2-Emissionen und den Stromverbrauch neuer Personenkraftwagen” (Tájékoztató az új személygépkocsik üzemanyag-fogyasztásáról, szén-dioxid-kibocsátásáról és elektromosáram-fogyasztásáról) (Guideline for fuel consumption, CO2 emissions and electric power consumption of new passenger cars), kiadványban található, amely minden értékesítési helyen, valamint a Deutsche Automobil Treuhand GmbH (DAT) társaságtól (D-73760 Ostfildern-Scharnhausen, Hellmuth Hirth Str. 1.) vagy a http://www.dat.de/en/offers/publications/guideline-for-fuel-consumption.html internetes oldalról szerezhető be: Leitfaden CO2 (Guideline CO2) (PDF – 2,7 MB)

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

JAPAN MOBILITY SHOW.

Tokyo. Follow the webcast of the BMW Group press conference at the Japan Mobility Show 2023.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés