Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Slovenia · Article.

Novi MINI Aceman.

MINI praznuje premiero prvega križanca v segmentu premijskih malih avtomobilov. Novi MINI Aceman združuje kompaktne zunanje mere z največjim mogočim prostorom za potnike s popolnoma električnim pogonom.

MINI Aceman
 

Press Contact.

Maja Ilec
BMW Group

Tel: +38615867374

send an e-mail

Author.

Maja Ilec
BMW Group

München. Kreativna izraba prostora – na novo interpretirana: MINI praznuje premiero prvega križanca v segmentu premijskih malih avtomobilov. Novi MINI Aceman združuje kompaktne zunanje mere z največjim mogočim prostorom za potnike s popolnoma električnim pogonom. Rezultat je sodobna interpretacija klasične vizije prvega Minijevega oblikovalca sira Aleca Issigonisa: maksimalna izraba prostora z minimalnim tlorisom, zdaj združena s sodobnim konceptom pogona. Napredna zasnova novega MINI Acemana ima dovolj prostora za pet udobnih sedežev pri skupni dolžini vozila malo nad štirimi metri. MINI uporablja inovativne tehnologije, s katerimi uporabniku zagotavlja poglobljeno digitalno uporabniško izkušnjo, medtem ko povsem električni pogon pri MINI Acemanu še poživi tipični MINI »gokart« občutek. Skupaj s sodobnimi sistemi pomoči vozniku in značilno zasnovo tradicionalne vrednote znamke tlakujejo pot v povsem električno MINI prihodnost.

»MINI Aceman bo prinesel še več vznemirljivosti našim popolnoma električnim vozilom, odlikuje ga tudi resnično prijetna poglobljena digitalna izkušnja,« pravi Stefanie Wurst, vodja znamke MINI. »MINI Aceman je popoln za prebijanje skozi mestne ulice v veliki gneči, medtem ko ohranja vsestranskost in funkcionalnost križanca in občutek gokarta, ki ga lahko pričakujete od MINI avtomobila. Prepričana sem, da bodo vitka zasnova, zmogljivost in vsestranskost petsedežnega križanca poskrbele, da bo MINI Aceman odmeven uspeh.«

Po zunanjosti MINI Aceman uteleša športno gibčnost in samozavestno držo. Arhitektura vozila novega modela križanca temelji na popolnoma električnem konceptu pogona.

Medtem ko v dolžino meri malo manj kot štiri metre, ima novi MINI Aceman pet sedežev in vsestranski prtljažnik s prostornino 300 litrov, vendar številne možnosti nastavitev omogočajo povečanje te kapacitete v posameznih primerih celo na 1005 litrov. S predvidenim dosegom do 406 kilometrov* v testnem ciklu WLTP je MINI Aceman popolno opremljen za lokalno mobilnost brez emisij tudi zunaj mesta.

Nov stil zasnove: »karizmatična preprostost«.
Celotna nova družina MINI ima jasno in poenostavljeno zasnovo, kar da vsakemu modelu sodoben videz, ki izraža brez napora doseženo gotovost. Minimalistični stil zasnove MINI Acemana pa tudi močno poudarja njegov napredni značaj.

»MINI Aceman je močan karakter s svojo lastno mlado osebnostjo v novi MINI družini. Ima svoj neodvisni jezik zasnove, je kompakten in na pogled agilen. S svojim značilnim izrazom je popoln vsakdanji spremljevalec za tiste, ki cenijo individualnost v mestnih okoljih,« poudarja Oliver Heilmer, vodja oblikovanja pri MINI.

Zunanjost.
Ekspresiven križanec s kompaktnimi proporci.
S svojim vpadljivim sprednjim delom, robustnimi obrisi in atletsko držo ta model MINI križanca pooseblja gibčnost in samozavestno prezenco. Meri 4,07 metra v dolžino, 1,75 metra v širino in 1,50 metra v višino, tako da se MINI Aceman nahaja med MINI Cooperjem in MINI Countrymanom.

