Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Nederland · Article.

De nieuwe MINI Countryman. Productie exclusief bij VDL Nedcar.

MINI introduceert met de nieuwe generatie MINI Countryman zijn grootste en meest veelzijdige model ooit in de 57-jarige merkgeschiedenis. De auto is compleet nieuw ontwikkeld en zet grote stappen op het gebied van ruimte, functionaliteit, stijl en kwaliteit. De nieuwe MINI Countryman versterkt de positie van MINI in het compacte premiumsegment en wordt voor alle landen exclusief gebouwd bij VDL Nedcar in Born (Limburg).

MINI Countryman
 

Press Contact.

Tamara Villani
BMW Group

Tel: +31-70-4133-108

send an e-mail

MINI introduceert met de nieuwe generatie MINI Countryman zijn grootste en meest veelzijdige model ooit in de 57-jarige merkgeschiedenis. De auto is compleet nieuw ontwikkeld en zet grote stappen op het gebied van ruimte, functionaliteit, stijl en kwaliteit. De nieuwe MINI Countryman versterkt de positie van MINI in het compacte premiumsegment en wordt voor alle landen exclusief gebouwd bij VDL Nedcar in Born (Limburg). De nieuwe MINI Countryman beleeft zijn wereldpremière tijdens de Los Angeles Auto Show op 18 november 2016. Deze nieuwe SUV van MINI staat vanaf 11 februari 2017 bij de Nederlandse MINI dealers en is leverbaar vanaf € 29.900.

Productie exclusief bij VDL Nedcar.
De nieuwe MINI Countryman wordt voor de hele wereld exclusief gebouwd bij VDL Nedcar in Born (Limburg). De SUV vormt het derde model dat VDL Nedcar in productie neemt, want de MINI 3-deurs en MINI Cabrio rollen er al van de band. Dit geeft aan dat het concern veel vertrouwen heeft in de Nederlandse productiefaciliteit. De komst van de nieuwe MINI Countryman levert ongeveer 1.200 nieuwe banen op. VDL Nedcar zal hierdoor dit jaar al omschakelen naar een tweeploegendienst. De productie start op 2 november 2016.

De nieuwe MINI Countryman (gecombineerd brandstofverbruik: 7,0 – 2,1 l/100 km, CO2-emissie: 159 – 49 g/km) onderscheidt zich direct van zijn concurrenten met een krachtig en uitgesproken design, gestroomlijnde carrosserie en zijn ongeëvenaarde rijgedrag. De nieuwste generatie van het ALL4-vierwielaandrijvings-systeem biedt rijplezier, ook op onverharde paden. Daarnaast is de nieuwe MINI Countryman als eerste model van het merk leverbaar met plug-in hybridetechniek: de MINI Cooper S E Countryman ALL4 met een elektrische actieradius van 40 kilometer.

De nieuwe MINI Countryman – een overzicht van alle innovaties.
- Krachtige proporties, 20 centimeter langer dan voorganger.
- Vijf volledige zitplaatsen, duidelijk meer ruimte en gebruiksmogelijkheden.
- Elektrisch te openen en sluiten achterklep (handsfree).
- MINI Picnic Bench: uitvouwbaar zitgedeelte met comfortabele kussens verwerkt in bagageruimte ideaal voor pauzes.
- MINI Cooper S E Countryman ALL4: de eerste MINI met plug-in hybride aandrijving.
- Nieuwe generatie motoren en transmissies, geoptimaliseerde ALL4-vierwielaandrijving met nog meer efficiency.
- Centraal instrumentencluster met voor het eerst een touchscreenfunctie.
- MINI Country Timer meet rijplezier over uitdagend terrein.
- MINI Connected App: dagelijkse, persoonlijke mobiliteitsassistent zowel in de auto als erbuiten.
- MINI Find Mate: alles wat je nodig hebt altijd aan boord - of in het zicht.

Première: centraal instrumentcluster met touchscreen display.
De nieuwe MINI Countryman is standaard uitgerust met Radio MINI Visual Boost met 6,5-inch kleurendisplay in het centrale instrumentencluster en Bluetooth-connectiviteit voor handsfree bellen. Optioneel zijn het MINI navigatiesysteem en het MINI navigatiesysteem Professional met 8,8-inch touchschreen. Het MINI navigatiesysteem Professional in combinatie met het Wired-pakket bestaat onder andere uit; Touch Controller, 3D Navigatie, Splitscreen, 20GB harde schijf, Satellite beelden en MINI Country Timer.

