Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Nederland · Article.

De nieuwe BMW 3 Serie Sedan en BMW 3 Serie Touring.

De BMW 3 Serie is al meer dan vijftig jaar het toonbeeld van de kernwaarden van het merk BMW. Rijdynamiek en technologische innovatie staan al zeven modelgeneraties lang centraal. BMW presenteert nu een nieuw pakket updates dat de visuele aantrekkingskracht, technologie, digitalisering en bedieningsgemak naar nieuwe hoogten tilt.

G20
·
G21
·
3 Serie
·
Touring
·
Sedan
 

Press Contact.

Bryan Barendrecht
BMW Group

Tel: +31-704-133-227

send an e-mail

Author.

Marie Christine Schepke
BMW Group

Rijswijk. De BMW 3 Serie is al meer dan vijftig jaar het toonbeeld van de kernwaarden van het merk BMW. Rijdynamiek en technologische innovatie staan al zeven modelgeneraties lang centraal. BMW presenteert nu een nieuw pakket updates dat de visuele aantrekkingskracht, technologie, digitalisering en bedieningsgemak naar nieuwe hoogten tilt.

Een nieuwe hoogvoltage-accu vergroot het elektrische bereik van de Plug-in Hybride modellen tot maximaal 101 kilometer op basis van de WLTP-testcyclus. Aanpassingen aan het onderstel verfijnen de balans tussen sportieve potentie en comfort. In de nieuwe BMW 3 Serie Sedan en nieuwe BMW 3 Serie Touring, biedt BMW Operating System 8.5 de basis voor een bijzonder intuïtieve en comfortabele bediening – via de verbeterde BMW iDrive met QuickSelect – en voor uitgebreide navigatiefuncties inclusief Augmented View. Er zijn nieuwe exterieurkleuren en lichtmetalen wielen. In het interieur zorgen de nieuw ontworpen stuurwielen en instrumentenpaneel, plus verfijnde uitrustingskenmerken zoals de CraftedClarity-glasapplicaties, voor een hoogwaardige en moderne uitstraling.

De nieuwe BMW 3 Serie Sedan en nieuwe BMW 3 Serie Touring komen in juli 2024 op de markt. Beide modellen worden geproduceerd in de BMW Group Fabriek München. De BMW 3 Serie Sedan zal ook worden gebouwd in de BMW Group Fabriek San Luis Potosí in Mexico en in de Tiexi-fabriek in Shenyang voor de Chinese markt, geëxploiteerd door de joint venture BMW Brilliance Automotive.

BMW 3 Serie toonaangevend in zijn segment.
Sinds zijn debuut in 1975 belichaamt de BMW 3 Serie rijplezier, elegant sportief design en duurzame technologische vooruitgang. Tot op heden zijn er wereldwijd meer dan 20 miljoen exemplaren van de BMW 3 Serie verkocht, waarbij de huidige, zevende modelgeneratie alleen al goed is voor bijna drie miljoen hiervan. Een op de acht modellen die momenteel wereldwijd door BMW worden geleverd, is een 3 Serie. In sommige markten neemt de BMW 3 Serie zelfs 25 tot 35 procent van de totale BMW verkoop voor zijn rekening.

Een van de opvallendste kenmerken is de grote verscheidenheid aan beschikbare aandrijflijnen. Zowel de Sedan als de Touring is leverbaar met keuze uit vier benzinemotoren en vier diesels. En dan zijn er nog de topmodellen van M Performance met zescilinder-in-lijn motoren. De Plug-in Hybride modellen zijn de laatste tijd bijzonder populair geworden – een ontwikkeling die de nieuwste upgrades in de hoogvoltage-accu en laadtechnologie zullen voortzetten. Bovenaan de verkooplijsten van de 3 Serie staat de BMW 320i Sedan. Ongeveer driekwart van de wereldwijd beschikbare Sedan varianten wordt geleverd met een benzinemotor. Daarentegen is ongeveer 40 procent van de BMW 3 Serie Touring modellen voorzien van een dieselmotor, terwijl de rest gelijkelijk is verdeeld tussen benzine- en Plug-in Hybride varianten.

