Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Romania · Article.

BMW Group se aşteaptă la o creştere profitabilă în 2023 – prin expansiunea segmentelor automobilelor electrice şi de lux

Zipse: "Puncte forte dovedite, tehnologii de avangardă şi NEUE KLASSE ca reţetă pentru succes". +++ Marja EBIT pentru 2023 estimată în intervalul 8-10%. +++ Cerere mare: 15% cotă de automobile electrice în 2023. +++ Creştere importantă a vnânzărilor de automobile electrice în următorii ani. +++ Creştere de peste 10% în segmentul de lux în 2023. +++ Scăderea suplimentară a emisiilor de CO₂ planificată pentru 2023. +++ Perspectivă concretă pentru NEUE KLASSE - uzine, modele. +++ Mai multe detalii despre NEUE KLASSE la IAA Mobility.

Cifre şi informaţii corporate
·
Corporativ
·
Evenimente corporate
 

Press Contact.

Alexandru Seremet
BMW Group

Tel: +40-213041532

send an e-mail

Bucureşti/München. Având perspectiva unei creşteri profitabile într-un mediu de afaceri cu provocări continue, combinată cu o creştere foarte dinamică a vânzărilor de automobile electrice, BMW Group priveşte cu încredere exerciţiul financiar 2023, susţinut de succesul de anul trecut - bazat pe un portofoliu produse extrem de atractiv şi remarcabil din punct de vedere tehnologic. Compania se bucură de această evoluţie în timp ce se pregăteşte pentru lansarea următoarei sale generaţii de produse, NEUE KLASSE, peste doi ani. Punctele forte dovedite ale prezentului şi concentrarea asupra tehnologiilor de avangardă vor pune bazele succesului acestei viitoare generaţii de modele.

 

Principalii factori de creştere în 2023 vor fi automobilele electrice (BEV) şi modelele din segmentul premium high-end, cum ar fi noul BMW Seria 7, BMW X7 şi familia de modele Rolls-Royce. În acest segment superior, BMW Group se aşteaptă la o creştere în jurul de 50% pentru anul financiar curent, modelele BEV probabil că vor avea o creştere de peste 10%. În general, BMW Group se aşteaptă ca livrările sale către clienţii din întreaga lume să crească uşor pentru segmentul Auto în 2023.

 

În acelaşi timp, BMW Group urmăreşte un nivel ridicat de profitabilitate în activitatea sa de bază şi o marjă EBIT de 8-10% în segmentul Auto pentru anul financiar. Trebuie remarcat faptul că, de la consolidarea completă a BMW Brilliance Automotive, marja EBIT nu mai este direct comparabilă cu concurenţii.

 

"BMW Group dă dovadă de un grad ridicat de rezistenţă, mai ales în condiţii dificile. Compania anticipează evoluţiile din mediul economic într-un stadiu incipient şi ia măsuri în consecinţă", a declarat Oliver Zipse, preşedintele Consiliului de Administraţie al BMW AG, miercuri, la München. "Un nivel ridicat de flexibilitate şi performanţa noastră operaţională s-au dovedit a fi o combinaţie eficientă pentru asigurarea succesului BMW Group, chiar şi în momentele dificile, şi un beneficiu pentru oportunităţile de creştere profitabilă."

 

"BMW Group demonstrează că poate face ambele lucruri - să gestioneze cea mai mare transformare a companiei, menţinând în acelaşi timp profitabilitatea. Portofoliul nostru de produse extrem de puternic, în special gama noastră impresionantă de automobile electrificate şi modele de lux, face posibile ambele", a declarat Nicolas Peter, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil cu Finanţe. "Generăm cheltuielile pentru inovaţii din cash flow actual. Ca şi până acum, abordarea BMW rămâne axată pe viitorul profitabil şi durabil al companiei."

 

 

Automobilele electrice oferă cel mai puternic vector de creştere în 2023 - 15% cota BEV

În ultimul an, BMW Group şi-a dublat vânzările de automobile electrice la peste 215.000 de unităţi, subliniind rolul său de pionier în mobilitatea electrică. Compania a livrat din nou semnificativ mai multe automobile electrice clienţilor decât concurenţii săi direcţi europeni şi, de asemenea, mult mai mult decât majoritatea jucătorilor nou-intraţi din Asia şi SUA.

 

În combinaţie cu eficienţa tot mai mare a motoarelor sale termice, BMW Group contribuie astfel la protecţia climei şi a reuşit să reducă semnificativ emisiile de CO₂ ale flotei, în special în Europa: conform datelor preliminare, emisiile flotei UE au scăzut la 105 g CO₂/km în 2022. BMW Group s-a poziţionat mult sub valoarea ţintă de 127,5 grame de CO₂/km pentru flota sa. O reducere suplimentară este aşteptată în 2023.

