Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Romania · Article.

Raliul Dakar 2019 - Etapa 5, Tacna - Arequipa

+++ Stéphane Peterhansel se menţine pe locul al doilea în clasamentul general +++ Două MINI John Cooper Works Buggy în Top 10 al etapei +++ Roma, Haro şi MINI John Cooper Works Rally sunt pe locul al treilea la "general" +++

Dakar 2019
·
Sport
·
Automotive
·
MINI Motorsport
·
Dakar Rally
 

Press Contact.

Alexandru Seremet
BMW Group

Tel: +40-213041532

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~105,36 KB)
  
Photos(5x, ~2,94 MB)

Bucureşti/München. A cincea etapă a Raliului Dakar 2019 a readus echipajele MINI de la Tacna la Arequipa. Francezii Stéphane Peterhansel şi David Castera au trecut linia de sosire pe locul al patrulea, rezultat care le permite să rămână pe poziţia a doua a clasamentului general înaintea zilei de pauză.

Coechipierii lor, Cyril Despres şi Jean-Paul Cottret (ambii Franţa), au încheiat ziua pe poziţia a şasea. Carlos Sainz şi Lucas Cruz (ambii Spania) au ratat la limită o clasare în Top 10, după ce au avut doar al 11-lea timp al probei speciale. Pe de altă parte, ceaţa deasă a făcut ca etapa să fie oprită la CP3 pentru maşinile care au urmat. Rezultatul final al etapei urmează a fi anunţat.

Peterhansel şi Castera au fost implicaţi într-o dispută pentru poziţia de lideri aproape pe întreaga distanţă a etapei. Apoi, chiar înainte de sosire, o groapă de fesh-fesh i-a costat mult timp. "Am fost rapizi la începutul etapei, cu câteva zone de fesh-fesh", a declarat Peterhansel. "Dar am trecut cu bine de ele. Apoi au urmat secţiuni similare cu cele din WRC, care au fost mult mai distractive. Totul a mers bine până cu 30 km înainte de final, când am rămas blocaţi în fesh-fesh. Niciodată nu am văzut un asemenea fesh-fesh. Era ca o zăpadă fină şi m-am afundat chiar când să ies. Din fericite, Nani a reuşit să ne ajute."

Despres şi Cottret au terminat pe locul al şaselea, dar nu au fost mulţumiţi de cum a decurs ziua pentru ei. "La început, am progresat bine pe plajă", a explicat Despres, care acum este al şaselea în clasamentul general. "După aproximativ 100 de kilometri eram pe o secţiune pietroasă şi am lovit o piatră în acea zonă. Acest lucru a găurit conducta de frânare, aşa că a trebuit să ne oprim pentru reparaţii. Mai târziu, am avut ceva probleme cu sistemul de presiune a roţilor. Nici frânele nu funcţionau corespunzător. A fost un final nebunesc, cu pilotaj pe fesh-fesh prin ceaţă."

Carlos şi Cruz au avut ghinion. "Rulam prin fesh-fesh şi brusc nu am mai văzut nimic", a explicat Sainz. "A trebuit să pilotez foarte încet, dar tot am reuşit să ne împotmolim. Un Kamaz ne-a scos de acolo. Am avut mai multe probleme în timpul neutralizării, când am vrut să părăsesc asfaltul şi am rămas blocat într-o groapă mare. Kamaz ne-a scos încă o dată şi aceasta a însemnat că nu am luat startul la timp. A fost o zi de uitat."

Joan Nani Roma şi Alex Haro (ambii Spania) au încheiat ziua pe locul al treilea. Jakub "Kuba" Przygonski (Polonia) şi Tom Colsoul (Belgia) au trecut linia de sosire pe poziţia a cincea. Boris Garafulic (Chile) şi Filipe Palmeiro (Portugalia) au încheiat Top 10, o clasare foarte bună pentru ei. Ceaţa care a oprit etapa la CP3 i-a afectat pe Yazeed Al-Rajhi (Arabia Saudită) şi Timo Gottschalk (Germania), care nu s-au bucurat de prea mult noroc în etapa-maraton.

Ziua a fost una bună pentru Roma şi Haro, chiar şi cu problemele avute. Vremea în special a făcut lucrurile dificile pentru pilotul MINI JCW Rally. "A fost o zi grea - mai grea decât ne-am aşteptat", a spus Roma. "A doua parte a etapei a fost extremă şi ar fi trebuit oprită mai devreme. Combinaţia de ceaţă şi fesh-fesh a însemnat că nu puteam vedea ceva. A fost foarte dificil. Am avut impact mare la start, ceea ce a cauzat o pană de cauciuc. După aceea, maşina nu a mai funcţionat la fel de bine. Dar suntem aici, chiar dacă suntem foarte obosiţi." Roma şi Haro ocupă acum locul al treilea în clasamentul general.

