Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Romania · Article.

#NEXTGen 2020.

Paşii următori spre viitorul nostru.

BMW iX
·
Comunicare de design, concept cars
·
Tehnologie
·
Comunicare de design, concept cars
·
Corporativ
·
BMW i Automobiles
·
#NEXTGen
 

Press Contact.

Alexandru Seremet
BMW Group

Tel: +40-213041532

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~272,12 KB)
  
Photos(110x, ~771,79 MB)
  More below article text

Experimentează #NEXTGen 2020 la: www.bmw.com/nextgen

Bucureşti/München. BMW Group scrie următorul capitol în viitorul mobilităţii - iar #NEXTGen 2020 oferă platforma ideală pe care să-şi prezinte cea mai nouă poveste. După evenimentul inaugural de mare succes din 2019, programul din acest an va fi pus în scenă în format digital. Într-o lume care se schimbă mai radical ca oricând, BMW Group şi-a stabilit obiectivul de a continua să conducă dezvoltarea tehnologică, să defineasacă noile tendinţe şi să fie o forţă instrumentală în modelarea imaginii viitoare a mobilităţii printr-un un portofoliu de produse atractiv şi strategia sa Power of Choice.

La #NEXTGen 2020, BMW Group va deschide uşi care în mod normal nu sunt accesibile celor din afară. Prezintă tehnologii şi vehicule noi, analizând în acelaşi timp câteva exemple foarte specifice ale modului în care ar putea sau va arăta mobilitatea de generaţie următoare. Pe lângă prezentarea faimosului Centrul de Cercetare şi Inovaţie (FIZ), #NEXTGen 2020 va găzdui premiere mondiale ale mărcilor BMW Motorrad şi MINI. Mai mult, evenimentul va arunca o privire asupra designului versiunii de serie a BMW iNEXT, care va fi pus în vânzare la sfârşitul lunii noiembrie 2021 sub denumirea BMW iX.

Oliver Zipse: "BMW Group se străduieşte constant să se reinventeze."

Un viitor care se apropie rapid dă tonul pentru #NEXTGen 2020 din acest an. Domeniile abordate precum conectivitatea, sistemele de propulsie electrice, inteligenţa artificială, alianţele internaţionale şi noul Centru de Simulare a Condusului al BMW oferă o introducere ideală a rolului BMW Group în acest climat dinamic. La urma urmei, fiecare dintre ele formează un element consacrat al realităţii zilnice a BMW Group şi joacă un rol din ce în ce mai important în dezvoltarea automobilelor actuale şi viitoare. Nu numai că BMW Group este pregătit pentru viitor, ci şi ajută la modelarea activă a acestuia.

"BMW Group se străduieşte constant să se reinventeze - acesta este un element-cheie al strategiei noastre corporate", declară Oliver Zipse, preşedintele Consiliului de Administraţie al BMW AG. "BMW iX încapsulează această abordare într-o formă foarte concentrată."

Producţia BMW iX va începe în 2021 la uzina BMW din Dingolfing. Pe de o parte, aceasta combină toate evoluţiile, experienţa şi inovaţiile acumulate de BMW în ultimii ani în calitatea sa de principal furnizor premium în domeniul mobilităţii electrice. Dar dezvoltarea sa ilustrează şi rolul crucial pe care îl joacă deja inteligenţa artificială (AI). În prezent, BMW Group foloseşte AI în peste 400 de aplicaţii şi în fiecare departament relevant al companiei, de exemplu în dezvoltare, vânzări/marketing şi producţie. De asemenea, este utilizată pentru prelucrarea şi interpretarea unor cantităţi mari de date. AI formează baza condusului automat şi cea mai naturală experienţă de operare în automobil.

Un alt pas major pe drumul către mobilitatea viitoare - condusul autonom - poate fi transformat în realitate doar cu ajutorul tehnologiei dintr-un domeniu în care BMW a jucat un rol de pionierat încă din anii '90: conectivitatea. BMW oferă deja actualizări over-the-air pentru software şi servicii digitale pentru multe dintre modelele sale din prezent. Acum, BMW iX face un pas mai departe, fiind primul model premium care foloseşte tehnologia mobilă 5G. Multitudinea de senzori extrem de puternici - de la camere video la unităţi radar şi cu ultrasunete -, cuplată cu numeroase antene diferite, de la Bluetooth până la 5G, şi asistată de inteligenţă artificială şi servicii bazate pe date, transformă BMW iX într-un computer performant pe roţi.

Noul Centru de Simulatoare de Condus, pe care BMW Group îl are la München, oferă un cadru ideal pentru aceste activităţi. Cea mai sofisticată şi versatilă instalaţie de acest tip, facilitatea ce acoperă 11.400 de metri pătraţi găzduieşte 14 simulatoare, inclusiv un simulator de înaltă fidelitate şi un simulator de dinamică ridicată. Acestea permit ca experienţa condusului pe şosea să fie transferată în laborator într-o formă mai realistă ca niciodată.

Alianţele internaţionale deschid noi oportunităţi

Alianţele BMW Group evidenţiază şi cât de hotărâtă este compania să creeze noi oportunităţi. De exemplu, instrumentele de inginerie utilizate în trecut nu mai erau capabile să facă faţă cerinţelor complexe ale BMW iX. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care BMW a contactat Epic Games în 2015 şi nu după mult timp a devenit primul producător auto care a implementat un sistem de realitate mixtă în dezvoltarea automobilelor, care a fost creat în întregime folosind componente din industria jocurilor. Se bazează pe Unreal Engine 4 de la Epic Games.

Premiera mondială pentru MINI Vision Urbanaut

Când MINI va prezenta "MINI Vision Urbanaut" la 17 noiembrie 2020 (ora României 15.00) în cadrul #NEXTGen, marca îşi va dezvălui exclusiv viziunea sa complet nouă despre spaţiu.

BMW Motorrad Definition CE 04 revoluţionează segmentul scuterelor

La fel ca MINI Vision Urbanaut, al doilea model care debutează la nivel mondial în cadrul #NEXTGen 2020 este conceput tot pentru călătorii full electrice. Scuterul BMW Motorrad Definition CE 04 apropiate de versiunea de serie a evoluat din BMW Motorrad Concept Link şi îmbină universurile analogic şi digital ale clientului sub motto-ul "Plugged to Life". Oferă navetiştilor urbani o combinaţie de mijloc de transport şi de comunicare, cu multe dintre elementele inovatoare şi detaliile BMW Motorrad Concept Link - care a fost văzut, în 2017, ca o viziune radicală pentru viitorul îndepărtat - pregătite să îşi facă loc în producţia de serie.

Acest lucru arată clar cât de departe a progresat electrificarea întregii flote de modele BMW Group. Şi aceasta urmează să continue în viitorul apropiat. Un sfert din toate automobilele vândute de BMW Group în Europa în 2021 se aşteaptă să aibă un sistem de propulsie electrificat, această cotă crescând la o treime în 2025 şi la jumătate în 2030. În 2023, clienţii BMW Group vor putea alege dintre 25 de modele electrificate, dintre care aproximativ jumătate vor avea un sistem de propulsie full electric.

Leadership modern în multe domenii diferite

În cadrul #NEXTGen 2020, compania explorează şi o varietate de proiecte care deschid noi direcţii de dezvoltare sau colaborare. De exemplu, o colaborare cu brandul de streetware Kith din New York permite BMW M GmbH să detecteze cele mai noi tendinţe într-o scenă de modă tânără şi influentă. Electrified Wingsuit by BMW i reprezintă un salt într-o nouă dimensiune în toate sensurile. Cu sprijinul BMW i şi al Designworks, subsidiară a BMW Group, austriacul Peter Salzmann l-a folosit pentru a face primul zbor din istorie al unui om care poartă un costum cu aripi alimentat electric. Acestea sunt doar două exemple ale modului în care BMW Group stabileşte tendinţe, preia noile evoluţii şi anticipează ceea ce doresc clienţii.

Sistemul de propulsie electric: BMW Group acoperă întregul lanţ de procese pentru condus electric

De mulţi ani, BMW este principalul furnizor premium în domeniul mobilităţii electrice şi şi-a făcut un nume prin concepte inovatoare de automobile, precum BMW i3 şi BMW i8. Compania foloseşte metode de producţie de ultimă generaţie deosebit de flexibile pentru a oferi clientului o gamă de produse bine echilibrată ale cărei sisteme de propulsie - în concordanţă cu abordarea Power of Choice - se potrivesc exact cu preferinţele şi nevoile lor . Pentru a-şi consolida suplimentar poziţia de lider, BMW Group avansează cu extinderea mobilităţii electrice şi a portofoliului său de modele.

"Performanţa tehnologiei noastre de propulsie electrică - ajunsă la a cincea generaţie - a beneficiat de peste 10 ani de experienţă prin intermediul mărcii BMW i în toate domeniile: baterie de înaltă tensiune, motor electric, celule de baterie, electronică de putere şi tehnologie de încărcare", spune Frank Weber, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru dezvoltare. "Această competenţă de anvergură în toate componentele majore ne va permite să creştem în continuare numărul de modele electrificate din portofoliul nostru până la 25 în mai puţin de doi ani."

Peste un milion de modele BMW electrificate până la sfârşitul anului 2021

Prezentarea BMW i3 în 2012, urmată de lansarea sa doar un an mai târziu, a dat startul erei moderne a mobilităţii electrice la BMW. Revoluţionarul automobil electric este şi un bun exemplu al progreselor realizate de BMW în perioada trecută de atunci, deoarece capacitatea de stocare a bateriei de înaltă tensiune de la BMW i3 s-a dublat de la debutul maşinii - fără ca bateria să ocupe mai mult spaţiu.

Astăzi, aproximativ 13,3% din toate modelele BMW şi MINI nou înmatriculare în Europa au sisteme de propulsie plug-in hybrid sau full electrice. BMW Group se aşteaptă ca această proporţie să crească deja la un sfert până în 2021, o treime până în 2025 şi apoi la jumătate până în 2030. Automobilele BMW şi MINI cu un sistem de propulsie electrificat sunt disponibile acum în 74 de pieţe din întreaga lume. Vânzările totale de modele electrificate pe aceste pieţe au depăşit 500.000 de unităţi până în 2019 şi este probabil să depăşească pragul de un milion de maşini până la sfârşitul anului 2021.

Dezvoltări interne ale BMW Group pentru toate elementele de propulsiei electrice

BMW Group se bazează pe dezvoltări interne pentru toate elementele tehnologiei BMW eDrive care să contribuie la îndeplinirea acestor obiective ambiţioase. Calitatea motoarelor electrice, a bateriilor de înaltă tensiune, a tehnologiei de încărcare şi a electronicii de putere este înrădăcinată în experienţa acumulată cu marca BMW i din 2011.

În viitor, BMW Group va fabrica module de baterii (folosind celule de baterii de la parteneri, dezvoltate în colaborare cu aceştia), baterii de înaltă tensiune şi motoare electrice pentru modelele sale electrificate pe opt linii de producţie la centrul său de competenţă pentru sistemele de propulsie electrice de la uzina din Dingolfing. Compania intenţionează să instaleze încă patru linii în următorii ani şi să crească semnificativ capacitatea de producţie. După ce a început cu 8.000 de metri pătraţi ca spaţiu de producţie în 2015, centrul de competenţă pentru producţia de sisteme de propulsie electrice va creşte de 10 ori, la 80.000 de metri pătraţi. Obiectivul este ca din 2022, la Dingolfing, să fie produse anual sisteme de propulsie electrice pentru peste jumătate de milion de automobile electrificate.

Dingolfing se mândreşte deja cu mulţi ani de competenţă în fabricarea componentelor pentru automobile electrice - bateriile de înaltă tensiune pentru BMW i3 au fost produse aici din 2013, iar facilitatea construieşte şi motoare electrice din 2015. În prezent, Dingolfing exemplifică abordarea Power of Choice a BMW Group; sistemul său de producţie inovator permite modelelor plug-in hybrid şi a celor cu motor termic să iasă de pe aceeaşi linie de asamblare ca şi modelele full electrice. Acest lucru face ca facilitatea să fie un studiu de caz primordial cu privire la modul de abordare a răspândirii diverse a soluţiilor şi cerinţelor de mobilitate care există în prezent şi vor apărea în viitor.

BMW Group acoperă întregul lanţ de procese pentru condus electric

Echivalentul pentru Dingolfing în cadrul companiei pentru competenţa privind bateriile se găseşte la München. Deschis în 2019, Centrul de Competenţă pentru Celule de Baterii cartografiază întregul lanţ de valori al tehnologiei bateriilor - de la cercetare şi dezvoltare prin compoziţie şi design până la producţia la scară largă. Aceasta înseamnă că BMW Group dezvoltă deja generaţiile viitoare de celule de baterii, concentrându-se pe aspecte relevante pentru clienţi precum îmbunătăţirea densităţii energetice, puterea maximă, durata de viaţă, siguranţa, caracteristicile de încărcare şi performanţa la temperaturi variate, precum şi reducerea costurilor.

În 2022, concluziile centrului vor fi puse în practică la noua fabrică-pilot a BMW Group pentru fabricarea celulelor de baterii litiu-ion. În prezent în construcţie la Parsdorf, lângă München, uzina marchează un pas decisiv în încercarea companiei de a-şi consolida poziţia de furnizor principal de mobilitate electrică premium. Această fabrică-pilot va face din BMW primul producător auto care acoperă intern întregul lanţ de procese pentru condusul electric.

Strategia de sistem de propulsie electric BMW se învârte în jurul Power of Choice, adică mereu oferă clientului cel mai bun şi cel mai potrivit pachet general pentru cerinţele sale individuale. În ceea ce priveşte mobilitatea electrică, aceasta este în primul rând o problemă de a obţine echilibrul perfect între performanţă şi autonomie. Dezvoltarea metodelor de testare de ultimă oră şi a cazurilor-test a fost un pas important pe această cale, ducând şi la o eficienţă sporită şi procese mai rapide.

Având în vedere acest lucru, platforma de testare a sistemului E-Drive a BMW Group din München ajută la dezvoltarea de noi componente ale sistemului încă din prima zi şi permite testarea oricărei manevre de condus imaginabile. În acest scop, dinamometrele cu dinamică ridicată pot simula orice combinaţie de rulare, aer, înclinare, acceleraţie şi rezistenţă inerţială în orice fel de condiţii diferite - condus pe soare, zăpadă, vânt, ploaie, printr-un centru al oraşului sau chiar pe Nürburgring-Nordschleife. Şi toate acestea se pot face în fiecare zi, non-stop. Facilitatea permite chiar şi efectuarea de teste de la distanţă, cu inginerul acasă. Astfel, activitatea de dezvoltare a sistemului de propulsie electric nu se opreşte niciodată la BMW - şi mereu devine tot mai rapidă. Echipamentul de testare a sistemului E-Drive joacă un rol central aici, ajutat de ceea ce este, fără îndoială, cea mai impresionantă caracteristică a sa: capacitatea de a testa componente care nu sunt disponibile încă sub formă de produs finit, simulându-le ca şi componente virtuale. Împreună cu o eficienţă sporită a procesului, acest lucru serveşte la scurtarea timpului de dezvoltare pentru inovaţii cu până la un an şi jumătate.

A cincea generaţie eDrive: beneficii majore pentru producţie şi dezvoltare durabilă

A cincea generaţie a tehnologiei BMW eDrive intră acum în scenă. Avantajele-cheie ale acestei componente de propulsie electrică foarte integrate includ absenţa pământurilor rare, o construcţie compactă care rezultă din integrarea motorului electric, a transmisiei şi a electronicii de putere într-o singură carcasă şi scalabilitatea flexibilă cu origini în designul modular al tehnologiei. Sistemul de propulsie este compatibil cu toate conceptele de automobil şi este disponibil cu mai multe niveluri de putere nominale pentru diferite modele. Tehnologia va fi disponibilă şi la modelele BMW i4 şi BMW iX, ce vor fi lansate în 2021.

În concordanţă cu statutul său de pionier pentru dezvoltarea durabilă, BMW Group a semnat contracte cu furnizorii săi care s-au angajat ca de acum să folosească doar energie verde pentru fabricarea celulelor de baterii de a cincea generaţie. Odată cu creşterea volumului de producţie, trecerea la energia verde va economisi aproximativ 10 milioane de tone CO2 în deceniul următor. Aceasta este aproximativ cantitatea de CO2 generată într-un an de un oraş precum München.

"BMW Group lucrează deja la dezvoltarea de noi concepte de automobile care vor contribui la modelarea viitorului mobilităţii electrice. Pentru că propulsia electrică nu este doar o inovaţie tehnică şi un pas logic către o dezvoltare durabilă mai mare, ci are şi potenţialul de a deschide o nouă dimensiune a plăcerii condusului", spune Martin Schuster, director pentru dezvoltarea sistemelor de propulsie electrice. Acest lucru este demonstrat în prezent în spatele uşilor închise prin automobilul experimental "Power BEV" al companiei, care explorează limitele tehnice posibile. Trei motoare electrice de generaţia a cincea, care produc o putere maximă a sistemului de peste 530 kW/720 CP, au fost montate într-un BMW Seria 5 de generaţie actuală. Acest trio de propulsoare a fost integrat fără a reduce din spaţiul interior şi oferă performanţe longitudinale şi laterale foarte dinamice. Pe puntea spate, prototipul este echipat cu două motoare electrice controlabile independent. Acestea promit o plăcere pură a condusului datorită funcţiei lor de direcţionare a cuplului electric, deoarece propulsia electrică aduce o abordare nouă şi captivantă a plăcerii condusului pentru care BMW este renumit.

Conectivitate: Nivelul suprem de conectivitate, putere de calcul, procesarea datelor şi inteligenţă

Principiul inteligenţei roiului este cel mai bine cunoscut de la albine. Membrii individuali ai unui stup interacţionează şi comunică între ei, cooperând ca un singur organism pentru a lua şi decizii inteligente, de exemplu atunci când caută un loc de cuibărit sau cea mai eficientă cale către o sursă de hrană. Astfel de decizii bazate pe informaţii dintr-un roi tind să fie mult mai inteligente decât cele luate de un singur individ.

