Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Slovenia · Article.

Novi BMW iX xDrive40 in novi BMW iX xDrive50.

BMW iX naznanja novo dobo mobilnosti. Združuje revolucionarno obliko in sodobno razkošje z najnovejšimi inovacijami na področjih avtomatizirane vožnje, upravljanja, povezljivosti in digitalnih storitev. Novi paradni tehnološki model BMW Group se osredotoča na užitek v vožnji brez lokalnih emisij – seveda v kombinaciji s prepoznavno športnostjo blagovne znamke, učinkovitostjo in prepričljivim dosegom – ter odločen, celosten pristop k trajnosti.

i20
·
BMW iX
 

Press Contact.

Maja Ilec
BMW Group

Tel: +386 1 586 73 74

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(6x, ~1,4 MB)
  
Photos(114x, ~1,04 GB)
  More below article text

Pri BMW iX so bili vzpostavljeni najstrožji standardi glede okoljske neoporečnosti vzdolž celotne vrednostne verige in v celotnem življenjskem ciklu. Avtomobil je trenutno v zaključni fazi razvoja za svojo serijsko proizvodnjo. Ob prihodu na trg, ki je predviden s koncem leta 2021, bodo kupci lahko izbirali med dvema modelskima različicama: BMW iX xDrive50 in BMW iX xDrive40. 

BMW iX na novo opredeljuje uspešen koncept športnih terencev (SAV). Gre za prvi model, ki temelji na novem modularnem, prilagodljivem orodju, na katerem bo BMW Group gradil svojo prihodnost. Razvoj in proizvodnja BMW iX sledita vseobsegajočemu trajnostnemu pristopu, ki vključuje spoštovanje strogih okoljskih in socialnih standardov pri pridobivanju surovin, uporabo električne energije iz obnovljivih virov in čim večji delež recikliranih materialov.

»Tehnologija poganja napredek, ki ga potrebujemo za spopadanje z največjimi izzivi. To velja zlasti za varstvo podnebja,« pravi Oliver Zipse, predsednik upravnega odbora BMW AG. »Nobenega dvoma ni, mobilnost mora biti trajnostna, da bi predstavljala resnično izjemno rešitev. Za BMW Group premijska mobilnost ni izvedljiva brez odgovornosti.« 

»Kar smo obljubili, bomo tudi izpolnili. Prihod BMW iX na trg ob koncu letošnjega leta se bo odvijal z dvotirnim pristopom, z glavnima igralcema BMW iX xDrive40 in BMW iX xDrive50,«pravi Pieter Nota, član upravnega odbora BMW AG, odgovoren za stranke, blagovne znamke in prodajo. BMW iX xDrive40 se bo v Sloveniji začel prodajati od 81.800 EUR, kar ga uvršča na raven primerljivega priključno hibridnega BMW X5. Poleg tega bodo kupci uživali v privlačnih novostih iz nabora funkcij vozil, pa tudi v brezhibnem in uporabniku prijaznem postopku konfiguracije s prilagojenimi izdelki in storitvami.

Nadzorovana proizvodnja surovin, vsesplošna uporaba zelene energije v proizvodnji ter visok delež naravnih in recikliranih materialov. 
BMW Group nabavlja kobalt in litij, ki sta potrebna za visokonapetostne baterije, prek nadzorovanih virov v Avstraliji in Maroku, preden jih dobavi proizvajalcem baterijskih celic. Tako kot v proizvodnji celotnega vozila v tovarni BMW Group v Dingolfingu se tudi baterijske celice proizvajajo izključno z zeleno energijo iz certificiranih virov. Od letošnjega februarja skupina nabavlja aluminij, proizveden z električno energijo iz sončnih elektrarn. Velik pomen ohranjanja virov v proizvodnji BMW iX poudarja zavidljiv delež uporabe sekundarnega aluminija in reciklirane plastike. Notranjost avtomobila je opremljena z lesom, certificiranim s strani Sveta za nadzor gozdov, usnjem, strojenim z izvlečkom oljčnih listov, in drugimi naravnimi materiali. Med surovinami, ki se uporabljajo za talne obloge in preproge, so tudi predelane odpadne ribiške mreže. 

»Namesto da bi odgovornost preprosto prenesli na mrežo dobaviteljev, prevzemamo odgovornost skupaj s svojimi neposrednimi dobavitelji,« pojasnjuje dr. Andreas Wendt, član upravnega odbora BMW AG, odgovoren za nabavo in dobaviteljsko mrežo. »Pri tem izkoriščamo dolgoletne izkušnje in oblikujemo procese za večjo preglednost in sledljivost.«

Elektromotorji: večja dinamika in zmanjšana uporaba kritičnih materialov. 
Elektromotorji pri BMW iX se odlikujejo z zasnovo, ki omogoča opustitev redkozemeljskih materialov. Delujejo po principu sinhronskega motorja z vzbujalnim tokom. Vzbujanje rotorja v elektromotorjih BMW iX ne povzročijo stalni trajni magneti, ampak dovod električne energije. S tem se odpravi potreba po kritičnih materialih, uporabljenih za proizvodnjo magnetov, kar pomeni, da BMW Group ni odvisen od njihove dostopnosti. 