20 centimeter langer dan voorganger
Het Wired-pakket bestaat niet alleen uit het MINI navigatiesysteem Professional met Touch Controller op de middenconsole maar ook uit een 8,8-inch kleurendisplay met nieuwe graphics en touchscreenfunctie.. De nieuwe MINI Countryman is ongeveer 20 centimeter langer dan de vorige generatie en ongeveer 3 centimeter breder. De wielbasis is gegroeid met 7,5 centimeter. Deze toegenomen afmetingen leveren aanzienlijk meer interieurruimte op voor alle vijf volwaardige zitplaatsen. Ook de bagageruimte groeit waardoor spullen meenemen nog eenvoudiger is. De verhoogde zitpositie biedt uitstekend zicht en rijplezier. Optioneel kunnen de achterstoelen over een afstand van 13 centimeter verschoven worden. De rugleuning van de tweede zitrij klapt neer in een verhouding van 40:20:40 zodat het vervoeren van langere voorwerpen kinderspel is. De bagageruimte bedraagt 450 liter (met neergeklapte achterbank 1.309 liter). Dit is een toename van 220 liter ten opzichte van vorige model.

Vijf zitplaatsen in het interieur, plus twee dankzij Picnic Bench.
Een elektrisch bedienbare achterklep is optioneel verkrijgbaar. Samen met Comfort Access maakt dit systeem het mogelijk om de achterklep handsfree te openen of te sluiten. Het optionele opbergpakket biedt niet alleen een variabele laadvloer, sjor-ogen en spanbanden, maar ook een roestvrijstalen bevestigingsstuk op het laadplateau. Een unieke optie is de Picnic Bench: een flexibele en uitklapbare zitting geïntegreerd in de bagageruimte met comfortabele zitkussens voor twee personen.

Krachtige proporties, volwassen karakter.
De nieuwste generatie van de MINI Countryman gaat nog verder op het gebied van veelzijdigheid, wendbaarheid en premiumkarakter. Dankzij krachtige proporties maakt de nieuwe MINI Countryman een onderscheidende indruk. Extra bodemvrijheid en een verhoogde zitpositie worden benadrukt door het MINI ALL4-exterieurdesign en de hoge dakrails. De nieuwe MINI Countryman heeft designelementen die typisch zijn voor het merk, zoals korte overhangen, forse wielkasten . Er is keuze uit verschillende kleuren, waaronder Island Blue metallic en Chestnut, die nu voor het eerst verkrijgbaar zijn op een MINI. “De nieuwe MINI Countryman is gegroeid, maar het is gelukt om de typische MINI-proporties te behouden”, zegt Julius Schluppkotten, MINI Countryman project manager.

Verschillende designkenmerken van de nieuwe MINI Countryman zoals de lange daklijn, de rechte achterlichten, de hexagonale grille en forse koplampen, hebben een evolutionaire ontwikkeling ondergaan. De omlijsting van de zijknipperlichten heeft nu een pijlvorm. MINI combineert de aluminiumkleurige dakrails in satijnglans met zilverkleurige dorpelverbreders zodat de auto visueel hoger lijkt. Horizontale lijnen domineren de achterzijde, waarbij de verticaal geplaatste lichtunits voor een aantrekkelijk contrast zorgen.

LED-koplampen met ringvormige dagrijverlichting.
Het aantrekkelijke design van de koplamp heeft de typische ronde vorm die kenmerkend is voor MINI. De onderscheidende, licht asymmetrische ronde contouren zorgen samen met de grille voor een onmiskenbaar frontdesign. De parkeerverlichting geïntegreerd in de luchtinlaten fungeert standaard als dagrijverlichting. Bij een MINI Countryman met optionele LED-koplampen is de dagrijverlichting in een ringvorm verwerkt in de koplampen.