 

În ceea ce priveşte creşterea vânzărilor de automobile electrice, BMW Group observă că nu numai clienţii existenţi ai companiei trec la sisteme de propulsie electrice, ci şi clienţii de la alte mărci, în special, optează de asemenea pentru modele BEV ale BMW Group. În acest fel, compania intenţionează să câştige în continuare cote de piaţă în viitor.

 

"Substanţa este convingătoare - şi aici, modelele noastre vorbesc de la sine. De aceea, ne concentrăm pentru o creştere semnificativă în continuare a automobilelor electrice în acest an şi ne aşteptăm să reprezinte 15% din vânzările noastre totale", a spus Zipse.

 

În primele două luni ale anului, BMW Group a putut să-şi dubleze vânzările de automobile electrice, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Creşterea a fost disproporţionat de puternică în China, unde vânzările de modele BEV ale companiei s-au triplat în cursul anului până la sfârşitul lunii februarie.

 

Odată cu lansarea în acest an a noului BMW Seria 5 şi a versiunii electrice BMW i5, BMW Group va avea o ofertă BEV în aproape fiecare segment major unde este reprezentat. Gama va fi completată la sfârşitul anului de BMW iX2 electric şi o premieră absolută anul viitor, când primul model touring electric îşi va face debutul în gama BMW Seria 5.

 

MINI şi Rolls-Royce vor fi mărci electrice în mai puţin de 10 ani

Marca MINI este pe drumul spre un viitor complet electric de la începutul anilor 2030. O primă imagine asupra noii familii MINI a fost oferită în vară de MINI Concept Aceman - un nou concept de automobil pentru segmentul compact premium: electric, fără crom şi piele şi cu un design complet nou. Primele automobile electrice din noua familie MINI urmează să fie lansate pe piaţă anul acesta.

 

Producţia noului MINI Countryman va începe tot în 2023 la uzina BMW Group din Leipzig. Modelul crossover va fi oferit atât cu un tren de propulsie electric, cât şi cu motoare termice. Singurul cabriolet din lume cu sistem de propulsie electric vine tot de la MINI: o ediţie limitată a MINI Cooper SE Cabriolet va fi disponibilă în Europa din aprilie şi garantează sentimentul go-kart exclusiv în aer liber.

 

În 2030, marca Rolls-Royce va avea, de asemenea, o ofertă exclusiv electrică - începând cu primul Rolls-Royce Spectre electric, care a avut premiera mondială în 2022, în timp ce primele exemplare vor fi livrate clienţilor în acest an.

 

Cota BEV va creşte dinamic în următorii ani

Cu o gamă de aproximativ 12 modele electrice deja oferite, BMW Group anticipează o traiectorie de creştere abruptă în următorii ani: în 2024, cel puţin una din cinci dintre maşinile noi ale companiei va avea un sistem de propulsie electric; până în 2025, fiecare al patrulea automobil nou livrat ar trebui să fie BEV şi, până în 2026, aproximativ unul din trei.

 

Din perspectiva BMW Group, NEUE KLASSE, care se va lansa atunci, are potenţialul de a accelera şi mai mult pătrunderea pe piaţă a mobilităţii electrice prin calităţile convingătoare a leprodusului. În funcţie de condiţiile de piaţă până la final de deceniu, de evoluţia preţurilor şi a disponibilităţii materiilor prime şi de ritmul în care se construieşte o infrastructură vastă de încărcare, BMW Group se aşteaptă să atingă o cotă de peste 50% BEV cu mult înainte de 2030.

 

BMW Group îşi propune să depăşească totalul de 10 milioane de automobile electrice livrate clienţilor până în 2030. O etapă importantă în această călătorie este aşteptată în 2025, când este probabil să fie depăşit pragul de două milioane de automobile electrice.

 

"Puncte forte dovedite, tehnologii de avangardă şi NEUE KLASSE - aceasta este reţeta noastră pentru succes în următorii ani", a spus Zipse. "Prin această combinaţie, suntem în poziţia potrivită pentru a putea răspunde cu precizie la diferite evoluţii din diferitele regiuni ale lumii."

