Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Nederland · Article.

MINI Vision Urbanaut.

Met de virtuele MINI Vision Urbanaut presenteerde MINI in november 2020 een geheel nieuwe kijk op mobiliteit en een innovatieve visie op gebruik van ruimte. Nu onthult BMW Group een fysiek model van de auto, waarmee het publiek uitgebreider kennis kan maken met het ruimtelijke concept en de duurzame materialen. Het model beleeft zijn wereldpremière op 1 juli 2021 bij de DLD Summer conferentie in München.

Design, Concepten en Studies
 

Press Contact.

Talisa Stewart
BMW Group

Tel: +31-70-4133-106

send an e-mail

Author.

Talisa Stewart
BMW Group

Met de virtuele MINI Vision Urbanaut presenteerde MINI in november 2020 een geheel nieuwe kijk op mobiliteit en een innovatieve visie op gebruik van ruimte. Nu onthult BMW Group een fysiek model van de auto, waarmee het publiek uitgebreider kennis kan maken met het ruimtelijke concept en de duurzame materialen. Het model beleeft zijn wereldpremière op 1 juli 2021 bij de DLD Summer conferentie in München.

“Bij MINI vinden we het onze verantwoordelijkheid om de unieke eigenschappen van ons merk te behouden en te ontwikkelen voor de komende jaren en daarna,” zegt Bernd Körber, Head of MINI. “Met onze ogen op de toekomst gericht hebben we een idee ontwikkeld, de MINI Vision Urbanaut, die laat zien hoe we de kenmerken van MINI op een echte MINI manier kunnen meenemen naar de toekomst van mobiliteit. Bijvoorbeeld zoals hier, met een focus op Clever Use of Space. Het creëert nieuwe mogelijkheden voor de gebruiker, om zijn persoonlijke ruimte mee te nemen naar de auto en een eigen oase te creëren in de stad. De MINI Vision Urbanaut laat zien hoe het Clever Use of Space van MINI een antwoord kan bieden op de behoeften van toekomstige steden en levensstijlen.”

Oliver Heilmer, Head of MINI Design: “Bij MINI Design vinden we dat ervaren de beste manier is om het concept achter de MINI Vision Urbanaut te begrijpen. Het gevoel van ruimte en de innovatieve materialen vragen erom ontdekt te worden. Dat is waarom het voor ons vanaf het begin heel belangrijk was om ook een fysiek model van de MINI Vision Urbanaut te maken. Nu is het moment daar. We hebben ieder aspect van het model gepland en gebouwd, zodat mensen alle facetten van de MINI Vision Urbanaut kunnen ervaren bij onze MINI Design Studio in München.”

Mobiliteit gaat verder dan rijden – de MINI momenten.
MINI ziet zijn toekomst vooral als aanbieder van onvergetelijke momenten. Dat noemen wij de MINI momenten. Geïnspireerd door de vraag ‘wat voor ervaringen wil ik met mijn auto?’ bieden ze het conceptuele platform voor de MINI Vision Urbanaut. Of je nu onderweg bent of niet. Wat dit concreet betekent wordt samengevat door de MINI momenten Chill, Wanderlust en Vibe. Het exterieur en interieur van de auto veranderen om aan te sluiten op het MINI moment. Geur, geluid en sfeerverlichting verrijken de stemming van de verschillende momenten. Dit is nu ook in werkelijkheid te ervaren dankzij het fysieke model van de MINI Vision Urbanaut.

Het Chill moment nodigt uit om op adem te komen en even pauze te nemen van het hier en nu. De auto wordt een plek om je even terug te trekken, te ontspannen of juist te werken met volle concentratie. De achterbank, de Cosy Corner, nodigt uit met verschillende zit- en ligposities en de indirect verlichte en dimbare Loop erboven krijgt een uitstraling die is geïnspireerd op een groen bos. Centraal in het interieur vormt het cirkelvormige instrument een tafellamp. Displays en knoppen van de autofuncties verdwijnen.

