Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Nederland · Article.

BMW Group Sustainability through Innovation 2022.

BMW Group ziet innovatie als de sleutel tot voortdurende verhoging van het rijplezier dat zijn auto’s bieden en het bereiken van zijn ambitieuze duurzaamheidsdoelen – de toekomst van mobiliteit dus. Met ruim honderd jaar ervaring en hoogwaardige technologische expertise richt BMW Group zich op de ontwikkeling van aantrekkelijke mobiliteitsoplossingen die in harmonie zijn met het milieu, de kwaliteit van leven en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

 

Press Contact.

Andrew Mason
BMW Group

Tel: +31-70-4133-338

send an e-mail

Rijswijk. BMW Group ziet innovatie als de sleutel tot voortdurende verhoging van het rijplezier dat zijn auto’s bieden en het bereiken van zijn ambitieuze duurzaamheidsdoelen – de toekomst van mobiliteit dus. Met ruim honderd jaar ervaring en hoogwaardige technologische expertise richt BMW Group zich op de ontwikkeling van aantrekkelijke mobiliteitsoplossingen die in harmonie zijn met het milieu, de kwaliteit van leven en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarbij gaat de fabrikant zuinig om met grondstoffen. In het kader van het evenement ‘Sustainability through Innovation 2022’ presenteert BMW Group talrijke baanbrekende technologieën, concepten en strategieën die laten zien hoe innovatiekracht en visionair denken momentum kan creëren voor duurzame mobiliteit.

Innovatieve, ronde accucellen voor modellen van Neue Klasse.
Met de NEUE KLASSE – die in 2025 verschijnt – betreedt BMW Group een nieuwe fase op het gebied van elektromobiliteit. Voor het eerst past het ronde accucellen toe die perfect passen in de nieuwe architectuur van nieuwe elektrische modellen. De innovatieve lithium-ion-accu’s voor de zesde generatie BMW eDrive technologie zorgen voor een 30% grotere actieradius, een ruim 20% hogere energiedichtheid en een 30% hogere laadsnelheid.

Om te voldoen aan de behoefte aan cellen voor de NEUE KLASSE bouwt BMW Group met partners grote, nieuwe accufabrieken, vooralsnog twee in Europa en twee in China en naar verwachting nog twee in Noord-Amerika. Daar wordt bij de productie een belangrijk aandeel van het benodigde lithium, kobalt en nikkel als gerecycled materiaal gebruikt en wordt ook uitsluitend groene energie gebruikt. Nieuwe grondstoffen voor de nieuwe generatie accucellen worden alleen in gecertificeerde mijnen gewonnen. Dat proces is volledig transparant en zorgt ervoor dat het verantwoord gebeurt.

Het doel voor de lange termijn is dat BMW Group alleen volledig recyclebare accu’s produceert. Bij de productie van de accu’s voor de NEUE KLASSE wordt tot wel 60% minder CO2 uitgestoten ten opzichte van accu’s van de huidige generatie.

Ontwikkeling van accucellen volledig in eigen beheer.
BMW Group ontwikkelt zijn energie-opslagsystemen voortdurend verder, volledig in eigen beheer. Het Battery Cell Competence Center in München is er bijvoorbeeld in geslaagd om de behoefte aan essentiële grondstoffen als kobalt en nikkel te beperken en werkt aan zogenoemde ASSB accu’s (All Solid State Battery) die tegen 2030 op de markt moeten verschijnen.

Dankzij de uitgebreide kennis van het Battery Cell Competence Center kan BMW Group de kosten van de hoogvoltage-accu aanzienlijk verlagen – naar verwachting kan de kostenreductie oplopen tot wel 50%. Dat past in het streven van BMW Group om de kosten van volledig elektrische modellen te verlagen tot het niveau van vergelijkbare modellen met state-of-the-art verbrandingsmotoren. BMW Group begint eind dit jaar met proefproductie van de nieuwe generatie accucellen.

NEUE KLASSE: boost voor e-mobiliteit.
Gezien het steeds groeiende modellengamma en de grote vraag naar elektrische modellen verwacht BMW Group eind 2025 ruim twee miljoen volledig elektrische auto’s te hebben verkocht. De NEUE KLASSE levert naar verwachting een grote bijdrage aan die afzet, wat zorgt voor een nog groter (markt)aandeel van elektrisch aangedreven modellen van BMW Group. De verwachting is dat voor 2030 al de helft van alle verkochte auto’s van BMW Group volledig elektrisch is aangedreven. Vanaf dat jaar is elke nieuwe Rolls-Royce volledig elektrisch aangedreven, kort daarop geldt hetzelfde voor MINI en BMW Motorrad.