Posebna zasnova ima pozitiven učinek tudi na karakteristike delovanja elektromotorjev. Natančno nadzorovano vzbujanje rotorja z električno energijo zagotavlja razpoložljivost polnega navora že ob zagonu. V nasprotju z elektromotorji običajne zasnove pa se največji navor vzdržuje prek zelo širokega območja vrtljajev. Odločilna značilnost izkušnje za volanom BMW iX je torej njegov razvoj moči, ki ni le bliskovito hiter, ampak tudi neverjetno dosleden, kar poudarja športno odličnost avtomobila, tako značilno za blagovno znamko.

V BMW iX xDrive50 pogonski sistem, ki ima po en elektromotor na sprednji in zadnji premi, proizvede več kot 370 kW (500 KM) največje moči in pospeši od 0 do 100 km/h v manj kot petih sekundah. BMW iX xDrive40 razvije več kot 240 kW (300 KM), kar mu omogoča, da pospeši od 0 do 100 km/h v dobrih šestih sekundah.

Učinkovit pogonski sistem in baterijska tehnologija nove generacije za povečan doseg.
Elektromotor, menjalnik in močnostna elektronika pri BMW iX sestavljajo tesno povezan paket v enem samem ohišju. Kompaktna konstrukcija prav tako pozitivno vpliva na učinkovitost pogonskega sistema. Ker je ta še nadalje okrepljena z optimizirano aerodinamiko in inteligentno lahko konstrukcijo, BMW iX v svojem segmentu močno prednjači pri vprašanju učinkovite vožnje. Rezultat tega je povprečna poraba električne energije po preskusnem ciklu WLTP pod 21 kWh na 100 kilometrov pri BMW iX xDrive50 in manj kot 20 kWh na 100 kilometrov pri BMW iX xDrive40.

Tako kot elektromotorji, močnostna elektronika in tehnologija polnjenja pri BMW iX so tudi njegove visokonapetostne baterije produkt tehnologije BMW eDrive pete generacije. Nameščene so nizko v podu vozila kot sestavni del karoserije. Gravimetrična energijska gostota litij-ionskih baterij se je v primerjavi s prejšnjo generacijo baterij povečala za okoli 20 odstotkov.

Baterijske celice, ki se proizvajajo skladno z natančnimi specifikacijami BMW Group, so vgrajene v visokonapetostne baterije, posebej prilagojene modelu. BMW iX xDrive50 je zato v tovarni BMW Group v Dingolfingu opremljen z baterijo bruto energijske vsebnosti več kot 100 kWh, medtem ko ima baterijski sklop pri BMW iX xDrive40 bruto energijsko vsebnost več kot 70 kWh. BMW iX xDrive50 tako doseže doseg več kot 600 kilometrov po preskusnem ciklu WLTP. Doseg pri BMW iX xDrive40, izračunan po WLTP, pa je več kot 400 kilometrov. (Vsi podatki v zvezi z zmogljivostjo, porabo električne energije in dosegom so predvidene vrednosti, ki temeljijo na trenutni stopnji razvoja avtomobila.)

Nova tehnologija polnjenja pri BMW iX omogoča hitro polnjenje z enosmernim tokom (DC), ki zagotavlja izjemno visoko zmogljivostjo polnjenja. Visokonapetostno baterijo v BMW iX xDrive50 je mogoče polniti z največjo zmogljivostjo do 200 kW, medtem ko ta pri BMW iX xDrive40 znaša do 150 kW. To pomeni tudi, da že desetminutni priklop zagotovi dovolj električne energije za več kot 120/90 dodatnih kilometrov dosega. V obeh modelskih različicah je visokonapetostno baterijo od 10 do 80 odstotkov zmogljivosti mogoče napolniti v manj kot 40 minutah.

Nabor novih tehnologij je temelj nadaljnjih prizadevanj v smeri avtomatizirane vožnje. 
Nabor novih tehnologij, ki bodo svojo krstno predstavitev doživele v BMW iX, zagotavlja tudi platformo za znaten napredek na področju avtomatizirane vožnje in digitalnih storitev. Denimo raven računalniške zmogljivosti je bila razvita za obdelavo 20-kratne količine podatkov v primerjavi z zmogljivostjo prejšnjih modelov. Zdaj je mogoče obdelati približno dvakrat več podatkov senzorjev vozila kot prej. 

»S tehnologijo v BMW iX postavljamo nove industrijske standarde. iX ima več računalniške zmogljivosti za obdelavo podatkov in zmogljivejšo senzorsko tehnologijo kot najnovejša vozila v naši trenutni ponudbi, podpira 5G, imel bo nove in izboljšane funkcije avtomatizirane vožnje ter parkiranja, uporabljal pa bo tudi peto generacijo našega električnega pogonskega sistema visoke zmogljivosti,« pravi Frank Weber, član upravnega odbora BMW AG, odgovoren za razvoj.