 

Început în forţă pentru NEUE KLASSE: cel puţin şase modele sunt lansate în 24 de luni

Bazat pe o arhitectură auto concepută fără compromisuri pentru sistemele de propulsie electrice (numai pentru BEV) şi prezentând un nou limbaj de design, NEUE KLASSE va fi caracterizată prin trei aspecte centrale: un sistem complet nou de cablaje, cu un concept UX/UI fundamental nou, o generaţie nou dezvoltată, de înaltă performanţă, de sisteme de propulsie şi baterii electrice, cu îmbunătăţiri semnificative ale eficienţei şi un nou nivel de dezvoltare durabilă pe tot parcursul ciclului de viaţă. Tehnologia de bază va constitui baza pentru întreaga gamă de modele BMW de ce vor urma.

 

NEUE KLASSE este menită să stabilească din nou standarde pentru digitalizare şi electrificare, evoluând în acelaşi timp caracteristicile unui BMW tipic în viitor - şi, astfel, accelerând în continuare cererea în creştere rapidă pentru automobile electrice ale BMW Group. La IAA Mobility 2023 München, BMW Group va prezenta paşi suplimentari şi noi detalii pe drumul către NEUE KLASSE.

 

BMW Group este deja capabil să ofere un cadru mai concret pentru începerea producţiei standard în a doua jumătate a anului 2025: producţia va începe la noua fabrică din Debrecen (Ungaria), care va produce exclusiv vehicule NEUE KLASSE.

 

Din 2026, modelele NEUE KLASSE vor fi fabricate şi la fabrica principală, cu o istorie de peste 100 de ani, din München, care este în prezent modernizată complet pentru acest început de producţie standard. Producţia standard a NEUE KLASSE va începe în 2027 la uzina din San Luis Potosi, unde BMW Group investeşte 800 de milioane de euro pentru a integra modelele electrice şi pentru a construi o linie de asamblare locală a bateriilor de înaltă tensiune. Alte locaţii de producţie NEUE KLASSE vor fi anunţate în curând. NEUE KLASSE va începe cu transformarea celor mai importante modele de volum mare al mărcii BMW, cu un Sports Activity Vehicle şi un sedan în segmentul Seria 3 de astăzi. În total, producţia a cel puţin şase modele NEUE KLASSE va începe în reţeaua de producţie mondială a BMW Group în primele 24 de luni.

 

Head-Up Display al viitorului: BMW Panoramic Vision în NEUE KLASSE

La CES din Las Vegas din ianuarie, BMW Group a prezentat BMW i Vision Dee, o viziune asupra viitorului experienţei digitale în interiorul şi în afara maşinii. Cu toate acestea, Head-Up Display avansat pe toată lăţimea parbrizului BMW i Vision Dee, împreună cu alte câteva dotări, nu este o viziune îndepărtată, ci oferă o perspectivă a NEUE KLASSE. Din 2025, această inovaţie va fi disponibilă pentru prima dată ca "BMW Panoramic Vision" în modelele NEUE KLASSE.

 

"Cu BMW i Vision Dee, arătăm ce este posibil atunci când hardware-ul şi software-ul se îmbină. Pentru NEUE KLASSE, exploatăm întregul potenţial al digitalizării pentru a face din automobil un însoţitor inteligent", a spus Zipse.

 

Pilă de combustie cu hidrogen ca pilon suplimentar al tehnologiei de propulsie

Perspectiva BMW Group este că nu toate pieţele din întreaga lume vor avea condiţiile-cadru necesare pentru ca toţi clienţii să treacă la mobilitatea electrică pură în următorul deceniu. Prin urmare, va fi necesară o gamă de tehnologii de propulsie convenţionale extrem de eficiente pentru a îndeplini nevoile individuale de mobilitate ale oamenilor şi, în acelaşi timp, pentru a contribui la reducerea CO₂ în sectorul transporturilor.

 

Un procent din ce în ce mai mare din mixul de sisteme de propulsie este posibil să fie furnizat de pilele de combustie cu hidrogen din a doua jumătate a acestui deceniu. BMW Group continuă în mod constant dezvoltarea acestei tehnologii ca opţiune suplimentară pentru mobilitatea individuală durabilă şi vede oportunitatea - în funcţie de cerinţele şi condiţiile pieţei - pentru potenţiale automobile de producţie în a doua jumătate a deceniului. În primul trimestru al anului 2023, o serie-pilot a BMW iX5 Hydrogen a fost prezentată pentru prima dată reprezentanţilor presei internaţionale. Flota este utilizată acum la nivel internaţional în scop demonstrativ şi de testare pentru diferite grupuri-ţintă.

 

Cu pila de combustie de înaltă performanţă şi bateria de putere optimizată, BMW iX5 Hydrogen are un sistem de propulsie unic la nivel mondial. Hidrogenul necesar pentru alimentarea pilei de combustie este stocat în două rezervoare de 700 bar din plastic armat cu fibră de carbon (CFRP). Împreună, ele conţin şase kilograme de hidrogen, ceea ce oferă BMW iX5 Hydrogen o autonomie de 504 km în ciclul WLTP. Este nevoie de doar 3-4 minute pentru a umple rezervoarele de hidrogen, ceea ce înseamnă că BMW iX5 Hydrogen oferă plăcerea tipică de a conduce BMW chiar şi pe distanţe lungi, cu doar câteva opriri scurte.