Meer ruimte voor premium ambiance.
In het interieur van de nieuwe MINI Countryman is er duidelijk sprake van meer ruimte. Een premium ambiance, een modern display en bedieningssysteem reflecteren de vooruitgang die bereikt is met deze generatiewissel. Zowel de bestuurder als passagier voorin profiteren van extra hoofd- en schouderruimte, terwijl de verstellingsmogelijkheden van de stoelen ook zijn uitgebreid. Elektrische stoelverstelling (met geheugenfunctie voor de bestuurdersstoel) is optioneel verkrijgbaar voor de stoelen voorin. De instap achterin is groter dan voorheen zodat in- en uitstappen nog makkelijker is. Het interieur is niet alleen breder, maar biedt ook aanzienlijk meer beenruimte.

De uitgebreide opbergmogelijkheden dragen bij aan het gebruiksgemak van de auto. Zowel vóór als achterin zijn er deurvakken te vinden met ruimte genoeg voor éénliter flessen. De volwaardige middenconsole loopt over in het instrumentenpaneel en heeft twee geïntegreerde bekerhouders vóór de schakelpook. De MINI Controller en de schakelaar van de elektrische parkeerrem zijn centraal geplaatst op de middenconsole. “Het interieur van de nieuwe MINI Countryman benadrukt de inzetbaarheid van het model voor families als eerste auto. Het kwaliteitsgevoel in het interieur is eveneens sterk verbeterd”, aldus Julius Schluppkotten, MINI Countryman project manager.

Onderscheidend interieurontwerp.
Het onderscheidende interieurdesign benadrukt het solide karakter van de nieuwe MINI Countryman dankzij een duidelijk horizontale structuur, lange lijnen en forse oppervlakken. In de vorm van de luchtroosters is duidelijk de verticale opzet van de exterieurelementen zichtbaar. Afgezien van de kwalitatief hoogwaardige materialen en exacte afwerking, leveren de moderne, ergonomisch geoptimaliseerde bedieningsknoppen een bijdrage aan de exclusieve ambiance van de auto. Het voor MINI typische centrale instrumentencluster is geïntegreerd in het instrumentenpaneel, wordt omringd door een LED-ring en toont afhankelijk van de rijomstandigheden verschillende kleuren. Dit maakt onderdeel uit van het MINI Excitement Package dat ook bestaat uit LED-sfeerverlichting en een projectie van het MINI-logo onder de zijspiegel wanneer de bestuurder de deur opent of sluit.

Marktlancering met vier motoren.
De nieuwe MINI Countryman is vanaf de marktlancering leverbaar met twee benzine- en twee dieselmotoren met compleet nieuwe motortechnologie. Alle motoren hebben MINI TwinPower Turbo Technologie:

MINI Cooper Countryman: 3-cilinder benzinemotor, inhoud: 1.499 cc, vermogen: 100 kW/136 pk, maximaal koppel: 220 Nm.
MINI Cooper S Countryman: 4-cilinder benzinemotor, inhoud: 1.998 cc, vermogen: 141 kW/192 pk, maximaal koppel: 280 Nm.
MINI Cooper D Countryman: 4-cilinder dieselmotor, inhoud: 1.995 cc, vermogen: 110 kW/150 pk, maximaal koppel: 330 Nm.
MINI Cooper SD Countryman: 4-cilinder dieselmotor, inhoud: 1.995 cc, vermogen: 140 kW/190 pk, maximaal koppel: 400 Nm.

Het leveringsprogramma bestaat voor het eerst ook uit een plug-in hybride:
MINI Cooper S E Countryman ALL4: 3-cilinder benzinemotor, inhoud: 1.499 cc, vermogen: 100 kW/136 pk, synchroon elektromotor, vermogen: 65 kW/88 pk, systeemvermogen: 165 kW/224 pk, systeemkoppel: 385 Nm.

De MINI Cooper Countryman heeft standaard een handgeschakelde 6-traps transmissie, maar is ook leverbaar met een 6-traps Steptronic-automaat. Voor de nieuwe MINI Cooper D Countryman en de nieuwe MINI Cooper S Countryman levert MINI een 8-traps Steptronic-transmissie. Deze automaat is standaard voor de MINI Cooper SD Countryman.

