Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Nederland · Article.

BMW presenteert de Neue Klasse als SAV: de BMW Vision Neue Klasse X.

+++ Meer precisie, rijdynamiek, rijplezier en verbeterde efficiëntie door innovatieve aandrijflijn- en ondersteltechnologieën +++ Gepersonaliseerde rijbeleving met de nieuwe BMW iDrive +++ Gebruik van plantaardige bekleding Verdana in het interieur +++ Ruim, open en progressief design +++

Design, Concepten en Studies
·
BMW Group Design
·
BMW Design
 

Press Contact.

Bryan Barendrecht
BMW Group

Tel: +31-704-133-227

send an e-mail

Author.

Bryan Barendrecht
BMW Group

München. Een nieuw BMW Group Vision conceptmodel geeft een eerste indruk van de Neue Klasse als een SAV. De BMW Vision Neue Klasse X brengt de esthetiek, technologie, duurzaamheid en de filosofie van de Neue Klasse naar het segment van de Sports Activity Vehicles. In 2025 start de productie van dit volledig elektrische model in de nieuwe BMW Group Fabriek Debrecen in Hongarije.

“Samen met de BMW Vision Neue Klasse laat de BMW Vision Neue Klasse X zien hoe de toekomstige line-up van BMW eruit gaat zien. De Neue Klasse biedt een diversiteit aan modellen die klanten vandaag de dag en in de toekomst wensen. Van een sportieve sedan en al zijn daarvan afgeleide modellen, tot aan een moderne SAV familie”, aldus Oliver Zipse, Voorzitter van de Raad van Bestuur BMW AG. “Op deze manier onderstrepen we dat de Neue Klasse meer dan zomaar een auto is of een specifiek concept is; het is ook een herdefiniëring van BMW als merk, dat tegelijk meer BMW zal uitstralen dan ooit.”

Met de BMW Vision Neue Klasse toonde BMW op de IAA 2023 al een duidelijk beeld van zijn toekomstige sedan. Als meest recente Vision Car weerspiegelt de BMW Vision Neue Klasse X BMW haar kijk op de toekomst van de X modellen. De BMW Vision Neue Klasse X staat voor een actieve lifestyle, efficiënte rijdynamiek en een daadkrachtige uitstraling op de weg. De heldere designtaal voor het exterieur gaat samen met een licht en ruim interieur. Speciale licht- en geluidseffecten van de nieuwe generatie BMW iDrive versterken een intuïtieve digitale gebruikerservaring. De drie hoofdkenmerken van de Neue Klasse – elektrisch, digitaal en circulair – worden uitgebreid met een vierde dimensie, namelijk het kenmerkende BMW rijplezier waar nieuwe aandrijf- en ondersteltechnologieën worden gecombineerd met de zesde generatie van de BMW eDrive technologie. Met oog op duurzaamheid neemt BMW Group ook haar verantwoordelijkheid als het gaat om de productie, gebruiksfase, demontage en recycling.

Innovatieve aandrijf- en ondersteltechnologieën: meer rijdynamiek, precisie en  verbeterde efficiëntie.
Een nieuwe manier van aandrijf- en ondersteltechnologieën zorgt voor een superieure rijbeleving, die inspeelt op individuele behoeften. Aan de basis hiervan staat de nieuwe door BMW Group zelf ontwikkelde software die onder alle omstandigheden bij de modellen van de Neue Klasse een soepel rijgedrag garandeert. Aansturingscomputers genoemd ‘super-brains’ spelen daarin een belangrijke rol. “Neue Klasse betekent BMW rijden op een nog hoger niveau”, zegt Frank Weber, Lid van de Raad van Bestuur van BMW AG, verantwoordelijk voor Development. “De BMW van de toekomst heeft vier totaal nieuwe ‘super-brains’. Dit zijn computers met een zeer grote rekenkracht die slim met elkaar samenwerken voor regelsystemen die tot dusver afzonderlijk werden aangestuurd. We hebben het eerste ‘super-brain’ volledig in eigen huis ontwikkeld. Die regelt de volledige aandrijving en rijdynamiek met tot tien keer meer rekenkracht dan tot op heden. De tweede ‘super-brain’ moet een reusachtige stap voor autonoom rijden mogelijk maken”, aldus Weber. “Verder zullen we de aansturing van vier essentiële regelsystemen in een enkele high-performance computer combineren. Dat zal meer dynamische prestaties, meer precisie, meer efficiëntie en meer rijplezier opleveren.”