 

Dezvoltare durabilă ancorată în centrul strategiei

În 2021, BMW Group a devenit primul producător auto german care s-a alăturat "Business Ambition for 1,5°C" a Iniţiativei de Obiective Bazate pe Ştiinţă şi, astfel, s-a angajat în atingerea obiectivului de neutralitate climatică completă pe întreg lanţul de valori până cel târziu în 2050. Până în 2030, BMW Group intenţionează deja să reducă emisiile de CO₂ cu cel puţin 40% per automobil pe întregul ciclu de viaţă - lanţ de aprovizionare, faza de producţie şi utilizare - comparativ cu 2019.

 

Prin urmare, BMW Group continuă să reducă în mod sistematic emisiile de CO₂ în lanţul său de aprovizionare. Un accent deosebit este pus pe materialele care pentru producţie generază un nivel ridicat de CO₂, cum ar fi aluminiul şi oţelul. Un exemplu recent în acest sens: BMW Group intenţionează să se aprovizioneze din 2024 cu aluminiu produs cu emisii reduse de CO₂ de la Rio Tinto din Canada, iar în februarie a semnat o declaraţie de intenţie pentru acest proiect. În comparaţie cu aluminiul produs în mod convenţional, procesul evită aproximativ 70% din emisiile de CO₂. Volumul de livrare planificat va fi utilizat exclusiv în producţia de automobile la uzina BMW Group din Spartanburg.

 

De asemenea, BMW Group îşi reduce semnificativ amprenta de carbon în achiziţionarea de oţel: în urma contractelor iniţiale cu furnizorii europeni, BMW Group a semnat noi acorduri pentru furnizarea de oţel cu emisii reduse de CO₂ în SUA şi China în 2022. Din 2026, compania va aproviziona mai mult de o treime din reţeaua sa mondială de producţie cu oţel cu emisii de CO₂ reduse în producţie. În acest fel, BMW Group reduce amprenta de carbon a lanţului său de aprovizionare cu aproximativ 900.000 de tone anual şi, în acelaşi timp, susţine transformarea industriei siderurgice.

 

Luând în considerare toate aspectele dezvoltării durabile holistice, BMW Group intenţionează să crească treptat procentul de materiale reciclate şi reutilizate din automobilele sale NEUE KLASSE de la media actuală de puţin sub 30%, folosind abordarea "Secondary First". BMW i Vision Circular a oferit deja perspectivă a mobilităţii individuale, durabilă şi premium, într-un mediu urban în 2040: creată din materiale secundare 100% şi materii prime regenerabile şi 100% reciclabile.

 

BMW Group încheie 2022 cu maxime istorice pentru principalele date financiare

BMW Group şi-a atins obiectivele pentru 2022, aşa cum era prognozat, şi a obţinut astfel o performanţă operaţională puternică într-un mediu de afaceri dificil. Această evoluţie pozitivă poate fi atribuită preţurilor îmbunătăţite şi efectelor pozitive ale mixului de produse, precum şi consolidării complete a joint-venture-ului chinez, BMW Brilliance Automotive Ltd. (BBA). BMW Group şi-a depăşit din nou principalele date-cheie financiare pentru anul precedent, raportând o creştere semnificativă a veniturilor, a profiturilor companiei şi a profitului net.

 

După cum era de aşteptat, livrările au fost uşor mai mici decât anul precedent, la 2.399.632 de unităţi (anul anterior: 2.521.514 automobile/ -4,8%). Cererea constantă a clienţilor s-a reflectat în lista de comenzi puternică a companiei. Cu toate acestea, acest lucru nu a putut fi îndeplinit în totalitate, din cauza dificultăţilor cu furnizarea de componente semiconductoare, întreruperile din lanţul de aprovizionare şi blocajele COVID în China. Automobilele electrificate - BEV şi PHEV - au reprezentat un total de 18,1% (433.792 unităţi/ +32,1% faţă de 2021) din livrări.