Bijdrage aan lagere CO2-voetafdruk.
Zeer efficiënte aandrijfsystemen, intelligent lichtgewicht ontwerp en geoptimaliseerde aerodynamische eigenschappen zijn belangrijke factoren die bijdragen aan de fijne balans tussen rijplezier en een laag brandstofverbruik en lage emissies van de nieuwe BMW 3 Serie. De 48V Mild Hybrid technologie die in bepaalde modellen wordt gebruikt, verbetert zowel de vermogensafgifte als de efficiëntie. De motorkap, voorste zijpanelen, subframe, voorste veerpoten en talrijke chassiscomponenten zijn allemaal gemaakt van aluminium. Het aandeel secundaire grondstoffen in aluminium onderdelen voor de BMW 3 Serie bedraagt ongeveer 50 procent. En de velgen die worden aangeboden voor de Sedan en Touring bestaan voor ongeveer 70 procent uit gerecycled aluminium.

De elektriciteit die wordt gebruikt bij de productie van de nieuwe BMW 3 Serie in de BMW Group fabriek in München, komt van hernieuwbare bronnen. De BMW 3 Serie draagt ook bij aan de doelstelling van BMW Group om de CO2-uitstoot gedurende de levenscyclus van een voertuig met minstens 40 procent verminderd te hebben in 2030 ten opzichte van 2019. Uiterlijk in 2050 wil BMW Group naar netto nul uitstoot van CO2 in de gehele waardeketen. BMW Group heeft in 2023 de voortdurende vermindering van de CO2-uitstoot van zijn vloot op de Europese automarkten voortgezet naar een voorlopige waarde van 102,1 g/km in de WLTP-cyclus – 20 procent onder het doel van 128,5 g/km dat door de Europese Unie is vastgesteld.

Nieuwe designaccenten versterken de sportieve aanblik van de BMW 3 Serie.
Sportieve elegantie en een moderne uitstraling bepalen het ontwerp van de nieuwe BMW 3 Serie. Er is te kiezen uit negen carrosseriekleuren, waaronder twee unikleuren en zeven metallic lakken. Nieuw zijn Arctic Race Blue metallic en Fire Red metallic. Voor de modellen met het M Sportpakket zijn nieuwe 19 inch M lichtmetalen wielen in dubbelspaak styling beschikbaar, in een Jet Black afwerking of als bi-colour variant. Het BMW Individual assortiment voor de BMW 3 Serie Sedan en Touring modellen biedt eveneens nieuwe 19 inch lichtmetalen wielen in Y-spaak styling en in een bi-colour afwerking.

Gewijzigde cockpit en nieuwe met leer beklede sportstuurwielen.
Nieuw ontworpen stuurwielen versterken de rijervaring. Ook zijn hoogwaardige materialen en nieuwe afwerkingselementen te zien in het interieur. Het optionele dashboard Luxury in Sensatec heeft een verder verfijnde oppervlaktestructuur en decoratieve stiksels in een contrasterende kleur. De nieuwe stuurwielen vallen op door een strak en sportief ontwerp. Een nieuw ontworpen, met leer bekleed tweespaaks sportstuurwiel is standaard. Het M Sportpakket biedt een nieuw met leer bekleed M Sportstuurwiel met drie spaken, een afgeplatte onderzijde en een subtiele 12-uursmarkering. Beide stuurwielen hebben verlichte multifunctionele knoppen en schakelpaddles.

Digitale climate control, keuze uit verschillende sfeerverlichtingen.
De introductie van de nieuwste generatie BMW iDrive met QuickSelect, gebaseerd op BMW Operating System 8.5, zorgt ook voor een geoptimaliseerde bediening van ventilatie- en klimaatregelingsfuncties. Het bedieningsconcept in de nieuwe BMW 3 Serie Sedan en Touring is volledig gericht op aanraking en gesproken commando’s. Dat leidt tot een verdere vermindering van het aantal fysieke knoppen en bedieningselementen in de cockpit. De interieurtemperatuur, ventilatie-intensiteit, stoelverwarming en – indien aanwezig – stuurverwarming kunnen nu worden aangepast op het BMW Curved Display of via een spraakopdracht met behulp van de BMW Intelligent Personal Assistant. Nieuwe instelknoppen voor de luchtroosters in het midden van het dashboard en aan de bestuurders- en passagierszijde maken het mogelijk om de intensiteit en richting van de luchtstroom aan te passen met draai- en kantelbewegingen.

