Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Romania · Article.

Aniversarea de 50 de ani a grupului de lucrări "Roşu - Galben - Albastru" al lui Gerhard Richter

Cele trei picturi monumentale au fost create special pentru foaierul de la intrarea în sediul BMW Group în 1973. După o restaurare amplă, lucrările sunt din nou prezentate tuturor vizitatorilor şi angajaţilor în spaţoul ales de artist.

Corporativ
·
Teme culturale
 

Press Contact.

Alexandru Seremet
BMW Group

Tel: +40-213041532

send an e-mail

Related Links.

Bucureşti/München. Gerhard Richter, unul dintre cei mai renumiţi pictori contemporani, a avut o influenţă de durată asupra lumii artei. Grupul său de lucrări intitulat "Roşu - Galben - Albastru" este o serie fascinantă de picturi; tuşe mărite opulent, combinând culoarea şi forma într-un mod armonios, dar provocator. Timp de 50 de ani, acestea au reprezentat piesa centrală a foaierului de la intrare în clădirea sediului BMW, celebra "Patru Cilindri", simbolul arhitectural al lui Karl Schwanzer - probabil cel mai spectaculos lobby corporate din lume. Picturile au fost suspuse unei restaurări ample pentru a marca această aniversare şi recent au fost prezentate în vitrine de sticlă special concepute.

 

BMW Group a comandat restaurarea completă a acestui grup impresionant de lucrări, ca parte a angajamentului său pe termen lung faţă de cultură şi artă. Cele mai recente tehnologii şi tehnici au fost folosite pentru a restabili strălucirea şi intensitatea originale a culorilor lui Richter, respectând în acelaşi timp integritatea viziunii sale originale. De acum înainte, picturile vor fi prezentate în vitrine special construite din sticlă protejată împotriva UV şi cu aer condiţionat, care îndeplinesc standardele moderne de conservare, recreând totuşi prezentarea preconizată iniţial de artist.

 

"Arta lui Gerhard Richter ne inspiră, ne provoacă şi ne stimulează să gândim în moduri noi, care transcend limitele culorii şi formei", spune Ilka Horstmeier, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru Resurse Umane şi Imobiliare. "Suntem mândri să prezentăm grupul său de lucrări în sediul nostru într-un mod nou, care le onorează semnificaţia. Picturile lui Richter sunt nucleul angajamentului nostru de 50 de ani faţă de cultura internaţională, motiv suficient pentru ca ele să fie atât de aproape de inimile noastre."

 

Lucrările lui Richter au fost adesea create din fotografii cu mostre de culoare pe care le amestecase personal pe o paletă. Cele trei tablouri de format mare "Roşu - Galben - Albastru", pe care Richter le-a creat în 1973 pentru sediul BMW din München, sunt punctele importante ale acestei abordări artistice. Grupul de lucrări, niciodată afişat în afara foaierului, marchează primul rezultat al explorării de către Richter a motivului paletei. Ulterior s-a concentrat şi pe pictura abstractă, rezultată din amestecarea celor trei culori primare pe pânză, sau pe tablouri în care a creat suprafeţe picturale vii cu structuri gri. Lucrarea lui Richter este adesea formulată din originale fotografice colectate în propriul "Atlas", o colecţie de fotografii, colaje şi schiţe pe care le-a adunat din 1962 şi care este găzduită în Städtische Galerie im Lenbachhaus din München.

 

Dr. Matthias Mühling, directorul Städtische Galerie im Lenbachhaus und Kunstbau din München, adaugă: "«Roşu - Galben - Albastru» al lui Gerhard Richter reprezintă o explorare semnificativă a posibilităţilor şi limitelor picturii. Richter explorează însăşi esenţa picturii prin utilizarea celor trei culori primare care stau la baza tuturor celorlalte culori. Grupul arată explorarea sa continuă a abstractizării şi a figuraţiei şi modul în care aceşti doi poli ai picturii se pot influenţa şi se pot informa reciproc. Richter ne face să realizăm prin aceste lucrări că pictura este atât un mijloc de reprezentare, cât şi de abstractizare a realităţii şi ne provoacă să ne regândim propriile idei despre ceea ce poate fi pictura."

