Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Nederland · Article.

Het nieuwe BMW iDrive.

Persoonlijk, intuïtief, intelligent, proactief, hoge resolutie en klaar voor de toekomst.

Technologie
·
BMW ConnectedDrive
·
Infotainment, Bedieningsconcepten
·
Alternatieve Aandrijfsystemen, Mobiliteit van de Toekomst
 

Press Contact.

Andrew Mason
BMW Group

Tel: +31-70-4133-338

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(4x, ~1,17 MB)
  
Photos(66x, ~494,09 MB)
  More below article text

De nieuwe generatie BMW iDrive tilt de interactie tussen bestuurder en BMW naar een nog hoger niveau. Het BMW bedieningsconcept maakt de BMW toegankelijk voor de inzittenden en functioneert als een digitale, intelligente en proactieve partner in iedere situatie. Het is mogelijk om een gesprek op een natuurlijke manier te voeren, waarmee alle via BMW iDrive te bedienen functies worden aangepast op de situatie en de behoeften en voorkeuren van de gebruiker.

De basis van het unieke systeem is BMW Operating System 8, een nieuwe generatie van beeldschermen, bedieningselementen, software en extreem krachtige connectiviteit en dataverwerking. Het nieuwe iDrive wordt geleidelijk uitgerold over alle modellen. Het debuteert later dit jaar in de BMW iX en daarna ook in de BMW i4.

De BMW Intelligent Personal Assistant staat bij de nieuwe generatie iDrive meer dan ooit centraal in de interactie tussen mens en machine. Het bedieningsconcept is ontworpen met een duidelijke focus op bediening via spraak en op aanraakbediening via het BMW Curved Display. Ook nieuw is Great Entrance Moments, dat zelfs al voor het instappen zorgt voor een aansprekende reactie en interactie tussen BMW en bestuurder. Het is een nieuwe beleving. De bestuurder wordt op persoonlijke wijze welkom geheten en onthaald met een doordachte routine. Tijdens het rijden zorgen de nieuwe My Modes voor een allesomvattend samenspel tussen verschillende functies, waarmee de combinatie van voertuigkarakteristiek en interieurambiance wordt aangepast op de situatie.

Het nieuwe BMW iDrive verwerkt constant een grote hoeveelheid zelf gegenereerde data, online beschikbare informatie en data geïmporteerd uit andere BMW Group voertuigen. Dit alles om in iedere context aan de behoeften van de bestuurder te kunnen voldoen. BMW ID maakt de weg vrij naar nog meer personalisatie. Dit systeem herkent vaak voorkomende situaties, leert daarvan en doet op basis daarvan suggesties voor bepaalde functies. Met Remote Software Upgrades wordt het nieuwe BMW iDrive regelmatig verbeterd, worden nieuwe functies toegevoegd en blijft het systeem altijd up-to-date.

Wat twintig jaar geleden begon met de introductie van een draaiknop en een digitaal scherm, is nu een allesomvattende, intelligente, zintuiglijke ervaring die is aangepast op de gebruiker. Dat is waar het nieuwe BMW iDrive voor staat. Het maakt een natuurlijke dialoog tussen gebruiker en BMW mogelijk: intuïtiever, persoonlijk en inspirerend, maar ook emotioneel betrokken.

Design en bedieningsconcept.
De nieuwe, volledig elektrische BMW iX is van binnenuit ontworpen. Hetzelfde geldt voor de gebruikservaring van het nieuwe BMW iDrive. De wensen van de inzittenden vormen de grondslag voor de gebruikservaring – in al zijn facetten en voor alle zintuigen.

Vooruitgang op gebied van digitaal design komt ook terug in de lay-out van de gebruikersinterface. Die heeft niet alleen een functionele rol, maar is ook esthetisch en rijk aan details. De artistieke benadering zorgt voor verrassende elementen, waarbij de grafische weergaven op de schermen nauwkeurig, tot in de laatste pixel zijn ontworpen. De interactie tussen bestuurder en BMW wordt een unieke beleving waarbij de grens tussen digitaal en analoog vervaagt. De digitale vormgeving past perfect bij de geometrische structuren van de analoge elementen in de nieuwe BMW designtaal. Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van heldere, minimalistische vormgeving voor zowel interieur als exterieur van de BMW en de pure, minimalistische vormgeving van de digitale elementen van BMW iDrive.