BMW EfficientDynamics ondersteunt overgang naar elektromobiliteit.
Meer rijplezier, minder emissies – dat is in het kort het principe van BMW EfficientDynamics. Dit technologiepakket focust op slimme lichtgewichtconstructies, minder rolweerstand en optimale aerodynamica – allemaal factoren die ook een rol spelen bij de overgang naar elektrische mobiliteit en reductie van het energieverbruik.

Ook de modellen van de volledig elektrisch aangedreven NEUE KLASSE profiteren van BMW EfficientDynamics. De geïntegreerde benadering van maximale efficiëntie beïnvloedde vanaf het begin de ontwikkeling van de nieuwe modellen en platforms – voor wat betreft de aandrijflijn, het design, materiaalkeuze en duurzaamheid. In combinatie met het nieuwe, zeer efficiënte modulaire aandrijfsysteem van de zesde generatie BMW eDrive technologie verhoogt de geoptimaliseerde aerodynamica niet alleen de efficiëntie van de NEUE KLASSE modellen, maar maakt het platform ook een onderscheidend nieuwe vormgeving mogelijk. Andere belangrijke factoren zijn de gewichtsbesparing door lichtgewichtconstructies met nieuwe materialen, het energiezuinige elektrische systeem en het specifiek voor elektrische aandrijving ontwikkelde remsysteem, evenals de lage rolweerstand door verbeterde wiellagers en optimale A+ banden die in nauwe samenwerking met bandenfabrikanten zijn ontwikkeld.

Op weg naar een circulaire economie en vegan interieurs.
Bij BMW Group werken designers en andere experts op allerlei gebieden samen aan duurzame oplossingen voor het ontwerp en de productie van nieuwe modellen. Hun aandacht richt zich daarbij op het verantwoord winnen en verwerken van grondstoffen, waarbij zo weinig mogelijk CO2 emissie vrijkomt. Ook streven ze naar uitbreiding van het aandeel gerecyclede materialen op weg naar een volledig circulaire economie, evenals nieuwe recycleprocessen en meer gebruik van natuurlijke vezels ter vervanging van grondstoffen van dierlijke oorsprong.

In 2023 wil BMW Group de eerste auto’s met een volledig vegan interieur op de markt brengen. Dat wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de ontwikkeling van innovatieve materialen met lederachtige eigenschappen – essentieel voor componenten als het stuurwiel, die moeten voldoen aan de hoogste criteria op het gebied van gevoel, premium uitstraling en slijtvastheid. Volledig vegan interieurs zijn vanaf 2023 leverbaar in modellen van zowel BMW als MINI. BMW Group beantwoordt daarmee aan de toenemende vraag naar ledervrije interieurs in Europa, de Verenigde Staten en China.

BMW Group streeft naar reductie van CO2 emissies over de gehele levenscyclus van zijn auto’s en wil klimaatneutraliteit al vóór 2050 hebben bereikt. Vervanging van dierlijke grondstoffen draagt aanzienlijk bij aan het verhogen van de duurzaamheid van de autoproductie. Met de genoemde bekleding van het stuurwiel is het aandeel van dierlijke grondstoffen gereduceerd tot minder dan 1% in modellen van BMW en MINI. Dierlijke grondstoffen komen nu alleen nog voor in componenten die niet zichtbaar zijn.

Alleen al stoppen met het gebruik van leder zorgt voor een reductie van de CO2 emissie van ongeveer 85% over de gehele waardeketen. Tot op heden was ongeveer 80% van de emissies methaangas afkomstig van de veeteelt, de overige 20% van het bewerken van de huiden, wat zeer veel energie en water vergt.

Om klimaatneutraliteit te bereiken, richt BMW Group zich op het gebruik van uitsluitend groene energie, steeds meer gerecyclede en natuurlijke grondstoffen, hoogst efficiënte (elektro)motoren en veel hergebruik van materialen en grondstoffen volgens de principes van de circulaire economie.

Gerecyclede visnetten als grondstof.
Het begint met details. Nu al zijn vloermatten van diverse modellen gemaakt van zogenoemde mono-materialen, waarmee materiaalmixen worden vermeden die moeilijk zijn te recyclen. Hergebruik van grondstoffen is topprioriteit en daarom werkt BMW Group samen met start-ups voor het ontwikkelen van nieuwe biologische materialen die zorgen voor een aanzienlijke reductie van de CO2 emissie.

