Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Nederland · Article.

De eerste BMW iX.

Een visie wordt werkelijkheid: de BMW Vision iNEXT wordt de BMW iX. Met nog een jaar te gaan tot de marktintroductie eind 2021 geeft BMW Group alvast een preview van de BMW iX. De BMW iX is het eerste model dat is gebaseerd op een nieuw, modulair en schaalbaar platform. De BMW iX is een frisse interpretatie van design, duurzaamheid, rijplezier, veelzijdigheid en luxe, en is van meet af aan ontwikkeld voor volledig elektrische mobiliteit.

i20
·
BMW iX
·
BMW i Automobiles
 

Press Contact.

Talisa Stewart
BMW Group

Tel: +31-70-4133-106

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(4x, ~460,59 KB)
  
Photos(128x, ~1,48 GB)

Een visie wordt werkelijkheid: de BMW Vision iNEXT wordt de BMW iX. Met nog een jaar te gaan tot de marktintroductie eind 2021 geeft BMW Group alvast een preview van de toekomstige BMW iX, die zich nu nog in de ontwikkelingsfase bevindt. De BMW iX is het eerste model dat is gebaseerd op een nieuw, modulair en schaalbaar platform dat door BMW Group is ontwikkeld. De BMW iX is een frisse interpretatie van design, duurzaamheid, rijplezier, veelzijdigheid en luxe. Dit  model is van meet af aan ontwikkeld voor volledig elektrische mobiliteit en geeft een nieuwe invulling aan het succesvolle Sports Activity Vehicle (SAV) concept. Met zijn volledig nieuwe, nauwkeurige en minimalistische designtaal is de BMW iX het eerste model van een baanbrekende generatie auto’s die een andere betekenis geven aan rijplezier, gevoel van ruimte en de relatie tussen auto en inzittenden.

De BMW iX is uitgerust met de nieuwste innovaties op het gebied van elektrificatie, autonoom rijden en connectiviteit. Hij biedt een mobiliteitsbeleving waarbij de mens meer dan ooit centraal staat. Hiervoor is het design van binnen uit tot stand gekomen. De BMW iX trakteert de bestuurder en de passagiers op maximale kwaliteit en welzijn. Het heldere en minimalistische exterieurdesign is een nieuwe interpretatie van mobiliteit, die volledig is gericht op de behoeften van de inzittenden. Het interieur biedt innovatieve mogelijkheden voor het benutten van de reistijd – en tegelijkertijd de mogelijkheden om te genieten van ontspanning, veiligheid en een nieuwe vorm van luxe.

Het nieuwe technologische vlaggenschip van de BMW Group – dankzij BMW i, het ‘expertisecentrum voor de toekomst’.
Het design en de technologie van de BMW iX vormen een totaalpakket dat de basis legt voor wat in vele opzichten een nieuwe rijbeleving is. Daarmee belichaamt hij het karakter van het merk BMW i, dat als missie heeft om persoonlijke mobiliteit te veranderen. BMW i speelt bij BMW Group een centrale rol als ‘expertisecentrum voor de toekomst’ en drijvende kracht achter innovatie in de gehele organisatie.

“De BMW Group streeft er continu naar zichzelf opnieuw uit te vinden. Dat is een centraal onderdeel van onze ondernemingsstrategie”, zegt Oliver Zipse, Voorzitter van de Raad van Bestuur van BMW AG. “In de BMW iX is deze aanpak bijzonder concreet terug te zien.”

De BMW iX wordt vanaf de tweede helft van 2021 geproduceerd bij de BMW fabriek in Dingolfing en is dan het technologische vlaggenschip van BMW Group. Hij brengt de nieuwste ontwikkelingen samen op de strategische gebieden van design, autonoom rijden, connectiviteit, elektrificatie en diensten. Bovendien vinden het voertuigconcept en het design van de BMW iX hun oorsprong in een allesomvattend streven naar duurzaamheid. Dit is bij verschillende aspecten van dit model terug te zien. Bijvoorbeeld de geoptimaliseerde aerodynamica, het intelligente lichtgewicht design en het veelvuldige gebruik van natuurlijke en gerecyclede materialen. Alles bij elkaar zorgt dat voor een modern gevoel van luxe en welzijn aan boord.