Ceaţa a făcut viaţa grea şi pentru Przygonski şi Colsoul. "Această etapă nu a fost uşoară", a spus tânărul polonez, ocupantul locului al patrulea la general. "A fost multă ceaţă, iar vizibilitatea era de sub 10 metri. Acest lucru a îngreunat şi navigaţia. Am avut noroc că nu am lovit nici o groapă. Sunt mulţumit că am ajuns aici."

Astăzi este zi de pauză, iar echipajele se vor putea recupera după solicitarea din ultimele zile.

Ştiaţi că...

În cadrul comunicatelor de presă zilnice despre Raliul Dakar, alături de rezultate şi cele mai importante declaraţii ale echipei, vă prezentăm informaţii, cifre şi detalii istorice despre Raliul Dakar.

Marii campioni, episodul 2: Campioni la mai multe discipline

Provocările dunelor sau etapa-maraton de două zile, în care asistenţa tehnică nu este permisă, fac din Dakar una din cele mai dificile competiţii de motorsport din lume. Un titlu la Dakar este o performanţă remarcabilă şi se bazează pe multă pregătire şi talent fără egal. Dintre câştigători, câţiva au reuşit o performanţă şi mai specială: reuşita la Dakar venea după rezultate sportive de excepţie în alte domenii sau după ce s-au impus în categorii diferite de-a lungul anilor. La fel de remarcabili au fost cei care au reuşit să folosească experienţa pentru a se impune cu vehicule diferite, motociclete şi automobile.

Iată pe câţiva dintre acei campioni remarcabil care au excelat la mai multe discipline:

Jacky Ickx, africanul

Pilotul belgian are un palmares impresionant în cursele pe circuit. În Formula 1 a reuşit opt victorii şi a fost vicecampion mondial de două ori, fiind renumit pentru performanţa în cursele pe ploaie. A deţinut multă vreme recordul de victorii în cursa de 24 de ore de la LeMans, cu şase reuşite. Însă dincolo de recordurile legendare pe circuit, belgianul are o contribuţie specială la Le Mans. Neschimbat de la prima cursă din 1923, startul se dădea cu piloţii în afara automobilelor, alergând spre maşini. Aceasta însemna că centurile şi casca se fixau de multe ori târziu în cursă şi expuneau piloţii unor riscuri majore. Ca semn de protest, la startul din 1969, Jacky Ickx nu a mai alergat spre automobil, ci a mers la pas, ceea ce l-a dus imediat pe ultima poziţie. A urmat o luptă de recuperare spectaculoasă a echipajului Jacky Ickx - Jackie Oliver. Victoria s-a decis în ultimul tur, când Jacky Ickx, cu Ford GT40, îl depăşea pe Hans Herrmann, cu Porsche 908. Anul următor se renunţa la startul clasic Le Mans şi schimbarea importantă este atribuită protestului curajos al lui Ickx.

Însă mai puţin cunoscut este că belgianul are 14 starturi la Dakar, cu o victorie cu Mercedes 280G în 1983, singurul titlu al mărcii la categoria automobile, dar şi două locuri doi cu Porsche şi Peugeot. Este competiţia care l-a marcat cel mai mult, mai mult decât Formula 1 sau Le Mans: "Cea mai dură, mai complexă competiţie din lume". În interviuri repetate a declarat că Dakar l-a ajutat să se descopere pe sine şi să descopere un continent. Soţia sa, Khadja Nin, este originară din Burundi, emigrând în Zair în 1975. Cu fiica, Vanina, a făcut echipă la Dakar în 2000 şi au terminat pe locul al 18-lea. Acum, belgianul este implicat în acţiuni caritabile şi proiecte dedicate Africii.

De la zăpadă, la deşert

Luc Alphand este recunoscut în special ca un din cei mai buni schiori de viteză din istorie. A câştigat de trei ori Globul de Cristal la coborâre (1995-1997) şi o dată la Super G (1997). Performanţa constantă din 1997 i-a asigurat şi Marele Glob de Cristal. A participat şi la cursa de 24h de la Le Mans, cu un loc al treilea la clasă în 2006. La Dakar şi-a asigurat primul loc în acelaşi an şi de două ori a fost la doilea, 2005 şi 2007. Deşi problemele medicale nu-i mai permit să participe, Alpahnd a rămas alături de Dakar în continuare din poziţia de comentator pentru televiziunile franceze.

