Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Romania · Article.

Prelucrare automată a suprafeţelor la uzina BMW Group din Regensburg - trio de procese digitale în vopsitorie

Uzina BMW Group din Regensburg devine prima fabrică auto din lume care utilizează un proces automatizat şi digitalizat integral pentru inspecţia, procesarea şi marcarea suprafeţelor vopsite ale automobilelor +++ Nou: roboţii controlaţi de inteligenţă artificială procesează fiecare automobil individual pentru a atinge standardele obiective de calitate.

 

Press Contact.

Alexandru Seremet
BMW Group

Tel: +40-213041532

send an e-mail

Bucureşti/Regensburg. Uzina BMW Group din Regensburg a devenit prima fabrică auto din întreaga lume care utilizează un proces digitalizat şi automatizat integral pentru inspecţia, procesarea şi marcarea suprafeţelor vopsite ale automobilelor în producţia standard. Într-o nouă abordare inovatoare, roboţii controlaţi de inteligenţă artificială procesează fiecare automobil individual pentru a îndeplini standardele obiective de calitate. Acest lucru asigură operaţiuni mai stabile, timpi de livrare mai scurţi şi un nivel constant ridicat de calitate a suprafeţei maşinii. Datele stocate în cloud permit, de asemenea, analiza optimă a cauzalităţilor şi, prin urmare, reprezintă un alt pas al BMW Group către uzina conectată digital şi inteligent denumită BMW iFACTORY.

 

Vopsire, sablare, lustruire - cu inteligenţă artificială (AI) pentru procese unice

Scena seamănă cu o piesă bine repetată: patru roboţi stau în cabina de procesare, înconjurând o caroseriei proaspăt vopsită. Ca la comandă, roboţii încep să lucreze la suprafaţa caroseriei. O şlefuiesc, aplică compusul de lustruit, lustruiesc, schimbă ataşamentele şi înlocuiesc şmirghelul. Camerele urmăresc scenariul. "Ceea ce este unic aici este că roboţii lucrează pe fiecare caroserie exact acolo unde este necesar - deoarece petele şi denivelările minuscule, care pot apărea după aplicarea stratului de acoperire şi pe care vrem să le îndepărtăm, sunt în locuri diferite pe fiecare automobil", explică Stefan Auflitsch, directorul departamentului de aplicare şi finisare a vopselei în producţie la uzina BMW Group din Regensburg. "Roboţii sunt programaţi în mod normal să urmeze acelaşi model până când sunt reprogramaţi. Folosirea inteligenţei artificiale le permite să lucreze într-un mod personalizat. Cu până la 1.000 de automobile care trec prin procesul de finisare în fiecare zi, se adaugă până la 1.000 de procese unice."

 

Procesarea Automată a Suprafeţelor a fost utilizată în producţia de serie la uzina BMW Group din Regensburg din martie 2022. Uzina este prima fabrică auto din lume care utilizează procesul bazat pe inteligenţă artificială la această scară. Pentru a exista siguranţa că totul funcţionează fără probleme, acest pas este precedat de un alt proces automatizat care o perioadă bună a fost considerat de ultimă generaţie în industria auto: Inspecţia Automată a Suprafeţei începe prin identificarea şi înregistrarea caracteristicilor care necesită prelucrare după aplicarea stratului de acoperire.

 

Alb-negru pentru o mai mare transparenţă: de la banda de lumini la profilul digital

În Inspecţia Automată a Suprafeţei, sistemul foloseşte mai întâi deflectometria pentru a identifica caracteristicile care deviază de la startul de calitate optimă. În timp ce monitoarele mari proiectează modele în dungi alb-negru pe suprafaţa automobilului, camerele îl scanează şi detectează chiar şi cea mai mică variaţie a vopselei reflectorizante prin modificarea modelului în dungi. Ca un ochi perfect antrenat, camera înregistrează zone care se abat de la ideal şi transmite aceste date direct către sistemul computerizat conectat. Calculatorul salvează poziţia exactă, forma şi dimensiunea abaterilor, creează o imagine digitală 3D din date şi o clasifică, pe baza unor criterii obiective. În acest fel, toate suprafeţele automobilelor sunt inspectate cu obiectivul de a asigura calitatea pentru clienţi şi tratate după cum este necesar. "Astăzi, sistemul ştie deja la fel de multe precum cei mai buni angajaţi ai noştri împreună. Am folosit cunoştinţele întregii noastre echipe pentru a finaliza sistemul; funcţionarea echipamentului se bazează pe competenţa unică a angajaţilor noştri. Le-am canalizat experienţa în programare - pe această bază, algoritmul recunoaşte acum şi decide în mod obiectiv ce caracteristici necesită procesare ulterioară", explică project managerul Daniel Poggensee, planificator structural pentru Tehnologia Suprafeţei. Din datele colectate, sistemul creează un profil separat pentru fiecare caroserie, care ulterior serveşte drept bază pentru prelucrarea personalizată a suprafeţei. Aceasta înseamnă că nici o denivelare, oricât de mică, nu poate scăpa de a fi detectată.