S poenostavljenim sprednjim delom, kratkimi previsi in funkcionalno dvodelno zasnovo je »pametna uporaba prostora«, za to znamko tako značilno načelo zasnove, zdaj dobila nov in povsem svojstven značaj, medtem ko popolnoma električni pogon odpira vrsto novih možnosti zasnove vozila. Kreativna uporaba prostora poskrbi za to, da je novi MINI Aceman gibčen in okreten v mestnem prometu in da hkrati potnikom nudi veliko prostora.

Neprekinjene površine usmerjajo pozornost na ekspresivne in elegantne barve karoserije. Vsestranski in pustolovski značaj MINI Acemana še poudarjajo standardne strešne letve, vizualno poudarjena kolesa v velikostih od 17” do 19” ter ščitniki podvozja spredaj, zadaj in na straneh vozila.

Sodobna zasnova sprednjega dela z vpadljivimi LED žarometi.
Zasnova sprednjega dela MINI Acemana daje slutiti močno prezenco, pri čemer na novo interpretira tipične MINI oblikovalske elemente, kot so ekspresivni žarometi in značilna prednja ledvička. Njegova predelana osmerokotna oblika temelji na tradicionalni osnovni temi šestkotnika. Obroba ledvičke se pri MINI Acemanu razteza do trdnega ščitnika podvozja na sprednjem odbijaču. Pri novem laku Vibrant Silver ali pri laku visokega sijaja Jet Black prednja ledvička ustvari precejšen kontrast, s čimer postane ta model križanca v trenutku prepoznaven.

S svojo individualno zasnovo LED žarometi kotne oblike poudarjajo tudi posebno mesto MINI Acemana v družini modelov MINI. Njihova oblika odmeva v jasnosti oblike pokrova motorja s svojimi natančnimi linijami, kar da sprednjemu koncu vozila samosvoj značaj. Elemente dnevnih luči LED žarometov je mogoče preklopiti v tri različne načine, kar dodatno poudarja ekspresivni značaj tega novega člana družine MINI.

Prepoznavna zasnova karoserije z vpadljivimi detajli.
Površinska zasnova MINI Acemana prispeva k jasnosti in svežini estetskega stila tega novega modela. Napeto raztegnjene površine karoserije še poudarjajo natančne linije in robustni vogali. Poleg tega, da uveljavlja njegov progresivni značaj, se ta vpadljivi stil MINI Acemana navezuje tudi na zgodovino znamke, tako da je v trenutku prepoznaven kot MINI.

Klasična tridelna razdelitev na karoserijo, grafiko okoli oken in streho je zdaj na novo interpretirana. V skladu z idejo, da se vsak element reducira na svoje bistvo, poravnan prehod med karoserijo in steklenimi površinami tudi optimizira aerodinamične lastnosti avtomobila. Plosko vgrajene vratne kljuke poudarjajo napredni izraz MINI Acemana, medtem ko so diagonalni obrisi karoserije pod A-stebričkoma odmev zvarnega spoja klasičnih modelov MINI na sprednjem delu stranskih plošč. Usklajene površine in vodoravne črte med blatnikoma ustvarjajo zanimivo linijo, ki daje vozilu nezgrešljiv dinamičen občutek. Vpadljivo oblikovani blatniki z dolgim raztezanjem nazaj in relativno ostrim zaključkom navzdol so pri MINI Acemanu povsem nov element v družini MINI. Pragovi vrat v matirani črni barvi zaokrožujejo zasnovo stranskega dela proti cesti in njihova oblika se nadaljuje v območje vrat, kar daje vozilu vitek, pokončen in atletski videz.

Zadek vozila odraža jasnost zasnove z velikimi ravnimi površinami, ki poudarjajo široko in stabilno držo vozila. Aerodinamično poševno in nazaj pomaknjeno zadnje okno ustvarja opazen in močan ramenski del, ta učinek pa še dodatno poudarja podaljšan strešni spojler. Za MINI značilne pokončne zadnje luči uokvirjajo osrednji del zadka vozila. S tremi različnimi grafikami zadnje luči Matrix prikazujejo karakter MINI Acemana na različne načine. Široka temna obroba na spodnjem robu zadnjega odbijača in ščitnik podvozja, ki je integriran v sredini, ustvarjata športne proporce, s čimer podajata vsestranski značaj tega modela križanca.