Vijfde generatie BMW eDrive technologie zorgt voor uitzonderlijke efficiëntie en grote actieradius.
De vijfde generatie BMW eDrive technologie – de twee elektromotoren, de vermogenselektronica, de laadtechnologie en de hoogvoltage-accu – garandeert uitzonderlijke efficiëntie. De door BMW Group ontwikkelde krachtbron is op duurzame wijze ontwikkeld, zonder gebruik van zeldzame grondstoffen. Volgens de meest recente berekeningen zal het systeemvermogen meer dan 370 kW (500 pk) bedragen. Dat is genoeg om de BMW iX in minder dan vijf seconden van 0 naar 100 km/h te laten accelereren.

Tegelijkertijd is er het duidelijke doel om een voor zijn segment uitzonderlijk laag gemiddeld stroomverbruik te realiseren van minder dan 21 kWh per 100 km volgens de WLTP testcyclus. Met een capaciteit van meer dan 100 kWh is de nieuwste generatie hoogvoltage-accu goed voor een actieradius van meer dan 600 kilometer volgens de WLTP testcyclus. (Waarden zijn schattingen op basis van de huidige ontwikkelingsfase).

DC snelladen: meer dan 120 kilometer extra actieradius in tien minuten.
Met de nieuwe laadtechnologie van de BMW iX is snelladen tot 200 kW mogelijk. Daarmee laadt de accu in minder dan 40 minuten van 10 tot 80 procent op. Bovendien kan de actieradius in tien minuten met meer dan 120 kilometer worden vergroot. Bij opladen met 11 kW aan een Wallbox duurt opladen van 0 naar 100 procent minder dan elf uur. De accu’s in de BMW iX zijn ontworpen als onderdeel van een grondstoffencyclus voor de lange termijn en hebben een uitzonderlijk hoog recyclingspercentage. De energie voor de productie van de accucellen en de hoogvoltage-accu als geheel is volledig afkomstig uit hernieuwbare bronnen.

Nieuwe technologieën zijn basis voor vooruitgang op gebied van autonoom rijden.
De nieuwe technologieën die met de BMW iX debuteren bieden ook een basis voor grote vooruitgang op het vlak van autonoom rijden en digitale diensten. Zo is de rekenkracht 20 keer sterker dan bij voorgaande modellen. Daardoor kunnen twee keer zo veel gegevens worden verwerkt dan voorheen.

“Met de technologie in de BMW iX zetten we de nieuwe standaard in de industrie. De BMW iX heeft meer rekenkracht voor het verwerken van data en krachtiger sensortechnologie dan de nieuwste modellen uit ons huidige aanbod. Bovendien heeft de BMW iX 5G compatibiliteit, waarmee hij ook beschikt over nieuwe en verbeterde functies voor autonoom rijden en parkeren. Ook is hij voorzien van de high-performance vijfde generatie van ons elektrische aandrijfsysteem BMW eDrive,” zegt Frank Weber, Lid van de Raad van Bestuur van BMW AG, Development.

Fris design voor een nieuwe rijbeleving.
De BMW iX maakt de weg vrij voor een toekomstige generatie auto’s waarmee BMW een nieuwe betekenis geeft aan duurzaamheid, rijplezier en premium. Dit baanbrekende karakter komt duidelijk tot uiting in het design van de BMW. Hij biedt de basis voor een nieuw soort rijbeleving waarbij vertrouwen, ontspanning en vrije wil domineren.

Het exterieur van de BMW iX geeft een nieuwe invulling aan de krachtige proporties van een grote BMW SAV. De BMW iX is qua lengte en breedte vergelijkbaar met de BMW X5 en is dankzij zijn dalende daklijn vrijwel even hoog als de BMW X6. De wielbasis doet denken aan de BMW X7.