 

Veniturile companiei au crescut la 142,610 miliarde de euro (anul anterior: 111,239 miliarde €/ +28,2%), integrarea veniturilor BBA având o contribuţie semnificativă la creştere. BMW Group a beneficiat, de asemenea, de o evoluţie pozitivă a preţurilor de vânzare - atât pentru vânzările de automobile noi, cât şi pentru revânzarea celor aflate la sfârşitul perioadei de leasing, precum şi de efecte pozitive asupra mixului de produse. Creşterea costurilor pentru materiale, componente şi logistică, costurile mai mari de refinanţare datorate nivelurilor mai ridicate ale dobânzilor, precum şi efectele consolidării BBA şi un procent mai mare de automobile electrificate, toate au contribuit la creşterea costurilor.

 

 

 

Cheltuieli de cercetare şi dezvoltare pentru modele noi şi sisteme de propulsie electrice GEN 6

Transformarea continuă a BMW Group se reflectă în creşterea moderată a cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare: costurile de cercetare şi dezvoltare în conformitate cu IFRS au totalizat 6,624 miliarde de euro (anul anterior: 6,299 miliarde €/ +5,2%), impulsionate în principal de modele noi, de NEUE KLASSE şi de dezvoltarea asociată celei de-a şasea generaţii de sisteme de propulsie electrice. S-au făcut şi investiţii suplimentare în digitalizarea parcului de automobile şi în condusul autonom. Cu toate acestea, cu veniturile în creştere de la an la an, raportul de cercetare şi dezvoltare (conform Codului Comercial German) a fost mai scăzut, la 5,0% (anul anterior: 6,2%).

 

Cheltuielile de capital pentru imobilizări corporale şi alte active necorporale s-au ridicat la 7,791 miliarde de euro în 2022 (anul anterior: 5,012 miliarde €/ +55,4%). Această creştere reflectă consolidarea participării în BBA şi a cheltuielilor de capital pentru modele noi precum BMW Seria 7 şi BMW X1. Fonduri suplimentare au fost canalizate pentru lansarea accelerată a BEV. Rata de investiţii a fost de 5,5%.

 

BMW Group a raportat profit înainte de rezultatul financiar de 13,999 miliarde de euro pentru întregul an (anul anterior: 13,400 miliarde €/ +4,5%). Profitul brut al BMW Group a înregistrat din nou o creştere puternică şi, ca urmare a consolidării complete a BBA, au ajuns la un nivel foarte solid de 23,509 miliarde de euro (anul anterior: 16,060 miliarde €/ +46,4%). Marja EBT a companiei a fost de 16,5% (anul anterior: 14,4%; +2,1 puncte procentuale). Profitul net al BMW Group a fost de 18,582 miliarde de euro (anul anterior: 12,463 miliarde €/ +49,1%).

 

S-a propus un dividend de 8,50 euro

Consiliul de Administraţie şi Consiliul Director vor propune Adunării Generale Anuale din 11 mai un dividend de 8,50 euro per acţiune ordinară (anul precedent 5,80 €) şi 8,52 euro per acţiune preferenţială (anul anterior 5,82 €). Aceasta reprezintă o rată de plată de 30,6% (anul anterior: 30,9%). În conformitate cu autorizaţia emisă în cadrul Adunării Generale Anuale din mai 2022, Consiliul de Administraţie a ales să răscumpere acţiuni cu o valoare de până la 10% din capitalul social al BMW AG. În decembrie 2022, aproximativ 15,3 milioane de acţiuni ordinare în valoare de 1,172 miliarde de euro şi aproximativ 1,4 milioane de acţiuni preferenţiale pentru 106 milioane de euro au fost răscumpărate şi raportate ca acţiuni proprii. Acestea au fost recunoscute ca acţiuni de tezaur. Astfel, BMW AG deţine aproximativ 16,8 milioane de acţiuni de trezorerie la 31 decembrie 2022 sau 2,53% din capitalul social.

 

Consolidarea completă a BBA are un impact major în segmentul Auto

Segmentul Auto a beneficiat din nou în 2022 de vânzările crescute de modele cu marje mari, preţuri mai bune şi dezvoltarea pozitivă continuă pe pieţele de automobile second-hand. Veniturile au beneficiat şi de cursurile valutare favorabile. Datorită consolidării complete a BBA, veniturile segmentului au fost semnificativ mai mari, la 123,602 miliarde de euro (anul anterior: 95,476 milioane €/ +29,5%). Şi costul vânzărilor a crescut: pe de o parte ca urmare a consolidării complete a BBA. Pe de altă parte, costul vânzărilor a fost, de asemenea, afectat negativ de costurile semnificativ mai mari ale materialelor şi logisticii, în special din cauza disponibilităţii limitate a semiconductorilor şi a perturbărilor lanţului de aprovizionare, precum şi a creşterii preţurilor materiilor prime şi energiei.