Een opvallende, nieuwe fysieke toevoeging aan het interieur is het BMW Curved Display, waarbij het 12,3 inch informatiedisplay en het 14,9 inch bedieningsdisplay één geheel vormt. Het gebogen scherm biedt een futuristische interpretatie van de traditionele focus op de bestuurder in het interieurdesign van BMW modellen. Het BMW Curved Display is duidelijk naar de bestuurder gericht voor een goede ergonomie, wat de intuïtieve aanraakbediening versterkt.

Het principe ‘Act, Locate and Inform’ zorgt ervoor dat informatie duidelijk is weergegeven. Het brengt de typerende oriëntatie op de bestuurder van BMW naar een nieuw niveau. Alleen de informatie die voor de specifieke rijsituatie relevant is wordt aan de bestuurder getoond – altijd op een plek waar de bestuurder dit snel en gemakkelijk in zich op kan nemen.

Stembediening en de aanraakfunctie van het BMW Curved Display waren het belangrijkst bij de ontwikkeling van het nieuwe iDrive. Het aantal knoppen en schakelaars is bijna gehalveerd. Tegelijkertijd zijn de bedieningspanelen voor veelgebruikte basisfuncties behouden en geplaatst waar de gebruiker ze verwacht. De bedieningspanelen op de middenconsole en het dashboard hebben een nieuw, opvallend helder en minimalistisch design. De bekende iDrive Controller is het centrale bedieningselement op de middenconsole. De Touch Controller, bij de iX ontworpen met een glaseffect, is omringd door een afwerking in Gold Bronze.

De verbeterde BMW Intelligent Personal Assistant is als een digitaal karakter dat op natuurlijke wijze kan communiceren met de bestuurder en de voorpassagier – alsof het een echt personage is.

Grafische gebruikersinterface.
De nieuwe generatie BMW iDrive brengt een nieuwe designtaal voor het BMW Operating System 8 met zich mee. Krachtige en opvallende graphics, moderne kleuren, futuristische vormen, heldere weergave en een samenspel tussen reflecties zorgen voor een indrukwekkende uitstraling. Tegelijkertijd is de gebruikersinterface geoptimaliseerd met de juiste hoeveelheid getoonde informatie, op een eenvoudige en gemakkelijk te begrijpen manier.

De informatie in het blikveld van de bestuurder maakt indruk met zowel het genereuze schermoppervlak als de opvallende vormen, dynamische lichteffecten, diepe kleuren en het moderne kleurgebruik. Alle schermen hebben een extreem hoge resolutie van 200 ppi.

De uitgebreide individualisatiemogelijkheden voor het scherm achter het stuurwiel zijn extreem snel en eenvoudig te selecteren via de functietoetsen op het stuurwiel. Het bedieningssysteem biedt een gebruiksvriendelijke verticale lijstnavigatie, die is te bedienen met een draaiknop. Door de knop horizontaal te kantelen is door de menu’s te scrollen. Er is keuze uit drie weergavetypes en verschillende widges, voor instelling naar persoonlijke voorkeur of rijsituatie. Het wisselen hiertussen is in een paar duimbewegingen gedaan.

In de iDrive weergave kan een dynamisch wisselende zone in het midden van het informatiedisplay worden gebruikt voor de weergave van individueel te kiezen informatie. De weergave Focus is ontworpen voor extreem dynamische rijsituaties. De Gallery weergave minimaliseert juist de rijinformatie en maakt zo veel mogelijk ruimte vrij voor widget-content. Bijvoorbeeld informatie over de gebruikte mediabron, de kaartweergave of gedetailleerde informatie van bestuurdersassistentiesystemen. Op kleur afgestemde driedimensionale animaties geven de drie weergaven hun eigen karakter.

De heldere structuur en nieuwe plaatsing van de widgets zorgt altijd voor een goed overzicht van de relevante informatie. De widgets worden als een ononderbroken lint getoond in het hoofdmenu. De inhoud van de widgets is teruggebracht tot de essentiële informatie, weergegeven als live afbeelding. Veelgebruikte functies zijn met één aanraking te activeren. De bestuurder kan vrij kiezen welke widgets in welke volgorde worden getoond. Ook kunnen widgets afhankelijk van de context veranderen en meer of minder informatie tonen.

De nieuw ontworpen mediaspeler is een bijzonder esthetische highlight. Het brengt ‘terug naar de essentie’ nog een stap verder met een eenvoudige indeling en een helder design. Een algoritme selecteert het kleurenschema van de muziek die speelt en laat deze dynamisch terugkomen in het weergavegebied van de mediaspeler.

BMW iDrive biedt een persoonlijke interactie tussen bestuurder en BMW.
Met het nieuwe BMW iDrive krijgt de BMW Intelligent Personal Assistant extra vaardigheden. Voor een sterkere persoonlijke connectie met de digitale assistent kunnen gebruikers de BMW Intelligent Personal Assistant een naam naar keuze geven.