Ekspresivne barve karoserije in štiri individualne ravni opreme.
Subtilno tridimenzionalnost površin karoserije lahko okusno poudarite z ekspresivnimi barvami. Sence, ki jih ustvarjajo poudarjene oblike karoserije, je mogoče zaznavati v različnih stopnjah, odvisno od vpadnega kota svetlobe in perspektive. Skupaj s štirimi kontrastnimi barvami strehe v tipičnem MINI stilu daje ta možnost še jasneje slutiti ekspresivni značaj MINI Acemana.

MINI Aceman je na voljo s štirimi različnimi ravnmi opreme (Trim). Podolgovata značka v zasnovi posamezne ravni opreme je pritrjena na sprednji del stranskega praga vrat. Essential Trim prinaša maksimalno jasnost in reduciran celostni videz, pri čemer poudarja določene funkcionalne dele, kot je na primer logotip v novim barvi Vibrant Silver. Tako kot pri Classic Trim lahko pri kontrastni strehi in zunanjih ogledalih izbirate med črno in belo barvo. Prednja ledvička je lakirana v črni barvi visokega sijaja, medtem ko sta notranja površina ledvičke in odbijač lakirana v barvi karoserije.

Favoured Trim nudi večje ekspresivne zmožnosti MINI Acemana s tem, da vključuje opcijo značilne strehe v več odtenkih (Multitone Roof), skupaj z belimi pokrovi ogledal in okvirom ledvičke v barvi Vibrant Silver. Maksimalno športen občutek novega modela križanca je še posebej izrazit pri JCW Trim. Ta raven opreme, za katero je navdih prišel z motorističnega področja, ima povsem samosvojo zasnovo sprednjega dela in zadka. Prednja ledvička ima okvir in za to raven opreme značilen logotip JCW v črni barvi visokega sijaja, medtem ko kontrastna streha v barvi Chili Red in rdeče črte na pokrovu motorja še dodatno podčrtajo močan celotni videz. Pri tem je zadek izoblikovan precej bolj »mišičasto«, vse druge površine pa so v črni barvi visokega sijaja.

Razne aerodinamične oblike koles v velikostih od 17 do 19 palcev še dopolnjujejo opcije zunanje opreme, ki so na voljo pri MINI Acemanu.

Notranjost.
Puristična zasnova in široko zamišljen koncept materiala.
Novi stil zasnove MINI »karizmatična preprostost« je še posebej jasno izražen v notranjosti. Z doslednim reduciranjem, kar se tiče notranje zasnove, MINI Aceman sledi prvotni viziji Aleca Issigonisa, prvega oblikovalca klasičnega Minija. Zlahka upravljivi volan, osrednji OLED zaslon in preoblikovana klasična preklopna vrstica so odmevi treh ključnih oblikovalskih elementov klasičnega Minija v kabini. S sodobnim stiliziranjem v tem popolnoma novem modelu križanca pa MINI pripelje zgodovino znamke v našo sedanjost.

Prostorna notranjost vrat, udobne mere v ramenskem predelu in dokaj veliko prostora za noge dajejo svetli kabini odprto vzdušje s širokimi merami, medtem ko panoramska steklena streha ta učinek poveča z dodatno svetlobo od zgoraj. V temi ambientna osvetlitev na strešni ploskvi ustvari posebno vzdušje v notranjosti glede na izbrani način osvetlitve. Prostostoječi ročaji vrat in pokrovi zvočnikov v novi barvi Vibrant Silver so poravnani diagonalno in ustvarjajo fascinanten kontrast z vodoravno zasnovo v sprednjem delu kabine.