Acelaşi principiu stă la baza unui aspect-cheie al conectivităţii la BMW Group. Aşa cum explică Christoph Grote, vicepreşedinte executiv BMW Group Digital Car: "Clienţii noştri beneficiază deja direct «swarm intelligence» a flotei noastre conectate din prezent. Automobilele inteligente îşi folosesc senzorii pentru a colecta informaţii despre trafic, locuri de parcare, situaţii periculoase sau indicatoare rutiere, de exemplu. Aceste date sunt agregate sub formă anonimă în cloudul BMW şi sunt evaluate cu ajutorul învăţării automate. Apoi, informaţiile relevante sunt transmise înapoi automobilelor, în funcţie de situaţia specifică. Acest lucru oferă fiecărui automobil acces la cunoştinţele colective ale altor 14 milioane de maşini şi, în anumite privinţe, roiul va şti mai mult decât poate un om".

Platforma de automobil digital

Gradul ridicat de conectivitate din cadrul parcului de automobile BMW face diferenţa. BMW are peste 20 de ani de experienţă în acest domeniu. Compania a instalat prima cartelă SIM într-un automobil în 1997, înainte de a pune bazele mobilităţii conectate şi individuale prin BMW ConnectedDrive. Între timp, lucrurile au progresat într-un ritm rapid. Noua platformă digitală introdusă împreună cu BMW iX stabileşte noi standarde pentru conectivitate, performanţă şi inteligenţă. Când toate funcţiile maşinii sunt active şi funcţionează la capacitate maximă, cantitatea de date pentru procesare care circulă prin reţeaua automobilului este între 10 şi 20 de ori mai mare decât la generaţia actuală de modele, cu rate de transfer de până la 30 Gbit/s. Acest lucru este posibil prin prima utilizare a tehnologiei Gigabit Ethernet la BMW.

Pentru a oferi o idee despre capacităţile sale, reţeaua de la bordul BMW iX poate transmite datele stocate pe un DVD întreg într-un pic mai mult de o secundă. Creşterea volumului de date se datorează în mare parte sistemului îmbunătăţit de senzori al maşinii şi este necesar pentru sistemele de asistare a condusului.

O multitudine de senzori extrem de puternici, împreună cu peste 30 de antene şi arhitectura extrem de centralizată în care funcţiile software complexe sunt concentrate într-o mână de computere centrale de înaltă performanţă, transformă BMW iX într-un performer de top digital pe roţi. Este primul model care prezintă acest set de instrumente tehnologice, care deschide calea pentru funcţii noi şi extrem de complexe ale automobilului.

Conectivitatea ca facilitator

Toate acestea stau la baza procesării extrem de rapide a datelor acumulate. O parte din datele preprocesate de la automobil sunt transmise către cloud la BMW, unde datele flotei agregate şi anonimizate sunt analizate şi evaluate cu ajutorul învăţării automate. Apoi, informaţiile relevante sunt trimise înapoi la maşini, în funcţie de situaţia specifică, unde ajută la creşterea confortului, eficienţei şi siguranţei conducătorului.

Automobilele cu On-Street Parking Information, de exemplu, sunt deja capabile nu doar să arate conducătorului unde există un loc de parcare, ci să estimeze şi probabilitatea ca acesta să fie disponibil la ora de sosire calculată. Luând aceste date ca bază, traseul care oferă cea mai mare probabilitate de a găsi un loc de parcare aproape de destinaţie poate fi calculat pentru restul călătoriei, economisind timp şi stres clienţilor. În perioadele de vârf, maşinile care caută locuri de parcare reprezintă până la o treime din volumul total al traficului auto din oraşele mari. Prin urmare, scurtarea căutării parcării ar duce la reduceri considerabile ale consumului şi emisiilor în zonele urbane, ceea ce înseamnă beneficii pentru toată lumea.

Acest grad avansat de digitalizare şi conectivitate deschide o nouă generaţie de automobile la BMW, care se vor bucura de îmbunătăţiri continue în timpul ciclurilor lor de viaţă. De la introducerea software-ului auto modular - sistemul de operare BMW 7 - în 2018, BMW a oferit actualizări over-the-air extinse de software de la distanţă (Remote Software Upgrades) pentru cele mai recente generaţii de modele. Drept urmare, automobilele BMW sunt mereu actualizate, indiferent dacă sunt proaspăt ieşite de pe linia de producţie sau sunt deja în mişcare pe şosele. Cea mai mare şi mai vastă campanie de actualizare din istoria companiei a început în mijlocul lunii octombrie 2020. Peste 750.000 de automobile BMW din întreaga lume vor primi o serie de funcţii şi îmbunătăţiri noi, cum ar fi sistemul de navigaţie bazat pe cloud BMW Maps şi integrarea Android Auto™. Aceasta este cea mai mare actualizare over-the-air care a fost lansată vreodată de un producător european şi este disponibilă şi pentru România.

BMW Group va deveni primul producător premium cu 5G în producţia de serie

Acum, BMW iX va face un pas mai departe, devenind primul model premium care va fi echipat cu tehnologie mobilă 5G. 5G oferă o lăţime de bandă de date extrem de mare şi o latenţă redusă - ceea ce înseamnă o transmisie rapidă a datelor - şi, de asemenea, extinde posibilităţile de conectivitate între automobil şi mediul său. Aceasta constituie baza pentru recepţia şi transmiterea în timp real a informaţiilor sistemului de date şi de senzori către cloudul BMW. Împreună cu calitatea îmbunătăţită a serviciului oferită de reţeaua 5G, aceasta va aduce îmbunătăţiri şi inovaţii semnificative în domeniile divertismentului, infotainmentului, condusului autonom şi siguranţei rutiere. Ratele ridicate de transmitere a datelor vor permite în plus un grad mult mai mare de integrare în cloud. Aceasta implică transferul funcţiilor automobilului care necesită multă putere de calcul către cloudul BMW, unde performanţa combinată a unui întreg centru de calcul este disponibilă cu capacitatea de a procesa cantităţi mari de date şi sarcini complexe. Datorită 5G, datele calculate sunt trimise înapoi la maşină într-o decurs de milisecunde.

De asemenea, această tehnologie mobilă celulară şi, mai ales, standardul 5G au potenţialul de a conecta automobilele cu alţi utilizatori ai drumului. Soluţiile C-V2X (Cellular Vehicle to Everything) permit maşinilor, motocicletelor, autobuzelor şi camioanelor să comunice direct între ele, cu smartphone-urile pietonilor, bicicliştilor şi motocicliştilor şi chiar cu infrastructura, fără a fi nevoie de vreo conectare la reţeaua mobilă. Acest lucru permite ca informaţii precum direcţia de deplasare să fie partajate în situaţii specifice de trafic, iar avertismentele cu privire la pericolele potenţiale să fie transmise.

5G nu este nimic altceva decât următorul nivel de conectivitate şi reprezintă un progres crucial pentru următorul pas de evoluţie a mobilităţii.

Funcţii mai complexe, funcţionare mai simplă

Funcţionalitatea şi conectivitatea crescândă a automobilelor şi digitalizarea extinsă a acestora se adaugă inevitabil la complexitatea sistemului general. În schimb, funcţionarea maşinii devine mai simplă, mai intuitivă şi mai naturală. Acest lucru este posibil prin creşterea nivelurilor de inteligenţă şi automatizare a funcţiilor, pe de o parte, dar şi prin implementarea shy tech (tehnologiei „discrete”) şi a comenzilor reduse, clar aranjate, precum cele de la BMW iX. Pe măsură ce inteligenţa automobilului creşte, funcţiile mai complexe pot fi luate din sarcina conducătorului, permiţând persoanei de la volan să se concentreze pur şi simplu pe esenţial şi pe plăcerea condusului. Dacă inteligenţa de la bord gestionează mai multe sarcini şi sunt puse la dispoziţie mai multe informaţii, aceasta înseamnă şi că automobilul joacă un rol mai activ în interacţiunea dintre om şi maşină. La urma urmei, într-un context de mobilitate, maşinile ştiu uneori mai multe decât conducătorul: unde se află, de exemplu, următorul loc de parcare liber sau punctul de încărcare rapidă liber, când ploaia abundentă începe să cadă câteva sute de metri mai departe, că un coridor pentru vehicule de urgenţă trebuie să se formeze în câţiva kilometri sau că urmează o limită temporară de viteză din cauza lucrărilor de drum în desfăşurare - toate informaţiile relevante pentru şofer. Ceea ce este crucial aici este că informaţiile corecte sunt prezentate la locul potrivit la momentul potrivit, permiţându-i conducătorului să reacţioneze şi să interacţioneze într-un mod adecvat situaţiei în cauză. Designul interacţiunii la BMW se concentrează în mod clar pe operarea multimodală utilizând o combinaţie de butoane fizice şi control tactil, vocal şi prin gesturi.

Experienţă digitală acumulată în dezvoltare

La BMW Group, o echipă de experţi în domeniul digital se străduieşte să obţină perfecţiunea, deoarece lucrează împreună pentru a integra tehnologii inovatoare într-un automobil şi fuzionează hardware şi software cu un rezultat armonios. Acestea interconectează mobilitatea şi lumea digitală şi transformă maşina într-un dispozitiv extrem de integrat, integrator, care se potriveşte perfect cu ecosistemul digital al clientului.