Bij communicatie tussen mensen wordt veel informatie non-verbaal overgebracht. De visualisatie van de assistent biedt lichtsferen in verschillende formaten en helderheidniveaus, waardoor het systeem nieuwe manieren heeft om zich te uiten. De visuele weergave geeft het systeem een ‘gezicht’ met een duidelijk focuspunt en het reageert visueel op de gebaren.

Aan de hand van talrijke vereisten en evaluaties is een visualisatie gekozen uit meer dan 100 voorstellen. De visualisatie wekt vertrouwen, is aantrekkelijk en heeft de dynamiek die nodig is om verschillende emoties en gemoedstoestanden op non-verbale en menselijke wijze te communiceren.

Ook de functionaliteit van de BMW Intelligent Personal Assistant is verbeterd. Een grotere hoeveelheid onderliggende data en informatie maakt de assistent niet alleen nog intelligenter, ook kan hij reageren op basis van context. Bij de afweging voor wanneer en hoe het systeem moet reageren, houdt het rekening met de situatie in de auto en de omgeving.

De persoonlijke assistent volgt het principe van ‘shy tech’. Wanneer ertegen wordt gesproken verschijnt hij of zij op de schermen, zonder daarbij relevante informatie af te dekken. De BMW Intelligent Personal Assistant herkent wie er tegen praat en ‘toont’ zich op het betreffende deel van het scherm. Een speciaal voor de assistent ontworpen widget biedt snelle toegang tot andere instellingen en suggesties.

De BMW Intelligent Personal Assistant gaat mee in de verdere ontwikkeling van BMW iDrive en leert zo ook nieuwe functies en vormen van expressie. Deze nieuwe functies worden via de Remote Software Upgrade regelmatig in de BMW geactualiseerd.

Meer personalisatie met de BMW ID.
Het nieuwe BMW iDrive biedt dankzij BMW ID nog meer personalisatiemogelijkheden. In de toekomst kunnen nog meer persoonlijke instellingen in BMW ID worden opgeslagen en overgedragen naar andere BMW modellen. Door een pincode te koppelen aan een specifieke sleutel heeft een andere gebruiker niet zomaar toegang tot persoonlijke data.

Wanneer BMW ID is geladen krijgt de bestuurder een persoonlijke begroeting, inclusief de profielfoto die in de My BMW App is gekozen. Zodra BMW ID met bijbehorende sleutel is geactiveerd of wordt geselecteerd in de BMW, zijn de persoonlijke instellingen direct actief.

Een warm welkom van BMW tot bestuurder: Great Entrance Moments.
Great Entrance Moments is de naam van de gebruikerservaring vanaf het moment dat de bestuurder de auto nadert totdat de reis begint. Alle stappen zijn optimaal door de BMW georkestreerd en vormen samen een inspirerende totaalbeleving.

Ultra breedband (UWB) radiotechnologie maakt dit mogelijk. Dankzij zeer nauwkeurige locatiebepaling van de sleutel of smartphone weet de BMW exact vanaf waar de bestuurder nadert en hoe ver weg hij nog is. Zodra de afstand kleiner is dan drie meter komt de auto tot leven en laat dat zien met een steeds intenser wordend, dynamisch verlichtingseffect met de exterieurverlichting. Een zacht, gedempt licht straalt vanuit het interieur. De BMW begeleidt de bestuurder naar het portier met een lichttapijt van geometrische vormen. Tegelijkertijd lichten de handgrepen van de portieren en bagageklep op.

Zodra de bestuurder binnen anderhalve meter komt ontgrendelt de BMW. Met het openen van het portier activeert de instapassistentie van de stoel samen met de stoel- en stuurwielverwarming. Het gehele BMW Curved Display toont een welkomstanimatie in BMW stijl terwijl het systeem opstart.

Al tijdens het instappen worden de persoonlijke instellingen van BMW ID geladen en een verbinding gemaakt met de smartphone van de bestuurder. Als de bestuurder al een telefoongesprek voert, wordt dit gesprek naadloos overgenomen door de microfoon en luidsprekers van de auto. Ondertussen toont het centrale scherm een persoonlijke begroeting, handige suggesties en informatie.