De minimale toepassing van karakterlijnen en de genereuze oppervlakken zorgen voor een ambiance van maximale zekerheid. De scherpe lijnen, heldere structuur en bijna rechthoekige contouren rond de wielkuipen dragen bij aan een imposant carrosserie-ontwerp. De minimalistische designtaal legt extra nadruk op de nauwkeurig vormgegeven details die het karakter, de merkidentiteit en de geoptimaliseerde aerodynamica van de BMW iX benadrukken.

Voorzijde: een expressieve, verticale BMW nierengrille doet dienst als ‘intelligentiepaneel’.
Aan de voorzijde staat de prominente, verticale BMW nierengrille centraal. Aangezien de elektrische aandrijving van de BMW iX slechts weinig koellucht nodig heeft, is de nierengrille volledig dicht. Zijn functie is volledig digitaal geworden: het doet dienst als een ‘intelligentiepaneel’. Cameratechnologie, radarfuncties en sensoren zijn naadloos in de grille geïntegreerd achter een transparant oppervlak.

De nierengrille voor de BMW iX is ontwikkeld en wordt geproduceerd bij het BMW Group LuTZ centrum voor lichtgewicht design en technologie in Landshut. De nierengrille is als het ware een technologisch hoogstaand uithangbord voor intelligente mobiliteit. De grille heeft zichzelf opnieuw uitgevonden als een innovatieve en multifunctionele high-tech interface voor de geavanceerde bestuurdersassistentiesystemen waarmee de BMW iX de weg vrijmaakt voor autonoom rijden.

Helder vormgegeven oppervlakken, discreet geïntegreerde technologie.
Tot de exterieurhighlights van de BMW iX behoren ook de meest compacte koplampunits ooit voor een serieproductiemodel van BMW, de vlak gemonteerde portiergrepen (te activeren met een druk op een knop), de raamstijlloze portieren, de bagageklep – zonder sluitnaden over de gehele achterzijde uitgestrekt – en de eveneens zeer slanke achterlichten.

De BMW nierengrille is niet het enige voorbeeld van hoe ‘shy tech’ in het design van de BMW iX is geïntegreerd. Een reeks andere camera’s en sensoren zijn eveneens discreet gepositioneerd. De portiergrepen zijn vlak gemonteerd, de vulopening voor de ruitenwisservloeistof is verborgen onder het BMW logo op de motorkap en de achteruitrijcamera is geïntegreerd in het BMW logo op de bagageklep. De technologie blijft op de achtergrond en is alleen zichtbaar wanneer de bijbehorende functies in actie komen.

“De BMW iX laat zien hoe we nieuwe technologieën een heel modern en emotioneel design kunnen geven. De auto is technologisch complex, maar voelt heel helder en ongecompliceerd”, zegt Adrian van Hooydonk, Senior Vice President BMW Group Design. “De BMW iX biedt een mobiele leefruimte waarin mensen zich op hun gemak voelen en waarin de intelligentie er alleen is wanneer je die nodig hebt.”

Interieurdesign: de mens staat centraal.
Veel ruimtelijkheid, een mix van hoogwaardige materialen, nieuw ontwikkelde stoelen met geïntegreerde hoofdsteunen en een uitzonderlijk groot glazen panoramadak: op alle vijf de zitplaatsen van de BMW iX heerst een luxueuze, lounge-achtige ambiance. De volledig nieuwe architectuur van het BMW iX interieur heeft een heldere en doelgerichte functionaliteit die volledig draait om de behoeften en emoties van de bestuurder en de passagiers. Dankzij het elektrische aandrijfconcept is er geen middentunnel, wat bijdraagt aan het open en ruimtelijke gevoel, zowel voor- als achterin zorgt voor meer beenruimte en extra plaats biedt voor opbergmogelijkheden. De middenconsole doet met zijn vormgeving denken aan een hoogwaardig meubelstuk. De minimalistische designtaal en heldere oppervlakken brengen de ruimtelijkheid van het interieur nog meer naar de voorgrond.