BMW Group operează cu o reţea internaţională de dezvoltatori care se întinde din China prin Europa - prin Centrul de Cercetare şi Inovaţie din München şi Critical TechWorks din Portugalia - către diferite locaţii din SUA. În acest fel, diferitele abilităţi şi domenii de competenţă tehnică şi, mai ales, cerinţele diferite ale clienţilor din fiecare regiune sunt încorporate în fazele de proiectare şi dezvoltare. Echipa tânără formată din peste 7.200 de experţi în software şi IT cuprinde o gamă variată de discipline, inclusiv ingineri software, designeri UX, psihologi, cercetători în date, precum şi specialişti în AI, robotică, condus autonom şi producţie inteligentă. Procesele şi metodele de lucru agile în spaţiile de lucru care au fost dezvoltate special pentru colaborare se pretează la cicluri scurte de dezvoltare şi inovaţie.

În medie, anual se efectuează 70 de studii pe clienţi numai în ceea ce priveşte proiectarea interfeţei. Aceste studii sunt o componentă esenţială a dezvoltării bazate pe date şi centrată pe client. Acestea permit verificarea continuă a prototipurilor pentru simplitatea utilizării şi compararea acestora cu modelul mental al clienţilor. Feedbackul clar este evaluat şi ulterior alimentat direct în următorii paşi de dezvoltare. De asemenea, în acest proces sunt incluse şi datele anonimizate din flota de automobile. Informaţiile de la maşinile clienţilor care au consimţit activ la transmiterea datelor sunt depersonalizate şi agregate pentru a oferi o imagine a modului în care se comportă majoritatea utilizatorilor şi a modului în care comportamentul variază în diferite regiuni ale lumii. Alte instrumente de dezvoltare centrate pe client includ formate de dialog special concepute, precum şi cercetarea şi inspectarea tendinţelor.

Obiectivul principal este de a dezvolta un sistem cât mai uşor şi intuitiv de utilizat posibil, potrivit tuturor grupurilor de clienţi şi, prin urmare, foarte flexibil şi personalizabil.

Colaborare virtuală: BMW Group utilizează tehnologia din domeniul jocurilor

Ce legătură are jocul senzaţie Fortnite cu BMW iX? Este o întrebare care i-ar putea lăsa mască până şi pe cunoscătorii BMW şi experţii în jocuri. Totuşi, unul din cele mai de succes jocuri din ultimii ani - a înregistrat 350 de milioane de jucători în mai 2020 - şi noul portstindard tehnologic al BMW Group împărtăşesc un punct comun: au folosit Unreal Engine de la Epic Games în dezvoltarea lor.

De fapt, ceea ce la început poate părea uimitor, este destul de logic la o analiză mai atentă. La urma urmei, cu BMW iX care întruchipează începutul unei ere noi în plăcerea condusului, era nevoie de o schimbare radicală în gândire în procesul de dezvoltare. Instrumentele de inginerie existente nu mai erau adecvate pentru obiectiv, având în vedere rezumatul specificaţiilor complexe ale maşinii. În plus, BMW şi-a propus să sporească funcţionalitatea şi experienţa utilizatorului pe care BMW iX le oferă clienţilor la niveluri fără precedent.

"Am dus dezvoltarea BMW iX în direcţii total noi", explică Frank Weber, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru dezvoltare. "De exemplu, am folosit tehnologii inovatoare din industria jocurilor pentru a vizualiza interfaţa dintre design şi tehnologie cât mai realist posibil. BMW iX este primul automobil dezvoltată folosind motorul de joc pe care l-am modificat."

Parteneriat cu Epic Games

Acestea au fost două motive importante pentru care BMW a decis să regândească dezvoltarea BMW iX de la bază. Compania a contactat Epic Games în 2015 - şi nu a trecut mult timp până a devenit primul producător auto care a introdus un sistem de realitate mixtă  (mixed reality – un concept care suprapune informaţii din lumea reală în realitatea virtuală, plasat ca expereinţă între realitatea virtuală şi realitatea augmentată) în procesul de dezvoltare a maşinilor, în care componentele din industria jocurilor au jucat un rol central. Sistemul se bazează pe Unreal Engine 4 al Epic Games, care alimentează şi Fortnite şi simulatorul de curse Assetto Corsa Competizione.

"În prezent, tehnologiile de jocuri oferă multe dintre funcţiile - de exemplu, realitatea virtuală şi interacţiunea între utilizatori - care ne lipsesc în instrumentele noastre de inginerie", explică Matthias Oberhauser, responsabil BMW pentru design proprietar de produs şi experienţă virtuală de produs. "De aceea, am preluat un avantaj din tehnologia jocurilor pentru acest proiect. În 2015, o mică echipă de la BMW a început să modifice motorul jocului, astfel încât să-l putem folosi în dezvoltarea automobilelor."

Tehnologia a economisit în mod corespunzător o cantitate considerabilă de timp şi bani în primele etape de dezvoltare, în special. Înainte ca acest sistem să înceapă să funcţioneze, testarea realităţii virtuale era posibilă numai cu ajutorul unor echipamente scumpe şi specializate. Utilizarea echipamentelor electronice de larg consum a oferit dezvoltatorilor un grad de flexibilitate neimaginat anterior, deoarece aceştia puteau implementa şi testa modificările extrem de rapid. În plus, dezvoltatorii din întreaga lume s-ar putea implica în luarea deciziilor de oriunde s-ar afla, eliminând necesitatea de a parcurge distanţe mari. Numai atunci când proiectele au fost evaluate în realitate virtuală şi folosind ochelari 3D, ele sunt transformate în modele fizice pentru testări ulterioare.

"Când BMW a venit la noi, am fost surprinşi la început", îşi aminteşte Doug Wolff, director Epic Games pentru producţie şi dezvoltarea afacerii. "Dar atunci am fost foarte încântaţi de ideea utilizării tehnologiilor inovatoare din sectorul jocurilor în dezvoltarea automobilelor - în special la interfaţa dintre design şi tehnologie. Puteţi spune cu siguranţă că BMW este lider atât în industria auto, cât şi în afara acesteia când vine vorba de instrumente de colaborare bazate pe motoare de joc."

Realitatea mixtă asistă dezvoltarea BMW iX

Cu toate acestea, BMW a făcut un pas mai departe în dezvoltarea BMW iX. Un exemplu este utilizarea tehnologiei sale pentru interiorul spectaculos al maşinii. Întrucât impresiile vizuale nu sunt adesea suficiente în acest domeniu, BMW a folosit un design interior refolosibil. Utilizarea „rapid prototyping” - un proces rapid pentru fabricarea componentelor eşantion - adaugă o dimensiune a realităţii mixte în procesul de dezvoltare. Adică beneficiază de combinaţia inteligentă de suprafeţe pe care le poţi simţi şi poţi controla elementele prezentate folosind realitatea virtuală.

Rezultatul este o experienţă vastă îmbunătăţită şi mai mult prin reproducerea exactă a acusticii specifice a motorului BMW, de exemplu. Utilizarea modelului de realitate virtuală permite experimentarea automobilului într-o varietate de medii. Impresia total realistă a maşinii creată în acest mod este unică în prezent în industria auto.

Capacitatea de a prezenta extrem de rapid funcţiile automobilului şi noile concepte interioare prin intermediul acestor experienţe vizuale în spaţiul realităţii virtuale deschide diferite căi noi - de exemplu, simularea călătoriilor prin oraşe. Astfel este posibilă testarea aspectelor, inclusiv vizibilitatea asupra zonei din jurul maşinii şi modul în care diferitele unghiuri de vizualizare şi poziţiile şezutului afectează vizualizarea unui afişaj pe un ecran sau cât de greu este de atins. Acest lucru oferă inginerilor de dezvoltare impresia că se confruntă cu o situaţie rutieră reală în interiorul unei maşini reale.

BMW Group extinde utilizarea tehnologiei pentru jocuri în alte zone ale companiei

BMW iX este primul automobil care a fost dezvoltat la BMW folosind tehnologia de jocuri. Aceasta a însemnat că inginerii şi proiectanţii au putut nu doar să evalueze geometria statică a maşinii, ci şi să experimenteze BMW iX şi toate funcţiile sale practic în fiecare etapă a fazei de dezvoltare.

Cu toate acestea, acesta este doar începutul pentru BMW. Potenţialul tehnologiei jocurilor pentru proiecte viitoare este enorm; este capabil să revoluţioneze nu numai dezvoltarea automobilelor, ci şi alte domenii precum proiectarea, producţia şi vânzările/marketingul. Într-adevăr, BMW Group foloseşte deja cicluri scurte de dezvoltare a tehnologiei de consum în multe alte domenii ale companiei. Şi acum a dezvoltat tehnologia într-o platformă care este utilizată în aproape toate procesele şi este extinsă în continuare. Alte proiecte BMW - cum ar fi planificarea uzinelor şi organizarea vânzărilor - învaţă şi beneficiază acum de experienţele acumulate în producţia BMW iX.

Inteligenţa artificială: Baza condusului autonom şi a interacţiunii naturale

În prezent, BMW Group foloseşte inteligenţă artificială ("AI") în peste 400 de aplicaţii şi în toate domeniile relevante ale companiei. Dezvoltarea este un exemplu; aici, AI oferă baza pentru condus autonom şi cea mai naturală experienţă de utilizator posibilă în automobil. "Inteligenţa artificială joacă un rol central la BMW Group", spune Simon Euringer, director BMW Group pentru asistentul personal inteligent. "Ne ajută cu procesarea şi interpretarea unor cantităţi mari de date - indiferent dacă este vorba de vânzări, producţie sau cercetare."