BMW iDrive biedt optimale ondersteuning van de bestuurder.
Een allesomvattende rijbeleving voor de zintuigen: My Modes.
Het nieuwe My Modes zorgt voor een allesomvattende beleving op basis van de persoonlijke voorkeuren van de bestuurder. Bij de ontwikkeling van My Modes stond een functionele en zintuigprikkelende invloed op de gebruikersbeleving centraal. My Modes stimuleren verschillende zintuigen, van zien tot horen en voelen. De My Modes zijn eenvoudig te selecteren met een stemcommando of met een knop op de middenconsole.

De eerste versie van My Modes combineert tot tien verschillende instellingen in de BMW. Dit zijn de functies van het eerdere Driving Experience Mode, zoals de aansturing van het aandrijfsysteem en de transmissie, de stuurkarakteristiek en de onderstelafstemming. De geactiveerde configuratie wordt aangeduid door wisselingen in de vormgeving van My Modes, de stijl en indeling van de schermen en een veranderde schermkleur. Alles past zich op dezelfde manier aan op de instellingen als de Ambiance verlichting. Bij het wisselen tussen My Modes horen ook akoestische aanpassingen, waaronder het geluid van motor of aandrijving.

Het nieuwe BMW iDrive systeem heeft bij de introductie de modi Efficient, Sport en Personal. In de toekomst komen hier nog modi bij naarmate BMW iDrive zich verder ontwikkelt. Hierbij horen ook modi die niet direct zijn gericht op de bestuurder of het rijden. De modi krijgen extra functies en meer mogelijkheden voor aanpassing. Deze verbeteringen worden in de BMW geüpdatet via over-the-air-updates.

Navigatie, parkeren en opladen met BMW Maps.
Met de komst van het nieuwe BMW Operating System 8 zijn de digitale diensten voor navigatie, parkeren en opladen volledig geïntegreerd in het BMW Maps systeem. Ook worden de intelligente functies van BMW Maps verder uitgebreid.

Een van de belangrijkste functies is Learning Navigation. Hierbij gebruikt BMW Maps de gewoontes van BMW ID als basis voor het leren en anticiperen op de bestemming die de bestuurder waarschijnlijk zal kiezen. Zo hoeft de bestuurder de bestemming voor vaak gereden ritten niet steeds opnieuw in te voeren, maar krijgt hij wel meldingen over vertragingen op die route. Alle door het systeem geleerde bestemmingen zijn te bekijken in de BMW en in de My BMW App en kunnen desgewenst worden verwijderd.

De navigatie-app biedt drie verschillende weergaven. De ‘adaptieve’ weergave toont relevante informatie op de route, aangepast op de specifieke rijsituatie en gewoontes van de bestuurder. In de ‘gereduceerde’ weergave is de informatie meer gefocust en worden alleen de vier populairste points-of-interest-categorieën getoond. In de ‘uitgebreide’ weergave is juist alle beschikbare lokale informatie op de kaart te zien. De points-of-interest, maar ook de verkeerssituatie op zijwegen en de huidige parkeersituatie.

Intelligente automatische klimaatcontrole.
De bediening van de airconditioning zal in de toekomst onderdeel worden van het BMW Curved Display. Daarvoor zijn alle temperatuur- en comfortfuncties nu intelligent samen te bedienen. Iedere verdere instelling wordt door het systeem geregistreerd en opgeslagen in het gebruikersprofiel voor BMW ID. Zo hoeft de gebruiker niet steeds dezelfde aanpassingen te doen.

De ideale voorinstelling is bepaald op basis van de evaluatie van meer dan 440 miljoen ritten van klanten van alle modellen en in alle regio’s van de wereld. Naast de kracht van de luchtstroom en de luchtverdeling reguleert de intelligente automatische klimaatcontrole ook de verwarming van oppervlakken en het stuurwiel voor optimaal comfort. Om de airconditioning zo efficiënt mogelijk te maken houdt het systeem rekening met allerlei factoren, zoals het aantal inzittenden en waar zij zitten en met de intensiteit en richting van het zonlicht in het interieur. Dit betekent dat het automatische airconditioningsysteem van BMW in veel verdere mate verbonden is dan ieder ander aircosysteem in de industrie.

De airconditioning wordt centraal bediend door voor iedere klimaatzone een temperatuur in te stellen. Op basis van de individuele gebruikersinstellingen in het airconditioningmenu reguleert het systeem automatisch alle beschikbare functies. Met stemcommando’s zijn verschillende wensen direct uit te voeren. Zeg bijvoorbeeld “mijn voeten zijn koud” en de temperatuur in het voetencompartiment wordt verhoogd.