Nežen, zaobljen oblikovalski stil notranjosti se odraža tudi v ukrivljenih površinah armaturne plošče: površina le-te je prekrita s pletenino, pri kateri spodnja barva sije skozi zgornjo. To daje notranjosti domačen značaj z močno poudarjenimi barvnimi kontrasti. Vsestranska struktura, ki je enostavna za vzdrževanje in se razteza še na oblogo notranjih vrat, je narejena iz recikliranega poliestra. Visokokakovostno opremo v kabini zaokrožujejo udobni sedeži, opcijsko s tekstilno površino ali iz perforiranega Vescina.

Dokaj velik zadnji del vozila nudi prostor za tri potnike. Z zložljivim naslonjalom zadnjih sedežev v razmerju 60 : 40 se lahko prtljažni prostor po potrebi poveča s 300 litrov na do 1005 litrov.

OLED zaslon z visoko resolucijo za sodobno udobje pri vožnji.
Okrogli OLED zaslon z inovativnimi tehnologijami daje notranjosti dodatno ekspresivnost. Ta osrednji instrument ima premer 240 mm, zelo plosko izvedbo in visokokakovostno stekleno površino. Inovativni MINI operacijski sistem 9 omogoča, da se vse vozne funkcije lahko upravljajo intuitivno na dotik ali z glasom. Kot center za udobje in izkušnje se MINI Interaction Unit lahko upravlja podobno kot pametni telefon.

Grafični prikaz podatkov o vozilu je sodoben in minimalističen po stilu, pri čemer sta hitrost in stanje baterije opazno prikazana na vrhu zaslona, v neposrednem vidnem polju voznika. Z dotikom prikaza hitrosti se odpre velik celozaslonski merilnik hitrosti, ki se jasno osredotoča na izkušnjo vožnje. Drugi pripomočki so prikazani s sličicami v domačem meniju, levo in desno od trenutne funkcije menija. Te je mogoče premakniti na sredino in izbrati z vodoravnim potegom. V spodnjem delu OLED zaslona lahko kadar koli neposredno izberete menijske elemente Navigacija, Mediji, Telefon in Klima.

MINI Experience Modes še izboljšujejo izkušnjo vožnje.
Načini občutka MINI Experience Modes še izboljšajo notranjost s poglobljenimi uporabniškimi izkušnjami. V MINI Acemanu dve projektorski enoti osvetljujeta armaturno ploščo s posebno grafiko z različnimi vzorci in barvami. Glede na izbrani način Experience Mode se spremenita barvna shema svetlobnih vzorcev in ambientalna osvetlitev celotne notranjosti. Novi ustvarjeni zvoki MINI Driving Sounds izboljšajo izkušnjo popolnoma električne mobilnosti. Skupaj s posebnimi grafičnimi elementi na OLED zaslonu potniki torej uživajo v popolnoma novi izkušnji vožnje v notranjosti MINI Acemana.

Med osmimi načini, ki so na voljo na izbiro, Personal Mode ponuja inovativne možnosti za prilagajanje kabine. V tem načinu je mogoče sliko po lastni izbiri naložiti iz pametnega telefona prek aplikacije MINI in jo izbrati kot ozadje zaslona. Digitalni bralec barv nato prepozna prevladujoče barve fotografije in jih projicira na tekstilne površine armaturne plošče. Ambientalna osvetlitev pod armaturno ploščo in v vratnem ogledalu je prav tako obarvana, da se ujema s temi projekcijami.

Drugi načini, ki so na voljo za izbiro, so Go-Kart Mode, Vivid Mode, Core Mode, Green Mode, Timeless Mode, Balance Mode in Trail Mode, od katerih vsak osredotoči zaslon na »Mode App«, tako da se ujema z ambientom. V načinu Go-Kart je na primer zelo dinamičen poudarek na dirkalni DNK znamki MINI. Zaslon in notranjost kot celota sta torej v antracitni in rdeči barvi, medtem ko posebni analogni zasloni za vozno dinamiko dopolnjujejo ta MINI Experience Mode, ki ga je navdihnil John Cooper Works.