De modellen van de NEUE KLASSE die vanaf 2025 verschijnen, zijn als eerste in de auto-industrie voorzien van kunststof componenten waarvoor de grondstoffen voor ongeveer 30% bestaan uit gerecyclede visnetten. Dat zorgt voor 25% minder CO2 emissie. De afvalproducten van de visserij worden proactief verzameld in havens overal ter wereld, zodat ze niet in zee achterblijven.

Ook voor allerlei andere afvalmaterialen – waaronder staal, aluminium, plastic en glas – ontwikkelt BMW Group nieuwe recyclingprocessen volgens de principes van de circulaire economie. Het doel is bijvoorbeeld dat auto’s aan het einde van hun levensduur dienen als bron van grondstoffen voor de productie van nieuwe auto’s.

Duurzame materialen, nieuw design: toekomstgerichte stoelconcepten.
Tijdens ‘Sustainability through Innovation 2022’ presenteert BMW Group ook innovatieve concepten voor de stoelen in toekomstige modellen van BMW en MINI. De daarin toegepaste gerecyclede materialen kenmerken zich door hun milieuvriendelijke fabricageproces, volledige recyclebaarheid, baanbrekende vormgeving en compromisloze premiumkwaliteit met een uitzonderlijke look-and-feel. Voor de productie van de stoelbekleding is zo’n 98% minder water nodig dan voor katoen en de CO2 emissie tijdens de productie is 80% minder dan die van conventioneel polyester.

Tijdens het evenement zijn twee stoelconcepten te zien voor BMW en twee voor MINI. Los van hun innovatieve karakter is het essentieel dat de klant de kenmerkende ambiance, kwaliteit en personalisatiemogelijkheden ervaart, ondanks de recyclebaarheid en milieuvriendelijkheid van de materialen.

Gesloten cirkel: de auto als bron van grondstoffen.
BMW Group maakt al voor zo’n 30% van de autoproductie gebruik van gerecyclede en herbruikbare materialen. Dat moet groeien naar 50%, terwijl de materialen moeten voldoen aan dezelfde kwaliteits-, veiligheids- en duurzaamheidseisen van nieuwe grondstoffen. De BMW i Vision Circular is een conceptauto die is ontworpen volgens de principes van de circulaire economie: gemaakt van hoofdzakelijk gerecyclede materialen en volledig opnieuw recyclebaar.

Circulair design zorgt ervoor dat een auto aan het einde van zijn levensduur een bron is voor materiaal voor nieuwe auto’s. De recyclebaarheid wordt verhoogd door het gebruik van minder materialen en combinaties daarvan. De toepassing van mono-materialen vereenvoudigt het recycleproces en zorgt dat de gerecyclede materialen puurder zijn – dit geldt voor zowel textiel als plastic en metalen.

BMW Group is al sinds twee decennia pionier op het gebied van demontage en recyclingprocessen van auto’s. Het doel is een circulaire economie in te richten in de auto-industrie, specifiek voor staal, aluminium, glas en plastic. BMW Group past in zijn auto’s zo’n 20% gerecycled plastic toe. Dat aandeel zal de komende tijd verder toenemen, net als het gebruik van biologische grondstoffen.

Vanaf 2025 gebruikt BMW Group staal van een Zweedse fabrikant die bij de productie uitsluitend gebruikmaakt van waterstof en hernieuwbare elektriciteit. Bovendien wordt het aandeel gerecycled staal verhoogd tot ongeveer 25%. Daarmee is de CO2 emissie met 50 tot 80% te verlagen. Voor de productie van (gerecycled) aluminium wordt steeds meer gebruikgemaakt van stroom uit zonne- en andere hernieuwbare energie, waarmee een CO2 reductie van 75 tot 85% moet worden gerealiseerd. Voor de productie van hoogvoltage-accu’s wordt uitsluitend groene stroom gebruikt en worden accu’s gerecycled. Vanaf 2030 moeten ook autoruiten kunnen worden hergebruikt en gerecycled, waarmee de CO2 emissie in de productie met 30% kan worden gereduceerd. Inmiddels werkt BMW Group aan de automatisering van autodemontage en het sorteren van materialen en neemt het deel aan een pilotproject.

Digitale tools voor nog meer duurzaamheid.
Digitalisatie en de daarmee gepaard gaande innovaties dragen in belangrijke mate bij aan de steeds groeiende duurzaamheid in de toeleveringsketen voor de autoproductie van BMW Group. Dit uit zich in het branche overkoepelende datanetwerk Catena-X en in zogenoemd generatief design, met nieuwe computerondersteunde methoden voor de ontwikkeling van componenten.

