Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Nederland · Article.

BMW 2002 Hommage. 50 jaar 'pure driving pleasure'.

De BMW Group heeft dit jaar wederom een heel speciale auto gemaakt voor het Concorso d'Eleganza Villa d'Este om hulde te brengen aan één van de belangrijkste modellen in haar geschiedenis. De BMW 2002 Hommage viert in de eerste plaats de buitengewone techniek achter de BMW 2002 turbo en verbeeldt deze in een ontwerpstudie voor dit moment.

Erfgoed
·
Heritage
·
Vintage, Heritage Events
·
BMW
·
Design, Concepten en Studies
 

Press Contact.

Andrew Mason
BMW Group

Tel: +31-70-4133-338

send an e-mail

De BMW Group heeft dit jaar wederom een heel speciale auto gemaakt voor het Concorso d'Eleganza Villa d'Este. Daarmee bewijst het eer aan een van de belangrijkste modellen in de geschiedenis van het merk. De BMW 2002 Hommage viert in de eerste plaats de buitengewone techniek achter de BMW 2002 turbo en verbeeldt deze in een ontwerpstudie voor nu.

‘Exact vijftig jaar geleden ontketende de BMW 02 serie een periode van succes voor het merk. Deze compacte sedan is een van de modellen die BMW tot het merk heeft gemaakt dat het nu is’, zegt Adrian van Hooydonk, de Senior Vice President BMW Group Design. ‘De BMW 2002 was de topversie van de 02 serie en de eerste in serie geproduceerde auto in Europa die werd voorzien van een turbo. Daarmee kreeg de auto het stempel van een onvervalste sportauto. Tegelijk was de 2002 Turbo de technologische voortrekker van de motorenontwikkeling bij BMW. De BMW 2002 Hommage is onze manier om te proosten op al deze prestaties.’


Een duidelijk statement van puur rijplezier
‘Het oogstrelende design van de BMW 2002 Hommage staat voor een zeer dynamisch en treffend gebruik van vormen voor een van de meest iconische modellen in de historie van BMW’, zegt Karim Habib, Hoofd Design BMW Automobiles. ‘Tegelijk symboliseert dit model de belangrijke sportieve successen van BMW, die mogelijk waren door de turbotechnologie. Als zodanig brengt de Hommage ontwerpstudie het verleden en de toekomst samen in een duidelijke statement van puur rijplezier.’

De BMW 2002 Hommage valt op door zijn silhouet met minimale bodemspeling. De compacte proporties, de lange wielbasis, de korte overhangen en de prominente “shark nose” beloven een sensationele rijervaring vol dynamiek en wendbaarheid. Aerodynamische details zoals de grote spoilers voor en achter zorgen samen met de vele luchtinlaten voor optimale luchtgeleiding rond de auto en voor maximale downforce in elke situatie.


Historische details met een moderne twist
Geïnspireerd door de kenmerkende verchroomde strip rond de carrosserie van de oorspronkelijke 02 heeft de BMW 2002 Hommage een van koolstofvezel gemaakte rand rond de “schouders” van de carrosserie. Die zorgt voor een optische scheiding van onder- en bovenzijde. Het bovenste deel van het dak, de motorkap en de kofferdeksel zijn uitgevoerd in matte, niet reflecterende lak – een verwijzing naar raceauto’s van weleer. De bodylijnen hier zijn minimalistisch, met een duidelijke, natuurlijke flow. Het onderste deel van de carrosserie vormt hierbij een treffend contrast met zijn hoogglanzende lak, zeer krachtig gevormde oppervlakken en uitgesproken lijnen die de flanken een eigentijdse uitstraling geven en de ogen richting de achterwielen leiden. De Space Race Metal lak lijkt als vloeibaar metaal over de BMW 2002 Hommage te zijn uitgevloeid. In zowel zijn matte als glanzende vorm verandert het beeld onder invloed van het licht van helder fluorescerend blauw tot grijs. Het oppervlak krijgt een dynamisch diepte-effect, waardoor de carrosserie kracht en energie uitademt.

Bijzonder treffend zijn de volumineuze wielkasten. Ze doen denken aan de gehomologeerde versie van de BMW 2002 Turbo, die brede wielkasten nodig had om een veel grotere spoorbreedte mogelijk te maken. Op het Hommage studiemodel zijn die strak geïntegreerd in de flanken. In elkaar overvloeiende vlakken en nauwkeurig gekozen lijnen benadrukken de brede wielkasten. Lichtmetalen 20-inchwielen in bi-colour design ronden het uiterlijk af. De moderne vormgeving van deze rijkelijk gefreesde multi-spaakswielen herinneren aan de racewielen uit vervlogen tijden, terwijl de goudkleurige remklauwen met het M-logo extra klasse toevoegen.