Wanderlust is het enige MINI moment waarbij de MINI Vision Urbanaut al dan niet geautomatiseerd rijdt. Bij dit moment wordt het interieur de ideale plek voor autorijden of gereden worden. Het maakt het mogelijk om de romantiek van reizen opnieuw te ontdekken. Als de klant zelf wil rijden verschijnen met een druk op het MINI logo het stuurwiel en de pedalen. De gebruikersinterface op het centrale cirkelvormige instrument past zijn weergave aan. Naast een animatie van de route wordt ook aanvullende reisinformatie getoond, zoals bezienswaardigheden en de aankomsttijd.

Bij het Vibe moment staat de tijd met andere mensen op iedere manier centraal. Het openen van het portier en het wegklappen van de voorruit zorgt voor een uitnodigende situatie waarbij de grens tussen binnen en buiten vervaagt. Het centrale cirkelvormige instrument wordt een bedieningscentrum voor media. Een animatie die meebeweegt op de muziek is geprojecteerd op oppervlakken voorin, achterin, op de wielen en de Loop boven de achterbank en zorgt zo voor een aangename clubsfeer. Naar wens kan de auto zelfs de functie van boombox aannemen.

De vierde optie is het naar wens in te stellen ‘mijn moment’, waarbij de gebruiker het design van de auto met allerlei mogelijkheden kan aanpassen aan zijn of haar wensen en behoeften.

Veelzijdig duurzaam.
De MINI Vision Urbanaut focust zich niet alleen op een brede inzetbaarheid, maar ook op duurzaamheid. Dat is direct te zien en ervaren. Het beginpunt van het concept was Clever Use of Space waar MINI bekend om staat. De auto biedt maximale ruimte binnen de kleinst mogelijke afmetingen. Ondanks dat de MINI Vision Urbanaut slechts 4,46 meter lang is, zorgt de hoogte ervoor dat het interieur op veel verschillende manieren te gebruiken is, met veel bewegingsvrijheid. De elektrische aandrijving zorgt voor lokaal emissievrije mobiliteit. Een ander aspect is dat de auto gebruikt kan worden voor andere dingen dan mobiliteit. De MINI Vision Urbanaut biedt wanneer hij stilstaat een stedelijke ruimte voor mensen. Zij zullen langer in de auto willen doorbrengen, ook ter ontspanning.

De MINI Vision Urbanaut gaat ook verantwoordelijk om met grondstoffen. Vanaf de eerste conceptfase heeft het ontwikkelingsteam gefocust op het terugdringen van het aantal verschillende componenten en het gebruiken van zo min mogelijk materiaal. Zo hebben verschillende elementen een dubbelfunctie, zoals het dashboard dat eenvoudig is om te bouwen tot ligbed. Ook debuteert OLED voor het ronde centrale display, dat bij het Chill moment dienstdoet als stijlvolle lamp. Het is belangrijk dat de auto lang meegaat en daarom zijn de materialen eenvoudig te vervangen. De vervangbare bekleding is hiervan een goed voorbeeld. Het interieur is bovendien ontworpen zonder gebruik van chroom of leder, iets dat ook uitgerold zal worden voor de volgende generatie MINI modellen.

Hoogwaardige en duurzame materiaalinnovaties.
Het interieur van de MINI Vision Urbanaut is gemaakt van een groot aandeel gerecyclede materialen en de gebruikte materialen zijn vrijwel volledig hernieuwbaar en recyclebaar. Het interieur is voornamelijk afgewerkt met textiel van gerecycled materiaal, zoals wol, polyester en Tencel. Zo worden behaaglijkheid en kwaliteit gecombineerd met zachtheid en comfort. De ontwerpers hebben zo veel mogelijk onderdelen toegepast die volledig van één materiaal zijn gemaakt, zogenaamde ‘monomaterialen’. Deze zijn op een later moment gemakkelijk te recyclen en te verwerken in nieuwe producten. Voor het stuurwiel en delen van de vloer is gebruikgemaakt van hernieuwbaar en recyclebaar kurk, wat dankzij de natuurlijke uitstraling extra bijdraagt aan een authentiek een aangenaam interieur. Alles bij elkaar laat het materiaalconcept van de MINI Vision Urbanaut zien welke extreem hoge mate van visuele en voelbare kwaliteit een duurzaam interieur kan bieden.