De interieurverlichting omvat nu standaard cascadeverlichting die is geïntegreerd in de afwerking rond de centrale luchtroosters. Er is te kiezen uit negen kleurwerelden. De rijder kan kleur- en helderheidsinstellingen opslaan in een persoonlijk profiel. Als de optionele Ambiance verlichting (standaard in de M Performance modellen) is gespecificeerd, strekt de individueel instelbare lichtsfeer zich ook uit tot de voetenruimtes voorin, het opbergvak in het voorste gedeelte van de middenconsole en de contourlijnen op de deurpanelen. De interieurverlichting omvat ook een sfeervolle welkomst- en afscheidsanimatie, evenals lichtsignalen die een inkomend telefoongesprek en een niet goed gesloten portier aangeven (optie).

Nieuwe afwerkingsaccenten in het interieur en CraftedClarity.
De interieurafwerking Dark Graphite mat is standaard. Afwerkingen in Edelhoutuitvoering Fineline hell en Esche Graubraun, plus de varianten Carbon Fiber en Aluminium Rhombicle Anthracite zijn optioneel. Verder is te kiezen voor de exclusieve CraftedClarity-glas afwerkingen voor de transmissieschakelaar, BMW iDrive Controller en de Start/Stop-knop.

Uitgebreide standaarduitrusting, hoogwaardige opties.
De standaarduitrusting voor de nieuwe BMW 3 Serie Sedan en de nieuwe BMW 3 Serie Touring omvat 17 inch (Plug-in Hybride modellen: 18 inch) lichtmetalen wielen, M Hoogglans Shadow Line, een achteruitkijkspiegel met automatische anti-verblinding functie en de Park Assistant inclusief Park Distance Control (PDC) met sensoren aan de voor- en achterzijde. Ook standaard zijn drie-zone automatische klimaatregeling en BMW Live Cockpit Plus met het volledig digitale BMW Curved Display inclusief het BMW Maps navigatiesysteem.

De BMW 3 Serie Touring heeft standaard automatische achterklepbediening en een in delen neerklapbare achterbankleuning (40/20/40), die optioneel beschikbaar is voor de Sedan. Op de optielijst staan ook een Harman Kardon Surround Soundsystem, interieur voorverwarming, een elektrisch bediend glazen dak voor de Sedan en een glazen panorama schuifdak voor de Touring.

Benzine- en dieselmotoren, Mild Hybrid en Plug-in Hybride.
De nieuwe BMW 3 Serie Sedan en Touring zijn leverbaar met keuze uit vier benzine- en vier dieselmotoren met BMW TwinPower Turbo technologie, inclusief uitzonderlijk krachtige zescilinder-in-lijn motoren voor de M Performance modellen, met vermogens variërend van 110 kW (150 pk) tot 275 kW (374 pk). Verder zijn er de BMW 330e Plug-in Hybride modellen. Diverse motoren zijn ook leverbaar in combinatie met  BMW xDrive vierwielaandrijving. Alle nieuwe BMW 3 Serie modellen zijn standaard uitgerust met een achttraps Steptronic transmissie, compleet met schakelpaddles aan het stuur.

Nieuwe hoogvoltage-accu voor Plug-in Hybride modellen.
De BMW 330e Sedan en BMW 330e Touring Plug-in Hybride zijn beide beschikbaar met achterwielaandrijving of BMW xDrive. De aandrijflijn omvat een viercilinder benzinemotor en een elektromotor die is geïntegreerd in de achttraps Steptronic transmissie. Samen zijn ze goed voor een systeemvermogen van 215 kW (292 pk).

De Plug-in Hybride modellen van de nieuwe BMW 3 Serie bieden een nog grotere efficiëntie en een aanzienlijk grotere elektrische actieradius. Dit is mogelijk door de nieuwe hoogvoltage-accu van 19,5 kWh (netto) van de vijfde generatie BMW eDrive technologie. De nieuwe BMW Gen5 hoogvoltage-accu biedt bijna een verdubbeling van de energiedichtheid ten opzichte van de vorige generatie, terwijl de accu niet meer ruimte inneemt. Hiermee biedt de BMW 330e Sedan een elektrische actieradius van 92 tot 101 kilometer, 88 tot 96 kilometer voor de BMW 330e xDrive Sedan, 93 tot 98 kilometer voor de BMW 330e Touring en 88 tot 91 kilometer voor de BMW 330e xDrive Touring. Een 3-fasen 11 kW AC-boordlader is standaard. Hiermee is de hoogvoltage-accu in 2 uur en 15 minuten volledig op te laden. De Plug-in Hybride modellen zijn ook compatibel met het nieuwste aanbod van BMW Charging. Dat is Connected Home Charging waarmee bij het laadproces gebruik kan worden gemaakt van zonnepanelen en ook stroom is te leveren aan het thuisnetwerk.