Guerlain Chicherit este un alt mare campion la schi care s-a luptat cu dunele Dakarului. Campion mondial de freeriding în 1999, 2002, 2006 şi 2007, a participat la Dakar între 2005 şi 2016, ultimii ani ai carieri fiind petrecuţi alături de MINI. Cea mai bună clasare a carierei a fost cu X-raid şi BMW X3, locul al cincilea. În 2013-2014 a realizat mai multe sărituri şi cascadorii cu un MINI ALL4 Racing, printre care şi primul back flip cu un automobil.

Prinţul deşertului

Familia Al-Attiyah este una din cele mai influente familii din politica Qatarului, Nasser Salih Nasser Abdullah Al-Attiyah având titlul de şeic. Nasser este un adevărat ambasador sportiv al Qatar, concurând în probe de tir, în Campionatul Mondial de raliuri şi la Dakar. A participat la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice pentru Qatar, cu o medalie de bronz în 2012, la Londra. A câştigat Dakar în 2011, cu Volkswagen, şi în 2015, cu MINI. Acum participă la Dakar cu Toyota.

Maeştrii WRC la Dakar: Juha Kankkunen, Ari Vatanen, Carlo Sainz

Finlandezii Juha Kankkunen şi Ari Vatanen au folosit experienţa specială din Campionatul Mondial de raliuri (unde Kankkunen are patru tituri, iar Vatanen unul) pentru a domina Dakar în perioada 1987-1991 cu Peugeot şi Citroën. De această dată, Vatanen a obţinut patru tituri (1987, 1989-1991), în timp ce Kankkunen s-a impus o dată, în 1988.

Celebrul pilot spaniol Carlos Sainz s-a impus de două ori în Campionatul Mondial de raliuri (1990 şi 1992) şi a avut victorii în WRC până în 2004. Ulterior s-a dedicat Raliului Dakar, unde s-a impus cu Volkswagen în 2010 şi a fost promotorul revenirii cu succes a Peugeot, începând cu 2014, iar anul trecut a obţinut al doilea succes din cariera în Dakar. Acum concurează pentru prima oară cu MINI John Cooper Work Buggy.

Raliul Dakar la televizor şi on-line

Reportaje şi ştiri pot fi urmărite zilnic pe Eurosport 1 şi pe platforma Eurosport Player. De asemenea, reportaje şi diverse materiale pot fi urmărite pe aplicaţia Red Bull TV, Red Bull fiind susţinătorul mai multor echipaje MINI.

Raliul Dakar 2019: echipajele MINI după etapa 5

Loc

Pilot

Navigator

#

MINI

Echipă

Timp

2

Stéphane Peterhansel (Franţa)

David Castera (Franţa)

304

MINI John Cooper Works Buggy

X-raid MINI JCW Team

17h44:35 +24:42

3

Joan Roma (Spania)

Alex Haro (Spania)

307

MINI John Cooper Works Rally

X-raid MINI JCW Rally Team

17h54:26 +34:33

4

Jakub Przygonski (Polonia)

Tom Colsoul (Belgia)

303

MINI John Cooper Works Rally

Orlen X-raid Team

17h58:05 +38:12

6

Cyril Despres (Franţa)

Jean Paul Cottret (Franţa)

308

MINI John Cooper Works Buggy

X-raid MINI JCW Team

18h32:40 +1h12:47

9

Boris Garafulic (Chile)

Filipe Palmeiro (Portugalia)

321

MINI John Cooper Works Rally

X-raid MINI JCW Rally Team

19h38:13 +2h18:20

16

Carlos Sainz (Spania)

Lucas Cruz (Spania)

300

MINI John Cooper Works Buggy

X-raid MINI JCW Team

22h33:15 +5h13:22

TBD

Yazeed Al-Rajhi (Arabia Saudită)

Timo Gottschalk (Germania)

314

MINI John Cooper Works Rally

X-raid MINI JCW Rally Team

TBD

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Conectare
 

BMW Group Streaming.

LA AUTO SHOW 2019

Los Angeles, 20. November.
Here you can see the webcast of the BMW Group Press Conference at the Los Angeles Auto Show.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Comunicat de presă
Dosar de presă
Discurs
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Conectare