Een beleving voor alle zintuigen.
De MINI Vision Urbanaut biedt voor alle zintuigen de perfecte beleving aan boord. Belangrijke elementen van het interieurdesign zijn dan ook geur en geluid. “De holistische benadering die alle zintuigen omvat, zorgt voor een echt unieke en onvergetelijke beleving,” zegt Annabell Coffinet, Fragrance Designer bij BMW Group. “Een kenmerkende, herkenbare geur blijft je bij in gedachten en herinnert aan een positieve sfeer en totaalbeleving. Op deze manier zorgen we voor een heel persoonlijke connectie met herinneringen. Voor het eerst wilden we met een kenmerkende geur ook een verbinding leggen met de merkidentiteit van MINI. De zweem van iets ongrijpbaars, verfrissends en onverwachts voegt emotie toe aan de boodschap van het merk. Een soort internationaal kenmerk met hoge herkenningsfactor. Het is discreet en onderdeel van een welkomstscenario.”

Renzo Vitale, Creative Director Sound, brengt balans voor de zintuigen en voegt een geluid toe aan de geuren van het welkomstscenario. Net als het welkomstgeluid componeerde hij de muziek voor de momenten Chill, Vibe en Wanderlust. Bij het Chill moment zijn de subtiele geluiden van een bos te horen, met ritselende bladeren en stromend water. Een perfecte aanvulling op het dimbare boseffect van de Loop. De momenten Wanderlust en Vibe zijn voorzien van een soundtrack van speciaal gecomponeerde muziek, die zowel binnen als buiten de auto is af te spelen.

Analoge liefde, digitale connectie.
Een ander doel van de MINI momenten is digitale integratie om de analoge ervaring te versterken en verrijken. Deze benadering van ‘analoge liefde, digitale connectie’ komt terug in de gehele auto. Onder verschillende analoge oppervlakken gaat een digitaal niveau verscholen. Voorbeelden hiervan zijn de tafel in het interieur, de lamp met OLED display en de LED matrixen in het interieur onder een laag textiel, of in de voor- en achterzijde van de auto. Het brengt de analoge en digitale werelden samen voor een nieuwe, meeslepende beleving. Dit alles is nu in het echt te ervaren dankzij het werk van de bouwers van BMW Group.

De ervaring van BMW Group komt samen.
Als innovatief ruimteconcept is de MINI Vision Urbanaut van binnenuit ontworpen. De ontwerpers creëerden een ruimtelijke interieurbeleving voordat het exterieur werd ontwikkeld. Met vloerplannen, delen van meubels en houten schaalmodellen bepaalden zij de afmetingen. Bij het project werd augmented reality gebruikt om een digitaal model te maken dat steeds verder werd geoptimaliseerd. Het fysieke model van de MINI Vision Urbanaut is van begin tot einde opgebouwd in de MINI Design studio in München. Daar bracht BMW Group alle expertise samen. Stoffeerders, bouwers, mechatronica ingenieurs, programmeurs, lakspecialisten en anderen werkten samen met de ontwerpers om een virtuele visie om te vormen tot een fysieke realiteit van bijna prototypeniveau. Uiteindelijk is de MINI Vision Urbanaut geen statisch model, maar kan hij echt rijden. Ieder onderdeel is speciaal ontworpen en met nauwkeurigheid geproduceerd, zowel met geavanceerde gereedschappen als met de hand. De hoge mate van creatief vakmanschap in de MINI Vision Urbanaut wordt benadrukt door een interieurdesign dat doet denken aan een moderne leefruimte. De constructie van het model is daarom niet alleen gerelateerd aan klassieke voertuigbouw, maar ook aan meubelmakerij, programmeren en slimme hightech.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Inloggen
 

BMW Group Streaming

ANNUAL GENERAL MEETING.

Munich. Here you can watch the webcast of the 104 Annual General Meeting of BMW AG.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

De CO2 efficiency specificaties zijn vastgesteld op basis van de huidige toepasselijke tekst van de EU Verordening 2017/1151. De getoonde waarden zijn gebaseerd op het brandstofverbruik, CO2 waarden en energieverbruik volgens de NEDC cyclus voor de classificatie. Aanvullende informatie met betrekking tot het officiële brandstofverbruik en de specifieke CO2 uitstoot van nieuwe personenvoertuigen kan verkregen worden uit het “Brandstofverbruiksboekje van de RDW”, dat digitaal verkrijgbaar is via de link.

Add your filter tags.

Persbericht
Persmap
Toespraak
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Inloggen