BMW Group is een van de initiatienemers van het Catena-X partnernetwerk, dat met een genetwerkte database de basis legt voor het creëren van een circulaire economie en de voortdurende reductie van CO2 emissies in de toeleveringsketen. Nu, ongeveer een jaar na de lancering, presenteert het partnernetwerk de eerste toepassingen om in de praktijk te testen.

Doorbraak voor NEUE KLASSE: generatief design.
Bij BMW Group speelt digitalisering in de vorm van generatief design een steeds belangrijkere rol bij het efficiënt ontwerpen van componenten voor auto’s, waarbij zuinig met grondstoffen wordt omgegaan. Met de toepassing van computeralgoritmen kunnen designers en ingenieurs complex gevormde componenten ontwerpen, waarvoor minder productiemateriaal nodig is en die tot 50% lichter zijn dan conventioneel ontwikkelde componenten – iets wat onmogelijk is met conventionele methoden. Bovendien is de benodigde tijd voor het ontwerpen en ontwikkelen van complexe componenten aanzienlijk korter.

Generatief design is naar verwachting vanaf 2025 de industriestandaard. Ongeveer 20% van alle componenten kan worden ontwikkeld met deze technologie. De modellen van de NEUE KLASSE zijn de eerste auto’s waarvan structurele componenten – zoals de basis van de zitplaatsen achterin – met deze technologie worden ontworpen en ontwikkeld.

Diverse concepten voor duurzame mobiliteit in en rond de stad.
Om auto’s tijdens het gebruik duurzamer te maken en tegelijkertijd steden aantrekkelijker te maken om in te leven, neemt BMW Group het gehele ecosysteem van stadsmobiliteit onder de loep. Behalve de ontwikkeling van lokaal emissievrije modellen omvat dat ook diverse concepten voor duurzame mobiliteit in en rond de stad. Het doel is om duurzame mobiliteitsoplossingen voor iedereen in de stad aantrekkelijk te maken en om de infrastructuur te verbeteren.

Daarom zijn in vier zogenoemde lighthouse-cities, waaronder Rotterdam, praktijkprojecten opgezet voor innovaties op het gebied van elektrische mobiliteit, laadinfrastructuur, autonoom rijden en digitale veiligheidssystemen. Verder heeft BMW Group het project Neue Mobilität Berlin opgezet, een intelligent initiatief voor verkeersmanagement om CO2 emissies terug te dringen. BMW Group is ook betrokken bij het Duitse ‘mobility-as-a-service’ platform FREE NOW.

Met BMW Charging en MINI Charging heeft de klant na inschrijving toegang tot meer dan 375.000 publieke laadpunten in Europa tegen concurrerende tarieven. Klanten laden met 100% groene stroom. Het Charge & Repark project in Rotterdam omvat ook een digitale app die de klant waarschuwt zodra zijn accu is opgeladen en hem vraagt zijn BMW of MINI te verplaatsen om het laadpunt vrij te maken.

De BMW eDrive Zones zorgen er met de bijbehorende app voor dat plug-in hybride modellen automatisch overschakelen naar volledig elektrische aandrijving zodra ze een milieuzone binnenrijden. Dit begon als een proefproject in Rotterdam en is inmiddels in gebruik in meerdere steden in Europa en de Verenigde Staten.

BMW presenteert tijdens ‘Sustainability through Innovation 2022’ ook duurzame tweewielers, zoals de BMW CE 04, een elektrische scooter die in korte tijd een symbool voor vooruitstrevende stadsmobiliteit is geworden. De BMW Concept CE 02 is een nieuw concept van BMW Motorrad voor elektrische stadsmobiliteit op twee wielen.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Inloggen
 

BMW Group Streaming

Media & Stakeholder Days.

01.09. and 02.09.2023.

Follow our webcasts of the MINI and BMW Group Keynotes at the Media & Stakeholder Days 2023.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

De CO2 efficiency specificaties zijn vastgesteld op basis van de huidige toepasselijke tekst van de EU Verordening 2017/1151. De getoonde waarden zijn gebaseerd op het brandstofverbruik, CO2 waarden en energieverbruik volgens de NEDC cyclus voor de classificatie. Aanvullende informatie met betrekking tot het officiële brandstofverbruik en de specifieke CO2 uitstoot van nieuwe personenvoertuigen kan verkregen worden uit het “Brandstofverbruiksboekje van de RDW”, dat digitaal verkrijgbaar is via de link.

Add your filter tags.

Persbericht
Persmap
Toespraak
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Inloggen