Baza extinsă de date oferă baza pentru toate aplicaţiile AI

Inteligenţa artificială necesită o bază de date extinsă, indiferent de aplicaţie. Pentru a reproduce practic situaţiile de condus la Centrul de Simulare a Condusului şi, în etapa următoare, pentru a pregăti automobilele BMW Group pentru condus autonom, reţeaua rutieră reală şi situaţiile de trafic trebuie digitalizate mai întâi.

Aşadar, baza dezvoltării bazate pe date constă în datele colectate la nivel mondial de maşinile din flota de test pentru condus autonom a BMW Group, plus - de la sfârşitul anului 2019 - datele de la automobilele deţinute de clienţii BMW Group, care au consimţit ca aceste informaţii anonimizate să fie transmise şi prelucrate.

Începând cu octombrie 2020, acest lucru echivalează deja cu peste 250 de milioane de kilometri de experienţă reală de condus din Europa şi America de Nord. Din totalitatea datelor din aceste două surse - flota BMW şi automobilele clienţilor BMW - sunt selectate scenarii de condus deosebit de relevante şi factori de mediu, iar relevanţa lor este crescută continuu.

În schimb, scenariile deosebit de dificile pentru simulările bazate pe AI sunt extrase pentru a se asigura luarea în considerare cât mai complet posibil a complexităţii realităţii în dezvoltarea sistemelor complexe de asistare a condusului, precum Driving Assistant Professional şi viitoarele aplicaţii de condus autonom.

Aceste cantităţi vaste de date sunt prelucrate de platforma D3 de înaltă performanţă a BMW Group, cu capacitate de stocare de peste 230 de Petabiţi (în extinderea planificată), şi o platformă de calculator extrem de puternică, cu peste 100.000 de nuclee de procesor şi peste 200 de GPU-uri (unităţi de procesare grafică).

Dezvoltarea condusului autonom prin BMW iX

AI creează un algoritm pe baza datelor colectate, iar acesta calculează apoi funcţiile de condus autonom sigure şi anticipative. Deci, fără AI, condusul autonom nu poate progresa. Toate rezultatele calculelor sunt testate direct la Campusul de Condus Autonom al BMW Group din Unterschleißheim, care este conectat direct la platforma D3 de înaltă performanţă a BMW Group, situată la doar câţiva kilometri, prin cabluri de fibră optică de înaltă performanţă.

În viitor, BMW iX va juca un rol important în dezvoltarea continuă a condusului autonom. "Cu noua sa trusă de instrumente tehnologice, puterea de calcul, tehnologia senzorilor de înaltă performanţă, dezvoltarea avansată bazată pe date şi AI încorporată pentru procesarea sarcinilor complexe, BMW iX oferă potenţialul de a continua an de an să dezvolte funcţii de condus autonom", spune André Roskopf, specialist BMW Group în AI şi dezvoltare bazată pe date.

AI poate fi experimentată deja în automobilele BMW

Inteligenţa artificială poate fi utilizată şi experimentată deja de conducători şi pasageri în automobilele BMW Group. Asistentul Personal Inteligent (IPA) - disponibil într-un număr mare de modele de la sfârşitul anului 2018 - foloseşte AI pentru a facilita clienţilor utilizarea funcţiilor în automobilul lor. Conducătorul activează IPA utilizând mesajul "Hei, BMW!" şi poate opera o serie de funcţii prin control vocal fără a fi nevoie să utilizeze comenzi predefinite. "Cheia este AI şi învăţarea automată. Acestea sunt elemente indispensabile ale interacţiunii naturale - adică funcţionarea intuitivă a maşinii - şi sporesc atât confortul, cât şi siguranţa celor de la bord", explică Simon Euringer.

Centrul de Simulatoare de Condus: Noul reper pentru industria auto

Când BMW Group a planificat noul său Centru de Simulatoare de Condus, tehnologia pe care compania a decis să o folosească a inclus supercondensatori, transmisie directă cu motoare liniare şi proiectoare de 360 de grade. În acelaşi timp, întregul proces de planificare a fost centrat pe client. Rezultatul este un Centru de Simulatoare de Condus care stabileşte noi standarde.

"Cu 14 simulatoare pe o suprafaţă care măsoară 11.400 m², noul nostru Centru de Simulatoare de Condus din München este cea mai avansată şi complexă facilitate din industria auto", spune Frank Weber, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru dezvoltare. "Aici sunt construite simulatoare cu o gamă largă de sisteme de mişcare - până la unităţi extrem de dinamice care utilizează transmisie directă cu motoare liniare pentru a recrea o experienţă de condus BMW realistă. Acest lucru ne duce la un nou nivel de dezvoltare virtuală."

Lucrările la construcţia din München au început în 2018, iar noul Centru de Simulatoare de Condus va fi pus în funcţiune treptat. Aici, BMW Group transformă cel mai avansate concepte din industria auto în realitate. Compania creează fiecare ocazie pentru inginerii săi de cercetare şi dezvoltare a automobilelor de a simula şi testa cerinţele produsului viitor în condiţii realiste.

Instrumente de simulare optime pentru fiecare etapă de dezvoltare

Noul Centru de Simulatoare de Condus va oferi instrumentul de simulare ideal pentru fiecare zonă şi fiecare fază a procesului de dezvoltare a maşinii. În acelaşi timp, va duce implicarea clienţilor în procesul de dezvoltare la un nivel cu totul nou. "Putem efectua drive teste pentru studii cu până la 100 de persoane pe zi", spune Michael Brachvogel, director BMW Group pentru cercetare a interiorului, interacţiune cu utilizatorul, experienţă a utilizatorului şi simulare a condusului, care implică nu numai inginerii BMW Group, ci şi persoane de test externe din drive testele virtuale. "Noul Centru de Simulatoare de Condus aduce o contribuţie enormă la dezvoltarea produselor noastre centrate pe client. În orice moment putem integra feedbackul direct al clienţilor în procesul de dezvoltare."

Experienţă virtuală până la ultimul detaliu

De ani de zile, simularea condusului a jucat un rol-cheie în segmentul de dinamică al funcţiei de dezvoltare la BMW Group. Noul Centru de Simulatoare de Condus va permite extinderea procesului de dezvoltare virtuală, reducând astfel numărul de prototipuri care trebuie construite, precum şi durata ciclului de dezvoltare. "Atât în faza incipientă a dezvoltării, cât şi în etapa de validare, fiecare nuanţă care creează acel sentiment de condus BMW poate fi testată în simulatoarele de ultimă generaţie", spune Thomas Lachner, specialist în simulare a condusului în echipa de dezvoltare a dinamicii.

Centru este răspunsul perfect la cerinţele în continuă creştere cu care se confruntă dezvoltarea de automobile inteligente, foarte conectate. Noile concepte de afişare şi control pot fi supuse unor teste intense, de exemplu pentru a analiza riscul de distragere atenţia conducătorului sau eficacitatea butoanelor multimodale. "Cu ajutorul unor teste vaste în simulatorul de condus, putem proiecta sistemele noastre în aşa fel încât clienţii noştri să obţină informaţiile corecte la momentul şi locul potrivit în automobilele lor - totul în modul cel mai intuitiv posibil şi în fiecare situaţie de condus imaginabilă", spune Marion Mangold, conducătorul echipei pentru concept de interacţiune cu utilizatorul.

Scenariile de trafic care implică risc sau care apar foarte rar sunt aproape imposibil de testat pe şosea. Deci, simularea condusului oferă avantaje majore, în special pentru dezvoltarea sistemelor de asistare a condusului şi a funcţionalităţilor care vor fi automatizate în viitor. În simulator, aceste tipuri de situaţii pot fi reproduse în siguranţă şi în detaliu de câte ori este necesar. "Pregătirile noastre pentru introducerea funcţiilor noastre de asistare a condusului sunt extrem de amănunţite. Simularea condusului este un factor major în asigurarea faptului că putem dezvolta cele mai bune şi mai sigure produse pentru clienţii noştri", spune Manuela Witt, specialist pentru siguranţă în utilizare şi analiza eficacităţii.

Aprofundare completă a simulării perfecte

Experienţa perfectă de simulare a fost concepută de specialiştii în simulare ai BMW Group cu obiectivul de a introduce şi mai profund persoanele ce testează în situaţiile de condus virtuale. De exemplu, în viitor, persoanele ce testează în anumite concepte poartă o cască VR şi se îndreaptă de la un dealer BMW sau MINI virtual către automobilul care aşteaptă afară pentru drive test. Ele îşi scot căştile doar înainte de a intra în simulator. Acest lucru duce la un nivel foarte ridicat de aprofundare. "Astfel obţinem rezultate foarte valide şi robuste pentru optimizarea funcţiilor noastre de utilizator", spune Martin Peller, project managerul Centrului de Simulare a Condusului.

Simulatoarele de înaltă calitate utilizează transmisie directă cu motoare liniare pentru o experienţă de condus BMW realistă

În simulatorul de înaltă fidelitate, scenariile de condus sunt reconstruite în detaliu şi cu precizie ridicată. Aceasta înseamnă că, pentru prima dată, situaţiile complexe de condus urban - care prezintă o gamă foarte de largă de provocări pentru sistemele de condus autonom - pot fi reproduse acum în condiţii de laborator. În zona de dinamică de aproape 400 de metri pătraţi a acestui simulator, mişcările longitudinale, transversale şi de rotaţie ale unui automobil pot fi reprezentate simultan. Simulatorul este capabil să treacă o masă totală de 83 de tone metrice printr-o acceleraţie maximă de 0,65 g. La rândul său, simulatorul de dinamică ridicată - al doilea punct de atracţie al noului Centrul de Simulare a Condusului, cu o zonă de alunecare de 21 de metri şi o masă mobilă de 23 de tone metrice - poate genera acceleraţii longitudinale şi laterale de până la 1,0 g. Permite replicarea acţiunilor de evitare extrem de dinamice, a frânării de urgenţă şi a accelerării puternice.