Tipični MINI: zgodovinska preklopna vrstica v novi izvedbi.
V klasičnem Miniju je občutek preklopne vrstice na sredini kabine okrepil čustveno povezavo med voznikom in avtomobilom. MINI se je oprl tudi na ta značilni detajl opreme, da je prenesel zgodovino znamke v svoje najnovejše modele. Najpomembnejše vozne funkcije (parkirna zavora, prestavna ročica, tipka za vžig/izklop, preklop med načini Experience Mode, nadzor glasnosti) so v MINI Acemanu neposredno dostopne prek petih individualno oblikovanih preklopnih elementov. To pomeni, da ni potrebna nobena dodatna prestavna ročica, kar ustvari prostor za praktične in obsežne možnosti shranjevanja predmetov v sredinski konzoli. Poleg držal za kozarce je na voljo še dodaten pladenj za brezžično polnjenje pametnih telefonov.

Štiri posamezne ravni opreme.
Vsi modeli nove družine MINI imajo štiri ravni opreme z individualnimi možnostmi prilagoditve, od katerih vsaka na svoj način izraža sodobni koncept dobrega počutja v notranjosti MINI Acemana.

Pri ravni Essential Trim je notranjost oblikovana z maksimalno jasnostjo in zmanjšanjem detajlov opreme. Črni športni sedeži s tekstilom z več odtenki in značilnimi vzorci so v harmoniji z obarvanim tekstilnim vložkom na armaturni plošči. Od vključno ravni Classic Trim naprej je dvokraki osnovni volan nadomeščen s trikrakim volanom s tekstilnim trakom v različnih barvah. Poleg tega ta raven opreme s črno in modro pleteno površino armaturne plošče in vrat nudi kontrast glede na sedeže v visokokakovostni tkanini ali Vescinu.

Pri ravni Favoured Trim je notranjost zelo ekspresivna. Armaturna plošča je v elegantni barvi Dark Petrol, ki jo dopolnjuje poudarjen oranžni barvni gradient na sovoznikovi strani. Ta dinamični videz se prav tako odraža v športnih sedežih, narejenih iz perforiranega Vescina. Ti so na voljo s tradicionalnim poudarjenim šivom in z vezanim logotipom MINI v dveh barvah. JCW Trim predstavlja vsestranski materialni koncept MINI Acemana v maksimalno športnem stilu. JCW sedež s športno geometrijo sedeža in z dodatnimi stranskimi oporami opazno izboljša udobje. Skupaj z večbarvnim pletenim tekstilom in črnim sintetičnim usnjem z rdečimi šivi je ta barvni koncept skladen z izvedbo armaturne plošče in vratnih oblog.

Digitalne storitve.
Poenostavljeno komuniciranje s prvim MINI glasovnim asistentom.
Prvi pravi glasovni asistent naše znamke se lahko v MINI Acemanu aktivira s stavkom »Hej, MINI!«. Alternativno je za ta namen na voljo tudi tipka za govor na volanu. Glasovno vodena interakcija se prikaže na okroglem OLED zaslonu s pomočjo animacije grafičnih elementov, tipografije in avatarja. Komunikacija z virtualnim potovalnim partnerjem – bodisi s stiliziranim MINI-jem bodisi z likom po imenu Spike – je še posebej tekoča in intuitivna zaradi izboljšanega prepoznavanja govora. Navigacijo, telefonijo, razvedrilne vsebine in številne funkcije vozila se lahko enostavno in priročno upravljajo z izgovorom ustreznega ukaza.

Inteligentni osebni pomočnik MINI se nenehno uči skozi dialog in je sposoben opravljati vsakodnevne naloge na ponavljajočih se poteh. Na podlagi geografskih podatkov lahko vozilo na primer prepozna vhod v večnadstropno parkirno hišo in samodejno odpre okno. To pomeni, da je posamezne rutine mogoče priročnejše upravljati.