Onderstel biedt nog meer balans tussen sportiviteit en comfort.
De superieure combinatie van rijdynamiek en comfort die kenmerkend is voor de BMW 3 Serie, is verder verfijnd door de stijvere bevestiging van de achterdempers met de carrosserie. Het comfort is merkbaar verbeterd zonder verlies van de gebruikelijke dynamische prestaties. Ook geeft de nieuwe bevestiging minder afrolgeluid door aan het interieur. De algehele precisie, rust en wendbaarheid van het rijgedrag is naar een hoger niveau getild. In de Comfort-modus is de tegendruk van de stuurbekrachtiging verder verminderd. Verder is te kiezen voor het M Sportonderstel als onderdeel van het M Sportpakket in plaats van het standaardonderstel. Het Adaptieve M Sportonderstel met elektronisch geregelde dempers en Variable Sport Steering is beschikbaar op modellen met het M Sportpakket.

Geavanceerde assistentiesystemen voor rijden en parkeren.
Een brede selectie aan assistentiesystemen verbetert het comfort en de veiligheid tijdens het rijden en parkeren in de nieuwe BMW 3 Serie Sedan en BMW 3 Serie Touring. Front Collision Warning met remingreep, Cruise Control met remfunctie en de nieuwe Intelligent Speed Assistance functie zijn enkele van de systemen die standaard worden geleverd. Een opvallende optionele extra is Driving Assistant Professional, met de Steering and Lane Control Assistant, Active Cruise Control met Stop&Go-functie, Automatic Speed Limit Assist, Evasion Assistant, Crossroads Warning met remfunctie, Wrong Way Warning en Front Crossing Traffic Warning.

Aanvullend op Park Distance Control is er de Parking Assistant voor geautomatiseerd manoeuvreren in en uit parkeerplaatsen, evenals een achteruitrijcamera en de achteruitrijhulp Reversing Assistant. Optioneel is de Park Assistant Plus met Surround View en Remote 3D View functies.

M performance modellen.
Het sportieve karakter van de nieuwe BMW 3 Serie is tot in de finesse te ervaren met de topmodellen van BMW M GmbH. Met krachtige zescilinder-in-lijn motoren, een speciaal onderstel en kenmerkende M ontwerpelementen onderscheiden ze zich duidelijk in zowel de rijervaring als met hun uiterlijk. De M Performance modellen zijn beschikbaar met een benzine- of een dieselmotor, elk met een cilinderinhoud van 3,0 liter en M specifieke prestatiekenmerken. De gretigheid om hoge toerentallen te draaien en de onmiddellijke vermogensafgifte zijn het resultaat van de nieuwste M TwinPower Turbo technologie en 48V Mild Hybrid technologie, waarvan de output van 8 kW (11 pk) zorgt voor een elektrisch boosteffect. De motoren zijn gekoppeld aan een achttraps Steptronic Sport transmissie met een zeer snel schakelkarakter. Het BMW xDrive vierwielaandrijvingssysteem is ook standaard voor optimale wendbaarheid en tractie, evenals het M Sportonderstel met Variable Sport Steering, M Sportdifferentieel en M Sportremsysteem.

De zescilinder-in-lijn benzinemotor in de BMW M340i xDrive Sedan en BMW M340i xDrive Touring genereert een piekvermogen van 275 kW (374 pk) en een maximumkoppel van 500 Nm. De BMW M340d xDrive Sedan en BMW M340d xDrive Touring worden aangedreven door een zescilinder-in-lijn dieselmotor met 250 kW (340 pk) en 700 Nm.