 

Noua metodă oferă chiar mai multe avantaje decât doar detectarea fiabilă a caracteristicilor şi un timp de procesare mai scurt: Procesarea Automată a Suprafeţei nu numai că procesează toate abaterile înregistrate în ordinea optimă şi cu viteza corespunzătoare, ci şi cu stabilitate, repetabilitate şi întotdeauna cu aceeaşi calitate premium.

 

Toate datele în cloud - pas cu pas către uzina conectată

Cu toate acestea, există limite în utilizarea roboţilor. De exemplu, nu pot prelucra marginile caroseriei sau ultimii milimetri de lângă uşă şi alte îmbinări. De asemenea, clapeta rezervorului de combustibil este prea fragilă. Din acest motiv, în cele din urmă angajaţii instruiţi sunt cei care adaugă ultimele retuşuri şi efectuează inspecţia finală a caroseriei. Aici, datele înregistrate anterior cu caracteristici le sprijină munca: un proiector laser marchează digital zonele relevante ale suprafeţei caroseriei pentru a se asigura că nimic nu este trecut cu vederea. Marcarea Automată a Suprafeţei este, prin urmare, pasul final până acum în procesul de finisare automatizat. Cu toate acestea, potrivit lui Poggensee, există mai multe idei pentru viitor: "Pe de o parte, datorită datelor din cloud, ne aşteptăm să putem interveni în curând în proces şi mai devreme dacă există neconcordanţe - ceea ce ne va permite pentru a preveni în primul rând defecţiunile". Pe de altă parte, echipamentul folosit ar trebui să poată înregistra automat operaţiunile efectuate de angajaţi - astfel încât aceştia să nu fie nevoiţi să meargă înainte şi înapoi între caroseriei şi computer pentru documentare. Pe lângă economia de timp, aceasta reduce şi complexitatea şi creşte valoarea adăugată.

 

Uzina BMW Group din Regensburg este prima fabrică care utilizează acest proces automatizat în trei etape în producţia standard. De asemenea, este în curs de implementare şi în alte uzine.

 

Uzinele BMW Group din Regensburg şi Wackersdorf

De mai multe decenii, BMW Group se consideră un reper pentru tehnologia de producţie şi excelenţa operaţională în construcţia de automobile - inclusiv în locaţiile sale din Regensburg şi Wackersdorf. Uzina auto a BMW Group din Regensburg există din 1986 şi este una dintre cele peste 30 de locaţii de producţie ale BMW Group din întreaga lume. Un total de până la 1.000 de automobile din gamele BMW Seria 1, BMW X1 şi BMW X2 ies zilnic de pe linia de producţie a uzinei din Regensburg - destinate clienţilor din întreaga lume. Diferite tipuri de sisteme de propulsie sunt fabricate în mod flexibil pe o singură linie de asamblare - de la automobile cu motoare termice la modele plug-in hybrid sau electrice.

 

Bateriile de înaltă tensiune pentru modelele electrice construite în Regensburg sunt produse tot pe plan local, în imediata vecinătate a uzinei auto. Acestea sunt asamblate la facilitatea de producţie de componente electrice, care a fost deschisă în 2021 în Leibnizstrasse.

 

Parcul de Inovaţie BMW Wackersdorf aparţine tot de locaţia din Regensburg. Campusul de 55 de hectare, construit în anii 1980, a fost conceput iniţial ca o facilitate de reprocesare nucleară. BMW Group şi-a amplasat acolo producţia de cockpituri, precum şi furnizarea de piese pentru uzinele de pe alte meridiane. Alături de BMW, care este cel mai mare angajator, şi alte companii au sediul în Parcul de Inovaţie Wackersdorf. În total, aproximativ 2.500 de angajaţi lucrează acolo.

 

Personalul principal al BMW Group din locaţiile Regensburg şi Wackersdorf, aflate în estul Bavariei, este format din aproximativ 9.000 de angajaţi, inclusiv peste 300 de stagiari. www.bmwgroup-werke.com/regensburg/de.html

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Conectare
 

BMW Group Streaming

Media & Stakeholder Days.

01.09. and 02.09.2023.

Follow our webcasts of the MINI and BMW Group Keynotes at the Media & Stakeholder Days 2023.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Comunicat de presă
Dosar de presă
Discurs
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Conectare