Napredni sistemi pomoči povečujejo varnost.
Driving Assistant Plus nudi pri MINI Acemanu dodatnega asistenta za krmiljenje in ohranjanje smeri. Priročno in kooperativno krmiljenje pomaga vozniku ostati na pravi poti oz. v pravi smeri. Povečano udobje, ki ga ponuja ta sistem, združuje sproščen in vrhunski nadzor nad vozilom, hkrati pa voznika razbremeni monotonih in manj zahtevnih delov vožnje. Jasen videz zaslonov, upravljalnih elementov in lahko razumljivih funkcionalnih delov zagotavlja visoko stopnjo varnosti sistema. Novi Trailer Assistant standardno pomaga pri manevriranju na parkirno mesto s prikolico, ponuja pa tudi nasvete o potrebnem kotu volana pri vzvratni vožnji.

Z dvanajstimi ultrazvočnimi senzorji in štirimi kamerami Surround View lahko MINI Aceman z večjo natančnostjo prepozna prosta parkirna mesta in samodejno začne parkirne manevre, kjer je prostor omejen, medtem ko nova funkcija Remote Parking izbirnega parkirnega asistenta Pro omogoča vozilu, da parkira z uporabo pametnega telefona. Ta funkcija omogoča, da se MINI Aceman samodejno zapelje s parkirnega mesta, kar olajša vstop v vozilo, če je prostora ob strani premalo.

Inovativna opcija MINI Digital Key Plus prav tako uporablja uporabnikov pametni telefon, da zagotovi priročno in individualizirano izkušnjo vozila, pri čemer pametni telefon spremeni v ključ vozila. Sprednje in zadnje luči začnejo projekcijo za dobrodošlico takoj, ko se voznik približa na manj kot tri metre, vrata pa se samodejno odklenejo. Digitalni ključ nadomesti klasični ključ vozila in se lahko prenese na več uporabnikov.

Priročna povezljivost in intuitivna interakcija.
Sodobna estetika digitalnega uporabniškega vmesnika pri MINI Acemanu združuje funkcionalne in estetske elemente. Njegova minimalistična zasnova prilagaja novo grafiko krožni obliki MINI interakcijske enote in poenostavlja delovanje zaradi jasne strukture. Statični in dinamični elementi skupaj z mikroanimacijami skrbijo za to, da je interakcija med voznikom in osrednjim instrumentom ubrana in intuitivna. Ta izrazito digitalen značaj MINI Acemana omogoča MINI operacijski sistem 9.

Na sredini zaslona je začetni meni, medtem ko je na dnu zaslona prikazana fiksna vrstica stanja z menijskimi elementi »Navigacija«, »Mediji«, »Telefonija«, »Vse aplikacije« in v določenih situacijah »Domov« – kar lahko voznik vse izbere neposredno. Kot so uporabniki vajeni pri mnogih osebnih elektronskih napravah, se lahko tako imenovana orodna vrstica lahko prikaže s potegom navzgor od spodnjega roba zaslona. Prednostne funkcije, kot so cilji navigacije in radijske postaje, se lahko shranijo za hiter priklic kadarkoli pozneje. Orodna vrstica se lahko aktivira tudi z gumbom zvezdice na večfunkcijskem volanu. Zgornji del zaslona je prihranjen za vsebino v zvezi z vožnjo, kot so hitrost in pomembne informacije o stanju vozila. Opcijski projektor Head-Up prikazuje najpomembnejše informacije v vidnem polju voznika.

Temperatura je stalno prikazana za voznika in sovoznika na levem in desnem robu zaslona. Nastavitve klime so vedno integrirane na najvišji ravni MINI interakcijske enote in se upravljajo na dotik ali z glasom. Odvisno od izbranega načina Experience Mode lahko en dotik na prikaz hitrosti spremeni celotno MINI interakcijsko enoto v tipičen MINI merilnik hitrosti.