Individualiseren met M specifieke designelementen.
M specifieke designelementen zijn niet alleen esthetisch, ze bieden ook voordeel op het gebied van aerodynamica en koelluchttoevoer. Deze omvatten de grote luchtinlaten in de voorbumper, samen met de M-buitenspiegelkappen in hoogglans zwart en een achterbumper met prominent gestileerde diffuser. De BMW M340i xDrive Sedan en BMW M340d xDrive Sedan hebben een M achterspoiler in carrosseriekleur. De BMW nierengrille is uitgevoerd in mesh-design. Exclusieve 18 inch M lichtmetalen wielen en trapeziumvormige uitlaatpijpen dragen verder bij aan het uiterlijk van het sportieve topkwartet. Ze zijn ook beschikbaar met het optionele M Sportpakket Pro.

Moderne sportwagenambiance in het interieur.
Binnenin de M Performance modellen creëren M specifieke uitrustingsdetails een moderne sportwagenambiance. Sportstoelen met Sensatec bekleding in de kleur zwart zijn standaard. Optioneel zijn M Sportstoelen bekleed met Vernasca-leer in zwart met blauwe contraststiksels.

Het nieuwe met leer beklede M Sportstuurwiel verhoogt de intensiteit van de rijervaring met zijn afgeplatte onderrand, rode 12-uursmarkering en contraststiksels in de kleuren van BMW M GmbH. De interieurlijsten in Dark Graphite, M instaplijsten, M pedalen, een M voetsteun voor de bestuurder en M specifieke graphics voor het BMW Curved Display zijn verdere kenmerken van de M Performance modellen.

Nieuwste versie van het BMW iDrive display- en bedieningssysteem met QuickSelect.
In de nieuwe BMW 3 Serie Sedan en BMW 3 Serie Touring zijn voertuigfuncties intuïtief te bedienen dankzij de nieuwste versie van BMW iDrive, gebaseerd op BMW Operating System 8.5. Het biedt een vernieuwd startscherm en QuickSelect voor snelle toegang tot de menustructuur zoals bij een smartphone. Aan de bestuurderszijde van het bedieningsdisplay is er een balk met widgets voor toegang tot bijvoorbeeld media- of telefoonfuncties die verticaal kunnen worden genavigeerd door te vegen. Door een widget horizontaal te vegen, worden aanvullende gerelateerde informatie en instellingsopties weergegeven. Het is ook mogelijk nieuwe widgets te installeren, bestaande te verwijderen of hun rangschikking te veranderen.

Het startpictogram aan de onderkant van het bedieningsdisplay maakt het mogelijk om met een eenvoudige tik van de vinger terug te keren naar het startscherm vanuit elke applicatie. Pictogrammen voor directe toegang tot het klimaatregelingsmenu, het menu All Apps en, indien geactiveerd, Apple CarPlay® en Android AutoTM zijn nu ook te vinden naast het startpictogram.

Verbeterde navigatie met BMW Maps en Augmented View.
Het BMW Maps navigatiesysteem, dat deel uitmaakt van de standaard BMW Live Cockpit Plus in de nieuwe BMW 3 Serie, maakt het eenvoudiger om bestemmingen in te voeren en kan extra informatie bieden tijdens het rijden. De optionele BMW Live Cockpit Professional voegt niet alleen de BMW Head-Up Display toe, maar ook de Augmented View-functie. Deze functie vult de kaartweergave van het navigatiesysteem aan door een live videostream van de omgeving op het informatiescherm of bedieningsdisplay weer te geven en deze te verrijken met real-time informatie. Bij complexe kruispunten wordt bijvoorbeeld een geanimeerde richtingaanwijzer geïntegreerd in het videobeeld om de bestuurder te helpen de beste afslag voor de geplande route te nemen.

Individuele gebruikerservaring met BMW ID en My BMW App.
De introductie van BMW Operating System 8.5 maakt het nog eenvoudiger om de gebruikerservaring in de BMW 3 Serie te personaliseren met de BMW ID en de My BMW App. Eenmaal aangemeld voor een BMW ID is via het scannen van een QR-code met de smartphone toegang te verkrijgen tot een  persoonlijk gebruikersprofiel. Synchroniseerbare instellingen worden geladen en de gedetecteerde autosleutel wordt gekoppeld aan de BMW ID.