Sveža oblika za novo izkušnjo vožnje. 
BMW iX utira pot prihodnji generaciji avtomobilov, s katerimi bo podjetje na novo opredelilo trajnost, užitek v vožnji in pomen avtomobila premijskega razreda. Revolucionaren značaj je nedvoumno izražen z oblikovanjem avtomobila, zasnovanim od znotraj navzven. BMW iX je bil razvit z namenom, da bi voznikom in potnikom zagotovil visoko kakovost življenja in dobrega počutja. 

Minimalistična zasnova zunanjosti s čistimi linijami predstavlja novo obliko mobilnosti, ki je povsem prilagojena potrebam potnikov v vozilu. Njegova notranjost ponuja inovativne možnosti za preživljanje časa med potovanjem ter sproščeno uživanje v objemu varnosti, zaščite in nove oblike razkošja.

»BMW iX dokazuje, kako lahko nove tehnologije predstavimo v zelo sodobni in privlačni obliki. Avtomobil je sicer tehnološko zapleten, vendar se vse zdi zelo jasno in enostavno,« pravi Adrian van Hooydonk, višji podpredsednik pri BMW Group Design. »BMW iX ponuja mobilni življenjski prostor, kjer se potniki počutijo sproščeno in kjer se inteligenca avtomobila vedno pojavi v trenutku, ko jo potrebujete.«

Vsi podatki v zvezi z močjo pogonskega sistema, zmogljivostjo polnjenja, porabo električne energije, emisijami in dosegom so začasni.

Podatki o porabi goriva, emisijah CO2, porabi električne energije in dosegu so bili izmerjeni z uporabo metod, zahtevanih v skladu s spremenjeno Uredbo (ES) 2007/715. Vrednosti se nanašajo na vozilo z osnovno konfiguracijo opreme v Nemčiji. Razpon vrednosti pa upošteva razlike v izbrani velikosti platišč in pnevmatik ter dodatno opremo in se lahko med konfiguracijo spremeni.

Podatki so že izračunani na podlagi novega preizkusnega cikla WLTP.

Vse dodatne informacije o uradni porabi goriva in uradnih specifičnih emisijah CO2 za nove osebne avtomobile najdete v "Priročniku o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka novih osebnih avtomobilov", ki vam je na voljo brezplačno na vseh pooblaščenih prodajnih mestih in spletni strani www.bmw.si/emisije.

 

Tukaj najdete dodatne informacije o prvem BMW iX v zgodovini: https://www.press.bmwgroup.com/slovenia/article/detail/T0320489SL/prvi-bmw-ix-v-zgodovini

CO2 EMISSIONS & CONSUMPTION.

BMW iX xDrive50:
Combined power consumption: < 21 kWh/100km in the WLTP test cycle*; CO2 emissions combined: 0 g/km.

BMW iX xDrive40:
Combined power consumption: < 20 kWh/100km in the WLTP test cycle*; CO2 emissions combined: 0 g/km.


*Data on driving performance, energy consumption and range are preliminary and based on forecasts.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Prijava
 

BMW Group Streaming

LAS VEGAS CES 2022.

Here you can see our webcast with the press conference and the innovation highlights.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Prikazane vrednosti porabe goriva, emisij CO2 in energijske učinkovitosti, so bile določene v skladu z Uredbo (ES) št. 715/2007 v različici, ki je veljala v času odobritve. Vrednosti se nanašajo na vozilo z osnovno konfiguracijo v Nemčiji. Prikazan doseg vozila upošteva opcijsko opremo ter različne velikosti platišč in pnevmatik, ki so na voljo za izbrani model ter se lahko spreminja glede na različne konfiguracije vozila.

Prikazane vrednosti za vozila že temeljijo na novem postopku preverjanja WLTP in so pretvorjene tudi v vrednosti, ki so primerljive z NEDC, da je zagotovljena primerjava med vozili. V zvezi s temi vozili se lahko tukaj prikazane vrednosti emisij CO2 razlikujejo od vrednosti, ki se (med drugim) upoštevajo za določitev ustreznih davkov ali drugih dajatev povezanih z emisijami CO2.

Nadaljnje informacije o uradnih podatkih varčnosti porabe goriva, specifičnih emisijah CO2 in ostali podatki o energijski učinkovitosti novega osebnega avtomobila so na voljo v »Priročniku o varčnosti porabe goriva, emisijah CO(2)«, ki je na voljo na vseh prodajnih mestih in na www.bmw.si/emisije ter www.mini.si/emisije.

Latest Facts & Figures.

Cenik vozil MINI - november 2021.
03.11.2021
Korporativne finance, podatki in številke
Cenik vozil BMW - november 2021.
03.11.2021
Korporativne finance, podatki in številke
Cenik vozil MINI - julij 2021.
05.07.2021
Korporativne finance, podatki in številke
Cenik vozil MINI - marec 2021.
01.03.2021
Korporativne finance, podatki in številke
Show all

Add your filter tags.

Sporočilo za javnost
Gradivo za medije
Govor
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Prijava