Technologie en connectiviteit.
BMW Operating System 8.
BMW Operating System 8 is de krachtigste en meest uitgebreide technologie die BMW ooit heeft ontwikkeld. Het vormt de basis voor de achtste generatie BMW iDrive. BMW Group heeft de centrale aansturingseenheid en het software-integratieplatform sinds 2013 volledig in eigen huis ontwikkeld op basis van Linux. De complete controle hebben over de software is cruciaal voor het creëren van een stabiel, uit te breiden, hoogwaardig systeem. In een tijdperk van snelle digitale ontwikkeling is het niet meer genoeg om de digitale functies van een model eens in de drie jaar te updaten.

De introductie van Remote Software Upgrade betekent dat de BMW nu een digitaal platform is. De nieuwe generatie BMW Operating System 8 vormt de basis voor voortdurende ontwikkeling tijdens de levenscyclus van het product. De geïntegreerde interactie tussen hardware en software, de technische mogelijkheden van Remote Software Upgrade en de dynamische ontwikkelingsprocessen van BMW Group zorgen ervoor dat nieuwe functies al binnen een paar maanden of zelfs weken beschikbaar zijn voor de klant.

Altijd up-to-date: Remote Software Upgrade.
Sinds de introductie van BMW Operating System 7 in 2018 kunnen BMW rijders via Remote Software Upgrade hun BMW altijd up-to-date houden met de nieuwste software. Het nieuwe BMW Operating System 8 biedt dezelfde functie, maar met enkele belangrijke verbeteringen. Zo kan Remote Software Upgrade nu ook extreem complexe en grote software-updates uitvoeren voor bijvoorbeeld rijassistentie of gedeeltelijke automatisering. Ook is de installatie van de update nu in te plannen.

BMW Group is een van de belangrijkste spelers op gebied van over-the-air-functie-updates. In 2020 voerde het van alle Europese autofabrikanten al de grootste update-campagnes uit. BMW Group heeft zichzelf als doel gesteld om eind 2021 de meeste over-the-air te updaten auto’s ter wereld te hebben rondrijden. Tegen die tijd zullen in totaal meer dan 2,5 miljoen BMW voertuigen zijn voorzien van Remote Software Upgrades.

MW Digital Key Plus met ultra-breedband radiotechnologie.
BMW was in 2018 een van de eerste fabrikanten die het mogelijk maakte om smartphones als autosleutel te gebruiken. Zo ontwikkelde BMW een nieuwe, gemakkelijke en veilige manier om de BMW te ontgrendelen en starten zonder de smartphone uit de zak te halen. De nieuwe BMW Digital Key Plus werkt met ultra-breedband (UWB) technologie, die ook al is geïntegreerd in de BMW en enkele van de nieuwste smartphones.

UWB is een digitale radiotechnologie voor toepassingen op korte afstanden en met grote bandbreedte. Het maakt zeer nauwkeurige locatiebepaling mogelijk met maximale veiligheid. De BMW Digital Key Plus zal als eerste worden geïntroduceerd voor de volledig elektrische BMW iX.

Meer apps, meer diversiteit: geoptimaliseerde integratie van derden.
De nieuwe generatie BMW iDrive biedt nieuwe mogelijkheden voor het naadloos integreren van de gewoontes en voorkeuren van de gebruikers. Het systeem biedt meer flexibiliteit en maakt het gebruik van apps van derden in de auto nog eenvoudiger en gemakkelijker. De software van BMW Operating System 8 zorgt wederom voor volledige integratie van Apple CarPlay en Android Auto, terwijl het nieuwe BMW iDrive ook uitgebreide integratie van diensten van derden mogelijk maakt.

CO2 EMISSIONS & CONSUMPTION.

BMW iX:
Combined power consumption: < 21 kWh/100km in the WLTP test cycle*; CO2 emissions combined: 0 g/km.


*Data on driving performance, energy consumption and range are preliminary and based on forecasts.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Inloggen
 

BMW Group Streaming

THE NEW BMW i5.

Munich. Here you can see the webcast of the Digital World Premiere of the new BMW i5.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

De CO2 efficiency specificaties zijn vastgesteld op basis van de huidige toepasselijke tekst van de EU Verordening 2017/1151. De getoonde waarden zijn gebaseerd op het brandstofverbruik, CO2 waarden en energieverbruik volgens de NEDC cyclus voor de classificatie. Aanvullende informatie met betrekking tot het officiële brandstofverbruik en de specifieke CO2 uitstoot van nieuwe personenvoertuigen kan verkregen worden uit het “Brandstofverbruiksboekje van de RDW”, dat digitaal verkrijgbaar is via de link.

Add your filter tags.

Persbericht
Persmap
Toespraak
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Inloggen