De nieuwste generatie transmissies en motoren met nog betere efficiency geven de nieuwe MINI Countryman extra temperament en betere rijprestaties. Als voorbeeld: de nieuwe MINI Cooper S Countryman ALL4 met 8-traps Steptronic-automaat sprint in 7,2 seconden van 0 naar 100 km/u en is daarmee 0,9 seconde sneller dan het vorige model. Dankzij toegenomen efficiency zijn motoren tot 1,4 liter per 100 kilometer zuiniger. De zuinigste in de line-up is de MINI Cooper D Countryman met een gemiddeld brandstofverbruik van 4,3 tot 4,5 liter per 100 kilometer een CO2-uitstoot van 113 tot 118 gram per kilometer (EU-testcylcus, afhankelijk van bandformaat). De cijfers van de nieuwe MINI Cooper S E Countryman ALL4 met plug-in hybride techniek zijn zelfs nog lager.

Nieuwe ALL4-vierwielaandrijving: snel, precies, compact en efficiënt.
Het ALL4-vierwielaandrijvingsysteem dat optioneel leverbaar is voor alle motorvarianten is verder verbeterd. De nieuwste versie van het ALL4-systeem reageert niet alleen sneller en preciezer op veranderlijke situaties, maar is ook compacter en efficiënter. Het systeem maakt gebruik van een power take-off unit geïntegreerd in het voorste differentieel, een aandrijfas die in verbinding staat met de achteras én een hang-on koppeling die het aandrijfkoppel precies en efficiënt naar de achterwielen stuurt. De elektronische aansturing van het systeem is verbonden met het Dynamic Stability Control (DSC) zodat een noodzakelijke aanpassing in de aandrijfverdeling (meer kracht naar de achter- of juist voorwielen) snel wordt gerealiseerd. Het ALL4-systeem optimaliseert op deze manier de tractie en stabiliteit onder slechte weersomstandigheden op alle soorten ondergrond en verbetert ook de wendbaarheid tijdens het nemen van bochten.

Elektrisch en opwindend: de MINI Cooper S E Countryman ALL4.
De nieuwe generatie MINI Countryman biedt ook rijplezier zonder enige vorm van uitstoot. De plug-in hybride-aandrijving van de MINI Cooper S E Countryman ALL4 maakt puur elektrisch rijden tot 125 km/u mogelijk. De spontane en aanhoudende kracht van de nagenoeg geruisloze elektromotor biedt een compleet nieuwe kijk op MINI’s beroemde go-kart gevoel. Niet minder fascinerend is de manier waarop de elektromotor en brandstofmotor in de MINI Cooper S E Countryman ALL4 samenwerken. De 65 kW/88 pk sterke elektromotor stuurt zijn kracht via een ééntraps automaat naar de achterwielen, terwijl een driecilinder benzinemotor met een vermogen van 100 kW/136 pk - verbonden aan een 6-traps Steptronic-automaat - de voorwielen aandrijft. Deze combinatie levert vierwielaandrijving op waarbij optimale balans tussen rijplezier en efficiency gegarandeerd is. Het brandstofverbruik van de MINI Cooper S E Countryman ALL4 bedraagt slechts 2,1 liter per 100 kilometer, gelijk aan een CO2-emissie van 49 gram per kilometer (gebaseerd op de EU-testcyclus).

Dynamic Damper Control en MINI Driving Modes.
De hoogwaardige wielophanging van de nieuwe MINI Countryman combineert de beproefde single-joint voorwielophanging en een multilink-achterwielophanging met een design dat geoptimaliseerd is wat betreft gewicht, stijfheid en modelspecifieke set-ups. Het systeem zorgt voor een precies rijgedrag en maximale wendbaarheid. Hieraan leveren ook de elektromechanische besturing met Servotronic-functie, krachtige remmen en de Dynamic Stability Control (DSC) een bijdrage. Voor de MINI Cooper Countryman en MINI Cooper D Countryman zijn 16-inch lichtmetalen wielen standaard, terwijl andere modellen standaard over 17-inch beschikken. Het optieprogramma bestaat uit lichtmetalen wielen tot 19-inch.