 

Profitul înainte de rezultatul financiar (EBIT) pentru anul de raportare s-a ridicat la 10,635 miliarde de euro (anul anterior 9,870 miliarde €/ +7,8%). Cu un nivel de 8,6% (anul anterior: 10,3%; -1,7 puncte procentuale), marja EBIT pentru segment a fost la limita superioară a intervalului de orientare de 7-9%. Fără efectele menţionate mai sus din consolidarea completă a BBA, marja EBIT ar fi ajuns la 11,2%.

 

Rezultatul financiar al segmentului de 8,283 miliarde de euro a fost semnificativ mai mare faţă de anul precedent (anul anterior: 1.935 milioane EUR/ +328,1%). Această creştere puternică în cursul anului de raportare rezultă în mare parte din efectele reevaluării acţiunilor deţinute anterior la BMW Brilliance Automotive Ltd. de puţin sub 7,7 miliarde de euro în celălalt rezultat financiar.

 

Profitul brut al segmentului (EBT) pentru exerciţiul financiar 2022 a totalizat 18,918 miliarde de euro şi, prin urmare, a fost semnificativ mai mare decât nivelul anului precedent (anul anterior: 11,805 miliarde €/ +60,3%). Cash flow disponibil în segmentul Auto a atins un nivel foarte solid de 11,071 miliarde de euro (anul anterior: 6,354 miliarde €/ +74,2%) la sfârşitul anului.

 

 

 

Mai multă concurenţă şi schimbări în situaţia de risc pentru Financial Services

Concurenţa intensă, ratele mai ridicate ale dobânzilor şi inflaţia, precum şi disponibilitatea limitată a automobilelor au afectat noile afaceri în sectorul serviciilor financiare în 2022. Procentul de automobile noi ale BMW Group închiriate sau finanţate de segmentul Financial Services a fost de 41,0% pentru 2022 (anul anterior: 50,5%/ -9,5 puncte procentuale). Preţurile de tranzacţie mai bune şi un mix de produse îmbunătăţit au dus la un volum mediu de finanţare mai mare per automobil în perioada de raportare. Volumul total al afacerilor noi din contractele de finanţare şi leasing cu clienţii retail a scăzut cu 12,6% până la 55,449 miliarde de euro (anul anterior: 63,414 miliarde €).

 

 

Profitul brut (EBT) din segmentul Servicii Financiare a totalizat 3,205 miliarde de euro la sfârşitul anului de raportare (anul anterior: 3,753 miliarde €/ -14,6%) - anul precedent fiind caracterizat de o situaţie de risc pozitivă. Provizioane mai mari pentru riscuri de credit au fost constituite în cursul anului de raportare, ca răspuns la incertitudinile geopolitice şi la perspectivele macroeconomice mai slabe. Segmentul Financial Services a obţinut o rentabilitate a capitalurilor proprii (RoE) de 17,9% (anul anterior: 22,6%/ -4,7 puncte procentuale).

 

Ofensivă de electrificare şi creştere continuă pentru BMW Motorrad

În 2022, BMW Motorrad a continuat cu electrificarea mărcii în domeniul mobilităţii urbane, odată cu introducerea în serie a scuterului electric BMW CE 04. Livrările în segmentul Moto au atins un nou record de 202.895 de unităţi în 2022 (anul anterior: 194.261 de unităţi/ +4,4%). Performanţa afacerii a beneficiat de această creştere a vânzărilor, combinată cu efecte pozitive privind preţurile. Costurile mai mari ale materialelor şi logisticii au afectat segmentul Moto în anul de raportare. Segmentul a înregistrat venituri de 3,176 miliarde de euro (anul anterior: 2,748 miliarde €/ +15,6%), cu EBIT de 257 milioane de euro (anul anterior: 227 milioane €/ +13,2%). Marja EBIT a fost de 8,1% (anul anterior: 8,3%/ -0,2 puncte procentuale).

 

Perspective 2023: prognoză de creştere profitabilă

În ciuda nivelului ridicat actual al inflaţiei şi al ratelor dobânzilor, precum şi a provocărilor globale descrise în Raportul Integrat al BMW Group, compania este încrezătoare că cererea va rămâne stabilă. Livrările către clienţi sunt prognozate să crească uşor faţă de anul precedent, preţurile de vânzare rămânând la un nivel stabil. BMW Group se aşteaptă ca situaţia de pe pieţele de maşini second-hand să se normalizeze în 2023 datorită disponibilităţii crescute de automobile noi.