Design: BMW X modellen getransformeerd naar sterke karakters.
De kenmerkende BMW X ‘two-box’ designtaal gecombineerd met nieuwe stijl van de Neue Klasse betekent een grote stap voorwaarts in exterieur- en interieurdesign. Met een toegenomen bodemvrijheid opent de volledig elektrische voertuigstructuur nieuwe wegen naar een nog ruimer interieur. Want nu zijn een grotere wielbasis en kortere overhangen met klassieke BMW proporties mogelijk. Grote raampartijen en een glazen panoramadak vullen het interieur met veel licht van buiten, waardoor een ruimtelijke ambiance ontstaat, aangevuld met een interieur in warme kleuren.

“De BMW Vision Neue Klasse X is een vooruitblik op onze X modellen van de Neue Klasse. Waarvan dezelfde principes worden toegepast op onze Sport Activity Vehicle modellen: elektrisch, digitaal en circulair”, zegt Adrian van Hooydonk, Hoofd van BMW Group Design. “De X modellen zullen altijd sterk van karakter blijven: monolitisch, strak en met een zeer gedistingeerde verticale interpretatie van de BMW lichtsignatuur.” De nieuwe designtaal voor de BMW X modellen draagt ook bij aan het daadkrachtige voorkomen van het Vision conceptmodel. Verticaal gerangschikte LED verlichtingsunits bieden een frisse, nieuwe kijk op BMW haar kenmerkende lichtsignatuur. Aan de voorzijde in het midden is de BMW nierengrille getransformeerd naar een driedimensionale sculptuur met verticaal gerangschikte en van achteren verlichte contouren. Samen met de koplampen verwelkomt de verlichting in de nierengrille de bestuurder zodra die de auto nadert. De lichtenscenering wordt voortgezet in het interieur.

De achterzijde oogt krachtig en atletisch. De achterlichtunits lopen ver door naar het midden van de achterzijde en bieden een horizontale interpretatie van de bekende BMW L-vorm. De 3D geprinte elementen worden individueel geregeld met een variabele lichtintensiteit om zo een effect van diepte te creëren.

De vlakke glazen oppervlakken en de Coral Silver carrosseriekleur geven de BMW Vision Neue Klasse X een zekere lichtheid. In het achterste gedeelte van de zijruiten is de van het merk bekende Hofmeister knik aangebracht, niet met een verchroomde rand maar met een reflecterende print, die een transparant of weerspiegelend oppervlak schept, afhankelijk van de kijkhoek.

Gepersonaliseerde gebruikservaring met BMW Panoramic Vision en HYPERSONX WHEEL.
De hogere zitpositie zorgt voor een vertrouwenwekkende rijbeleving. Het opnieuw ontworpen stuurwiel met multifunctionele knoppen, Central Display met intuïtieve Touch Control bediening en BMW Panoramic Vision dienen samen met de geavanceerde spraakbediening van de BMW Intelligent Personal Assistant als interfaces voor de interactie tussen mens en auto.

BMW Panoramic Vision projecteert essentiële informatie over de volledige breedte van de voorruit. In de productiemodellen van de Neue Klasse wordt dat aangevuld met een verbeterde versie van het BMW 3D Head-Up Display.