Nadgradnje MINI Connected omogočajo prilagodljivo aktiviranje dodatnih voznih funkcij kadarkoli, vključno z opcijsko funkcijo razširjene resničnosti (augmented reality), ki lahko na primer realistično in s tridimenzionalnim prikazom vizualizira zapletene situacije obračanja. V povezavi z opcijsko razpoložljivim paketom MINI Connected digitalna trgovina MINI Connected Store omogoča dostop do nenehno razvijajočih se različnih praktičnih in zabavnih aplikacij, vključno z igrami, glasbo in pretočnim predvajanjem (streaming) videa. Nova aplikacija AirConsole ponuja edinstveno obliko igranja iger v avtomobilu za vse potnike, saj uporabnikov pametni telefon spremeni v igralni krmilnik na OLED zaslonu.

Pogon.
Popolnoma električen in učinkovit.
MINI Aceman je na voljo samo s popolnoma električnim pogonom, ki omogoča lokalno mobilnost brez emisij. Učinkoviti električni motor zagotavlja značilni MINI užitek v vožnji tako v mestnih območjih kot na potovanjih zunaj mesta. Ob lansiranju na trg bo novi MINI Aceman na voljo v različici MINI Aceman E (kombinirana poraba električne energije: 14,9–14,1 kWh/100 km po WLTP; kombinirane emisije CO2: 0 g/km; CO2 razred: A; doseg v km po WLTP: 294–310) in tudi kot MINI Aceman SE (kombinirana poraba električne energije: 14,8–13,9 kWh/100 km po WLTP; kombinirane emisije CO2: 0 g/km; CO2 razred: A; doseg v km po WLTP: 382–407) s povečano močjo. *

Električni motor s 135 kW / 184 KM avtomobila MINI Aceman E ustvari navor 290 Nm, pospeši avto z mesta do 100 km/h v 7,9 sekunde in doseže najvišjo hitrost 160 km/h. Z močjo 160 kW / 218 KM MINI Aceman SE ustvari navor 330 Nm, kar vozilu omogoča pospešek od 0 do 100 km/h v 7,1 sekunde in doseže najvišjo hitrost 170 km/h.*

Z energijsko vsebnostjo 42,5 kWh baterija avtomobila MINI Aceman E omogoča doseg 310 kilometrov v testnem ciklu WLTP. Visokonapetostna baterija avtomobila MINI Aceman SE ima energijsko vsebnost 54,2 kWh, kar mu zagotavlja doseg 406 kilometrov po WLTP.*

Športna okretnost in izjemna vozna dinamika.
Podvozje daje novemu MINI Acemanu športen značaj, kar se odraža tudi v užitku v vožnji, ki je značilen za to znamko. Pnevmatike s premerom 654 mm dajejo vozilu močnejšo vizualno prisotnost v prostoru in v enaki meri izboljšujejo vozno dinamiko in udobje pri vožnji. Aceman je opremljen z natančnim sistemom blaženja, ki vključuje močno prednapete stabilizatorje: ti izboljšajo natančnost krmiljenja, hkrati pa zagotavljajo dobro podporo glede nihanja. Natančna nastavitev krmiljenja in vseh sistemov za nadzor stabilnosti vožnje na bodisi udobno bodisi športno vožnjo zagotavlja izjemno izkušnjo vožnje v vsaki situaciji. Odziv električnega pogona na pritisk na pedal za plin je optimiziran za športni slog vožnje.

Medtem pride agilno in dinamično upravljanje še posebej do izraza z neposrednim krmiljenjem s krmilnim razmerjem 59,5 mm giba letve na obrat volana. Skupaj s kratkim in trdnim občutkom pri zaviranju ta integrirani zavorni sistem poveča udobje med vožnjo s pomočjo zanesljive stabilizacije. V povezavi s številnimi sistemi za pomoč vozniku kratke zavorne poti še povečujejo varnost.

Načini MINI Experience Modes z različnimi nastavitvami vzmetenja so na voljo za prilagojeno vozno izkušnjo, medtem ko je užitek v vožnji mogoče povečati s prilagoditvijo odzivnosti volana in tudi s posebej umerjenimi omejitvami posegov za nadzor zdrsa.