Aceste două simulatoare de înaltă calitate se deplasează pe un sistem sofisticat de roţi şi şine, care reacţionează practic instantaneu la comenzile conducătorului, cum ar fi cele de direcţie. Accelerarea este asigurată de motoarele electrice liniare fără piese mobile. Acestea plutesc deasupra unei serii de magneţi, folosind aproape aceeaşi tehnologie ca şi trenurile maglev. Supercondensatorii furnizează puterea de vârf necesară sistemului de mişcare în fracţiuni de secundă, în timp ce frânarea regenerativă este utilizată pentru a le alimenta cu energie.

Informaţii suplimentare pot fi găsite în comunciatul de presă dedicat.

BMW iX: Începutul unei noi ere

BMW iX este noul portstindard tehnologic al BMW Group. Deschide o poartă către următorul nivel al plăcerii condusului full electric şi, în acest proces, inaugurează o nouă eră a mobilităţii axată pe o reinterpretare a designului, dezvoltare durabilă, plăcerii a condusului, versatilitate şi lux.

Urmând a fi lansat pe piaţă la sfârşitul anului 2021, BMW iX se află în prezent în faza finală de dezvoltare. Este nevoie de toate cunoştinţele, experienţa şi inovaţiile acumulate de BMW - principalul furnizor premium din domeniul mobilităţii electrice - în ultimii ani până la un nou punct culminant. Acesta este primul model BMW care se bazează pe un nou set de instrumente tehnologice şi a fost conceput încă din prima zi pentru mobilitate full electrică.

"BMW Group se străduieşte constant să se reinventeze. Acesta este un element central al strategiei noastre corporate", spune Oliver Zipse, preşedintele Consiliului de Administraţie al BMW AG. "BMW iX exprimă această abordare într-o formă extrem de concentrată."

Tehnologia BMW eDrive de a cincea generaţie oferă o eficienţă remarcabilă şi o autonomie ridicată

Noul model electric va intra în producţie la uzina BMW din Dingolfing cu începere din 2021. BMW iX este lider cu tehnologii viitoare care în viitorul apropiat vor fi încorporate şi în alte modele BMW. În centrul BMW iX se află a cincea generaţie a tehnologiei BMW eDrive, care cuprinde cele două motoare electrice, electronica de putere, tehnologia de încărcare şi bateria de înaltă tensiune ale maşinii. Unitatea de putere a fost dezvoltată de BMW Group şi este fabricată într-un proces de producţie durabil, fără utilizarea materiilor prime critice cunoscute drept pământuri rare. Conform ultimelor previziuni, puterea maximă va depăşi 370 kW/500 CP, iar sprintul 0-100 km/h va fi posibil în mai puţin de 5,0 secunde.

Sistemul de propulsie oferă nu numai o dinamică impresionantă, ci şi un consum mixt de energie electrică mai mic de 21 kWh/100 km în ciclul de testare WLTP. Aceasta este o performanţă excepţională pentru segmentul său. Cu o capacitate energetică brută de peste 100 kWh, bateria de înaltă tensiune de ultimă generaţie permite o autonomie de peste 600 de kilometri în ciclul WLTP. Acest lucru echivalează cu peste 480 de kilometri în procedura de testare FTP-75 a EPA. (Toate valorile referitoare la performanţă, consum de energie şi autonomie sunt estimări în funcţie de stadiul actual de dezvoltare al maşinii.)

Încărcarea rapidă la curent continuu de până la 200 kW permite bateriei de la BMW iX să fie alimentată de la 10 la 80% din capacitatea maximă în doar 40 de minute. Oprirea la o staţie de încărcare rapidă le permite utilizatorilor să completeze autonomia cu peste 120 de kilometri în doar 10 minute.

Bateriile montate pe BMW iX sunt proiectate ca parte a unui ciclu de resurse pe termen lung şi permit o rată de reciclare excepţional de mare. "Tehnologia stimulează progresele de care avem nevoie pentru a face faţă şi celor mai mari provocări. Acest lucru se aplică în special protecţiei climatice", spune Oliver Zipse. "Nu avem nici o îndoială: mobilitatea trebuie să fie durabilă pentru a reprezenta o soluţie cu adevărat remarcabilă. Pentru BMW Group, mobilitatea premium nu este posibilă fără responsabilitate."

Design pentru un nou tip de mobilitate

BMW iX ridică ştacheta şi în ceea ce priveşte designul. Utilizarea inovatoare a formelor redefineşte conceptul Sports Activity Vehicle (SAV) de succes la BMW. Proporţiile exterioare musculoase, linia cursivă a acoperişului şi suprafaţa redusă transformă modelul ce rulează fără emisii locale într-un spaţiu de experienţă care oferă o mobilitate confortabilă atât în utilizarea de zi cu zi, cât şi pe distanţe mai lungi. În acelaşi timp, cu dimensiuni aproximativ similare cu cele ale BMW X5 şi BMW X6, BMW iX emană un nou tip de echilibru şi autoritate ancorat în dezvoltare durabilă, plăcere a condusului şi caracteristici premium.

Un simbol vizibil al fuziunii inovaţiei şi designului în BMW iX este noul design al grilei frontale, care este complet acoperită şi îndeplineşte un rol digital ca panou de informaţii. Tehnologia cu camere video, funcţiile radar şi alţi senzori sunt integraţi perfect în grila din spatele unei suprafeţe transparente cu o structură piramidală tridimensională. Acest lucru oferă conducătorului sisteme avansate de asistare care deschid calea spre condusul autonom. Suprafaţa grilei are un efect de autovindecare ce poate repara zgârieturile minore, de exemplu, în 24 de ore la temperatura camerei.

Shy tech: integrarea perfectă şi invizibilă a funcţiilor de înaltă tehnologie

Utilizatorii pot încerca designul revoluţionar al BMW iX cât se poate de profund atunci când se află în automobil, deşi încep să experimenteze principiul "shy tech" disponibil aici în timp ce urcă la bord. Shy tech (tehnologia discretă) se referă la tehnologia care rămâne în mare parte în fundal şi îşi dezvăluie funcţiile doar atunci când sunt utilizate. La intrarea în maşină, funcţia în cauză este reprezentată de încuietorile uşilor acţionate electric. Interiorul îi întâmpină pe cei cinci ocupanţi cu o ambianţă luxoasă tip lounge şi oferă spaţiul necesar pentru a explora noi moduri de utilizare a timpului petrecut în interiorul maşinii.

Lipsa tunelului central conferă habitaclului o senzaţie aerisită şi spaţioasă şi asigură şi pasagerilor din rândul al doilea spaţiu foarte generos pentru picioare. Acest lucru accentuează şi mai mult atmosfera stil lounge şi confortul pe distanţe lungi oferit de interior.

Afişajele şi comenzile sunt reduse până la elementele esenţiale, iar abordarea shy tech pentru interior este prezentă într-o serie de dotări, inclusiv difuzoare care au fost integrate aproape invizibil, guri de aerisire complexe, suprafeţe încălzite şi proiectorul BMW Head-Up Display, care este încastrat discret în panoul de instrumente. Pentru prima dată într-un model BMW Group, există opţiunea de a integra difuzoarele în structura scaunelor. Totodată, volanul în formă hexagonală (care debutează cu acest model la BMW), comutatorul pentru selectarea treptelor de viteză şi ecranul central curbat BMW, care face parte din noua generaţie a sistemului de operare BMW, promovează în mod clar forma futuristă a plăcerii condusului. Ecranul central curbat BMW este susţinut de o structură care este ascunsă de privirile ocupanţilor, astfel încât pare să plutească în cockpit. Această nouă tehnologie duce orientarea tradiţională către conducător a cockpitului BMW la nivelul următor, unind grupul de instrumente de 12,3 ţoli (31,24 cm) şi displayul central de 14,9 ţoli (37,87 cm) pentru a forma o singură unitate care se curbează spre şofer.

"În industria auto nu există nici o altă interfaţă de utilizator care să poată fi operată la fel de simplu şi de sigur ca a noastră", spune Frank Weber, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru dezvoltare. "La BMW iX am dus acest lucru spre noi culmi printr-o nouă platformă digitală."

Aerodinamică optimizată şi design uşor pentru autonomie şi eficienţă sporite

Pe lângă faptul că impresionează în ceea ce priveşte designul, dezvoltarea durabilă, plăcerea condusului şi caracteristicile premium, BMW iX convinge şi prin tehnologia care stă la baza acestei noi ere de mobilitate la BMW.