 

Luând în considerare toate evoluţiile menţionate mai sus, se prognozează o marjă EBIT între 8 şi 10% pentru segmentul Auto în 2023. Aceasta include taxe din efectele de consolidare care se ridică în prezent la aproximativ 1,4 miliarde de euro. BMW Group se aşteaptă să îşi atingă obiectivul de reducere uşoară a emisiilor de carbon generate de flota sa de automobile noi din UE, prin îmbunătăţirea continuă a consumului total de combustibil al produselor sale şi a unui număr tot mai mare de automobile cu sisteme alternative de propulsie.

 

Se preconizează că livrările din segmentul moto vor creşte uşor. Se aşteaptă ca marja EBIT de segment să se plaseze într-un interval cuprins între 8 şi 10%. Se preconizează că RoE în segmentul Financial Services se va situa într-un interval cuprins între 14 şi 17%. În comparaţie cu exerciţiul financiar 2022, rezultatele favorabile din rentabilitatea leasingului de remarketing sunt de aşteptat să scadă în 2023.

 

Profitul brut al companiei va scădea semnificativ. Unul dintre principalele motive care stau la baza acestei evoluţii este profitul unic de 7,7 miliarde de euro înregistrat în 2022, împreună cu reevaluarea participaţiilor anterioare ale BMW Group în BMW Brilliance.

 

Ţintele menţionate mai sus urmează a fi atinse cu o uşoară creştere a dimensiunii forţei de muncă. De asemenea, ponderea femeilor în funcţii de conducere în BMW Group este de aşteptat să crească uşor.

 

Perspectivele nu iau în considerare următoarele: o recesiune profundă pe pieţele-cheie de vânzări ale BMW Group, o nouă escaladare a conflictului dintre Rusia şi Ucraina, combinată cu o extindere a războiului, precum şi o exacerbare a situaţiei pandemice din China şi impactul aferent asupra mediului economic. Având în vedere impredictibilitatea tot mai mare a evoluţiilor politice, evoluţiile macroeconomice reale din unele regiuni se pot abate de la tendinţele şi rezultatele aşteptate. Sursele potenţiale de incertitudine politică includ politicile care afectează comerţul şi tarifele vamale, evoluţiile în materie de securitate şi o posibilă agravare a conflictelor comerciale internaţionale.

 

BMW Group - privire de ansamblu

2022

2021

Evoluţie (%)

Livrări către clienţi

 

 

 

Automobile 1 (unităţi)

2.399.632

2.521.514

-4,8

Din care:
BMW (unităţi)

2.100.689

2.213.790

-5,1

MINI (unităţi)

292.922

302.138

-3,1

Rolls-Royce (unităţi)

6.021

5.586

7,8

Motociclete (unităţi)

202.895

194.261

4,4

Angajaţi (comparativ cu 31 decembrie 2021)

149.475

118.909

25,7

Marjă EBIT segment auto (%)

8,6

10,3

-1,7 puncte %

Marjă EBIT segment moto (%)

8,1

8,3

-0,2 puncte %

Marjă EBT BMW Group 2 (%)

16,5

14,4

2,1 puncte %

Venituri (miliarde €)

142,610

111,239

28,2

Din care:
Automobile (miliarde €)

123,602

95,476

29,5

Motociclete (miliarde €)

3,176

2,748

15,6

Financial Services (miliarde €)

35,122

32,867

6,9

Alte entităţi (milioane €)

8

5

60,0

Eliminări (miliarde €)

-19,298

-19,857

-2,8

Profit anterior exerciţiului financiar (EBIT) (miliarde €)

13,999

13,400

4,5

Din care:
Automobile (miliarde €)

10,635

9,870

7,8

Motociclete (milioane €)

257

227

13,2

Financial Services (miliarde €)

3,163

3,701

-14,5

Alte entităţi (milioane €)

-203

-8

-

Eliminări (milioane €)

147

-390

-

Profit brut (EBT) (miliarde €)

23,509

16,060

46,4

Din care:
Automobile (miliarde €)

18,918

11,805

60,3

Motociclete (milioane €)

269

228

18,0

Financial Services (miliarde €)

3,205

3,753

-14,6

Alte entităţi (milioane €)

995

531

87,4

Eliminări (milioane €)

122

-257

-

Impozit pe profit (miliarde €)

-4,927

-3,597

37,0

Profit net (miliarde €)

18,582

12,463

49,1

Venituri per acţiune (ordinară/preferenţială) (€)

27,31/27,33

18,77/18,79

45,5/45,4

1 Inclusiv joint-venture-ul BMW Brilliance Automotive Ltd., Shenyang (1 ianuarie-10 februarie 2022: 96.133 automobile, 2021: 651.236 automobile, 2020: 602.247 automobile, 2019: 538.612 automobile, 2018: 455.581 automobile, 2017: 385.705 automobile).