Hitro in enostavno: polnjenje baterije.
Baterijo MINI Acemana lahko napolnite z izmeničnim tokom z 11 kW. Hitro polnjenje z enosmernim tokom je mogoče pri MINI Aceman E s 75 kW in pri Aceman SE z do 95 kW. Na postaji za hitro polnjenje to omogoča, da se baterija napolni z 10 odstotkov na 80 odstotkov v slabih 30 minutah. Ko je MINI navigacija aktivirana, se lahko visokonapetostna baterija glede na vremenske razmere vnaprej nastavi na idealno temperaturo za učinkovito polnjenje. To bistveno skrajša čas polnjenja, zlasti pri nizkih zunanjih temperaturah.

Za pregleden in preprost postopek polnjenja lahko stranka optimizira polnjenje baterije vozila s pomočjo lahko razumljivih nastavitev. Izbere se lahko začetni čas polnjenja ali pa nastavi na primer določeno časovno okno za polnjenje. Natančno ciljno raven kapacitete baterije je mogoče določiti tudi vnaprej. Za posebej prijeten začetek se lahko polnjenje nastavi tako, da se konča do izbrane ure odhoda, notranjost vozila pa se lahko do te ure klimatizira na želeno temperaturo. Aplikacija MINI App omogoča priročen pregled nad postopkom polnjenja, tudi če stranke ni v bližini vozila. To vključuje podrobnosti o trenutnem stanju baterije, načrt poti, ki je optimiziran z upoštevanjem polnjenja, in zgodovino polnjenja do tedaj – vključno z vsemi stroški in prihranki.

CO2 EMISSIONS & CONSUMPTION.

MINI Aceman E (electricity consumption combined: 14,7 – 14,1 kWh/100 km according to WLTP; CO2 emissions combined: 0 g/km; CO2-class: A; Range in km according to WLTP: 298 - 310)

MINI Aceman SE (electricity consumption combined: 14,8 – 13,9 kWh/100 km according to WLTP; CO2 emissions combined: 0 g/km; CO2-class: A; Range in km according to WLTP: 382 – 406)

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Prijava
 

BMW Group Streaming

ANNUAL GENERAL MEETING.

Munich. Here you can watch the webcast of the 104 Annual General Meeting of BMW AG.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Prikazane vrednosti porabe goriva, emisij CO2 in energijske učinkovitosti, so bile določene v skladu z Uredbo (ES) št. 715/2007 v različici, ki je veljala v času odobritve. Vrednosti se nanašajo na vozilo z osnovno konfiguracijo v Nemčiji. Prikazan doseg vozila upošteva opcijsko opremo ter različne velikosti platišč in pnevmatik, ki so na voljo za izbrani model ter se lahko spreminja glede na različne konfiguracije vozila.

Prikazane vrednosti za vozila že temeljijo na novem postopku preverjanja WLTP in so pretvorjene tudi v vrednosti, ki so primerljive z NEDC, da je zagotovljena primerjava med vozili. V zvezi s temi vozili se lahko tukaj prikazane vrednosti emisij CO2 razlikujejo od vrednosti, ki se (med drugim) upoštevajo za določitev ustreznih davkov ali drugih dajatev povezanih z emisijami CO2.

Nadaljnje informacije o uradnih podatkih varčnosti porabe goriva, specifičnih emisijah CO2 in ostali podatki o energijski učinkovitosti novega osebnega avtomobila so na voljo v »Priročniku o varčnosti porabe goriva, emisijah CO(2)«, ki je na voljo na vseh prodajnih mestih in na www.bmw.si/emisije ter www.mini.si/emisije.

Latest Facts & Figures.

Cenik vozil MINI - marec 2024.
01.03.2024
Korporativne finance, podatki in številke
Cenik vozil BMW - marec 2024.
01.03.2024
Korporativne finance, podatki in številke
Cenik vozil MINI - november 2023.
09.11.2023
Korporativne finance, podatki in številke
Cenik vozil BMW - november 2023.
09.11.2023
Korporativne finance, podatki in številke
Show all

Add your filter tags.

Sporočilo za javnost
Gradivo za medije
Govor
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Prijava