Creditul pentru sistemul de propulsie al BMW iX revine celei de-a cincea generaţii a tehnologiei BMW eDrive, care cuprinde cele două motoare electrice, electronica de putere, tehnologia de încărcare şi bateria de înaltă tensiune ale maşinii. BMW combină tehnologia eDrive cu măsuri de anvergură pentru optimizarea proprietăţilor aerodinamice şi minimizarea masei. Interacţiunea dintre aceşti trei factori permite un consum chiar mai mic de energie şi, prin urmare, o autonomie crescută. De asemenea, reducerea rezistenţei aerodinamice şi structura caroseriei, cu spaceframe din aluminiu şi Carbon Cage de pionierat, aduc beneficii calităţilor de manevrabilitate ale maşinii şi nivelului de confort din interiorul cabinei.

Coeficientul de rezistenţă (Cd) al BMW iX este doar 0,25 - dovadă a aerodinamicii sale remarcabile. Cel mai clar, conducătorul experimentează efectele tangibile ale acestei eficienţe aerodinamice sub forma unei autonomii crescute semnificativ. Doar elementele aerodinamice personalizate pentru partea frontală, partea spate, caroserie şi zona roţilor adaugă peste 65 de kilometri la autonomia BMW iX.

Informaţii suplimentare despre BMW iX pot fi găsite în comunicatul de presă dedicat.

MINI Vision Urbanaut: Fă-ţi spaţiul tău

Când MINI va prezenta "MINI Vision Urbanaut" la 17 noiembrie 2020 (ora României 15.00) în cadrul #NEXTGen, marca îşi va dezvălui exclusiv viziunea sa complet nouă despre spaţiu. Este ceva ce se anunţă foarte interesant.

BMW Motorrad Definition CE 04: "Conectat la viaţă" - o nouă formă de mobilitate urbană pe două roţi

Cu sistemul său de propulsie electric, designul uimitor şi soluţiile inovatoare de conectivitate, BMW Motorrad Definition CE 04 îşi propune să schimbe faţa segmentului de scutere aşa cum îl cunoaştem. Această dezvoltare apropiată de producţie a BMW Motorrad Concept Link conectează lumea analogică şi cea digitală ale clientului sub motto-ul "Plugged to Life" (Conectat la viaţă) şi se transformă în mijloc de transport şi centru de comunicaţii pentru navetiştii din oraş. În mix se adăugă echipamentul moto inteligent, iar rezultatul este o experienţă de mobilitate nouă, completă.

Aşa cum explică Edgar Heinrich, directorul de design al BMW Motorrad: "Mobilitatea electrică este o formă-cheie a sistemului de propulsie pentru BMW Group şi folosim această tehnologie în mod constant în strategia noastră de dezvoltare durabilă. Propulsiile electrice sunt şi un subiect relevant pentru BMW Motorrad, în special pentru mediul urban. Din 2013, am fost pionier în acest domeniu prin scuterul BMW C evolution. BMW Motorrad Definition CE 04 este continuarea logică a strategiei de mobilitate electrică pentru centrele urbane şi oferă o avanpremieră concretă a cum ar putea arăta o motocicletă apropiată de serie pentru a duce mobilitatea electrică pe două roţi în oraşe la un nou nivel - atât din punct de vedere tehnic, cât şi din punct de vedere vizual."

Arhitectură inovatoare şi design de pionierat

Designul Definition CE 04 de modelare a segmentului întruchipează o nouă evoluţie estetică şi stilistică urbană. Multe elemente şi detalii inovatoare ale BMW Motorrad Concept Link - care a fost văzută în 2017 ca o viziune radicală pentru viitorul îndepărtat - se apropie acum de pregătirea pentru producţie. Componentele tehnice ale sistemului de propulsie electrică permite un design inovator care răspunde cerinţelor fundamentale ale utilizatorilor de astăzi în ceea ce priveşte funcţionalitatea simplă, estetică clară şi realitatea lor digitală şi reprezintă o abatere de la stilul de scuter consacrat. Liniile clare, suprafeţele mari în Mineral White metalizat  şi formele precise creează proporţii moderne. Divizarea coloristică în două nuanţe se adaugă la această impresie. Centrul tehnic al Definition CE 04 - alcătuită din sistemul de propulsie, braţul oscilant pe o singură parte, lonjeronul şi cureaua dinţată - este vopsit în negru mat. În plus, bateriile subţiri din secţiunea podelei şi unitatea de propulsie compactă de pe roata spate oferă posibilităţi de explorare a unor noi soluţii constructive. Compartimentul cu acces lateral (care poate găzdui o cască, de exemplu) este un exemplu. Centrul de greutate coborât de pachetul de baterii montat jos asigură o manevrabilitate jucăuşă şi o plăcere a condusului dinamic.

Practic şi ergonomic

Unitatea de propulsie şi bateria sunt concepute pentru un scuter practic de zi cu zi, conceput pentru a transporta utilizatorii de acasă la locul de muncă sau pentru întâlnirile de seară cu prietenii. Clienţii-ţintă urbani parcurg în principal distanţe scurte de aproximativ 12 km în fiecare zi, aşa că, deşi scaunul ar trebui să fie confortabil, nu necesită o căptuşeală foarte grea. Indiciu este designul scaunul flotant, care permite piloţilor să urce cu uşurinţă şi din spate şi îmbunătăţeşte ergonomia pentru cei care călătoresc singuri, indiferent de lungimea picioarelor sau dimensiunea corpului.

Conectarea motociclistului cu mediul înconjurător

BMW Motorrad Definition CE 04 străluceşte şi prin soluţiile practice şi orientate către utilizator atunci când vine vorba de aplicaţii digitale. BMW Motorrad vede un potenţial viitor semnificativ în interacţiunea dintre motociclist şi echipamentele sale în ceea ce priveşte siguranţa, confortul şi experienţa emoţională la bord. De exemplu, motociclistul se poate conecta cu mediul înconjurător printr-o combinaţie a BMW Motorrad Definition CE 04 şi a smartphone-ului său. Monitorul de 10,25 ţoli (26,04 cm) este cel mai mare de acest fel de până acum pe segmentul scuterelor şi serveşte ca o interfaţă între universul analogic şi cel digital ale motociclistului.

Echipamentul moto se alătură setului de instrumente de comunicaţii exterioare

Noul echipament moto îmbunătăţeşte şi conectivitatea. Şi, dacă se doreşte, poate chiar să ajute scuterul să comunice cu împrejurimile sale. Gama de îmbrăcăminte dezvoltată exclusiv pentru BMW Motorrad Definition CE 04 se concentrează pe o jachetă călduroasă, cu croială casual, concepută pentru uz zilnic. Ghidajele luminoase integrate în mâneci şi glugă oferă o vizibilitate îmbunătăţită pe drum. Acestea sunt activate de senzori în mâneci şi îşi pot schimba culoarea.

Pentru a exista siguranţa că motociclistul rămâne contactabil în orice moment, buzunarul interior al jachetei are un panou de încărcare wireless pentru smartphone. Prin urmare, echipamentul moto pătrunde perfect în viaţa utilizatorului şi are un aspect cool, atât urban, cât şi foarte practic. Noua gamă, care include şi blugi negri, tenişi eleganţi şi o cască albă deschisă, permite motociclistului să se ridice cu uşurinţă de pe scuter şi să-şi continue ziua. Pe lângă faptul că este extrem de confortabil de purtat, echipamentul moto oferă în mod natural protecţia pe care motocicliştii o aşteaptă de la BMW Motorrad şi chiar face parte din comunicaţiile exterioare pe scuter.

Grafica ca o caracteristică de stil unică

Designul grafic discret prezintă noul concept cu un efect optim. De asemenea, sunt concepute variante de design complet diferite care permit clienţilor să-şi exprime personalitatea - de la eleganţa modernă până la aspectul urban.

Informaţii suplimentare despre BMW Motorrad Definition CE 04 pot fi găsite accesând acest link: https://www.press.bmwgroup.com/global/article/topic/8498/design-concepts-studies.

Vocile #NEXTGen: La vârful dezvoltării

Pentru o companie precum BMW Group, a fi la vârful dezvoltării implică mult mai mult decât simpla asumare a unui rol de lider în producţia de automobile. Aceasta înseamnă şi a stabili tendinţele în numeroase alte domenii şi a rămâne receptivă la noile mişcări şi cerinţe ale clienţilor.

Drivers for Change: o discuţie despre transformarea poziţie de lider

În prezent, industria auto se află într-o perioadă de transformare pe care BMW Group o conduce activ. Vehicule precum BMW iX, MINI Vision Urbanaut şi BMW Motorrad Definition CE 04 sunt toate semnele exterioare ale acestui lucru. Cu toate acestea, pentru o companie cu prezenţă globală, această transformare este mult mai profundă şi are impact nu doar asupra produselor, producţiei şi lanţurilor de procese, ci şi asupra angajaţilor individuali.

Discuţia "Drivers for Change" (Vectorii de schimbare), care are loc în cadrul #NEXTGen 2020, va evidenţia modul în care se schimbă ceea ce înseamnă leadership. Steffi Czerny, cofondator şi director general Digital Life Design (DLD), va fi gazda acestei sesiuni, alături de Ilka Horstmeier (membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru resurse umane) şi Marie Langer (director executiv EOS GmbH), în care se va discuta despre transformare, ce înseamnă, cum să o ghideze şi oportunităţile pe care le prezintă. Subiectele de discuţii vor include şi rolul motivaţiei şi convingerii interioare în viitoarele transformări.