 

Restaurarea picturilor de trei metri pe şase metri - "Roşu - Galben - Albastru" - este o acţiune remarcabilă care necesită utilizarea tehnologiilor şi tehnicilor moderne. Operele de artă ale lui Richter şi-au pierdut o parte din strălucirea culorii de-a lungul anilor. Prin urmare, obiectivul principal al restaurării a fost de a restabili profunzimea originală de culoare şi unitatea acestor capodopere. O echipă de experţi, inclusiv istorici de artă, oameni de ştiinţă ai materialelor şi restauratori, au folosit tehnici inovatoare pentru a aborda această sarcină formidabilă şi a crea un plan de restaurare autentic.

 

"A fost nevoie de precizie, grijă şi răbdare pentru a restaura cele trei picturi de mari dimensiuni. Substanţa originală a fost conservată şi restaurată pe scară largă în acest proces. Tranziţiile fine de culoare şi nuanţele au fost restaurate folosind amestecuri de culori special dezvoltate. Profunzimea originală a culorii şi a unităţii este dezvăluită din nou, iar lucrarea impresionantă a lui Gerhard Richter a readus viaţă pentru BMW", explică restauratorul Ekkehard Kneer.

 

Prima publicaţie despre grupul de lucrări a fost volumul "Gerhard Richter. Roşu - Galben - Albastru. Picturi pentru BMW" de la Editura Prestel în 2007. Acesta ilustrează dezvoltarea motivelor picturale ale lui Richter şi pune întrebări despre modernism şi tranziţia la postmodernism. De asemenea, este explorat contextul picturilor şi istoria locaţiei - uzina BMW Group din München, complexul olimpic şi sediul BMW.

 

Angajamentul cultural BMW Group

Staatsoper für Alle Gerhard Richter CORPORATE CITIZENSHIP Bienala Kochi-Muziris BMW Art Cars Bienala de la Berlin Ólafur Elíasson Art Basel Max Hooper Schneider BMW Art Journey DIALOG INTERCULTURAL Art D'Égypte Cao Fei Esther Mahlangu Zaha Hadid Les Rencontres d'Arles Jeff Koons Acute Art Tate Modern CONTINUITATE Artsy BMW Open Work by Frieze PARTENERIATE Andy Warhol BMW Guggenheim Lab Lu Yang Samson Young Opera de Stat din Bavaria BMW Welt Jazz Award LIBERTATE CREATIVĂ Tefaf INTERACŢIUNE Teatrul Balşoi Kyotographie Premio de Pintura Muzeul Garage de Artă Contemporană Paris Photo DEZVOLTARE DURABILĂ Leelee Chan Art Dubai Teatro alla Scala BMW Classics Jenny Holzer BMW Art Guide by Independent Collectors

 

De ce Cultura? De ce nu! Cultura este cunoaştere, un sanctuar al frumuseţii şi profunzimii, al sensului şi al păcii. O evadare care inspiră, departe de agitaţia vieţii de zi cu zi. Liniştită în cel mai bun caz, chiar deranjantă uneori. În calitate de cetăţean corporate, BMW Group ia în serios responsabilitatea socială, ca parte a căreia a fost implicat în sute de iniţiative culturale în întreaga lume timp de o jumătate de secol, atât în artă, muzică şi sunet sau arhitectură, cât şi în design. Ca partener pe termen lung, libertatea creativă este esenţială - şi la fel de esenţială pentru lucrările revoluţionare ca pentru inovaţiile majore în cadrul unei companii precum a noastră.

 

Mai multe informaţii: www.bmwgroup.com/culture şi www.bmwgroup.com/culture/overview

Facebook: https://www.facebook.com/BMWGroupCulture

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroupculture

@BMWGroupCulture

#BMWGroupCulture

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Conectare
 

BMW Group Streaming

JAPAN MOBILITY SHOW.

Tokyo. Follow the webcast of the BMW Group press conference at the Japan Mobility Show 2023.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Comunicat de presă
Dosar de presă
Discurs
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Conectare