Tegelijkertijd wordt de auto toegevoegd aan de My BMW App. Die biedt informatie over de status, de resterende actieradius en eventuele service- en onderhoudsbehoeften van de auto. Afhankelijk van de specificaties van de gekozen BMW 3 Serie zijn ook verschillende afstandsbedieningsfuncties beschikbaar, zoals het lokaliseren van het voertuig of het vergrendelen en ontgrendelen van de portieren. De optionele Remote 3D View-functie biedt de mogelijkheid om op de smartphone een driedimensionaal livebeeld van de directe omgeving rond de BMW op te roepen. Het is ook mogelijk om het laadproces voor de Plug-in Hybride modellen te regelen via de My BMW App. Het laden kan onmiddellijk of op een specifiek tijdstip worden gestart en beëindigd. Voorverwarming is eveneens op afstand te activeren via de smartphone.

Daarnaast zijn met de My BMW App bestemmingsadressen van de smartphone naar het navigatiesysteem te sturen voor routeplanning. Ook biedt de App toegang tot de online BMW ConnectedDrive Store waar upgrades en extra functies voor de nieuwe BMW 3 Serie over-the-air zijn te bestellen of te verlengen. De functie My Trips, inclusief Efficiency Trainer, biedt gegevens en evaluaties over afgelegde afstand, verbruik en gemiddelde snelheid, evenals nuttige tips voor efficiënt rijden.

Optimale connectiviteit met Personal eSIM en 5G mobiele standaard.
Behalve de ingebouwde mobiele SIM-kaart is ook gebruik te maken van de Personal eSIM, die standaard is inbegrepen in de nieuwe BMW 3 Serie. Die is te koppelen aan de BMW ID van de gebruiker. Met de Personal eSIM kunnen de communicatie- en connectiviteitsfuncties die onder een mobiel telefooncontract vallen, eenvoudig vanuit de auto worden gebruikt, zelfs in situaties waarin de smartphone niet in de BMW aanwezig is. De Personal eSIM maakt gebruik van de 5G mobiele communicatiestandaard mogelijk. Datastreaming is mogelijk via een WiFi-hotspot.

Het brandstofverbruik van de nieuwe BMW 3 Serie bedraagt gemiddeld 0,8 - 8,8 l/100 km, de CO2-emissie gemiddeld 19 - 198 g/km, het stroomverbruik gemiddeld 20,7 - 21,3 kWh/100 km en de actieradius varieert tussen de 84 - 101 km. Deze waarden zijn vastgesteld volgens de WLTP-cyclus. Alle cijfers met betrekking tot prestaties, verbruik en emissies zijn voorlopig.

CO2 EMISSIONS & CONSUMPTION.

The new BMW 3 Series Sedan:

WLTP combined: Energy consumption 7,8 – 7,0 L/100km; CO2 emissions 175 - 158 g/km; CO2 class F

The new BMW 3Series Touring:

WLTP weighted, combined: Petrol and electric Energy consumption 1.1 – 0.9 l/100 km and 23.0 – 21.3 kWh/100 km; CO2 emissions weighted, combined 24 - 20 g/km; CO2 class B; electric range 87 - 98 km

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Inloggen
 

BMW Group Streaming

ANNUAL GENERAL MEETING.

Munich. Here you can watch the webcast of the 104 Annual General Meeting of BMW AG.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

De CO2 efficiency specificaties zijn vastgesteld op basis van de huidige toepasselijke tekst van de EU Verordening 2017/1151. De getoonde waarden zijn gebaseerd op het brandstofverbruik, CO2 waarden en energieverbruik volgens de NEDC cyclus voor de classificatie. Aanvullende informatie met betrekking tot het officiële brandstofverbruik en de specifieke CO2 uitstoot van nieuwe personenvoertuigen kan verkregen worden uit het “Brandstofverbruiksboekje van de RDW”, dat digitaal verkrijgbaar is via de link.

Change Search Settings.

Persbericht
Persmap
Toespraak
Fact & Figures
Spaans
 • Taal
 • Amerikaans-Engels
 • Arabisch
 • Brits-Engels
 • Chinees (vereenvoudigd)
 • Diverse talen
 • Duits
 • Engels
 • Frans
 • Italiaans
 • Koreaans
 • Nederlands
 • Russisch
 • Spaans
Updates
Top-Topic
Submit
Reset
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Inloggen