O nouă formă de sport - implicarea BMW în esports

BMW a fost întotdeauna un adevărat jucător global atunci când vine vorba de parteneriate şi implicare în sport. În 2020, compania şi-a intensificat prezenţa în lumea esports pentru a adăuga în portofoliul său, fără îndoială, cea mai interesantă disciplină sportivă a momentului. Aceasta include acorduri de parteneriat cu unele dintre echipele esports majore, precum şi organizarea unei echipe BMW puternice în sim racing, esport cu creştere rapidă. Accentul este pus întotdeauna pe protagonişti. Sub sloganul campaniei "United in Rivalry" (Uniţi prin rivalitate), de exemplu, BMW colaborează cu echipele Cloud 9 (SUA), Fnatic (Marea Britanie), FunPlus Phoenix (China), G2 Esports (Germania) şi T1 (Coreea de Sud), care se luptă în foarte popularul Campionat Mondial League of Legends. Compania se adresează direct grupurilor-ţintă mai tinere printr-o abordare complet nouă şi postează câteva povestiri excepţionale pe canalele de social media esports ale BMW. O etapă importantă pe acest drum a fost "Berlin Brawl" din august, în care G2 Esports şi Fnatic au mers cap la cap, au interacţionat cu fanii lor şi au creat buzz digital.

"La fel ca toate angajamentele noastre sportive, vom susţine disciplina în ansamblu şi o vom ajuta să evolueze în rolul nostru de partener esport global", spune Jens Thiemer, vicepreşedinte executiv BMW pentru clienţi şi brand. "Aceasta este o dezvoltare pe termen lung faţă de care ne angajăm pe deplin. Suntem aici pentru mult timp." Acelaşi lucru este valabil şi pentru implicarea companiei în motorsportul virtual cu BMW Motorsport SIM Racing. Replicile digitale ale maşinilor de curse precum BMW M8 GTE, BMW M2 CS Racing şi BMW M4 GT4 ocupă locul central la evenimentele BMW Cup organizate pe diferite platforme de simulare. Punctul culminant al sezonului, care va avea loc la 5 decembrie 2020, va fi evenimentul BMW SIM LIVE, în care cei mai de succes SIM raceri ai anului se luptă pentru premii de peste 30.000 de dolari.

Atât în SIM racing, cât şi în alte esports, BMW evidenţiază mai presus de toate latura sportivă. „Vrem nu doar să dezvoltăm esports ca divertisment, ci şi să le consacrăm ca sport autentic", spune Thiemer. "O parte din aceasta implică impresionarea participanţilor că pregătirea fizică şi mentală sunt factori extrem de importante. Timpul pe care îl petrec la computer sau consolă trebuie măsurat corespunzător. Utilizarea responsabilă a timpului online este la fel de importantă ca prevenirea dependenţei şi obţinerea echilibrului fizic corect."

Aceste probleme se vor alătura pe agendă unei liste cu alte subiecte referitoare la cea mai recentă implicare sportivă a BMW, când marca găzduieşte o întâlnire majoră a industriei esports, intitulată "BMW Esports Boost", la BMW Welt pe 12 aprilie 2021. Un şir de noi anunţuri sunt în pregătire, împreună cu întâlniri fascinante între unii dintre principalii actori în domeniul esports. Şi fanii vor juca un rol important la acest eveniment. Tocmai acest contact direct cu un public tânăr este atât de important pentru BMW. "Prin esports intrăm în contact cu o comunitate tânără şi dinamică, care creşte tot timpul în întreaga lume", adaugă Thiemer. "Ne propunem ca tinerii să fie entuziasmaţi de BMW. Şi facem acest lucru creând noi puncte de contact cu marca noastră, făcându-ne vizibili şi interacţionând cu comunitatea."

Lifestyle pe patru roţi: BMW M4 Competition x KITH

BMW M GmbH a lansat o colaborare cu marca de lifestyle Kith din New York pentru a sesiza noile tendinţe în partea tânără şi influentă a scenei modei. BMW M4 Competition x KITH a fost creat în colaborare cu Ronnie Fieg, fondatorul Kith şi pasionat BMW, şi prezintă detalii de design exterior şi interior cu adevărat unice. Acesta va fi produs în 2021, într-o serie limitată la doar 150 de unităţi. În toate magazinele sale şi online, Kith va oferi şi o colecţie de 96 de piese de îmbrăcăminte şi accesorii creată exclusiv. Livrările modelului ediţie specială vor începe în vara anului 2021.

Noile logo-uri combinate sunt un semn distinctiv al parteneriatelor pe care Kith le-a încheiat cu alte companii de renume mondial. Acum, BMW şi-a modificat, pentru prima dată, logo-ul pentru un partener de colaborare. Pentru cele 150 de unităţi ale BMW M4 Competition x KITH, un inel suplimentar a fost adăugat în jurul logo-ului BMW familiar, în culorile BMW M - albastru deschis, albastru închis şi roşu. În plus, există detalii în inscripţiile strălucitoare care se concentrează pe Kith şi colaborare. Emblema M4 Competition a servit drept şablon pentru o siglă KITH care conţine şi dungile BMW M. Aceasta poate fi ţesută pe suprafaţa acoperişului din fibră de carbon al ediţiei speciale, ca opţiune extrem de atrăgătoare.

Disponibil la comandă în culorile Frozen Black, Frozen Dark Silver şi Frozen White Brilliant, modelul ediţie specială se bazează tehnic pe BMW M4 Competition Coupé. Cele mai distinctive modificări se găsesc în interiorul maşinii. Dotările proiectate exclusiv includ scaunele-scoică M Carbon tricolore, cu detalii în albastru deschis şi roşu, precum şi inscripţia KITH gofrată în pielea neagră a tetierelor şi a consolei centrale.

Informaţii suplimentare despre BMW M4 Competition x KITH pot fi găsite accesând acest link: https://press.bmwgroup.com/t1BZo.

Salt într-o nouă dimensiune: Electrified Wingsuit by BMW i

Când puterea vizionară este reunită cu spiritul inovator, se pot întâmpla lucruri măreţe - cum ar fi saltul într-o nouă dimensiune cu Electrified Wingsuit de BMW i. După trei ani de pregătire şi cu sprijinul activ al BMW i şi al Designworks - subsidiară BMW Group -, săritorul şi paraşutistul austriac Peter Salzmann a realizat primul zbor din lume al unui om purtând un costum cu aripi propulsat electric. BMW i a fost foarte receptivă la ideea lui Salzmann de a folosi un rotor uşor acţionat electric - un tip de elice acoperită - pentru a atinge viteze mai mari în timpul zborurilor cu costumul cu aripi, dar şi pentru a recâştiga înălţime în timpul zborului.

Inginerii de la BMW i şi-au folosit toată competenţa şi experienţa în mobilitatea electrică şi tehnologiile bateriilor, în timp ce specialiştii Designworks au fost implicaţi de la bun început, contribuind atât la dezvoltarea unităţii de zbor - care avea două rotoare din fibră de carbon, fiecare cu o putere de 7.500 W la aproximativ 25.000 rpm şi o putere maximă (15 kW) timp de aproximativ cinci minute -, cât şi a designului costumului cu aripi. Ulterior, testarea vastă în tunelurile aerodinamice ale BMW Group a permis efectuarea reglajului fin necesar şi a confirmat că ideea a funcţionat.

Rezultatul este Electrified Wingsuit by BMW i, care i-a permis lui Salzmann să-şi îndeplinească visul de a ridica costumul cu aripi în zbor spre noi culmi - într-un mod foarte eficient, durabil, silenţios şi, în general, uluitor. Peter Salzmann simbolizează perfecţiunea BMW i în ceea ce priveşte ideile, pasiunea şi curajul său. Electrified Wingsuit by BMW i demonstrează de ce este capabilă energia electrică şi demonstrează că viitorul este electric.

Informaţii suplimentare despre Electrified Wingsuit by BMW i pot fi găsite accesând acest link: https://www.bmw.com/en/innovation/peter-salzmann-electrified-wingsuit.html?tl=grp-opre-ngpc-brnd-mn-.-.-.-.-.

Căutând o viziune pentru 2040: #NEXTGen Moving Tomorrow Pitch

La #NEXTGen 2020, BMW Group va privi şi în viitorul îndepărtat în căutarea unei dezvoltări Vision pentru mobilitate în 2040. Pentru aceasta, compania a solicitat înscrieri la #NEXTGen Moving Tomorrow Pitch de la studenţi, asistenţi de cercetare şi profesori din universităţi şi institute de cercetare de top din întreaga lume. Obiectivul este de a găsi echipa interdisciplinară cu cea mai bună viziune pentru o mobilitate premium durabilă şi individuală în anul 2040.

BMW Group a ales trei finalişti dintre înscrierile primite. Două echipe de la Universitatea Tsinghua din China şi una de la Institutul Fraunhofer din Germania îşi vor prezenta viziunile la #NEXTGen 2020 din München într-un videoclip care nu durează mai mult de cinci minute, urmat de o sesiune live de întrebări şi răspunsuri, cu durata de două minute, prin Skype cu juriul format din trei membri. Aceştia sunt Ilka Horstmeier, Steffi Czerny şi dr. Andreas Rickert, director executiv şi fondator PHINEO. Echipa câştigătoare, care va fi anunţată de juriu imediat după prezentări, va avea ocazia exclusivă de a întâlni directori de top ai BMW Group, precum şi de a primi un premiu în valoare de 15.000 de euro.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

Add your filter tags.

Comunicat de presă
Dosar de presă
Discurs
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Conectare