Dynamic Damper Control is optioneel verkrijgbaar voor de nieuwe MINI Countryman en heeft elektronisch gestuurde dempers met twee standen die geactiveerd kunnen worden via de eveneens optionele MINI Driving Modes. Met een rotatieknop geplaatst bij de schakelpook selecteert de bestuurder de gewenste modus. Er is keuze uit de modi MID, SPORT en GREEN. De keuze heeft invloed op de gaspedaalrespons, het stuurgedrag, motorgeluid en de schakelkarakteristiek van de Steptronic-automaat.

Rijplezier vastleggen op uitdagend terrein: de MINI Country Timer.
In combinatie met het Wired-pakket en het MINI navigatiesysteem Professional is het mogelijk om nog een functie te gebruiken die exclusief voor de MINI Countryman ontwikkeld is en die het all-round talent van de auto benadrukt op een zowel innovatieve als vermakelijke manier. De MINI Country Timer registreert rijden over hellende, ongelijke, onverharde of met sneeuw bedekte paden en wegen. Zodra de nieuwe MINI Countryman zich op uitdagend terrein begeeft, wordt het type en omvang van de uitdaging gedetecteerd en met icoontjes weergegeven op het display in het centrale instrumentencluster. “De bestuurder kan op de boordcomputer aflezen hoe lang en hoe intensief er gereden is op dit type ondergrond”, zegt Julius Schluppkotten, MINI Countryman project manager. De rijsituatie wordt geanalyseerd op basis van data verkregen door de controle-unit van de Dynamic Stability Control. Op deze manier weet de bestuurder direct hoe snel en hoe vaak de nieuwe MINI Countryman de status van ‘Street Cruiser’ inwisselt voor de categorie ‘Cliff Champ’.

Moderne rijhulpsystemen, hoogwaardige opties voor extra comfort.
Rijplezier in de nieuwe MINI Countryman wordt niet alleen bepaald door zijn veelzijdigheid, maar ook door veiligheid en comfort. De standaard en optionele rijhulpsystemen spelen hierin een sleutelrol. Het standaard aanwezige collision warning met city braking kan uitgebreid worden met het Driving Assistant met actieve cruise control met camera, voetgangersherkenning met noodstopfunctie, grootlichtassistent en verkeersbordenherkenning. Ook Park Distance Control, een achteruitrijcamera, Parking Assistent en Head-Up Display zijn optioneel leverbaar.

De optielijst biedt verder automatische airconditioning met twee zones, een panoramadak én een alarmsysteem inclusief een rode LED-statusindicator in de dakantenne. Een verwijderbare trekhaak is eveneens leverbaar. Afhankelijk van de motor bedraagt het toegestane trekgewicht 1.500 of 1.800 kilogram. De nieuwe MINI Countryman is volledig te personaliseren dankzij een uitgebreid palet aan exterieurkleuren, bekledingssoorten en afwerkingselementen van het interieur. Met de drie MINI Yours Interior Styles opties worden oppervlakken in het interieur geaccentueerd met verlichte sierstrips. Een optioneel verlichtingspakket met LED-interieurverlichting en LED-sfeerverlichting zorgt voor een aangename ambiance aan boord. De LED-sfeerverlichting maakt onderdeel uit van het optionele MINI Excitement Package en biedt verschillende verlichtingskleuren waaruit de bestuurder kan kiezen.

Nieuw van MINI Connected: persoonlijke mobiliteitsassistent en MINI Find Mate.
Connectiviteit krijgt met de lancering van de nieuwe MINI Countryman een nieuwe dimensie. MINI Connected gaat nu verder dan het bekende in-car infotainmentsysteem. Het is een persoonlijke mobiliteitsassistent die ook buiten de auto te gebruiken is voor het plannen van routes. MINI Connected integreert met behulp van het flexibele platform Open Mobility Cloud het voertuig naadloos met het digitale leven van de bestuurder, bijvoorbeeld via een Apple iPhone of Apple Watch.