Front als ode aan 50 jaar BMW historie
De voorzijde van de BMW 2002 Hommage is een duidelijke en zeer dynamisch geheel. De styling overbrugt vijftig jaar door de combinatie van de karakteristieke, horizontale lijnen van de 02 serie met elementen van het moderne BMW design. Optisch is de voorzijde ingesloten door de prominente wielkasten. De grote spoorbreedte en de laag boven het asfalt gesitueerde body bieden een ruim projectieveld voor grootste vlakken. De lijnen en de vorm van de motorkap doen denken aan de speervormige centrale contour die over de kap van de 02 serie richting BMW logo aan de voorzijde loopt. Andere lijnen accentueren de designstructuur en het matte oppervlak.

De vertrouwde BMW nieren spelen een centrale rol in het front – in de vorm van een laag geplaatst, verbonden geheel. Daardoor smelten ze als een historisch beeldelement samen in het design. Zwarte dubbele spijlen voegen finesse toe aan de breed ogende grille. Net als bij de BMW 2002 valt het front van de BMW 2002 Hommage op door de dubbele koplampen. De reflectoren hebben een gouden omranding als verwijzing naar de gouden (50e) verjaardag van de BMW 2002. De reflectoren hebben dezelfde gele gloed als de koplampen van vroegere raceauto’s. Een zwarte ononderbroken strip vormt de achtergrond voor de grille met de dubbele nieren en de koplampen. De strip verbindt stijlelementen aan de voorzijde en versterkt het brede en atletische voorkomen. Wie goed oplet, ziet ook dat de richtingaanwijzers – net als die van de voorvader van het studiemodel – gescheiden zijn van de koplampen, en ingebed in een brede strip (van koolstofvezel bij de Hommage auto) erboven.

Door de forse voorspoiler, een stilistisch element van de modellen uit de jaren zeventig, lijkt de carrosserie van de BMW 2002 Hommage lager boven het wegdek te liggen. Samen met het brede, sportieve voorkomen schetst dit technisch innovatieve, vooruitstrevende design het beeld van een auto met topklasse wegligging en handling in bochten. Net als in de hoogtijdagen van de BMW 2002 zorgen excellent design en turbotechniek voor onovertroffen rijplezier op bochtige circuits, wegen en bergpassen. De BMW Motorsport kleurstelling op de voorspoiler en het woord turbo in spiegelschrift voeren de gedachten eveneens terug naar de originele BMW 2002 Turbo, net als de spiegelkap aan de bestuurderszijde. De voorspoiler en de zijskirts zijn aan de onderzijde geaccentueerd met randen van koolstofvezel. Ze vormen een technisch verleidelijk contrast met de gelakte carrosseriedelen.


Sportief resultaat
In de achterzijde van de BMW 2002 Hommage komen ook elementen van de BMW 2002 Turbo terug. Aan de onderzijde versterken de royale vormen en heldere lijnen de breedte en maken een dynamisch statement, overgoten met een modern gevoel. De vorm van de achterlichten is eveneens geïnspireerd op een historische blauwdruk. De bijna rechthoekige lampen vormen een stilistisch kader voor de achterzijde. Het glas oogt als een tijdloos donkergetint paneel. Alleen als ze oplichten is de binnenzijde van de achterlichtunits te zien. Net als aan de voorzijde versterken ze het beeld van een strip over de carrosserie. Het BMW logo rechts naast de kentekenplaat is eveneens een stijlelement dat is ontleend aan de styling van de achterzijde van de 02. De krachtige wielkasten accentueren de grote spoorbreedte, terwijl de spoilerrand een modern detail aan de styling toevoegt. Een van koolstofvezel gemaakte diffuser omhult de inmiddels vertrouwd ogende twee dubbele uitlaatuiteinden en geeft de achterzijde een aansprekend sportief accent.

BMW’s frisse interpretatie van de BMW 2002 heeft de vorm van een compacte sportcoupé in de klassieke traditie van de BMW Hommage modellen. Bovendien is de BMW 2002 Hommage een helder statement van hoe “pure driving pleasure” wordt gedefinieerd in 2016.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Inloggen
 

BMW Group Streaming

Media & Stakeholder Days.

01.09. and 02.09.2023.

Follow our webcasts of the MINI and BMW Group Keynotes at the Media & Stakeholder Days 2023.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

De CO2 efficiency specificaties zijn vastgesteld op basis van de huidige toepasselijke tekst van de EU Verordening 2017/1151. De getoonde waarden zijn gebaseerd op het brandstofverbruik, CO2 waarden en energieverbruik volgens de NEDC cyclus voor de classificatie. Aanvullende informatie met betrekking tot het officiële brandstofverbruik en de specifieke CO2 uitstoot van nieuwe personenvoertuigen kan verkregen worden uit het “Brandstofverbruiksboekje van de RDW”, dat digitaal verkrijgbaar is via de link.

Add your filter tags.

Persbericht
Persmap
Toespraak
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Inloggen