Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Nederland · Article.

De nieuwe BMW M 1000 R.

De M R is het tweede M model van BMW Motorrad. Op basis van de huidige S 1000 R en S 1000 RR is de M 1000 R – M R in het kort – getuned om te voldoen aan de vereisten die aan een supersport roadster worden gesteld. De rijdynamische kwaliteiten spreken voor zich, zowel op de openbare weg als op het circuit.

M 1000 R
·
M-serie
 

Press Contact.

Tamara Villani
BMW Group

Tel: +31-70-4133-108

send an e-mail

"De M R is het tweede M model van BMW Motorrad. Op basis van de huidige S 1000 R en S 1000 RR is de M 1000 R – M R in het kort – getuned om te voldoen aan de vereisten die aan een supersport roadster worden gesteld. De rijdynamische kwaliteiten spreken voor zich, zowel op de openbare weg als op het circuit", Ralf Mölleken, Project Manager van de 4-cilinder modellen.

Eind 2018 introduceerde BMW Motorrad de van BMW auto’s fameuze M merkstrategie voor motorfietsen, aanvankelijk in de vorm van speciale M uitrustingen en M Performance Parts en vervolgens met een specifiek M model: de M 1000 RR. De M 1000 R beleeft nu als tweede M model van BMW Motorrad zijn wereldpremière: de M Roadster. De Nederlandse vanafprijs van de BMW M 1000 R is € 25.500,- en de motorfiets zal beschikbaar zijn in Nederland vanaf begin 2023. 

In het jaar van het 50-jarig bestaan van BMW M GmbH krijgt de meest krachtige letter ter wereld extra glans dankzij de nieuwe M R. De M symboliseert de succesvolle wereldwijde race-activiteiten maar ook de fascinatie voor high-performance BMW modellen die zijn ontwikkeld voor klanten die hoge eisen stellen aan prestaties, exclusiviteit en individualiteit.

De M R blinkt uit door een maximumvermogen van 154 kW (210 pk), een rijklaargewicht van slechts 199 kg en een volledig op high-performance gerichte wielophanging en -geleiding. Deze motorfiets introduceert een dynamische rijbeleving in het roadster-segment die tot dusver alleen was voorbehouden aan superbikes.

Krachtige M R 4-cilinder gebaseerd op de S 1000 RR krachtbron.
Dankzij een hoger piekvermogen, meer koppel en een scherpere gasreactie en acceleratie als gevolg van een kortere eindoverbrenging en versnellingsverhoudingen biedt de M R maximaal rijplezier op de openbare weg en op het circuit. De vloeistofgekoelde 4-cilinder-in-lijn motor is gebaseerd op die van de BMW S 1000 RR. De krachtbron levert een maximumvermogen van 154 kW (210 pk) bij 13.750 t/min, 33 kW (45 pk) meer dan bij de S 1000 R. Het maximum koppel bedraagt 113 Nm bij 11.000 t/min (S 1000 R: 114 Nm bij 9.250 t/min). Vergeleken met de S 1000 R biedt de M R een hoger maximum toerental van 14.600 t/min. Door een groter voortandwiel met 47 tanden (S 1000 R: 45 tanden) is de eindoverbrenging korter. Daarnaast zijn de overbrengingsverhoudingen van de 4de, 5de en 6de versnelling eveneens korter. Het resulteert in een krachtiger reactie op het gas en een fellere acceleratie.

M winglets en wind deflectors voor later remmen, stabiliteit en sneller accelereren.
Aerodynamica speelde een belangrijke rol bij het ontwikkelen van de M R. De M winglets op de zijpanelen aan de voorzijde maken snellere rondtijden op het circuit mogelijk, maar ze zorgen ook voor de best mogelijke rijstabiliteit bij hoge snelheid. Al bij 160 km/h is het effect merkbaar. De neerwaartse druk op het voorwiel stijgt zelfs met 11 kg bij 220 km/h. De ontwikkelaars van
BMW Motorrad pareerden de licht hogere luchtweerstand als gevolg van een iets groter frontaal oppervlak en de vorm van de M winglets met een wind deflector voor het instrumentenpaneel in combinatie met het M Competition Package.