In de BMW Vision Neue Klasse X is het Central Displayelegant geïntegreerd in het dashboard, waardoor bestuurder en voorpassagier optimaal toegang hebben tot alle infotainmentfuncties. De geprojecteerde kleuren zijn niet alleen onderdeel van de Ambiance verlichting maar ook in de achtergrondverlichting van de met stof beklede delen van het dashboard.

De Personal Sound Experience komt tot leven in het nieuwe HYPERSONX WHEEL. Met deze digitale functie kunnen inzittenden genieten van een zelf in te stellen geluid bij elke rit. Het geluid is aan te passen met een tikje van de vinger op het HYPERSONX WHEEL en is een innovatieve bijdrage aan een allesomvattende gebruikerservaring in het interieur van de BMW Vision Neue Klasse X.

BMW eDrive technologie: zesde generatie efficiënter dan ooit.
De nieuwste, zesde generatie van de BMW eDrive technologie omvat verbeterde eDrive elektromotoren en nieuwe ronde lithium-ion accucellen, met een meer dan 20% hogere energiedichtheid dan de nu gebruikelijke prismatische cellen. Samen met een 800 voltsysteem neemt de snelheid van het laden met 30% toe, waardoor het in 10 minuten mogelijk is om 300 kilometer bij te laden. De zesde generatie BMW eDrive biedt bovendien tot 30% meer rijbereik op een volle accu. De aerodynamica van de BMW Vision Neue Klasse X toont indrukwekkende cijfers: met een 20% lagere luchtweerstand ten opzichte van de huidige X line-up. Een specifiek ontworpen bandenprofiel en een speciaal remsysteem voor volledig elektrische modellen verhogen de voertuigefficiëntie met ruim 25%.

Lagere CO2 voetafdruk door meer grondstofefficiënte productie en toeleveringsketen.
Voor het interieur werd een volledig plantaardig, op mineralen gebaseerd en petroleumvrij oppervlaktemateriaal “Verdana” ontwikkeld. In de BMW Vision Neue Klasse X zal dit materiaal worden gebruikt in het onderste gedeelte van de deurpanelen en in de middenconsole. Maritieme kunststoffen worden ook voor het eerst gebruikt voor spuitgegoten onderdelen.
Deze specifieke componenten bestaan voor 30% uit deze secundaire grondstof, afkomstig van bijvoorbeeld afgedankte visnetten.

De materiaalkeuze en de constructiemethoden maken een eenvoudiger demontage van onderdelen mogelijk en verbeteren de recyclebaarheid. Zo zijn de sideskirts, front splitter en diffuser uit een gerecycled monomaterialen vervaardigd. Dit nieuwe designconcept volgt de uitgangspunten van de BMW i Vision Circular die in 2021 is gepresenteerd, waarbij in hoge mate wordt vertrouwd op componenten uit één soort materiaal om recyclen makkelijker te maken.

De Neue Klasse luidt ook een nieuw hoofdstuk in de productiegeschiedenis in. BMW Group Fabriek Debrecen in Hongerije werd vanaf het begin gepland en ontwikkeld als een iFACTORY, dat nieuwe industriestandaarden voor de productie van auto’s zal stellen.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Inloggen
 

BMW Group Streaming

ANNUAL GENERAL MEETING.

Munich. Here you can watch the webcast of the 104 Annual General Meeting of BMW AG.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

De CO2 efficiency specificaties zijn vastgesteld op basis van de huidige toepasselijke tekst van de EU Verordening 2017/1151. De getoonde waarden zijn gebaseerd op het brandstofverbruik, CO2 waarden en energieverbruik volgens de NEDC cyclus voor de classificatie. Aanvullende informatie met betrekking tot het officiële brandstofverbruik en de specifieke CO2 uitstoot van nieuwe personenvoertuigen kan verkregen worden uit het “Brandstofverbruiksboekje van de RDW”, dat digitaal verkrijgbaar is via de link.

Add your filter tags.

Persbericht
Persmap
Toespraak
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Inloggen