Dit alles is mogelijk in de nieuwe MINI Countryman dankzij MINI Connected: de persoonlijke mobiliteitsassistent die sinds oktober 2016 beschikbaar is voor MINI-rijders. Dankzij het systeem wordt individuele mobiliteitsplanning eenvoudig zodat de MINI-rijder zonder stress op zijn of haar bestemming arriveert. En mobiliteit begint niet in de auto: MINI Connected informeert de bestuurder over de optimale vertrektijd gebaseerd op kalenderingevingen en actuele verkeersdata. Adresgegevens en afspraken die de bestuurder eerder heeft opgeslagen op een smartphone, worden via MINI Connected automatisch overgezet naar de auto en hoeven niet opnieuw in het navigatiesysteem ingevoerd te worden. MINI Connected kan ook vaak bezochte locaties opslaan als favoriete bestemming en detecteert frequent afgelegde routes zoals de dagelijkse rit van huis naar werk. Bij onverwachte verkeersopstoppingen, wordt de bestuurder tijdig geïnformeerd.

Een andere nieuwe connectiviteitsfunctie is MINI Find Mate. Dit maakt onderdeel uit van het Wired-pakket en omvat zogeheten tags met een draadloze trackingfunctie die aan regelmatig gebruikte objecten zoals tassen, koffers, sleutelhangers of rugzakken bevestigd kan worden. MINI Find Mate kan de locatie van deze voorwerpen traceren door middel van Bluetooth-technologie. De bestuurder geeft in het systeem op welke voorwerpen zeker niet vergeten mogen worden. Het traceren van voorwerpen kan niet alleen via de boordcomputer van de nieuwe MINI Countryman maar ook via de smartphone. Na het activeren van de Bluetooth-connectie van een tag, klinkt er een akoestisch signaal om het voorwerp te traceren. Als de tag buiten het Bluetooth-bereik valt, wordt de bestuurder naar de locatie geleid waar het voorwerp zich voor het laatst bevond.

Prijzen* MINI Countryman bij introductie.      

Benzine                                                                                                                                                                                              MINI Cooper € 32.900,-  (Leasetarief €  549,-)
MINI Cooper ALL4  € 36.600,-  (Leasetarief €  655,-)
MINI Cooper S  € 39.900,-  (Leasetarief €  719,-)   
MINI Cooper S ALL4  € 45.600,-  (Leasetarief €  825,-)              
MINI Cooper Automaat  € 34.731,- (Leasetarief €  579,-) 
MINI Cooper ALL4 Automaat € 37.996,- (Leasetarief €  669,-)
MINI Cooper S Automaat  € 41.303,- (Leasetarief €  735,-)
MINI Cooper S ALL4 Automaat  € 44.861,- (Leasetarief €  809,-)

Diesel                                                                                                                                                                                                  
MINI Cooper D  € 37.500,- (Leasetarief € 749,-)       
MINI Cooper D ALL4 € 42.500,- (Leasetarief € 855,-)        

MINI Cooper D  Automaat € 39.947,- (Leasetarief € 789,-)
MINI Cooper D ALL4 Automaat  € 44.251,- (Leasetarief € 879,-)
MINI Cooper SD Automaat € 44.500,-     
MINI Cooper SD ALL4 Automaat  € 48.500,- 

* Consumentenadviesprijs is prijs inclusief:
-         Recyclingsbijdrage € 45,- (incl. 21% BTW)
-         Registratiekosten € 48,91 (btw vrij)
-         Kosten rijklaar maken € 935,- (incl. 21% BTW)

** Genoemd leasetarief is excl. btw, vervangend vervoer en brandstof en is gebaseerd op een Full Operational Lease met een looptijd van 48 maanden en een kilometrage van 20.000 km per jaar. MINI Operational Lease is een product van MINI Financial Services. Tarief onder voorbehoud. Stand: 21.10.2016 S.E&O.

 

 

 

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Inloggen
 

BMW Group Streaming

JAPAN MOBILITY SHOW.

Tokyo. Follow the webcast of the BMW Group press conference at the Japan Mobility Show 2023.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

De CO2 efficiency specificaties zijn vastgesteld op basis van de huidige toepasselijke tekst van de EU Verordening 2017/1151. De getoonde waarden zijn gebaseerd op het brandstofverbruik, CO2 waarden en energieverbruik volgens de NEDC cyclus voor de classificatie. Aanvullende informatie met betrekking tot het officiële brandstofverbruik en de specifieke CO2 uitstoot van nieuwe personenvoertuigen kan verkregen worden uit het “Brandstofverbruiksboekje van de RDW”, dat digitaal verkrijgbaar is via de link.

Add your filter tags.

Persbericht
Persmap
Toespraak
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Inloggen