Het display en de bedieningselementen zijn teruggebracht tot het essentiële, waarmee het interieur nog meer een overzichtelijke ruimte voor ontspanning wordt. De technologie van de BMW iX is op intelligente wijze toegepast en alleen zichtbaar wanneer nodig. Zo wordt het gebruik ervan niet complex, maar juist intuïtief. Het interieur straalt een gevoel van veiligheid en vertrouwdheid uit en zorgt voor een nieuw soort band tussen inzittenden en voertuig. De ‘shy tech’ benadering voor het interieur is terug te zien in verschillende kenmerken. Bijvoorbeeld de onzichtbaar geplaatste luidsprekers, complex vormgegeven luchtroosters, verwarmde oppervlakken en het discreet en vrijwel onzichtbaar in het dashboard verwerkte BMW Head-Up Display. Het zeshoekige stuurwiel, een tuimelschakelaar voor de selectie van de versnelling en het BMW Curved Display – onderdeel van de nieuwe generatie BMW Operating System – tonen duidelijk de futuristische vorm van rijplezier.

Grotere actieradius dankzij intelligent lichtgewicht design en geoptimaliseerde aerodynamica.
Het energieverbruik en de actieradius van de BMW iX zijn geoptimaliseerd dankzij innovatieve oplossingen op gebied van lichtgewicht design en aerodynamica. De carrosseriestructuur met een aluminium spaceframe en innovatieve Carbon Cage heeft een extreem hoge torsiestijfheid. Dat zorgt weer voor meer dynamiek, maximale bescherming van de inzittenden en tegelijkertijd een minimaal gewicht. De intelligente mix van materialen, waarbij die materialen zo zijn toegepast dat hun eigenschappen volledig tot hun recht komen, is uniek in dit segment. Samen met de geweldige aerodynamica zorgt de intelligente materiaalmix voor een ontspannen rijgedrag gecombineerd met een directe en nauwkeurige reactie op iedere beweging van het stroompedaal of stuurwiel.

Met zorgvuldig toegepaste aerodynamische maatregelen, die hun nut in het verleden al hebben bewezen, versterkt de voorzijde maximaal de voordelen van de volledig elektrische aandrijflijn. Bovendien zijn ook de onderzijde, de wielen en de achterzijde zo ontworpen dat deze de aerodynamica van de BMW iX optimaliseren. Dat heeft vervolgens een positief effect op zowel de prestaties als de actieradius van de volledig elektrisch aangedreven SAV. Met een luchtweerstandscoëfficiënt van slechts Cw 0,25 zet hij ook op gebied van aerodynamica de maatstaf in zijn klasse.

Het stroomverbruik van de nieuwe BMW iX bedraagt gemiddeld 21 kWh/100 km. Dit is een geschatte waarde volgens de WLTP cyclus. Alle cijfers met betrekking tot prestaties en verbruik zijn voorlopige cijfers.

CO2 EMISSIONS & CONSUMPTION.

BMW iX:
Combined power consumption: < 21 kWh/100km in the WLTP test cycle*; CO2 emissions combined: 0 g/km.


*Data on driving performance, energy consumption and range are preliminary and based on forecasts.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Inloggen
 

BMW Group Streaming

LAS VEGAS CES 2022.

Here you can see our webcast with the press conference and the innovation highlights.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

De CO2 efficiency specificaties zijn vastgesteld op basis van de huidige toepasselijke tekst van de EU Verordening 2017/1151. De getoonde waarden zijn gebaseerd op het brandstofverbruik, CO2 waarden en energieverbruik volgens de NEDC cyclus voor de classificatie. Aanvullende informatie met betrekking tot het officiële brandstofverbruik en de specifieke CO2 uitstoot van nieuwe personenvoertuigen kan verkregen worden uit het “Brandstofverbruiksboekje van de RDW”, dat digitaal verkrijgbaar is via de link.

Add your filter tags.

Persbericht
Persmap
Toespraak
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Inloggen