Vering, demping en wielophanging bijzonder prestatiegericht.
De M R is voorzien van instelbare vering en demping, een stuurdemper, een gefreesde stuurklem, een breed buisvormig stuur met een met laser gegraveerde ‘BMW M 1000 R’ belettering en spiegels op de stuuruiteinden. Het aluminium brugframe van de S 1000 R was het uitgangspunt voor de M R. De M R heeft verder een volledig in zwart uitgevoerde upside-down voorvork met veerbenen van 45 mm diameter, voorzien van zogenaamde gesloten cartridges met separate hydraulische dempingsfuncties. Een andere nieuwe functie van de M R is de afzonderlijk aanpasbare veerconstante van de voorvork via de standaard Dynamic Damper Control (DDC).

De voorvork van de M R heeft een bovenste driehoekige kroonplaat waarop de gefreesde stuurklem is gemonteerd. Het aluminium buisstuur met gegraveerde belettering is breder dan bij de S 1000 R. De spiegels op de stuuruiteinden zijn gemaakt van gesmeed aluminium. De voorvorkbenen zijn aangepast op de nieuwe M remklauwen. De instelbare stuurdemper is eveneens een nieuw element.

M remsysteem met radiale rempomp en lichtgewicht aluminium wielen. Exclusieve M carbon wielen onderdeel van M Competition Package.
Na de M 1000 RR is de M R de tweede BMW motorfiets met een M remsysteem. Hierin is de ervaring verwerkt die is opgedaan met de fabrieksracers van BMW Motorrad in het World Superbike Championship. De M remklauwen vallen op door een blauwe coating en het fameuze M logo. Met aan de voorzijde twee remschijven van 320 mm diameter en een dikte van 5 mm, zwart geanodiseerde aluminium remschijfdragers en een radiale rempomp is dit remsysteem toonaangevend voor straatlegale motorfietsen. De nieuwe M R heeft standaard zeer lichte wielen van gesmeed aluminium. Het optionele M Competition Package biedt nog lichtere M Carbon wielen met speciaal ontworpen velglinten.

Brake Slide Assist – voor gecontroleerde remdrift.
Het nieuwe Brake Slide Assist is een belangrijke en zeer nuttige innovatie voor liefhebbers van circuit rijden. De rijder kan hiermee gecontroleerde remdrifts toestaan tijdens het aansnijden van bochten.

Instrumentarium met perfect afleesbaar 6,5 inch TFT display, M GPS Datalogger en M GPS Laptrigger.
De lay-out van het instrumentarium van de M R vertoont overeenkomsten met dat van de M RR en vertoont tevens een M start-up animatie bij contact. De vergrote weergave van de rode zone tijdens de opwarmingsfase in de toerenteller is een nieuwe functie. Optioneel is gebruik te maken van rij- en motordata via de M GPS Laptrigger en de M GPS Datalogger (Originele BMW Motorrad Accessoires) door het invoeren van een activatiecode in de OBD interface van het instrumentarium.

M designtaal met puur sportieve uitstraling.
Zelfs nog meer dan de S 1000 R is de nieuwe M R, met zijn geoptimaliseerde wielophanging en wielgeleidingstechnologie en meest krachtige motor in een dynamische roadster van
BMW Motorrad, compromisloos ontworpen voor sportief rijden – zowel op de openbare weg als op het circuit. De M R is op dit moment het toppunt van wat mogelijk is in het roadster-segment.
De M R komt ultracompact en sportief over en de driedimensionaal gevormde oppervlakken zijn zowel opwindend als dynamisch. De voorzijde oogt slank, smal en extreem agressief met de nieuwe M winglets. Bovendien maakt de signatuurverlichting de nieuwe M R van voren direct herkenbaar als een BMW – net zoals de nierengrille dat doet bij de auto’s van BMW.

Het prestatiegerichte uiterlijk van de nieuwe M R tekent zich ook af in de kleurschema’s. Lightwhite non-metallic / M Motorsport geeft de basisvariant van de M R een bijzonder licht, sportief en rijdersvriendelijk voorkomen. Terwijl het Blackstorm metallic / M Motorsport kleurschema als onderdeel van het M Competition Package staat voor pure kracht en dynamiek.

Compromisloos design en de beste technologie: M Competition Package.
Het M Competition Package biedt een fascinerende mix van verfijnde componenten voor liefhebbers van racetechnologie en voor meer op esthetiek gerichte rijders. Behalve het Blackstorm metallic / M Motorsport kleurenschema omvat het M Competition Package
M Carbon wielen, M voetsteunen en talrijke van carbon gemaakte delen zoals achterspatbord en voorspatbord, kettingbeschermer, tankpanelen, airboxpaneel met tapes, wind deflector en tandwielcover. Een pakket met een M afdekpaneel voor het achterste deel van de buddyseat en gefreesde M voetsteunen voor de passagier behoren eveneens tot het Package.