2 Raportul dintre profitul brut al companiei şi veniturile BMW Group.

 

BMW Group - privire de ansamblu

Trimestrul IV 2022

Trimestrul IV 2021

Evoluţie (%)

Livrări către clienţi

 

 

 

Automobile 1 (unităţi)

651.794

589.290

10,6

Din care:
BMW (unităţi)

566.823

510.722

11,0

MINI (unităţi)

83.651

77.300

8,2

Rolls-Royce (unităţi)

1.320

1.268

4,1

Motociclete (unităţi)

43.562

37.652

15,7

Angajaţi (comparativ cu 31 decembrie 2021)

149.475

118.909

25,7

Marjă EBIT segment auto (%)

8,5

7,7

0,8 puncte %

Marjă EBIT segment moto (%)

-9,4

-19,8

10,4 puncte %

Marjă EBT BMW Group 2 (%)

8,2

10,2

-2,0 puncte %

Venituri (miliarde €)

39,522

28,408

39,1

Din care:
Automobile (miliarde €)

34,571

25,103

37,7

Motociclete (milioane €)

691

486

42,2

Financial Services (miliarde €)

9,086

8,688

4,6

Alte entităţi (milioane €)

2

2

0

Eliminări (miliarde €)

-4,828

-5,871

17,8

Profit anterior exerciţiului financiar (EBIT) (miliarde €)

3,500

2,487

40,7

Din care:
Automobile (miliarde €)

2,932

1,925

52,3

Motociclete (milioane €)

-65

-96

32,3

Financial Services (milioane €)

536

832

-35,6

Alte entităţi (milioane €)

-16

-5

-

Eliminări (milioane €)

113

-169

-

Profit brut (EBT) (miliarde €)

3,253

2,907

11,9

Din care:
Automobile (miliarde €)

3,009

2,149

40,0

Motociclete (milioane €)

-57

-96

40,6

Financial Services (milioane €)

533

829

-35,7

Alte entităţi (milioane €)

-263

153

-

Eliminări (milioane €)

31

-128

-

Impozit pe profit (milioane €)

-1.078

-651

65,6

Profit net (miliarde €)

2,175

2,256

-3,6

Venituri per acţiune (ordinară/preferenţială) (€)

3,43/3,44

3,39/3,40

1,2/1,2

1 Inclusiv joint-venture-ul BMW Brilliance Automotive Ltd., Shenyang.

2 Raportul dintre profitul brut al companiei şi veniturile BMW Group.

 

GLOSAR - explicarea principalilor indici de performanţă

 

Livrări către clienţi

Un automobil nou sau folosit va fi înregistrat ca livrare odată ce este înmânat utilizatorului final (include şi clienţii de leasing din contracte de leasing cu BMW Financial Services). În SUA şi Canada, utilizatorii finali includ şi (1) dealerii atunci când desemnează un automobil ca înlocuitor de service sau maşină demo şi (2) dealerii şi alte terţe părţi când cumpără un automobil de companie la licitaţie sau direct de la BMW Group. Livrările pot fi făcute de BMW AG, de una dintre subsidiarele sale internaţionale, un dealer BMW Group sau dealeri terţi independenţi. Marea majoritate a livrărilor - şi, prin urmare, raportarea livrărilor către BMW Group - este făcută de dealeri terţi independenţi. Livrările retail de automobile în timpul unei anumite perioade de raportare nu se corelează direct cu veniturile pe care BMW Group le recunoaşte pentru acea perioadă de raportare anume.

 

EBIT

Profit anterior exerciţiului financiar. Profitul anterior exerciţiului financiar cuprinde veniturile, mai puţin costurile de vânzări, cheltuielile de vânzări şi administrative şi valoarea netă a altor venituri şi cheltuieli operaţionale.

 

Marja EBIT

Profit/pierdere anterior exerciţiului financiar ca procent din venituri.

 

EBT

EBIT plus rezultatul financiar.

 

Raportul de plată (vezi pagina 4)

Raportul de plată este preliminar. Deşi Consiliul de Administraţie şi Consiliul Director propun adunării generale un dividend fix per acţiune, se preconizează că numărul de acţiuni cu drept de dividende va scădea şi mai mult ca urmare a programului de răscumpărare de acţiuni aflat în desfăşurare de acum până la Adunarea Generală Anuală. În consecinţă, până la 11 mai se va schimba probabil şi suma totală plătită acţionarilor.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Conectare
 

BMW Group Streaming

JAPAN MOBILITY SHOW.

Tokyo. Follow the webcast of the BMW Group press conference at the Japan Mobility Show 2023.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Comunicat de presă
Dosar de presă
Discurs
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Conectare