Zum Inhalt springenPersmap

  •  

BMW Motorrad innoveert opnieuw

TOP
  • 01.07.2011
  • ARCHIEF
Opgenomen mediagegevens:

München/Rijswijk.BMW maakt al meer dan vier decennia met innovatieve systemen motorrijden leuker, beter en veiliger. Als technologieleider presenteert BMW Motorrad voortdurend nieuwe oplossingen die in korte tijd onmisbaar zijn geworden op motoren. De nieuwste systemen zijn Dynamic Damping Control (DDC) en ConnectedRide, het veiligheidsverhogende assistentie- en communicatiesysteem van BMW. Met een studiemodel voor een elektrisch aangedreven scooter, de E-Scooter, biedt BMW Motorrad een blik in de toekomst.

 

Dynamic Damping Control

In 2004 introduceerde BMW ESA, een elektronisch systeem waarmee de motorrijder voor het eerst diverse onderdelen van de vering tijdens het rijden kon instellen. Opvolger ESA II had in 2009 de primeur met de keuzemogelijkheid voor de lengte van de veerweg. De volgende stap in deze evolutie is de automatische aanpassing van de wielophanging aan de weg- en rijomstandigheden. BMW maakt dit nu mogelijk met Dynamic Damping Control (DDC).  Dit is een semi-actief veersysteem dat automatisch reageert op accelereren, remmen en bochten nemen op diverse soorten wegdek. Hiervoor is DDC gekoppeld aan Dynamic Traction Control (DTC) en aan het BMW Motorrad ABS. De voordelen van DDC zijn legio. Het systeem evalueert in korte tijd een enorme hoeveelheid data en kiest daarbij de perfecte instelling voor de wielophanging. Hierdoor neemt de actieve veiligheid behoorlijk toe, evenals het bedieningsgemak en – zeer belangrijk – het rijplezier. BMW introduceert DDC in de nabije toekomst op nieuwe motoren.

 

ConnectedRide

ConnectedRide is een onderzoeksproject van BMW Motorrad. Dat heeft een serie intelligente assistentiesystemen opgeleverd, die met elkaar en met andere voertuigen communiceren om de veiligheid van motorrijden verder te verbeteren. BMW Motorrad is de enige fabrikant die op dit gebied grootschalige tests uitvoert.

Tussen 2009 en 2011 heeft BMW – als onderdeel van ConnectedRide – verschillende systemen gepresenteerd. Systemen die tegemoetkomend verkeer in de gaten houden, die de stoplichten kunnen ‘lezen’, die rekening houden met slechte weersomstandigheden en die obstakels en naderende voertuigen van hulpdiensten herkennen. Als laatste zijn daar onlangs een elektronisch remlicht en een afslag-assistent aan toegevoegd. De nieuwste aanwinst ligt in het verlengde van al deze systemen: de inhaalassistent. Deze maakt de motor tijdens een inhaalmanoeuvre zichtbaarder en houdt het overige verkeer in de gaten. Deze geavanceerde systemen van ConnectedRide monteert BMW in de nabije toekomst op productiemotoren.

 

E-Scooter

De E-Scooter is een studiemodel van BMW Motorrad. Hiermee laat BMW zien dat de actieradius en de prestaties van een elektrisch aangedreven scooter niet hoeven onderdoen voor die van een scooter met een conventioneel motorblok. Via een snellaadmogelijkheid zijn de accu's van de E-Scooter in slechts drie uur vol. De actieradius bedraagt dan meer dan 100 kilometer. BMW Motorrad is een van de weinige motorfabrikanten met genoeg kennis in huis om zelf een elektrisch aangedreven voertuig te ontwikkelen. Met de E-Scooter zijn voor het eerst de standaarden die de auto-industrie voor elektrische voertuigen heeft ontwikkeld, toegepast in een betrouwbare, elektrisch aangedreven tweewieler.  

 

 


Neem bij eventuele vragen over dit persbericht contact op met:

BMW Group
Mirco Racz

Tel.: +31-70-4133-338
e-mailadres: mirco.racz@bmw.nl


Downloaden met 1 klik

Download de in dit bericht gebruikte mediagegevens.

More information.