Highlights van de nieuwe BMW M 1000 R.  

• M RR Shift Cam motor, vermogen 154 kW (210 pk) bij 13.750 t/min en dus 33 kW (45 pk) meer dan in de S 1000 R. Maximum koppel van 113 Nm bij 11.000 t/min (S 1000 R: 114 Nm bij 9.250 t/min).
• Kortere eindoverbrenging (tandwiel met 47 tanden in plaats van 45).
|• Kortere overbrengingsverhoudingen voor 4de, 5de en 6de versnelling.
• Geoptimaliseerd inlaatsysteem met variabele inlaatkanalen voor verbeterde doorstroming bij hoge toerentallen.
• Titanium uitlaatdemper.
• M Endurance ketting.
• Rijmodi Rain, Road, Dynamic, Race en Race Pro1- 3 alsmede de laatste generatie van
Dynamic Traction Control DTC en DTC wheelie functie aangestuurd door 6-assige IMU.
• Drie aanpasbare gasreactie-karakteristieken mogelijk voor optimale respons. Engine Brake nu met drie instellingen voor de mate van motorrem in Race Pro modus.
• Brake Slide Assist voor gecontroleerde remdrifts.
• Shift Assistant Pro voor snel opschakelen en terugschakelen zonder gebruik van de koppeling. Eenvoudig om te keren schakelpatroon voor circuitgebruik.
• Launch Control voor perfecte racestarts en Pit Lane Limiter voor het aanhouden van de voorgeschreven snelheid in de pitstraat.
• Hill Start Control Pro voor comfortabel wegrijden op een helling.
• M winglets en wind deflectors: later remmen voor een bocht en eerder gasgeven bij het uitaccelereren, plus meer stabiliteit bij hoge snelheid dankzij meer downforce.
• Motorspoiler.
• Upside-down voorvork in All black design met aanpasbare veerbasis via het standard DDC.
• M remsysteem voor het eerst op een dynamische Roadster van BMW Motorrad: de M R biedt maximale remkracht onder alle omstandigheden.
• Wielen van gesmeed aluminium.
• M Carbon wielen met M velglint en M belettering: hoogwaardige high-tech-componenten voor maximale prestaties als onderdeel van het M Competition Package.
• M koppeling- en remhendel.
• Instelbare stuurdemper.
• Gefreesde stuurklem.
• In vergelijking met de S 1000 R een breder buisstuur met laser-gegraveerde letters ‘BMW M 1000 R’.
• Spiegels op stuuruiteinden.
• Koplamp met verlicht M logo.
• Korte kentekenplaathouder.
• Instrumentarium met groot, perfect afleesbaar 6,5 inch TFT display, start-up animatie met M logo en OBD interface voor M GPS Datalogger en M GPS Laptrigger via een activatiecode.
• Toerenteller (rode gebied) weergave in nieuw design.
• Lichtgewicht accu, USB-oplaadpunt achter, krachtige LED verlichtingsunits, elektronische cruise control en verwarmbare handvatten.
• Keyless Ride Light (alleen voor contact).
• M Design en dynamische designtaal als kenmerk van ultieme op prestaties gerichte roadster.
• M Competition Package.
• RDC standaard.
• Uitgebreide range optionele accessoires.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Inloggen
 

BMW Group Streaming

Media & Stakeholder Days.

01.09. and 02.09.2023.

Follow our webcasts of the MINI and BMW Group Keynotes at the Media & Stakeholder Days 2023.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

De CO2 efficiency specificaties zijn vastgesteld op basis van de huidige toepasselijke tekst van de EU Verordening 2017/1151. De getoonde waarden zijn gebaseerd op het brandstofverbruik, CO2 waarden en energieverbruik volgens de NEDC cyclus voor de classificatie. Aanvullende informatie met betrekking tot het officiële brandstofverbruik en de specifieke CO2 uitstoot van nieuwe personenvoertuigen kan verkregen worden uit het “Brandstofverbruiksboekje van de RDW”, dat digitaal verkrijgbaar is via de link.

Add your filter tags.

Persbericht
Persmap
Toespraak
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Inloggen